Ford Mondeo MK3 - ECO AC
Moderator: ace1
-
- Poruka: 48
- Član foruma od: nedelja, 22. nov. 2015. u 15:16h
Ford Mondeo MK3 - ECO AC
Da pitam sta znaci ECO. AC automatska klima, e sad znam da klima povecava potrosnju ali kako sad na ovom zimskom vremenu da palim grejanje a ne klimu?
Poslednja izmena: BojanM, na dan utorak, 19. jan. 2016. u 14:28h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Poruke izdvojene u novu temu, molim da se obrati pažnja prilikom pisanja da li pitanje ima veze sa naslovom.
Razlog: Poruke izdvojene u novu temu, molim da se obrati pažnja prilikom pisanja da li pitanje ima veze sa naslovom.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Re: Ford mondeo MK3,ne radi grejanje
ECO znaci da se ne pali klima tj kompresor klime. Automatika u ovim hladnim danima radi i u ECO modu (ako imas automatsku klimu, a cim imas ECO predpostavljam da imas). Znaci kad na displeju svetli ECO a ne AC, imas obicno duvanje.
Ako pritisnes AUTO sistem ce automatski uci u rezim gde radi kompresor klime pa da paliti/gasiti po potrebi, ali ako pritisnes AUTO pa dugme AC, iskljucices "klima" deo sistema i automatika ce prilagodjavati temperaturu obicnim duvanjem.
Nadam se da ga nisam previse zakomplikovao.
Klima ce ti po ovom vremenu biti korisna kad hoces brzo da odmaglis stakla.
Ako pritisnes AUTO sistem ce automatski uci u rezim gde radi kompresor klime pa da paliti/gasiti po potrebi, ali ako pritisnes AUTO pa dugme AC, iskljucices "klima" deo sistema i automatika ce prilagodjavati temperaturu obicnim duvanjem.
Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Svetleo ili ne AC po ovom vremenu, ako nisi ukljucio odmagljivanje soferke, kompresor nema nikakvog razloga da se upali.
Ne verujem da bi podesio temperaturu u autu na -15 sve i da mozes
Daklem kad je klima u automatskom modu, ona pokusava da postigne temperaturu koju si joj zadao, bilo tako sto pali kompresor pa hladi spoljasnji vazduh kada je napolju toplije od zadate temperature, bilo tako sto otvara klapnu da taj vazduh predje preko malog hladnjaka i ugreje ga kada je napolju hladnije od zadate temperature.
Al nema bas nikakvog razloga da vec hladan vazduh dodatno hladi, tj. da pali kompresor.
Izuzetak je odmagljivanje soferke, al tad ce klima raditi sta god drugo da je ukljuceno/iskljuceno.
Ne verujem da bi podesio temperaturu u autu na -15 sve i da mozes

Daklem kad je klima u automatskom modu, ona pokusava da postigne temperaturu koju si joj zadao, bilo tako sto pali kompresor pa hladi spoljasnji vazduh kada je napolju toplije od zadate temperature, bilo tako sto otvara klapnu da taj vazduh predje preko malog hladnjaka i ugreje ga kada je napolju hladnije od zadate temperature.
Al nema bas nikakvog razloga da vec hladan vazduh dodatno hladi, tj. da pali kompresor.
Izuzetak je odmagljivanje soferke, al tad ce klima raditi sta god drugo da je ukljuceno/iskljuceno.
Djak pesak 

