Prije par mjeseci kupim neke mp3 16ice jeftino, ni sam ne znam što sam ih uzeo, stajale mi po terasi i reko ajde pošto je ova izolacija da uzmem da ih radim. Prelistam par foruma gdje se pominjalo sređivanje, pogledam par klipova i reko ajde da probam.
Trebalo mi je sledeće: šmirgla obična 150 i 320, vodena 600 i 1000, alu git, farba u spreju za aluminijum (neka grčka, naslikana felna na njoj, 6e 400ml), prajmer, šmirgla lepezasta koja ide na bušilicu i špahtle.
Felne su bile nagrđene od ivičnjaka i boja je pocela da odpada na pojedinim mjestima a oko ventila je boja bukvalno nabubrila, ne znam kako to zovu.

Ventile sam skinuo iako ih neki samo zaštite. E sad, kažu da je dovoljno samo matirati boju šmirglom, ali ja sam uzeo i ošmirgao svu boju do fabričke podloge, nju nisam micao. To sam radio sa šmirglom 150, prvo sam krenuo sa 240 ali sporo ide. Posle sam još jednom prešao sa 320. Bukvalno svaki dio felne treba ošmirglati. Tamo gdje je boja nabubrila mora se maći do aluminijuma.
Kad se skine farba ovako to izgleda

Ivice felni koje su oštećene od ivičnjaka sam šmirglao sa lepezastom smirglom koja ide na bušilicu. Takođe, i rupe gdje idu matice za felne.

Sledeće je nanošenje gita, ja sam uzeo neki grčki, bio je 6e kilogram, nije nigdje bilo manjeg pakovanja. Uzmete malo gita, bukvalno veličinu kafene kašičice, stavite kap učvršćivaća i izmješa se fino. Nanio sam git gdje god je felna bila oštećena i na ona mjesta gdje je boja bila nabubrilla pa sam morao do aluminijuma da skidam. Prvo sam nanosio sa špahtlicom za zid

Ovako to izgleda kad se nanosi zidarskim alatima

Posle sam kupio ove špahtle

Onda sa 150 ošmirglam git pa još jednom sa 320 na kraju.

Kad se to završi onda ide prajmer. Na pojedina mjesta gdje je ostao goli aluminijum sam 2 puta stavljao prajmer i na kraju sam prešao jednom cijelu felnu da se popune sitni risevi od šmirgle.

Nanešen prajmer pokaže neke greške kao što su ove na sledećim slikama

To se popravi, ti djelovi se ošmirglaju lagano sa 320 pa se onda nanese opet prajmer ili prvo malo gita ako su ostala veća udubljenja. Onda sam još jednom pregledao felne fino iz svih uglova da vidim da li sam negdje napravio jos neki propust. Ivica koja je gitovana je bila malo talasasta pa nanesem tanko gita i opet isti postupak.
E sad, felna je nakon nanošenja prajmera hrapava i kad bi se odmah ofarbala to bi loše izgledalo. Tu nastupa vodobrusna šmirgla 600 pa 1000. Može možda proći i bez 600 ali sam prešao jednom. Ovo sa vodenim ide brzo. Ne treba se zadržavati puno na jednom mjestu jer se desi da se skine prajmer, pogotovo na onim mjestima gdje je bio goli aluminijum. Tu obavezno popravim prajmerom, a ako se malo prajmera skine tamo gdje je stara podloga nema veze, ne treba popravljati.
To izgleda ovako, dobilo je sjaja od vodene, nije više hrapavo

I na kraju farbanje. Prvi sloj tanko, nakon 15 minuta drugi malo deblje i onda još jedan nakon sat vremena. Prije farbanja potopim sprej u toplu vodu, kažu da se tako iskoristi sav sadržaj i da bolje prijanja na podlogu.

Prije šmirglanja, nanošenja prajmera i nanošenja boje felne detaljno čistiti. Koristio sam neki odmašćivač i ispirao vodom.
Na mjestu gdje idu matice za felne su ostale rupe od udaranja ključem, vidi se na slici. Mogao sam da ih sredim al nisam jer se ne vidi kad se namontira na auto. Ostalo je dobro. Kad završim sve četiri onda ću preći svaku nekim bezbojnim lakom.
To bi bilo to uglavnom, mislim da je odlično ispalo s obzirom da radim prvi put.