Potrosnja goriva - Uticaj Ulja
Moderator: ace1
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Potrosnja goriva - Uticaj Ulja
da li ima uticaj ulje u motoru na potrosnju goriva... ? skoro sam to primetio... naime, uzeo sam od Dragomira ulje i prelazio sam sa 4.5litra(500din) negde oko 120-125km po gradu... e onda sam kupio ulje ovde u Krusevacu u Fordovoj prodavnici (ulje Ford Formula Full Sintetika isto kao i uvek ) i primetio sam da mi je potrosnja porasla ...tj predjem za 4.41litar (500din) negde izmedju 90 i 100km ...
4.5litra(500din) je tada bilo pa je sad poskupelo i za 500din ima 4.41litar... war
4.5litra(500din) je tada bilo pa je sad poskupelo i za 500din ima 4.41litar... war
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Potrosnja goriva - Uticaj Ulja
Pa jel isto to ulje koje si uzeo od Dragiomira i to koje si sada kupio?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
1 auto se testira zamo na pun rezervoar, napunis do cepa, resetujes kilometar sat, i kad potrosis, napunis opet, vidis koliko je stalo u rezervoar, i podelis predjene kilometre....
2 ima, pogotovo zimi ako nemenjas cesto pa stoji dugo
3 zavisi od kvaliteta ulja, mors da sipas sta je predvidjeno za taj motor
4 najvise zavisi od nafte i gde sipas,
5 zavisi od duzine puta (kraci put vise trosi jer je motor duze hladan)
6 zavisi od pneumatika dosta
7 zavisi od trapa dosta,
8 zavisi od pritiska u pneumaticima bas dosta
9 stanje auspuha
10 zavisi od vrmenskih uslova ,(negde sam gledao da se guma ponasa kao punpa za izbacivanje vode i da u voznji 2 sata ipbaci za jedan bazen vode)
11 od raspolozenja i nacina voznje...
12 to sto neznam sta pise ali za 4, 4 litra potrosnje treba imati celicne zivce
jel ista marka i gradacija ulja...
2 ima, pogotovo zimi ako nemenjas cesto pa stoji dugo
3 zavisi od kvaliteta ulja, mors da sipas sta je predvidjeno za taj motor
4 najvise zavisi od nafte i gde sipas,
5 zavisi od duzine puta (kraci put vise trosi jer je motor duze hladan)
6 zavisi od pneumatika dosta
7 zavisi od trapa dosta,
8 zavisi od pritiska u pneumaticima bas dosta
9 stanje auspuha
10 zavisi od vrmenskih uslova ,(negde sam gledao da se guma ponasa kao punpa za izbacivanje vode i da u voznji 2 sata ipbaci za jedan bazen vode)
11 od raspolozenja i nacina voznje...
12 to sto neznam sta pise ali za 4, 4 litra potrosnje treba imati celicne zivce
jel ista marka i gradacija ulja...
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
ocekivao sam takve odgovore...
isto ulje je u pitanju samo sto dragomir ima bure pa mi je poslao 4 litra u flasama a ja sam ovde kupio 4x1litar...
e sad... sto se tice testiranja sad punim rezervoarom..to nisam...ali racunam od paljenja rezerve do sledeceg paljenja... znam da to nije precizno ali zato sam i napisao negde oko km ... moze da bude razlika 5-6km... sto se desavalo... ali one brojke su prosek neki da kazem...
ulje menjam na 5000km...(100km gore dole)
gorivo sipam na MOL pumpi i uvek tu sipam..
e sad sto se tice temperature motora, nikad ne krecem iz garaze dok ne podigne temperaturu na radnu, znaci dok ne osetim u kolima da je toplo ja ne krecem.
trapovi vesanje i sve ostalo je OK - provereno svaki put kad menjano ulje
gume su tvrde, ali bukvalno tvrde... prednje na 2.4 zadnje na 2.5
e sad 4.4litra... najozbiljnije... 5 litra mi je trosila po gradu kad sam imao ozvucenje ono Velocity pojacalo i Atomic woofer... zato je i isla na 5litra ... ovako ne trosi puno jer je ne silim po gradu, jbg krusevac mali grad nema gde ni da je silis... gears
isto ulje je u pitanju samo sto dragomir ima bure pa mi je poslao 4 litra u flasama a ja sam ovde kupio 4x1litar...
e sad... sto se tice testiranja sad punim rezervoarom..to nisam...ali racunam od paljenja rezerve do sledeceg paljenja... znam da to nije precizno ali zato sam i napisao negde oko km ... moze da bude razlika 5-6km... sto se desavalo... ali one brojke su prosek neki da kazem...
ulje menjam na 5000km...(100km gore dole)
gorivo sipam na MOL pumpi i uvek tu sipam..
e sad sto se tice temperature motora, nikad ne krecem iz garaze dok ne podigne temperaturu na radnu, znaci dok ne osetim u kolima da je toplo ja ne krecem.