-
- Poruka: 48
- Član foruma od: nedelja, 22. nov. 2015. u 15:16h
Kontam, znaci na ECO modu ne radi klima?dule0911 piše:ECO znaci da se ne pali klima tj kompresor klime. Automatika u ovim hladnim danima radi i u ECO modu (ako imas automatsku klimu, a cim imas ECO predpostavljam da imas). Znaci kad na displeju svetli ECO a ne AC, imas obicno duvanje.
Da li zaista klima trosi 30% goriva
- dule0911
-
Klima jedva 10% vise goriva trosi, mada zavisi od ekploatacije. U gradu i kreni-stani rezimu je razlika veca, na otvorenom mizerna.
Fiesta!!
-
- Poruka: 479
- Član foruma od: četvrtak, 9. okt. 2014. u 14:52h
Re: Ford Mondeo MK3 - ECO AC
Ja sam prosle godine punio klimu u majstor mi je rekao da kada je napolju ispod 15 stepeni, klimu ni ne mozes da ukljucis. Iako pise tamo AC kao da je ukljucena, ona ne radi. Secam se da sam sacekao hladnije vreme da bas probam to i stvarno. Bilo je negde 10 stepeni, ja ukljucim klimu na AC i otvorim haubu. Kompresor se non stop pali-gasi, na intervalima od nekoliko sekundi. Znaci, taman sto pocne da se okrece kompresor i radi nekoliko sekundi odmah potom se iskljuci. Sto kapiram, ne bi bilo dobro da se tako koristi u voznji, jer zamislite vozite i preticate na putu na oko 2500 obrtaja a kompresor non sto pali gasi...?? Da ne pricam o posledicama ako PK nije skoro promenjen ili neki roler nije bas zdrav.
- duratecHE
- Poruka: 4277
- Član foruma od: petak, 5. sep. 2014. u 12:31h
- Kontakt:
Ako se kompresor uzastopnoo pali i gasi i ne moze da uspostavi radni rezim, to znaci da nema dovoljno gasa u sistemu (99%) ili je presostat u defectu. Ako sr ovako ponasa nemoj je ukljucivati dok ne resis to, bzv cimas spulnu i naravno pk.
Meni je razlika u potrosnji na otvorenom putu 6,34 : 6,8 l/100 km na auto modu clime. ( mereno na turi od 1000km u oba slucaja). Po gradu nije ni zdravo ni rentabilno paliti je, barem kod mene.
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Meni je razlika u potrosnji na otvorenom putu 6,34 : 6,8 l/100 km na auto modu clime. ( mereno na turi od 1000km u oba slucaja). Po gradu nije ni zdravo ni rentabilno paliti je, barem kod mene.
https://www.youtube.com/watch?v=MvZn6SWP2H8
drift znaci Ken Block....
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
Nije ispod 15c, nesto mnogo manje tipa 2 ili 4c, a proveri opet kod tog majstora kolicinu gasa
- duratecHE
- Kontakt:
Prilikom dopune mora prikaciti na 2 kraja- iza fara i ispod koruge pr. desnog tocka, izvuci sav gas i potom ubaciti kolicinu deklarisanu od proizvodjaca( za mondea 920gr ako se ne varam)
-
klima mi odlicno radi. koristio sam je vise puta kad sam bio na put posle punjenja i nije bilo problema. pre neki dan sam je probao u garazi na sobnoj temperaturi i odlicno radi. evo malo pre dosao kolima kuci, probao je i opet prekida, sto nije slucaj kad je napolju toplo, a trenutno je ispod 15 stepeni napolju. sto znaci da ne radi ispod 15 stepeni. provereno vise puta i uvek je isto.
- Lucky
ne slusas....

-
Meni klima radi bas onako kako mi je rekao majstor koj se bavi iskljucivo time i samo time. Vec dugo godina. Znaci klima mi radi ODLICNO kada napolju nije hladno. Provereno i testirano mnogo puta i uvek je isto bez greske. Evo sad da probamo klimu kod mene u kolima nece raditi. A da je probamo kada je napolju preko 15 stepeni radi u fulu! Ko zeli moze da se kladi I TO U AUTO! Jeste, sto se tice brosure tako pise. Ali pogledaj sta sve tu pise u teoriji a u praksi i nije bas tako. Npr, pocev od potrosnje goriva koju izdaje fabrika, a koliko nama auto stvarno trosi. Pa, koliko ulja treba motor da trosi a koliko nama trosi... (uopste). Pa da ne duzim sada......
- mbole
Ti imas problem, sad sto neces da samom sebi priznas da ga imas...
Ono jes, majstor zika za klime iz srbistana, garant bolje zna nego fordov indzilir koji ju je napravio, na koliko je natrimovana elektronika da ne dozvoli kompresoru ni da se upali.
Doduse, majstor zika bi morao da o svom trosku sredjuje stvar koju je zasrao kad bi priznao da nije u pravu
To sto klima uopste radi, i ti si zadovoljan kako radi kad radi, ne znaci da radi kako treba.
Klima kod tebe u kolima POKUSAVA da radi, ali joj to ne ide kada je temperatura ispod 15 stepeni. Da je naisla na temperaturno ogranicenje ne bi ni pokusavala.
Ocigledno nemas predstavu sta je podatak o fabrickoj potrosnji goriva, pa brkas babe i zabe.
Ono jes, majstor zika za klime iz srbistana, garant bolje zna nego fordov indzilir koji ju je napravio, na koliko je natrimovana elektronika da ne dozvoli kompresoru ni da se upali.
Doduse, majstor zika bi morao da o svom trosku sredjuje stvar koju je zasrao kad bi priznao da nije u pravu

To sto klima uopste radi, i ti si zadovoljan kako radi kad radi, ne znaci da radi kako treba.
Klima kod tebe u kolima POKUSAVA da radi, ali joj to ne ide kada je temperatura ispod 15 stepeni. Da je naisla na temperaturno ogranicenje ne bi ni pokusavala.
Ocigledno nemas predstavu sta je podatak o fabrickoj potrosnji goriva, pa brkas babe i zabe.
Djak pesak 

