Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Skidanje stop svetla - Focus Mk2 facelift

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
pavleg
Poruka: 45
Član foruma od: ponedeljak, 20. dec. 2010. u 08:55h

Skidanje stop svetla - Focus Mk2 facelift

Poruka od pavleg » utorak, 28. dec. 2010. u 13:21h

Pozdrav,

pokusao sam da skinem stop svetlo sa svog Focus-a (Mk2 facelift, '08.) jer negde pusta vodu.
U uputsvu pise da je potrebno samo odvrnuti dva vijka, otkaciti strujnu instalaciju i skinuti, medjutim kada odvrnem vijke, kutija stop svetla se sasvim malo odvoji ali ne ide dalje kao da ima jos neke drzace koji mu ne daju dalje. Bojim se da ako jace povucem nesto ne slomijem.
Ima li neki trik?

Vode se nakupilo jedno 2cm, a nigdje ne vidim nekakvo ostecenje gde bi voda mogla ulaziti.
Na sta bih mogao obratiti paznju?

Hvala.

Daniel
Poruka: 6086
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Re: Skidanje stop svetla - Focus Mk2 facelift

Poruka od Daniel » utorak, 28. dec. 2010. u 21:13h

mozda ti ovo nesto pomogne al mislim da je ovo za mk1 a ne za focusa mk2

http://www.focusfanatics.com/howtos/rearlight/
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

pavleg

Poruka od pavleg » sreda, 29. dec. 2010. u 09:06h

Čekam da otopli, ne vredi na ovom minusu, može nešto kvrcnuti.
Voda se u stopu i zaledila.

Zna li neko kako ide skidanje tačno za mk1, gde se nalaze zakačke?

Igor_Vuk
Poruka: 12
Član foruma od: nedelja, 19. dec. 2010. u 18:33h

Poruka od Igor_Vuk » sreda, 29. dec. 2010. u 11:16h

Sada sam ja skidao kod sebe zadnje stop svjetlo, da pokušam. mk1 fokus je u pitanju karavan, ali kod svih je isto. Samo je razlika u obliku i položaju svjetla (kupe, sedan, karavan). Ako je kao na slici svjetlo kod tebe, samo ova dva šarafa popustiš, koja sam ovo crvenom linijom označio.
Slika
I kod mene su po dva šarafa sa unutrašnje strane, kao i kod ovih svjetala na slici i kada sam ih odvrnuo, kao što si i napisao, jedva malo da se mrdu. Kao da ima još negdje da drži. A drže sa strane, bočnih strana. Sve što trebaš da uradiš je, odvrneš ova dva šarafa, sa malo "sile" povuci svjetla ka vanjskoj bočnoj strani i malo grublje mrgreen će otkačiti se sa držača. Samo pazi, nemoj bukvalno silu da koristiš, ali treba malo jače da se povuku...kao da sa unutrašnje strane gepeka guraš na bočnu stranu. Nadam se da će slika koliko toliko pomoći:
Slika
Ne da svjetla kao knjigu lol otvaraš...nego samo malo ka sebi i na bočnu stranu gurneš. Ove zakačke se nalaze na boku (bar kod mene) obilježio sam ih žutim krugovima. A crvenom strelicom sam ti pokazao kako bi trebao da povučeš.
Ako negdje griješ, neka me neko ispravi. Mada nije mudro slovo skidanje, samo su ove zakačke caka. One ti i drže svjetlo sa bočnih strana, a sa unutrašnjih ova dva šarafa.
Poslednja izmena: Igor_Vuk, na dan sreda, 29. dec. 2010. u 11:43h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

Daniel
Poruka: 6086
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » sreda, 29. dec. 2010. u 11:41h

Ne znam samo o sto spominjete mk1 kad je njegov mk2 ja sam spomenuo samo da sam nasao za mk1 uputstvo i to okacio...
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

Igor_Vuk

Poruka od Igor_Vuk » sreda, 29. dec. 2010. u 11:53h

Ma na istom se principu i skida i kod mk1 i mk2. Samo je oblik svjetala drugačiji. Po dva šarafa su i na mk1 i mk2 i držači se nalaze na bočnoj strani na oba. Nije u pitanju nikakva elektronika ili mehanika, pa da se toliko razlikuje od modela do modela. Samo je oblik različit, ali princip skidanja se jako malo razlikuje. Samo držači su promjenjeni.
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

Igor_Vuk

Poruka od Igor_Vuk » sreda, 29. dec. 2010. u 11:57h

pavleg piše:Čekam da otopli, ne vredi na ovom minusu, može nešto kvrcnuti.
Voda se u stopu i zaledila.