trapovi vesanje i sve ostalo je OK - provereno svaki put kad menjano ulje
gume su tvrde, ali bukvalno tvrde... prednje na 2.4 zadnje na 2.5
e sad 4.4litra... najozbiljnije... 5 litra mi je trosila po gradu kad sam imao ozvucenje ono Velocity pojacalo i Atomic woofer... zato je i isla na 5litra ... ovako ne trosi puno jer je ne silim po gradu, jbg krusevac mali grad nema gde ni da je silis... gears
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9924
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
jel moze da podigne radnu temperaturu dok radi u mestu?Koliko joj treba da radi?Shomy_ksh piše:
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Grejanje motora u mestu je totalno besmisleno. A o kom autu je rec ovde posto nisam upucen.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ja cenim da je u pitanju samo jedna stvar... došlo hladnije vreme i samim tim automobili počinju više da troše... ulje ne može toliko da utiče.
Plus moram da se složim za rad u mestu... totalna besmislica i nepotrebno trošenje goriva... sedneš u auto,upališ ga,vežeš pojas,našteluješ stanicu na radiu i krećeš... najbrže se ugreje i najbolje laganom vožnjom do radne temperature... posle toga mu radi šta hoćeš.
Plus moram da se složim za rad u mestu... totalna besmislica i nepotrebno trošenje goriva... sedneš u auto,upališ ga,vežeš pojas,našteluješ stanicu na radiu i krećeš... najbrže se ugreje i najbolje laganom vožnjom do radne temperature... posle toga mu radi šta hoćeš.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
ugreje se za nekih 5-6min... taman dok ja zatvorim garazu. Ne znam kako moze biti besmisleno...i sami ste culi od nekog "nece da ide hladan je, stuca" itd... msm nemam problema s tim..al mi nista ne smeta da 5min izgubim na to...
Fiesta 1.4tdci2277625 piše:Grejanje motora u mestu je totalno besmisleno. A o kom autu je rec ovde posto nisam upucen.
od dragomira sam uzeo ulje pocetkom juna ako se secam... menjano je negde krajem avgusta... tako da nije hladnoca u pitanju... bar ja tako mislimMarkedjani piše:Ja cenim da je u pitanju samo jedna stvar... došlo hladnije vreme i samim tim automobili počinju više da troše... ulje ne može toliko da utiče.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21532
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ok,ti se buniš zato što ti auto sad troši više... jel tako ?
A ne kad si kod dragomira menjao ulje ili ja nešto nisam dobro skapirao ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- rile
- Poruka: 132
- Član foruma od: subota, 18. sep. 2010. u 11:32h
Au, 2.5 za gume, mislim da je mnooogooo. Po pricama sam cuo da auto vise trosi zimi tako da ti je i to moguce. Isti auto imamo, moj po Zru 5.5l na 100km, a zr nije nesto mnogo veci grad od Krusevca. Tako da pevaj, trosi manje od skutera a ide samo tako.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5049
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Samo je hladnije vreme uzrok vece potrosnje u ovom slucaju
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
1. Gume ne valja ni da su prepumpane, i ja se uvek tripujem da su mi ispustile ali kad proverim na barometru sve je ok. Znaci mora da bude propisan pritisak, i zbog trosenja i zbog potrosnje. Nisam ni ja verovao kad sam citao u auto bildu test gde su bas to testirali, i samo sa propisanim pritiskom je auto trosio najmanje, u svim ostalim slucajevima vise.
2. Ne znam kakav je sistem hladjenja pumpe u Fiesti, ali ako je slican kao u Mondeu, nemoj da vozis sa tako malo goriva u rezervoaru.
3. Dovoljno je da ti auto u mestu radi 30sec-1min max... Bar meni toliko treba da pozatvaram garazu i dvoriste, i idem dalje.
2. Ne znam kakav je sistem hladjenja pumpe u Fiesti, ali ako je slican kao u Mondeu, nemoj da vozis sa tako malo goriva u rezervoaru.
3. Dovoljno je da ti auto u mestu radi 30sec-1min max... Bar meni toliko treba da pozatvaram garazu i dvoriste, i idem dalje.
Fiesta!!
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
neee.. nikako se ne bunim zbog dragomira... nema razloga... nego pitam jer se potrosnja menja. nista na racun dragomira.Markedjani piše:Ok,ti se buniš zato što ti auto sad troši više... jel tako ?
ne znam stvarno kakav je sistem hladjenja...ali vec poduze vreme je vozim od rezerve do rezerve pa cak i u debelu rezervu... moguce da je i to odgovor na neko pitanjedule0911 piše: 2. Ne znam kakav je sistem hladjenja pumpe u Fiesti, ali ako je slican kao u Mondeu, nemoj da vozis sa tako malo goriva u rezervoaru.

ok sto se tice rada u mestu, praktikovacu mada ispod 2 minute ne mogu jer mi je garaza toliko velika da taman stane fiesta i bajs pored nje(naravno kad uparkiram fiestu pa ubacim bajs) ... jbg... bolje i to nego na parkingu da stoji