- dule0911
-
Kad ces da mi prepises auto? 
Klima radi i ispod 15C sem ako je nesto neispravno. Imam isti auto, i znam provereno. Ne u kontekstu da li hladi ili ne - niti mi je to bitno na tim temperarurama, nego u kontekstu isusivanja vazduha (sto mu u principu dodje isti kontekst, ali nebitno). Probaj jednom kad je vrlo kisno vreme i kad ti se zamagle prozori, da ih odmagljujes na eco i na ac pa ces i sam videti. Osuse se prozori zacas, tj duplo brze nego sa obicnim duvanjem.
Mislim, nevezano za auto, u svakom ce raditi posao, evo u zadnjih mesec dana sto sam probao u takvim uslovima, Punto 2 i moj Lancer, a temperatura sigurno nije bila iznad 15. Drugar sa tim puntom jedino tako i zna da odmagli stakla, posto ih nikad ne cisti pa obicno duvanje i ne pomaze mnogo

Klima radi i ispod 15C sem ako je nesto neispravno. Imam isti auto, i znam provereno. Ne u kontekstu da li hladi ili ne - niti mi je to bitno na tim temperarurama, nego u kontekstu isusivanja vazduha (sto mu u principu dodje isti kontekst, ali nebitno). Probaj jednom kad je vrlo kisno vreme i kad ti se zamagle prozori, da ih odmagljujes na eco i na ac pa ces i sam videti. Osuse se prozori zacas, tj duplo brze nego sa obicnim duvanjem.
Mislim, nevezano za auto, u svakom ce raditi posao, evo u zadnjih mesec dana sto sam probao u takvim uslovima, Punto 2 i moj Lancer, a temperatura sigurno nije bila iznad 15. Drugar sa tim puntom jedino tako i zna da odmagli stakla, posto ih nikad ne cisti pa obicno duvanje i ne pomaze mnogo

Fiesta!!
- Lucky
moram da odem to tog tvog majstora posto sam celu zimu palio kompresor klime da odmaglim stakla, sigurno joj nesto nije u redu

- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4938
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
kod digitalne klime ako je zadata temperatura veca od spoljne normalno je da se kompresor nece ukljuciti osim ako se odmagljuje staklo...
stavis temperaturu na low i videces kako hladi,a majstora pozdravi ocito se dzaba bavi tim poslom godinama....

-
meni tako radi auto otkad sam kupio auto, godinama. prosle godine kad sam proveravao klimu jer sam menjao filter, videli smo da je pritisak pao pa smo je dopunili. pritisak je jos uvek toliki posle godinu dana, proverili smo. pitanje za vas je da li ste vi nekad ukljucili klimu i gledali ispod haube u kompresor kako se ponasa? ili ste to procitali u brosuri pa mislite da je tako kako pise? proverio sam na citroena c3, jedan volvo i jos jedan ford (fokus) i isto se ponasa kao i kod mene. A kime su im ispravne. cao zdarvo
- nikola_focus
- Poruka: 1490
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Nema potrebe da se gleda pod haubom, ako je situacija kao kod tebe to cakce ko ludo kad pali/gasi kompresor, i kad se upali kompresor oseti se po zvuku. I kod mene se klima pali na daleko ispod 15 stepeni, i kod svih u mom okruzenju koji je imaju, i sta cemo sad?? Takvo ponasanje je uzrokovano nedostatkom gasa u sistemu, a posto ga kod tebe ima dovoljno nesto drugo je u pitanju..
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- Miner99
- Poruka: 312
- Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h
Elem, da se prikljucim raspravi....U uputstvu za mondeo mk3 pise( ne citiram, prafraziram ) : ukoliko je spoljna temperatura ispod 5 C klima se ne ukljucuje! Znaci moze da pokazuje sta god hoce na tabli, kompresor nece da radi ako je napolju ispod 5 C.
Ako nece, uzmi veci cekic...

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8304
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Miner pogledaj osmi post iznad tvog
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- duratecHE
- Kontakt:
Ja ga krstim, on prdi...
- mbole
Ko ti kaze da je klima bila ispravna kad si kupio auto?
Naravno da znam da je upaljena, ne moram da gledam u kompresor, vidim dal mi se odmaglila soferka i kojom brzinom to radi.
A i sasvim lepo osetis da je kompresor upaljen, kad odjednom autu ko da si povukao rucnu, samo odvuce svojih nekoliko konja (na 90KS se sasvim lepo oseti).
Naravno da znam da je upaljena, ne moram da gledam u kompresor, vidim dal mi se odmaglila soferka i kojom brzinom to radi.
A i sasvim lepo osetis da je kompresor upaljen, kad odjednom autu ko da si povukao rucnu, samo odvuce svojih nekoliko konja (na 90KS se sasvim lepo oseti).
Djak pesak 

- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4938
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
ja od struke elektromehanicar grejne i rashladne tehnike u koje spada i klima sigurno necu da gledam ispod haube...