Evo misim da će ovo zanimat većinu vozača bar kod nas (HR) jer zbog ovog glupavog zakona koji predviđa
da imamo upaljena svjetla na autu(a bar meni se dogodi da ih zaboravim upaliti) u vrijeme zimskog računanja vremena
konkretno na mojoj Fiesti MK4 a mislim da i većina Fordova ima isti sistem paljenja tj. kad su upaljena ,a auto bez kontakta onda
nam svijetli pozicija ,sad kako napravit da nam na toj poziciji pri ugašenom kontaktu nesvjetli ništa i da pri paljenju imamo odmah
upaljena kratka svjetla (možda neki novi relej to rješava) ili da recimo budu odmah upaljena na poziciji 0 pri paljenju kontakata meni svejedno samo da se pale
i gase s kontaktom!?
Hvala!
Kako spojit svjetla da se pale odmah pri kontaktu
-
- Poruka: 30
- Član foruma od: subota, 10. jul 2010. u 16:23h
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Kako spojit svjetla da se pale odmah pri kontaktu
Kupi se parče elektronike koje pali svetla onda kada alternator počinje da dopunjava akumulator, kako bi maksimalna struja išla anlaseru umesto da se troši na farove dok auto stoji. Druga je stvar kako će se ta elektronika vezati... da potpuno preuzima funkciju prekidača svetala, da se svetla mogu nezavisno uključiti prekidačem, sa dopunskim relejem da se ne izgubi funkcija ablendovanja itd itd. Ima više varijanti.
Ne bih da reklamiram, ovde su toga puni oglasi, a po netu mogu da se nađu šeme po kojima svaki pristojan elektroničar može da napravi takav uređaj. Pošto je u .hr zakon takav kakav jeste, trebalo bi samo napraviti sistem tako da je moguće staviti taj "automat" van funkcije u letnjem periodu.
S druge strane, postoji jeftinija solucija koju su ovdašnji vozači često koristili kada je uveden zakon da preko cele godine moraju biti uključena kratka ili dnevna svetla na autu: zalepiš na volan A4 papir sa tekstom u fontu po izboru, veličine 150pt, bold-ovano: "UPALI SVETLO!!!"
Ne bih da reklamiram, ovde su toga puni oglasi, a po netu mogu da se nađu šeme po kojima svaki pristojan elektroničar može da napravi takav uređaj. Pošto je u .hr zakon takav kakav jeste, trebalo bi samo napraviti sistem tako da je moguće staviti taj "automat" van funkcije u letnjem periodu.
S druge strane, postoji jeftinija solucija koju su ovdašnji vozači često koristili kada je uveden zakon da preko cele godine moraju biti uključena kratka ili dnevna svetla na autu: zalepiš na volan A4 papir sa tekstom u fontu po izboru, veličine 150pt, bold-ovano: "UPALI SVETLO!!!"
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin