Zamena stop svetla Fusion 2006
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Zamena stop svetla Fusion 2006
Ima dva spoljna srafa i navrtku iz gepeka, ali pri vrhu je nakaceno na jos nesto. Da li je to samo klin, pa bi trebalo samo jace povuci, ili je nesto na zavrtanje, u kom slucaju bi morala da se skine plastika "tapacirunga" iz kabinskog prostora?
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Re: Zamena stop svetla Fusion 2006
Na focusu je na klik. Tj ima jedan torex sraf ispod 5-ih vrata i plasticnu maticu u gepeku, a gore ga drzi jedan pipak koji upada u plasticnu zabicu u karoseriji, pa kad se odviju svi srafovi treba malo jace da se povuce Pretpostavljam da je i kod tebe tako, ali javice se valja neko ko zna. 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
nemam pojma za fusion ali sam 100% siguran da je isto kao i kod fieste... za nekih sat vremena imaces slike (posto je jos jedan lik pitao sa isto)
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Vladan
Hvala Somi, sad sam stigao kuci, pa pogledao u TISu (za 2002g, doduse). Izgleda da je to gore samo klin, kad se odviju ova 2 torexa i ono k'o za WC dasku sto je iznutra, ovo se samo izvuce. Ali, sacekacu slike.
Hteo sam to da obavbim dok sam cekao zenu i dete ispred doma zdravlja, pa sam pitao, ali nije se posrecilo sa ultra brzim odgovorima.
Hvala i Bojanu, da ne bude zabune, tim pre sto je po svoj prilici bas kao je napisao.
Hteo sam to da obavbim dok sam cekao zenu i dete ispred doma zdravlja, pa sam pitao, ali nije se posrecilo sa ultra brzim odgovorima.
Hvala i Bojanu, da ne bude zabune, tim pre sto je po svoj prilici bas kao je napisao.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
E ovako, posšto sam obećao.
Skidanje stop svetla Fusion/Fiesta.
Naravno otvorite gepek prvo, svaki far ima dva srafa torx i osigurač pozadi. Odvijete prvo ta dva torx šrafa i sa zadnje strane skinete dzek (strujni konektor) i osigurač. Pošto sam ja to prvi put radio tako što sam skidao plastiku iz gepeka komplet, možete i tako.
Slike :
plastike koje se skidaju vrlo lako, drže se na žabice. Prvo se skine ova srednja koja je obeležena crvenim strelicama pa posle ove sa žutim strelicama

pošto je mene mrzelo da ih skidam da bi pokazao osigurač i konektor, pređimo na nalaženje osigurača i konektora.
u gepeku, bočno - levo i desno, imate plastiku na koju naleže daska gepeka, ispod plastike ide tepih koji je izrezan baš za potrebe skidanja stopki...

pomerite to parčence tepiha

ko može nek se zavuče i videće tačno osigurac u vidu plastične matice...

a iznad njega i džek.

Ja sam skidao par puta, jednom što sam hteo da vidim kakva je procedura, čisto iz radoznalosti...a drugi put jer je crklo rikverc svetlo... Najlakše je prvo da se skine džek i osigurač pa onda ona 2 torx šrafa ... onda se lagano izvlače stopke... A moze i prvo ona 2 torx šrafa pa osigurač i lagano da se izvuče štopka pa onda džek (varijanta 2 za one sa zakukuljenim prstima
)
to bi bilo to, što se tiče skidana štopki... procedura zamene sijalica je jednostavna ali ako bude bilo problema skinuću komplet sve i napraviću video klip
Skidanje stop svetla Fusion/Fiesta.
Naravno otvorite gepek prvo, svaki far ima dva srafa torx i osigurač pozadi. Odvijete prvo ta dva torx šrafa i sa zadnje strane skinete dzek (strujni konektor) i osigurač. Pošto sam ja to prvi put radio tako što sam skidao plastiku iz gepeka komplet, možete i tako.
Slike :
plastike koje se skidaju vrlo lako, drže se na žabice. Prvo se skine ova srednja koja je obeležena crvenim strelicama pa posle ove sa žutim strelicama

pošto je mene mrzelo da ih skidam da bi pokazao osigurač i konektor, pređimo na nalaženje osigurača i konektora.
u gepeku, bočno - levo i desno, imate plastiku na koju naleže daska gepeka, ispod plastike ide tepih koji je izrezan baš za potrebe skidanja stopki...

pomerite to parčence tepiha

ko može nek se zavuče i videće tačno osigurac u vidu plastične matice...

a iznad njega i džek.

