Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Konstrukcija filtera vazduha Fusion/ Fiesta 1.4TDCi

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Konstrukcija filtera vazduha Fusion/ Fiesta 1.4TDCi

Poruka od Vladan » petak, 13. jul 2012. u 15:51h

Koliko sam mogao da vidim, kutija filtera je podeljena na 2 dela.

1. Veci, cetvorougaoni
2. Manji, trouglasti.

Do prvog vodi cev usisa, i u njemu se nalazi prakticno ceo filter.
Iz drugog vodi cev tamo negde dalje u motor, turbinu nemam pojma. U tom delu uopste nema filtera, samo po obodu ide trouglasti dihtung.

Posto izmedju dela 1. i dela 2. nema prolaza unutar kutije, da li to znaci da protok vazduha zapravo zavisi od poklopca kutije i dihtunga filtera?
Ako je tako, a posto je vidljiv bar jedan otvor na rubu poklopca gde dihtunga nema, na delu 2, tamo gde ulazi/ izlazi neko izolovano crevce i mozda jos poneki, da li bi se dobilo nesto ako bi se poklopac i sve te rupice dodatno zadihtovale spolja, recimo u drugoj temi pominjanom zivom gumom ili sl.?

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Re: Konstrukcija filtera vazduha Fusion/ Fiesta 1.4TDCi

Poruka od Ratibor » nedelja, 22. jul 2012. u 22:22h

Ne razumem sta tu ima dodatno da se zadihtuje!!! Sav vazduh koji udje u motor mora da ide preko filtera osim ako poklopac kojim se zatvara filter nije oštećen negde. U tom slučaju moze da se zadihtuje nekim silikonom ili nečim sličnim mada je najbolje zameniti ga novim. Ne znam kakve ti to imas rupe na poklopcu kod mene toga nema. Vazduh dolazi sa donje strane filtera, onda se tako filtriran uliva u taj trouglasti deo i ide dalje prema turbini i motoru. Ako imas negde rupe slikaj da vidimo.
Moj ford stari nikad se ne kvari

Vladan

Poruka od Vladan » ponedeljak, 23. jul 2012. u 01:26h

Pa i ja mislim da bi morao.
Međutim, kad tamo nešto povuče, ono ne bira odakle će da mu stigne.

Kad se pogleda filter s fronta, vidi se dihtung na 1 ili 2 mesta.
Ne izgleda kao oštećenje, već kao da je konstrukcijski tako.
Takođe, jedno crevce ulazi/ izlazi sa desne strane strane kutije, pozadi.
Crevce je obloženo/ ojačano (to se bilo malo zgulilo, pa sam ga dodatno
obmotao gator trakom) a tu gde ulazi u kutiju def. ima lufta.

Sad, možda sve lepo dihtuje, ali meni se čini kao da bi vazduh mogao da
uđe na neko od pomenutih mesta.

Od kad sam pisao OP, zamenio sam filter vazduha, sam, stavio opet onaj UK.com,
ali nisam obraćao pažnju na ovo. Možda je pri prethodnoj zameni majstor loše uglavio?
Pogledaću kako je sad, kad smognem snage, ovih dana.

Ratibor

Poruka od Ratibor » ponedeljak, 23. jul 2012. u 03:28h

Dihtung se vidi i kod mene i tako i treba. Zasto su tako napravili ne znam. Jedino mi pada na pamet da je to brz način vizuelne provere da li se u kucistu uopste nalazi filter (iako pojma nemam ko normalan ima potrebu za tim). To crevo koje pominjes dovodi iz rezervoara gorivo u filter goriva i veze nema sa filterom vazduha niti mu nesto smeta. Znaci uzivaj, ako je filter lepo namesten nemas brige.

Ako si resio da se zanimas oko tih stvari bolje ti je skini protokomer i ocisti ga :P (ja to planiram :D ) pa da razmenimo utiske hahaha

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 24. jul 2012. u 00:23h

posto imam taj 1.4tdci ... evo ovako... kroz 1 prolazi do 2 i pravac turbina... nemas potrebe za preradom bilo cega tu... osim ako bas ne zahtevas nesto drugo, npr ja sam razmisljao da sve povadim od creva do filtera i kuciste filtera... stavim neki filter npr KN boxed sa cold air intake i skratim put vazduha i to hladnog :D

ali sve to je zamisao bila, dok mi se nije dogodilo sledece, srafovi koji drze kuciste filtera su proklizali jer je kuciste plasticno i uvek vruce... sad mi vuce fals vazduh tu pa gledam kako to da saniram... moja preporuka, ne stezite maksimalno te srafove jer cete doci do situacija (kao ja) da trazite polovno kuciste ili da izmisljate neke kombinacije kako bi to sredili...

eto ako neko ima predlog, bio bi mi dobrodosao
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 24. jul 2012. u 07:32h

Ne znam sta bi ocekivao da "dobijes"?
U kucistu filtera je uvek nizi pritisak od atmosferskog (da ne kazem vakum) dok motor radi, tako da svako crevce koje je navuceno jos vise "steze".
Djak pesak :)

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 24. jul 2012. u 10:57h

Da ne uvlaci ne filtriran vazduh, to sam mislio.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 24. jul 2012. u 12:01h

@mbole - mislio sam da poskidam sva creva, znaci sve fabricko out (osim creva sa senzorima), dodam creva za cold air... sa druge strane IC ... mora da ima razlike :)

