Otvoriti haubu, skinuti poklopac motora, zatim povaditi "osigurace" sa plasticnog panela ispod soferke.
Poklopac oznacen, zutim, "osiguraci" crvenim (6 komada).

Zatim otkaciti gumu na krajevima (sa krila), oznaceno zelenim. Na istoj slici su vam crvenim oznacena dva srafa koja treba da odvrnete da razdvojite posudu za kocionu tecnost i panel. Plavim su vam oznacene matice 15, koje treba da odvijete kako biste skinuli brisace.

Stigli ste do ovoga...

Sledeci korak vam je da skinete plasticni panel. PAZITE, on ima plastikicu sa donje strane koja leze celom duzinom ispod soferke u kanalic, pazite da ga ne slomite. Zavucite prste od jednog kraja, na spoju sa soferkom, odvajajte i idite ka drugom kraju. Ovako to izgleda...

Kada raskacite tu plastiku, samo je skinite.
Na sledecoj slici su vam crvenim oznacena dva toreks srafa koja treba da odvrnete, da biste mogli da oslobodite limeni deo panela.

E sad mozete da radite

Odvijte ta dva srafa, vidite cime vam je najlakse. Ja sam ih odvio T 10 kljucem. Izvukao staru plocicu, ubacio novu, tj posto sam imao dve, ubacio sam obe, nece da skodi.

Ovako izlgeda nova plocica za 3$, porucena sa aliexpress-a, u poredjenju sa "home made" plocicom.

Ubacio te dve plocice sto sam dobio (moze i jedna samo, bez problema), zavrnuo dva srafa 10...

...i to je to. Posao gotov. Samo jos da spakujete obrnutim redosledom sve kako je bilo.
Zasto sam zatvorio egr? Jer je beskorisno djubre. Posle zatvaranja, nema dima, brzi odgovor na gas.
Mozda vam sve ovo deluje pretesko, ali verujte da nije. Treba vam mozda 15-20min max da zavrsite posao. Vidite da kada uzmete da radite, da motor bude hladan, da bi vam bilo lakse za rad. Ta cev EGR-a sto dovodi gasove na usis, zna ozbiljno da se ugreje.
Napomena: Kod vecine fokusa mk2 ovog tipa javlja se greska u vidu "check engine" lampice, pa je potrebno i softverskim putem ugasiti egr. To uglavnom kosta oko 50e. Kod mene to nije bio slucaj. Nema nikakve greske, auto ide odlicno.