Ja sam skidao par puta, jednom što sam hteo da vidim kakva je procedura, čisto iz radoznalosti...a drugi put jer je crklo rikverc svetlo... Najlakše je prvo da se skine džek i osigurač pa onda ona 2 torx šrafa ... onda se lagano izvlače stopke... A moze i prvo ona 2 torx šrafa pa osigurač i lagano da se izvuče štopka pa onda džek (varijanta 2 za one sa zakukuljenim prstima

to bi bilo to, što se tiče skidana štopki... procedura zamene sijalica je jednostavna ali ako bude bilo problema skinuću komplet sve i napraviću video klip

1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Vladan
- Vladan
Obavljeno.
Malo sam i snimao, pa cu, ako ista valja, postaviti na Youtube.
Glavna napomena, empirijska, nisam video da je iko to pomenuo, zadnja svetlosna
grupa, barem ova leva, jer samo nju sam skidao, mozda je desna drugacija, je ujedno...
OLUK!!!
To je sve puno blata i prljavstine, a iza kanala, gde je suvo, to je visegodisnja skrama i prasina. Ko je video kokosinjac, znace kako izgleda. Inace uopste nije lose reseno, postoji ceo sistem brda i dolina koji vodu sprovodi dalje od sijalica, ali se ipak zadrzalo puno blata.
Unutrasnji dihtung poklopca, zajednickog za sve 4 sijalice, bio je sav prasnjav, pa sam ga izvadio I malo kao ocistio, ali kad sam ga vratio, nisam siguran da je sve lepo leglo. Saznacu sa prvom kisom.
Sama sijalica, posto je dvostruka, 2 vlakna, 5W i 21W, za poziciju i kocnicu, mora da se ubaci na odredjeni nacin, koji nije intuitivan, jer sijalica ostane da stoji nakoso, ali postoje vodjice, a na sijalici klinovi koji u njih idu, tako da nema zabune.
Toliko.
Malo sam i snimao, pa cu, ako ista valja, postaviti na Youtube.
Glavna napomena, empirijska, nisam video da je iko to pomenuo, zadnja svetlosna
grupa, barem ova leva, jer samo nju sam skidao, mozda je desna drugacija, je ujedno...
OLUK!!!
To je sve puno blata i prljavstine, a iza kanala, gde je suvo, to je visegodisnja skrama i prasina. Ko je video kokosinjac, znace kako izgleda. Inace uopste nije lose reseno, postoji ceo sistem brda i dolina koji vodu sprovodi dalje od sijalica, ali se ipak zadrzalo puno blata.
Unutrasnji dihtung poklopca, zajednickog za sve 4 sijalice, bio je sav prasnjav, pa sam ga izvadio I malo kao ocistio, ali kad sam ga vratio, nisam siguran da je sve lepo leglo. Saznacu sa prvom kisom.
Sama sijalica, posto je dvostruka, 2 vlakna, 5W i 21W, za poziciju i kocnicu, mora da se ubaci na odredjeni nacin, koji nije intuitivan, jer sijalica ostane da stoji nakoso, ali postoje vodjice, a na sijalici klinovi koji u njih idu, tako da nema zabune.
Toliko.
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
a reci mi el je bilo osiguraca ?
- Vladan
Mislis ona matica, velika plasticna, sto ja kazem ko za WC dasku?
Bila je.
Imas to, dva torexa spolja, pri vrhu svetlo sivi kiln koji se najteze vadi, i sa strane crni kiln/ zabica, koji izlazi sam od sebe.
Ako pitas zbog onog videa na youtube-u, gde lik menja na fiesti 200X god., a nema taj wc osigurac, eto, i ja sam to gledao, izgleda da je na novijim Fiestama drugacije odradjeno, 2 torexa, bez WC osiguraca, ali zato 2 siva klina?
Bila je.
Imas to, dva torexa spolja, pri vrhu svetlo sivi kiln koji se najteze vadi, i sa strane crni kiln/ zabica, koji izlazi sam od sebe.
Ako pitas zbog onog videa na youtube-u, gde lik menja na fiesti 200X god., a nema taj wc osigurac, eto, i ja sam to gledao, izgleda da je na novijim Fiestama drugacije odradjeno, 2 torexa, bez WC osiguraca, ali zato 2 siva klina?
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
E sto se prljavstine tice, mogu misliti na sta je licelo, obzirom da sam ja jedan te isti stop skidao u razmaku od otprilike 6 meseci. Zlo koliko je ponovo bilo prljavo. 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
kod mene nista posebno od prljavstine, mozda malo ono prasina i voda... sve ostalo normalno...
p.s. bitnije je da proverite da ne pusta vodu u kola, to je vec problem..a prljavstina se ocisti
p.s. bitnije je da proverite da ne pusta vodu u kola, to je vec problem..a prljavstina se ocisti

- Vladan
Video ovde:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]