Zna li neko kako ide skidanje tačno za mk1, gde se nalaze zakačke?
Ako imaš mogućnost, malo fenom da zagriješ, da se ova voda otopi. Ukoliko prilikom odvrtanja ova dva šarafa i dalje svjetlo stoji kao i kada su šarafi bili zavrnuti tj. da ne možeš ni malo da mrdneš svjetlo, onda ti je zaledila voda okolo svjetla i led drži svjetlo. Pokušaj otopiti sa fenom i ovaj led (ukoliko ga ima) ili čekaj topliji dan, da se samo odledi.
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

pavleg

Poruka od pavleg » sreda, 29. dec. 2010. u 14:08h

Hvala na lepo oznacenim slikama.
Znaci, kada odvrnem sarafe, fora je gurnuti stopove ka vani (kontra od gepeka) da se te zakacek otakce.

Sutra i prekosutra su najvili +5 ili sl., pa cu se strpiti do tada.
Nego, kada skinem, sta bi moglo biti pa pusta vodu, pretpostavljam da je dihtung guma preko koje se spajaju donji i gornji dio kutije stop svetla.
Nadam se da nije dobro uklopljena, ako je ipak pukla, sta onda, jel ima gde da se kupi sama ta guma ili da nesto ipmrovizujem, mozda silikon?

Citao sam na netu da je neki lik izburgijao malu rupu na dnu stopa i tako resio problem nakupljanja vode u stop svetlu :)

Igor_Vuk

Poruka od Igor_Vuk » četvrtak, 30. dec. 2010. u 01:05h

Jeste, samo ka vani, kontra gepeka. Samo malo ka sebi povučeš i kontra gepeka. Jer i meni je isto bilo kao i tebi, kada sam odvrnuo ova dva šarafa. Jedva malo da sam mogao da mrdnem svjetlo. Jer na jednoj strani svjetlo drže zakačke a na drugoj strani ova dva šarafa. Pogledaj u uputstvu ako ima prikazana slika svjetla, pa da vidiš kako od prilike izgledaju i gdje se nalaze zakačke. Samo nemoj bukvalno na silu. Malo treba jače povući, da iskoče zakačke iz držača, to je sve.
Ako nema nigdje da je plastika pukla, vjerovatno je do dihtunga. Ne bih ti preporučio nikakvo bušenje rupa. Rađe ako ima negdje rupa, kupiš silikon, pa popuni tu rupu...naravno prehodno svu vodu iz svjetla ispusti i koliko možeš da "osušiš" unutrašnjost. Ukoliko ti je napukla samo plastika, pa na pukotini pušta malo vodu, samo trenutnim ljepilom to zalijepi. Bušenje rupe ti ne bih preporučio jer, koliko god ona bila mala, tu ti je odmah potencijalno mjesto da ti pukne plastika u slučaju da nečim malo kucneš. Ulazit će ti i prašina tu, pa će ti onda jedno svjetlo biti čisto a drugo prašnjavo iznutra...Fabrički nije ostavljena rupa da bi voda izlazila. Fabrički je napravljeno da se spriječi ulazak vode mrgreen Tako da ti preporučujem da to popraviš tako da ti bude kao fabrički thumbup . Dakle nikakvo bušenje rupa ili sl. A da ne spominjem da ti onda ako izbušiš rupu veća količina vlage ulazi i da može naštetiti kontaktima, pa razni insekti i ostalo...Samo ti to začepi, ni slučajno ne ostavljaj odčepljeno. lol
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

pavleg

Poruka od pavleg » četvrtak, 30. dec. 2010. u 08:22h

Hvala na finom objašnjenju.

Ovo za rupu je samo bili anegdota, naravno da busenje ne dolazi u obzir :)

Igor_Vuk

Poruka od Igor_Vuk » četvrtak, 30. dec. 2010. u 12:37h

Kada riješiš problem, samo javi kako je i šta bilo thumbsuph
Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

pavleg

Poruka od pavleg » ponedeljak, 10. jan. 2011. u 08:54h

Skinuo sam Stop svetlo.
Zakacke se odvajaju pod 90 stepeni, znaci kada se odvrnu dva sarafa, povuci samo na gore, nista levo ili desno, u pitanju su dva plasticno-gumena tipla, samo malo jace cimnuti, prvo jedan pa drugi (jedan je pri dnu a drugi pri vrhu).
Izgleda da se na vrhu, dihtung guma, nesto kao skorila pa se tu pojavio mali otvor, stavio sam silikon, trebalo bi da sada bude OK.

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“