Ovde ću opisati proceduru kako sam ja sam ugradio, podesio i probao tempomat na mom Focusu.
Ja vozim Focus MK2 1.6 16V 74kw benzin/plin 2007 godište. Pošto u poslednje vreme dosta često vozim na otvorenim putevima a i zbog opasnosti da zbog slučajnog, nesvesnog a malo prekoračenja brzine mogu doći u pozizicju da me policija kazni bacio sam se u razmišljanje oko ugradnje tempomata.
Prvo što sam uradio bio je poziv Grand Motorsu koji je zvanični uvoznik i distributer za Ford vozila u Srbiji. Inače i moj Focus je kupljen u Srbiji kao nov a ja sam ga uzeo kao polovan.
Iz Granda sam dobio informacije da je to neisplativa investicija za moj auto. Naveli su da moraju menjati ECU na kolima, volan zbog komandi tempomata kao i instrument tablu. Pomenuta je neka cena od oko 750e. Rekao sam hvala ali to mi je previše skupo da ulažem.
Onda sam se prebacio na alternativnu verziju, potraka preko interneta za rešenjima koji su drugi ljude izvodili i tu sam pronašao gomilu stvari ali veome, veoma dobrih.
Kao izvornu pomoć koristio sam Ruske forume kao i forume iz Velike Britanije vezane za Focus vozila. To ću na kraju teme i navesti linkove foruma.
Prvo što je trebalo uraditi je proučiti princip rada samog tempomata. To se prvo odnosi na način komunikacije tastera tempomata sa ECU-on na autu.
Nabavio sam el. šeme i pronašao el. šemu koja je za sam rad tempomata
Nakon što sam to video onda sam krenuo u dalja istraživanja.
Procedura koja može vama pomoći u vezi razmišljanja a i ugradnje tempomata kreće ovako:
Prvo treba proveriti da li auto poseduje određenu predinstalaciju na sebi vezanu za tempomat a to je sledeće:
- da li na PJB tabli (tabla sa osiguračima unutar auta) na konektoru C103 (plavi konektor) na pinovima 10 i 18 poseduje izvede žice, braon i bela boja. Na slici je označeno strelicom gde se nalazi taj konektor.Date su i slike samog konektora gde se te žice trebaju nalaziti
- žice sa tog konektora idu do konektora C896 na pinove 4 – 5 u samom volanu
- da li na papučici pedale kvačila postoji prekidač (crne boje)
- da li na pedali papučice kočnice postoje dva prekidača (crni i plavi)
- stavite instrument tablu u TEST mod (držite na levoj ručici gde su migavci pritisnuto dugne za RESET/SET i okrenite ključ u bravi u položaj II) držite sve dok se na instrument tabli ne pojavi TEST, nakon toga pustite. Pritiskajući taster RESET/SET dođite do dela gde će se upaliti sve indikacione lampice na tabli i tu trebate videti indikator tempomata.
- još treba obratiti pažnju na to dali je volan sa 3 ili 4 kraka. Razlog zašto ovo treba sagledati je sledeći. Ukoliko želilte da ugradite originalne tastere (koje inače možete zasebno kupiti na tržištu) na volanu kako je predvideo Ford mora biti 4-kraki jer u 3-krakom je nemoguće dodati fabričke tastere. Kod 3-krakog i4-krakog volana razlikuju se AIRBEG-ovi!!! Ako hoćete originalno rešenje morate kupiti volan zajedno sa tasterima i odgovarajućim airbagom. Kod mene je volan 4-kraki alil bez tastera tako da kod mene se moraju kupiti samo tasteri tempomata i dodati airbag ostaje isti.
Kompletno gore navedenu predpripremu moj auto je imao na sebi pa sam se odlučio na dalji korak a to je softversko programiranje unutar samog računara automobila i aktiviranje tempomata kao funkcije.