Ratibor

Poruka od Ratibor » utorak, 24. jul 2012. u 12:55h

Shomy_ksh piše:...npr ja sam razmisljao da sve povadim od creva do filtera i kuciste filtera... stavim neki filter npr KN boxed sa cold air intake i skratim put vazduha i to hladnog :D
Činjenica je da su zakomplikovali sistem maksimalno. Dok dodje do motora vazduh treba kroz 3 m cevi da prodje. Da ne pričam o tome kako su tim kućištem filtera smestenim na samom motoru blokirali prilaz grejačima i diznama pa dok dodjes do njih tonu plastike moras da poskidaš. Francuz jbga :D
Shomy_ksh piše:...srafovi koji drze kuciste filtera su proklizali jer je kuciste plasticno i uvek vruce... sad mi vuce fals vazduh tu pa gledam kako to da saniram... moja preporuka, ne stezite maksimalno te srafove jer cete doci do situacija (kao ja) da trazite polovno kuciste ili da izmisljate neke kombinacije kako bi to sredili...

eto ako neko ima predlog, bio bi mi dobrodosao
Ne verujem da ti tu vuče vazduh osim ako šrafovi nisu totalno popustili. Dovoljno je da samo malo drže a ostalo odradi razlika u pritisku. Snizeni pritisak unutar kućišta još više lepi poklopac filtera (kao kad plastičnu čašu držiš ustima da ne padne tako sto vakum napraviš). A i nije to baš falsh vazduh već nefiltriran. Koliko ja znam falš je ono što zaobidje protokomer. A sto se kucista tiče imas nekoliko varijanti, a najlakša je da probaš sa debljim šrafovima sa što širim navojima.

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 24. jul 2012. u 13:16h

Ona cev sto ide od turboa, u njoj je vazduh dosta vruc, u taj reon ide intercooler, koliko je ona vruca spolja.? Pada mi na pamet da se spolja stavi hladnjak, kao na izlazne tranzistore audio 'ojacala npr. Gumeno plasticna cev se zameni metalnom, ili ne, namaze se thermo pastom i "umota" u rebrasti aluminium velike ukupne povrsine. Zamena za intercooler. Cisto tripujem malo.

Ratibor

Poruka od Ratibor » utorak, 24. jul 2012. u 15:20h

Vladan piše:Ona cev sto ide od turboa, u njoj je vazduh dosta vruc, u taj reon ide intercooler, koliko je ona vruca spolja.? Pada mi na pamet da se spolja stavi hladnjak, kao na izlazne tranzistore audio 'ojacala npr. Gumeno plasticna cev se zameni metalnom, ili ne, namaze se thermo pastom i "umota" u rebrasti aluminium velike ukupne povrsine. Zamena za intercooler. Cisto tripujem malo.
Ili uzmes pa preusmeriš ventilaciju direktno sa isparivača klime u turbo...još ima i polen filter, ma milina... pa na dugme puštaš klimu, povećavaš i smanjuješ temp. vazduha koja ide u motor.

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 24. jul 2012. u 15:51h

Padalo mi je tako nesto, da znas, ali su gubici. Ovako neki, pasivan sistem mi je bolji. Npr. iz cevi usisa, pre nego sto stigne do filtera, odvoji se granai namesti da duva na onu cev sto ide iz turba. Turbo kako vuce vazduh mu stize kroz filter, ali se deo vazd. struje odvaja kroz granu i hladi cevku spolja. Jos kad bi moglo nekako da se vlazi necim to mesto, bila bi cev spolja hladna samo tako. Pitanje je koliko bi uticalo na temp compr vazd u cevi. Verovatno bi se turbina dodatno naradila u pokusaju da dovuce dovoljno vazduha. Ali, ako bi se ugradio dodatni usisnik, skroz pasivan, ali levkast da ubrza, pa usmerio na mesto, i jos tu da kaplje voda neka ... Aerodinamika?

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 25. jul 2012. u 01:47h

Shomy_ksh piše:@mbole - mislio sam da poskidam sva creva, znaci sve fabricko out (osim creva sa senzorima), dodam creva za cold air... sa druge strane IC ... mora da ima razlike :)
Nisam odgovarao tebi, vec Vladanu, al zaboravio da citiram.
Djak pesak :)

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 25. jul 2012. u 02:09h

Ratibor piše: Ne verujem da ti tu vuče vazduh osim ako šrafovi nisu totalno popustili. Dovoljno je da samo malo drže a ostalo odradi razlika u pritisku. Snizeni pritisak unutar kućišta još više lepi poklopac filtera (kao kad plastičnu čašu držiš ustima da ne padne tako sto vakum napraviš). A i nije to baš falsh vazduh već nefiltriran. Koliko ja znam falš je ono što zaobidje protokomer. A sto se kucista tiče imas nekoliko varijanti, a najlakša je da probaš sa debljim šrafovima sa što širim navojima.
vuce, cuje se kao kad upalis auto a skines poklopac filtera... vuce... 2 od 3 su totalno proslajfovala... :suicide:
imam nekoliko ideja ... siri navoj (moze opet posle nekog vremena da se desi isto, jbg plastika je to), sraf samorezac (ureze do kraja platiku dole, jer fabricki sraf ne ide do kraja plastike) i treca solucija koju sam cuo od drugara je tipl mrgreen

Ratibor

Poruka od Ratibor » sreda, 25. jul 2012. u 13:46h

Mozes da probas i sa običnom maticom, onom šestougaonom. Da je usijaš i onda utisneš u plastiku. Trebala bi tu da ostane kad se ohladi. Posle nekim lepkom dodatno ulepiš i zavijaš šraf u nju.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » petak, 12. apr. 2013. u 09:16h

cisto da napomenem, gumeno crevo kroz koje prolazi vazduh do turbine kosta 6500din... vodite racuna kad cackate oko auta :(

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“