Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa menjačem na mk1 - neće da šalta

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
Chombe
Poruka: 6
Član foruma od: utorak, 15. jul 2025. u 13:34h
Kontakt:

Problem sa menjačem na mk1 - neće da šalta

Poruka od Chombe » utorak, 15. jul 2025. u 14:22h

Molim za pomoć ako neko može da mi savetodavno pomogne samo da osposobim mk1 benzinca 2003. godište da ga oteram do majstora.

Krenuo sam na put sa starim autom jer ne njemu imam kuku a morao sam da teglim neke stvari prikolicom na vikendicu i desio mi se kvar sa kvačilom.

Kada sam stiskao papučicu nije bilo nikakve sile, samo potone i ništa. Ispostavilo se da je riknula gumica na onoj metalnoj cevčici, i kočiono ulje je iscurelo. Skinuo sam akumukator, postolje akumulatora, otkačio ono debelo crevo koje ide u filter vazduha da bih mogao da dođem do njega i nekim slučajem sam imao kod sebe identične gumice te sam to zamenio. Vratio sam ga na mesto, ispustio vazduh na onom plastičnom vijku sa cevčicom, a kada je krenulo ulje da izlazi zavrnuo sam ga i kvačilo je ponovo proradilo. Sve sam vratio nazad, upalio auto i kada sam hteo da prešaltam u prvu išlo je teško. Malo sam drukao kvačilo i sve je počelo lepo da radi. Došao sam do vikendice misleći da sam ga popravio, međutim nakon par sati kada sam hteo da ga upalim, pošto je bio u prvoj, krenuo je da cima kao da ne držim kvačilo. Izbacio sam ga iz brzine i sada uopšte ne mogu da ubacim u bilo koju brzinu kada je upaljen. Krene da glođe zube zuočanika, čuje se kao da ne stiskam kvačilo prilikom šaltanja. Jel moguće da se neka sajla zeznula?
Jel može neko savet da mi da kako da ga osposobim samo da ga oteram do majstora, pošto sam u nedođiji. Nema šanse šlep da dođe do ovde. U šumi sam praktično i loš je put.
Pre 2 nedelje sam menjao ceo set kvačila.

cortina.vr
Poruka: 159
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 20:40h

Re: Problem sa menjačem na mk1 - neće da šalta

Poruka od cortina.vr » utorak, 15. jul 2025. u 15:44h

Nije to do sajli, jedino da probaš opet da ispustiš vazduh. Jel hoće opet na druk da proradi?

milosh_bg
Poruka: 161
Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h

Poruka od milosh_bg » utorak, 15. jul 2025. u 15:59h

Moze biti da ti je gumica ta zamenska popustila ponovo. Proveri imas li curenja. Prosto nije svaka guma ista, ne trpe svi materijali iste fluide i pritiske.

Chombe
Kontakt:

Poruka od Chombe » utorak, 15. jul 2025. u 22:42h

cortina.vr piše:
utorak, 15. jul 2025. u 15:44h
Nije to do sajli, jedino da probaš opet da ispustiš vazduh. Jel hoće opet na druk da proradi?
Probaću sutra popodne. Hvala na savetu. Javljam kako je prošlo, ali izgleda da je problem sa većim pritiskom pa tu probija.
milosh_bg piše:
utorak, 15. jul 2025. u 15:59h
Moze biti da ti je gumica ta zamenska popustila ponovo. Proveri imas li curenja. Prosto nije svaka guma ista, ne trpe svi materijali iste fluide i pritiske.
Sutra ću sve opet da poskidam pa ću videti kakva je. Da opet je probio i iscurelo je ulje.
Samo da javim i ovo. Dan pre nego što sam krenuo na put sam menjao prednja desna klješta jer nije uopšte kočio sa desnim točkom. Izgleda da je majstor poremetio pritisak u sistemu i da je tu probio i krenuo da curi. Malo pre mi kaže prijatelj da je imao sličan problem na astri i da je problem ispao zato što nisam menjao sve kočnice, već samo te prednje, a majstor nije umeo dobro da izbalansira pritisak te je nabio veći pritisak nego što bi smeo da bude.

