Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Put za Grčku !!!

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

combe83
Poruka: 157
Član foruma od: četvrtak, 4. sep. 2014. u 16:46h

Put za Grčku !!!

Poruka od combe83 » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 09:52h

Poštovani,

planiram ove godine da idem prvi put za Grčku, pa me zanima da li neko iz iskustva za na šta treba obratiti pažnju, da li mi treba medjunarodna dozvola i da li je istina da je u Makedoniji dosta jeftiniji evro dizel ??? Naplatne rampe, granice, gde odmarati, sve me zanima :)

YOmax
Poruka: 647
Član foruma od: petak, 14. nov. 2014. u 13:39h

Put za Grčku !!!

Poruka od YOmax » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 10:04h

Ovo je pitanje za Mirka Alvirovića...!
:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Re: Put za Grčku !!!

Poruka od montoya » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 10:32h

Imas negde temu kuda na letovaje ili sl. Procitaj vec je pisano dosta o tome...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 14:52h

Idi bre na YT ukucaj samo Mire ide za Grčku UPDATED Ver. da bi znao lokaciju najnovijih rupa, a pored toga kaže i sve ostalo.

Dule.M
Poruka: 119
Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h

Poruka od Dule.M » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 16:25h

Medjunarodna ti ne treba a gorivo tj.dizel je sad i u nemackoj jeftiniji nego kod nas.Ne znam gde nameravas ali gde god krenes imas auto put.kroz Makedoniju postuj ogranocenja a ostatak samo pun gas.Obavezno zeleni karton posto makedonci traze na granici.
Slika

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 16:34h

Odmaraš u selu Mrzence uz janje :)

cortina.vr
Poruka: 154
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 20:40h

Poruka od cortina.vr » ponedeljak, 7. mar. 2016. u 18:51h

Medjunarodna ne treba ako imaš biometrijsku vozačku, evrodizel je trenutno oko 82 naših Dinara, sipaj na Lukoil ili Makpetrol pumpama. Iza Kumanova, a pre prve naplatne rampe imaš Lukoil pumpu, tu možeš i da zameniš Evre za Denare, dobijaš oko 60 za 1 Evro, a poželjno je jer u Evrima izadje skuplje putarina. Ograničenje je uglavnom 130, na jednoj deonici blizu Skoplja je 100 i tu zna da bude radar nekad. Što se odmora tiče, Veleško jezero...
Ako nosiš naočare, za Grčku ti treba i rezervni par.

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » utorak, 8. mar. 2016. u 16:28h

Zavisi, da li ideš sa nekim ko je takođe vozač ili ne. Pre dve godine smo išli za Grčku, preko Makedonije. Prenoćili smo u Starom Dojranu (pre same granice sa Grčkom). To je malo više od pola puta, tako da u Grčku (zavisi koja ti je destinacija), stižeš za 2-3 sata, odmoran i spreman za kupanje. A prošle godine smo išli preko Bugarske. Izvezli smo sve u cugu, žena prvu polovinu puta, ja drugu.
Neke savete za sam put ne mogu da ti dam, jer se uslovi na putu menjaju iz sezone u sezone (to ti je najbolje da gledaš Alvirovića, on kaže gde sve ima radova :) ).
Za gorivo... ja sam svaki put natankao auto kod nas do čepa. U Makedoniji, kao ni u Bugarskoj nisam sipao, iako je jeftinije. Čim bi ušli u Grčku, prva Shell pumpa i tankanje do čepa. Valjda je i moj metalni ljubimac zaslužio jednom godišnje da ga častim dobrim gorivom. Pritom, prošle godine je gorivo na Shellu (ono najkvatnije), bilo jeftinije od našeg goriva. Potrošnja od čepa do čepa je pokazala da je auto trošio grčko gorivo 0.8 l na 100 km, manje. O efektima kvalitetnijeg goriva nema potrebe da pričam. To bi bilo to ukratko...

combe83

Poruka od combe83 » sreda, 9. mar. 2016. u 08:12h

Evro Dizel u Makedoniji je 82 rsd. , to je dosta jeftinije nego kod nas, a osećam da je i kvalitetnije, to je velika razlika u ceni, na ceo put od oko 1400 km u oba smera je ušteda oko 4000 rsd, to nije malo.

