Za skidanje oplate vrata:
- T25 za vijke u ručki vrata
- T20 za vijak kod ručice brave
- ph2 šrafciger za oplatu vrata (po mogućnosti kraći jer je jedini problem gornji vijak blizu komandne table)
- plosnati šrafciger, uži
- nešto tanko plosnato za skidanje poklopca ručke vrata (poslužio mi je plastični pajser)
- šilo ili nešto slično tanko okruglo - za skidanje poklopca vijka kod ručice brave
Za zamjenu zvučnika:
- ključ 7 mm, najbolje usadni aka gedora
- skalpel - ako želite OEM izgled tvitera
- ubodna pila za izradu adaptera
- bušilica, borer 6 mm za rupe na adapteru te 14-16 mm svrdlo za upuištanje vijaka ako ćete ostaviti OEM vijke
- U stopice ako ne želite rezati instalaciju
- izolir traka
- kliješta, kombinirke.
Skidanje oplate vrata:
Oplatu drži 6 vijaka okolo (ph2 šrafciger) te 2 T25 vijka ispod poklopca ručke vrata.

Poklopac ručke vrata drže zakačke, krenuti od donjeg dijela s gornje strane (zavući plastični pajser i gurati lagano van). Raditi pažljivo jer su te kopčice dosta krte i lako pucaju, meni je jedna pukla iako je vani toplo i nisam baš pretjerivao sa pritiskom.

Ovdje se vide kopče

Izvaditi plastični poklopac sa šilom, s desne strane je rupica

T20 vijak je ispod plastičnog poklopca - prilikom vraćanja plastičnog poklopca, prvo staviti dio sa rupom a onda pritisnuti kontra dio, tako lakše sjedne na mjesto.
Skinuti plastiku oko ručke bravice.

Slabo se vidi al tu su dva vijka sa strane. Isto tako po dva vijka su dole te dva na strani bližoj komandnoj tabli.

Ovdje je već skinut trokut tvitera - treba ga samo povući prema nazad. Spustiti staklo dole, zavući plastični pajser te gurati prema nazad.
Znači da su vrata zatvorena NE GURATI prema kabini već prema zadnjim vratima. Drži se na 2 metalne kopče te jednoj plastičnoj ispred tvitera.
Otkopčati konektor tvitera i može se skinuti oplata vrata kad se otkopča konektor podizača stakala (stisnuti i izvući).

Oplata iznutra

Vrata bez oplate

Stari zvučnik sa j.. konektorom. Pritisnuti kopču plosnatim šrafcigerom i gurati konektor gore.
Odvrnuti 3 vijka usadnim ključem 7 mm i vani je.

Nažalost zaboravio sam koliko je od nosača prozora do lima vrata.. Mislim da je 4 cm ali nisam siguran, izmjerio sam ali zaboravio sam..

Izrada adaptera i skidanje kućišta tvitera
Zvučnici u Mondeu mk4 su 165 mm, tviteri su 38 mm. U kućište tvitera stane tviter promjera 40 mm, za manje je potreban nekakav već adapter.
Moji su 40 mm tako da nisam imao previše kemije.
U mom slučaju trebao mi je adapter 140 - 200 mm za Focal polyglass 165 V15 zvučnike.
Adapter je izrađen od mediapana. Prvo su ocrtane rupe uz pomoć šablone. Prvo izrezati unutarnji krug jer je lakše. Probušiti rupu borerom, zavući ubodnu pilu i deri miško. Za vanjski krug nije potrebno bušiti rupu, al to ovisi i o veličini daske za rezanje. Odrezao sam komad 20x40 cm tako da što manje imam otpada.
Adapteri skoro gotovi:

Sa starog zvučnika sam prekopirao rupe pomoću kartona te izbušio rupe 6 mm (te debljine su vijci koji drže adapter). S obzirom da su kratki vijci, upustio sam rupu promjera 16 mm 12 mm unutra (8 mm debljine je ostalo, mediapan je debel 20 mm u ovom slučaju).
Zvučnik učvršćen sa 4 vijka na adapter.

S obzirom da nisam rezao OEM instalaciju, probušio sam bočno rupu na adapteru promjera 6 mm da mogu provući kablove. Slučajno sam našao kablove sa širom i užom stopicom tako da se tu nisam nimalo pomučio. Na drugi kraj kablova sam stavio U stopicu, a nju sam stisnuo tako da uđe u utor konektora "na tvrdo", da nema šanse da ispadne van uslijed vibracija.
Što se struje tiče, sve žice su crne, al treba malo odmotati zaštitnu traku kabla i vidi se žuta crta na kablu -> to je + (kod mene je to lijeva strana konektora ovako gledano).
Za tviter identična stvar, samo sam na U stopici odrezao jedan krak a drugi sa špic cangama savio da napravim dobar kontakt (napravio val).
I naravno dobro namotao sa izolir trakom.
Kad je zvučnik fiksiran i spojen, može se vratiti oplata vrata. Naravno prije toga provjeriti da li radi.
Tviter
Prvo ga treba izvaditi iz trokuta skupa sa adapterom - drži se na 4 kopče. Stisnuti ih i gurnuti adapter sa tviterom van.
Zatim treba odvojiti tviter od adaptera - prvo skalperom zarezati masu/silikon koji ga drži, zatim uskim plosnatim šrafcigerom lagano ga gurati prema van.
Proba novog tvitera u Focalovom adapter kućištu:

Nije dobro i zato treba vaditi stari tviter iz adapter kućište.
Kućište i stari tviter:

Novi tviter u OEM adapteru:

Potrebno ga je zaliti silikonom ili vrućim ljepilom da se fiksira.
Pripaziti prilikom vraćanja adaptera u trokut - ima jedan pin poprečni koji mora sjesti u svoje ležište (na jednom dijelu adaptera je rupa skroz do kraja, tu ide taj pin).
Spojiti, provjeriti, vratiti trokut na mjesto i to je to.
Vrijeme potrebno za sve je cca 6h. Može to i daleko brže da sam imao sve spremno i znao šta i kako.
Desna vrata sam sredio puno brže, ali imao sam gotov adapter. Moja procjena je da se sve ovo može završiti za cca 3-3,5h. Vidjet ću kad budem radio zadnja vrata.