Elem, nadjoh na otpadu i kupih celu pušku volana, prilično jeftino, 20 eura.Evo i slike (sa neta):

Došao kući i pomirio se sa tim da ću da se žešće zlopatim da bih ovo zamenio. Ono što me je zainteresovalo je što donji, tj spoljni krst, baš taj koji mi treba, klizi po šipci. Hm...To me je nateralo da rizikujem i probam da skinem plavu plastiku (na gornjoj slici je bela).

Plastika ima po obimu ispupčenje koje ulazi u kanal šipke i tako drži donji krst za šipku. Znači, skidanjem plastike omogućio sam rastavljanje krsta od šipke! Super! Hod krsta sa svojim zubima po šipci je veći od 5 cm.

A zašto taj hod postoji? Pa evo ovako: Zaključajte volan. Od alata vam treba šrafciger da odvijete šelnu creva filtera za vazduh i treba vam ključ ili gedorica 10 da odvijete šraf(M8) na krstu. Znači, izvadite kućište filtera vazduha da bi ste lako prišli krstu i kada odvijete i šraf sa krsta, taj krst treba da ide na gore jer ga svlačite sa pina letve.

Da bi mogao da ide gore on ustvari ulazi u kabinu, a da bi mogao da udje u kabinu mora da ima i mesta za to, a to je upravo onaj hod od recimo 5 cm koliko je potrebno da svučete krst sa pina letve. Kada ga svučete sa letve onda svučete krst sa šipke volana (jer smo ga oslobodili skidanjem plave plastike) tako što ga gurate ka spolja i sada krst prolazi mimo pina i skinuli ste ga. ja sam ga povukao ka unutra jer mi je tako bilo lakše jer ima debelu plastiku koja ga obavija.

Krst na staroj šipci i krst na onoj koju sam kupio na otpadu su se malo razlikovale , ali ne suštinski. Razlika je bila u debljini stubića pa shodno tome su se razlikovale i plastike. Ono što morate da uradite je da zamenite, tj stavite odgovarajuću crnu plastiku i pazite kad vam neko prodaje samo krst bez cele šipke, da tražite i odgovarajuću plavu plastiku i crnu plastiku. Ovo je taj spoljni krst koji riknjava i evo u čemu je razlika:
Ford Ka 2001 universal joint

Kada budete stavljali novi krst vodite računa da je na istom zubu kao i stari ( ja sam obeležio na starom i na šipci pre skidanja flomasterom),

jer ako ne stavite tako kako je bio i stari, em nećete moći da ga nabijete na pin letve, em volan neće biti u centru. Da bi vam bilo lakše da nabacite novi krst na pin letve, ja bih preporučio da smaknete na gore crnu plastiku koja se lako smiče i vratite je u njen položaj kad nabijete krst. Zategnete šraf, vratite kućište filtera i to je to.
Pozdrav

Ford Ka 2001 Steering column universal joint replacement