nikola

Poruka od nikola » sreda, 9. mar. 2016. u 09:37h

Jeste, ali ti gledaš cenu sada. Ja pričam kako je bilo prošle i pretprošle godine. Tada nije bila ta cena. Jeste bilo jeftinije nego kod nas i u Grčkoj, ali tada cena u dizela u Makedoniji bila 130 din, a kod nas 155, dok je u Grčkoj bilo 160 rsd (kada se preračuna u dinare). Da sam sipao gorivo u Makedoniji, uštedeo bih oko 2600 din. Ali, pazi sad, meni je auto trošio 0.8 litara manje na 100 km. Prešao sam 1600 km i meni je samo zbog kvalitetnijeg goriva ušteda na manjoj potrošnji bila oko 2000 dinara (ako računaš našu cenu) ili 'ajde neka bude 1600 din (ako računaš makedonsku). Odbij to od uštede koju bih dobio sipanjem goriva u Makedoniji i dobijaš REALNU uštedu sipanjem goriva u Makedoniji, a to je oko 1000 din. Za 1000 din stvarno neću da se štekam kada idem na more. Pritom, kao što rekoh, mislim da je moja Fordaljka zaslužila da je bar jednom godišnje častim (sem ukoliko ne misliš da je makedosnko gorivo bolje i od najboljeg goriva na Shellu, što naravno ne može nikako biti jer sama potrošnja govori o kvalitetu goriva).

combe83

Poruka od combe83 » sreda, 9. mar. 2016. u 11:37h

Ja koliko sam gledao da Shell pumpa ima i u Makedoniji ili grešim ? Moje mišljenje je da je svuda kvalitetnije gorivo-evro dizel nego što je kod nas !
Poslednja izmena: FM III, na dan sreda, 9. mar. 2016. u 11:47h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema razloga da citiraš poruku pre tvoje jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju Brzi odgovor ili Odgovori a ne Citiraj

nikola

Poruka od nikola » sreda, 9. mar. 2016. u 11:44h

U Makedoniji nema Shell, ima u Bugarskoj.

Sharpshooter
Poruka: 5109
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » sreda, 9. mar. 2016. u 11:57h

Pošto se na more ili neku sličnu uživanciju ide jednom ili dva puta godišnje, realno ne želim da se tada štekam za gorivo, nego vozim za uživanje.
U prevodu, opusti se. :)
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

cayrus
Poruka: 229
Član foruma od: petak, 29. maj 2015. u 13:10h

Poruka od cayrus » sreda, 9. mar. 2016. u 12:03h

Pre 10ak dana sam prosao kroz Makedoniju. Sto se tice cene goriva ljudi su vec napisali, sto se tice kvaliteta goriva... sipao sam dva puta i nisam imao nikakvih problema, a sto se tice puta, pazi da neostanes bez tocka.

combe83

Poruka od combe83 » sreda, 9. mar. 2016. u 12:31h

Put do Nei Poria bi trebao da je sve auto put ili kao magistralni put na pojedinim delovima, hvala na upozorenju.
Poslednja izmena: stalker92, na dan sreda, 9. mar. 2016. u 14:02h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da na nju odgovaraš

nikola

Poruka od nikola » sreda, 9. mar. 2016. u 12:43h

Jeste i kroz Makedoniju ti je sve auto-put, ali je sam put na pojedinim deonicama gori od njive. Do duše, tako je bilo pre 2 godine, ne znam da li su od tada nešto sređivali. Prošle godine sam išao preko Bugarske. Takođe, ne zaboravi da ti za Makedoniju treba zeleni karton (oko 2000 din. taman to što uštediš :D ).

P.S. Nema potrebe da citiraš nečiji post, ukoliko na taj post odgovoraš odmah ispod njega.

combe83

Poruka od combe83 » sreda, 9. mar. 2016. u 13:02h

Ok, hvala.
Preko Bugarske mi je dalje jer idem u Nei Pori.
Hvala svima na informacijama .

nikola

Poruka od nikola » sreda, 9. mar. 2016. u 13:10h

Bugarska je pogodnija kada se ide u istočni deo Grčke... Stavros, Kavala, Tasos...
Ali su im putevi avionske piste u odnosu na makedonske puteve. Pogotovo sad kad imaju obilaznicu oko Sofije i novi autoput (ograničenje 140). Jedino što sam u Buarskoj osećao neku lošu atmosferu, ne umem baš najbolje da opišem. Ali, počev od ulaska u Bugarsku gde nas je carinik ispitivao da li idemo u Grčku ili kod njih na more, preko bugarske policije, pa sve do bugarskih vozača koji te nekako podlo gledaju kada vide tablice iz Srbije.

lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » četvrtak, 10. mar. 2016. u 21:58h

Pa sve su ti uglavnom rekli, al eto da dodam i ja koju.

10 godina već odlazim za Grčku. Nikada me ni jednom nije zaustavila policija. Inače ti je to zaista retkost (da te zaustavi policija), osim ako nisi učesnik saobraćajke. Međunarodnu niko ne traži, što sam čuo i od drugih, jer mene, kao što sam ti već rekao nikada do sad nije zaustavila policja u Grčkoj, ni radi najobičnije kontrole...
Pri tom uopšte ne vozim laganica. Međutim, pošto su u Grčkoj autoputevi uglavnom sa ograničenjem 130, uhvatim se iza nekog ko ide oko 150, tako da mi pravi masku... A i nije tamo policija angažovana da te orobi i otera od letovanja u Grčkoj (kao što ti je npr u Crnoj Gori, gde te policija zaskače iza svakog kamena i šušnja, kao papadači)... Ti si tamo dobrodošao, da ostaviš svoju lovu na moru, a ne u policiji.