Nastavak sledi......
Kako skinuti i razmontirati volan?
PRVO OSLOBODITE RUČICU ZA ŠTELOVANJE VOLANA PO VISINI I DUBINI I IZVUCITE VOLAN MAKSIMALNO KA SEBI!!!
Prvo što trebate uraditi je da skinete multifunkcijske komande za volan.
To se radi tako što iza multifunkcijske komande audio sistema na mesto jezička šrafcigerom ili nečim sličnim pritisnete ka unutrašnoj strani da jezičak upadne i onda držeći tako povucite da multifu. izađe napolje.
Nakon toga videćete kao na slici da vam ostaje jedino da izvučete konektor i skroz oslobodite multifunkcijske komande.
Stavite ključ u bravu dajte kontakt ali nemojte startovati auto. Okrenite volan u jednu a zatim u drugu stranu i oslobodite žabice kao na slikamai. Pošto servo upravljač ne rade okretanje volan biće otežano tako da malo zapnite rukama

Nakon oslobađanja žabice malo će vam se odvojiti gornji deo plastike skinite je skroz.
Nakon toga dobićete izgled kao na slici gde se na donjoj polovini plastike nalaze dva torex zavrtnja koja morate osloboditi da bi ste mogli skinuti i donju polovinu plastike
Zavrtnji se nalaze otprilike kao što su označeni na slici.
Kada budete razmontirali kompetno plastike oko volana primetićete ispod jedan crni konekto 9-pinksi, to je konektor C896. Ukoliko je sve ok na sebi imaće 6 žica, 2 za trubu, 2 za airbeg i 2 braon i bela na pinovima 4 i 5 za tempomat
Izvucite i osloboti konektor da bi ste proverili
Slika vam je već još jedna data u gore na samom početku gde sam rekao da u konektor c896 idu žice iz konektora C103
Ukoliko ste sve gore prethodne postupke proverili i posedujete sve gore naveden onda di trebalo da se i na vašem Focusu može aktivirati tempomat.
Aktiviranja koja su potrebna unutar samog računara odnose se na sledeće module GEM (Generic electronic module), HEC (Hybrid Electronic luster) i PCM (Powertrain Control Module)
Da ne bih napamet vrši montažu testera na volanu i izvodim prepravke neznajući gde one vode napravio sam za probu impovizovanu tastatura za komande tempomata koja na slici:
Za izmene i upisivanje u ECU automobila koristio sam svoj laptop ELM327 diagnostički interfejs i ELM software
NAPOMENA:PRE BILO KAKVIH IZMENA U SAMIM MODULIMA RAČUNARA OBAVEZNO NAPRAVITI BACKUP KOPIJE ISTIH U SLUČAJU DA NEŠTO KRENE NAOPAKO DA SE MOŽE UČITATI ORIGINALNO STANJE!
Upisivanje i izmene u GEM i HEC modulima su jednostavne, brze i lako sam ih izveo. Nakon što sam to izveo priključio sam improvizovanu tastatura na konektor C896 na pinove 4 i 5.
Aktivirao sam TEST mod za proveru ispravnosti i komunikaciju tastera i proverio dali tasteri komuniciraju sa računarom, konkretno GEM modulom. Za svaki pritisnuti taster dobićete povratni zvučni signal ukoliko je sve OK. Kod mene je testiranje prošlo OK.Ovaj korak oko ispitivanja rada tastature sa samim modulom bio mi je veoma bitan da bih znao dali dalje da nastavim i krenem u proceduru reprogramiranja PCM modula.
Nakon svega toga dolazio onaj da kažemo najteži deo. Rad tempomata bez aktiviranja u PCM modulu nije moguć pa tako i kod mene isti nije hteo raditi pre nego što sam preprogramirao PCM modul. Morao sam da menjam Configuratio data i da sve ponovo upisujem u PCM modul.
Nakon toga tempomat je proradio, probano na putu i moram priznati oduševljenje je bilo veliko!

Sada mi je jedino preostalo da napravim finalnu verziju komandi na volanu i da zakačim iste i da vozim

Kada budem i to završio postaviću ovde i napisaću koliko je mene koštalo da sve to završim u varijanti - uradi sam.
Ideja koju sam zamisli za mene data je na sledećoj slici i preko njen da se nalepnica postavi kao na slici...
Toliko od mene.
Korisni linkovi odakle sam ja počeo istraživati, otkrivati i na kraju sve uraditi kao što sam rekao daću u prilogu dole:
http://www.fordownersclub.com
http://www.focusfanatics.com/
http://ffclub.ru/forum/
Nadam se da će ovo nekome koristiti ko bude želeo da sebi naknadno ugradi tempomat.
Pozdrav svima!