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 16. jul 2025. u 05:14h

Ne postoji nikakvo "balansiranje pritiska".
Pritisak ne zavisi od toga koliko su ti debele plocice, i dal su nove ili potrosene.

Nije problem sa vecim pritiskom u sistemu kvacila, posto on ne moze da bude ni veci ni manji od onoga sto daju razlike precnika glavnog i pomocnog cilindra (fizika za 7 osnovne).

Kocnice i kvacilo dele samo posudu sa uljem. A ni nju do kraja.
Svaki sistem ima svoj "minimum" koji ostaje cak i ako onaj drugi potpuno iscuri.

Tako da batali se "saveta" prijatelja koji blage veze nemaju o cemu pricaju, nego su negde nesto naculi...

Da li imas kocione tecnosti u posudi? To prvo pogledas.
Ako ima.. najverovatnije nisi lepo ispustio vazduh.
Ako nema, dolij, ispusti ponovo, izdrukaj, koliko da se dovuces do majstora.
Djak pesak :)

Chombe
Kontakt:

Poruka od Chombe » sreda, 16. jul 2025. u 08:31h

mbole piše:
sreda, 16. jul 2025. u 05:14h
Ne postoji nikakvo "balansiranje pritiska".
Pritisak ne zavisi od toga koliko su ti debele plocice, i dal su nove ili potrosene.

Nije problem sa vecim pritiskom u sistemu kvacila, posto on ne moze da bude ni veci ni manji od onoga sto daju razlike precnika glavnog i pomocnog cilindra (fizika za 7 osnovne).

Kocnice i kvacilo dele samo posudu sa uljem. A ni nju do kraja.
Svaki sistem ima svoj "minimum" koji ostaje cak i ako onaj drugi potpuno iscuri.

Tako da batali se "saveta" prijatelja koji blage veze nemaju o cemu pricaju, nego su negde nesto naculi...

Da li imas kocione tecnosti u posudi? To prvo pogledas.
Ako ima.. najverovatnije nisi lepo ispustio vazduh.
Ako nema, dolij, ispusti ponovo, izdrukaj, koliko da se dovuces do majstora.
Jasno. Hvala puno na savetu.

Chombe
Kontakt:

Poruka od Chombe » sreda, 16. jul 2025. u 15:56h

Popravio sam ga.
Hvala svima na savetima.
Ipak je bio problem sa vazduhom. Izgleda da je ostao neki čep. U međuvremenu sam našao pravu gumicu i zamenio je. Ona koju sam prvenstveno stavio je bila neka iz kompleta gumica iz Lidla. Kada sam je skinuo nije bilo vidljivih oštećenja.
Sve u svemu sada menjač radi odlučno. Bukvalno sa 2 prsta mogu da menjam brzine. 😁

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 16. jul 2025. u 16:24h

Ta gumica na posudi ne trpi apsolutno nista.
Samo tih par cm tecnosti u posudi, sto je zanemarljivo.
Ako je tacnog precnika da ne curi i da materijal nije neki koji ce tecnost da pojede.. radi savrseno.

Lici da si samo delimicno bio ispustio vazduh, onda si nadruko, vozio i posto si cesto stiskao kvacilo, to je 'drzalo'.
Preko noci, 'nadrukani' pritisak u sistemu je opao.
Kad drukas, sabijas vazduh koji postoji u sistemu (tecnost ne mozes da sabijes nicim, ni presom od 5000000 tona).
Posto ne postoji savrseno zaptiven sistem, tokom vremena se taj vazduh ponovo rasirio.
Za nuzdu.. najverovatnije je bilo dovoljno da ga ponovo nadrukas.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“