Gorivo u Makedoniji je ekstra... em je jeftinije, auto samo prede, ide odlično i manje troši... to sam proverio već nekoliko puta. Tako natempiram, da imam goriva u rezervaru, samo da se dokotrljam do Kumanova. Tu odmah napunim na Makpetrolovoj velikoj pumpi, odmah uz autoput. Tu je najveći promet i najbolje godivo. Isto tako imaš pumpu i kod samog izlaza iz Makedonije za Grčku. Tu ga opet naravnim do čepa i vozim se još jedan dobar period vremena za dosta jeftinije gorivo.

Ja obično stanem u Predejanima, jer mi izuzetno prija ambijent i priroda oko Predejana...

E sad ovo Mrzence što pominje Jelchica, tu nisam bio, pa ću videti ove godine gde je to i o čemu se radi. U Makedoniji sam do sad prolazio bez Pit-Stopa...

nikola

Poruka od nikola » četvrtak, 10. mar. 2016. u 22:53h

U Grčkoj postoji policija? :D :D :D

Ako odmaraš u Predejanama, onda u Makedoniji i nemaš razloga za pit-stop. Pogotovo što je sve (loš) auto-put, a i usput nema baš nekih prilika gde bi se čovek opustio i uživao (sem da siđeš sa auto-puta, pa da namenski svratiš negde). Sem onoga ko planira da prenoći negde u Makedoniji, svi ostali gledaju što pre da se izvuku odatle i pređu granicu sa Grčkom. Pritom, Makedoniju prolaziš za 2 sata opuštene vožnje.

combe83

Poruka od combe83 » petak, 11. mar. 2016. u 09:33h

Imam još jedno bitno pitanje, da li se na pumpama u Makedoniji plaća gorivo u evrima ili denarima, to me isto zanima i što se tiče naplatnih rampi umakedoniji ???

Hvala

nikola

Poruka od nikola » petak, 11. mar. 2016. u 09:48h

Za gorivo ne znam, pošto u Makedoniji nikada nisam sipao. Putarinu možeš da plaćaš i u denarima i u evrima.
Ako plaćaš u evrima, gledaj da pripremiš tačan iznos, jer ukoliko daš recimo novčanicu od 10 ili 20 evra, zna da se desi da ti sav kusur vrate u denarima, koji ti realno ne trebaju. Putarinu kroz Makedoniju plaćaš na 3 mesta, po 1,5 evra (ukupno 4,5 evra). Ali, ne znači da će i ove godine biti ove cene, pa proveri pre polaska.

Rih
Poruka: 269
Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h

Poruka od Rih » petak, 11. mar. 2016. u 10:03h

Najbolja opcija za za plaćanje u Makedoniji je da odmah po ulasku, na prvoj pumpi, ili sipaš (doliješ) gorivo, ili samo zameniš 10e (dobijaš 600den) i time plaćaš putarinu.
Kroz Gr su do Nei Porija tri putarine, ako se dobro sećam 1.8, 2 i 2.3e. Ova poslednja (kod Skotine) se može izbeći silaskom sa auto puta kod Katerinija, nekih 20ak km ranije, i vožnjom ODLIČNIM paralelnim magistralnim putem...jedino su ograničenja oko 60. Ja sam ovo uradio u povratku, ne zbog uštede, već zbog uživanja u vožnji između Olimpa i mora.
Ako ideš u NP, obavezno otiđi do magnetnog polja, u Litohoro, i na sam Olimp....pogled ka moru fenomenalan.

combe83

Poruka od combe83 » petak, 11. mar. 2016. u 12:55h

Hvala ti puno na informacijama.

combe83

Poruka od combe83 » petak, 11. mar. 2016. u 13:23h

Rih piše:Najbolja opcija za za plaćanje u Makedoniji je da odmah po ulasku, na prvoj pumpi, ili sipaš (doliješ) gorivo, ili samo zameniš 10e (dobijaš 600den) i time plaćaš putarinu.
Kroz Gr su do Nei Porija tri putarine, ako se dobro sećam 1.8, 2 i 2.3e. Ova poslednja (kod Skotine) se može izbeći silaskom sa auto puta kod Katerinija, nekih 20ak km ranije, i vožnjom ODLIČNIM paralelnim magistralnim putem...jedino su ograničenja oko 60. Ja sam ovo uradio u povratku, ne zbog uštede, već zbog uživanja u vožnji između Olimpa i mora.
Ako ideš u NP, obavezno otiđi do magnetnog polja, u Litohoro, i na sam Olimp....pogled ka moru fenomenalan.

Nisi mi rekao da li može na pumpi u Makedoniji da se plaća u evrima?

Odgovori

Povratak na „Svaštara“