Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Šifra na ovom forumu - problem

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
kvaju
Poruka: 161
Član foruma od: sreda, 23. jul 2014. u 15:47h

Šifra na ovom forumu - problem

Poruka od kvaju » subota, 20. sep. 2014. u 20:58h

Kad sam se prvi put registrirao znam da sam se puno vise trudio nego inace na drugim forumima.

Uglavnom morao sam se ponovo logirati ali sam zaboravio tu sifru i idem je resetirati.
Kako sam dobio kompliciranu sifru idem je mjenjati.

Tamo pise da sifra mora imati 3-20 karaktera i alfanumerički da budu.

Dakle isao sam sve apsolutne moguće kombinacije slovaibrojevi slovaibrojeviisimboli brojevi slova, ne prihvaca nista, tako da sam se logirao sa ovom novom ponudjenih šifrom sa maila.

U čemu griješim?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Šifra na ovom forumu - problem

Poruka od BojanM » subota, 20. sep. 2014. u 21:06h

Uopšte ne mora da bude komplikovana šifra, ali mora da sadrži bar jedno veliko slovo, jedno malo slovo, i jednu cifru.

Na primer, "Ab1" (bez navodnika) je sasvim regularna šifra. Takođe i "Sifr4", "moNDeo3" itd.

Deo problema je što zvaničan prevod foruma na naš jezik nije dovoljno precizan kod nekih stvari... Uputstvo za promenu šifre je, na žalost, jedna od tih stvari. Iz tog razloga smo interno razvili prevod za phpBB na ovom forumu, pa možeš da probaš i tu opciju, neke stvari će ti verovatno biti razumljivije; u Korisničkom kontrolnom panelu, među podešavanjima foruma, za jezik treba iz padajućeg menija odabrati "srpski jezik (eksperimentalno)".
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

kvaju

Poruka od kvaju » nedelja, 21. sep. 2014. u 12:49h

Pa evo i na engleskom, ne piše da se treba unjeti min. jedan veliki karakter, što je najgore, ja sam probao i šifri sa velikim karakterom jednim, doduše duža je malo bila, i nije htjelo prihvatiti, sad kako sam pročitao vaš post, probao jednu, odmah mi je uspjelo.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 21. sep. 2014. u 21:22h

ili je nesto promenjeno u medjuvremenu ili nisi dobro gledao:

Password must be between 3 and 30 characters long, must contain letters in mixed case and must contain numbers
Ili u prevodu:
Sifra mora biti dugacka izmedju 3 i 30 karaktera, mora sadrzati slova u razlicitim velicinama, i mora sadrzati brojeve.

Nije bas najsretnije izabrana terminologija, al u sustini je "mora sadrzati slova u razlicitim velicinama" isto sto i "bar jedno malo i bar jedno veliko".
Djak pesak :)

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 21. sep. 2014. u 22:11h

Sada je za novoregistrovane članove forsiran naš prevod, i u njemu stoji "Šifra mora da bude dugačka od 3 do 30 znakova i mora da sadrži velika slova, mala slova i brojeve". Nadam se da će to otkloniti makar ovaj problem za one koji tek treba da se registruju na forum.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Mite
Poruka: 42
Član foruma od: petak, 24. feb. 2012. u 15:15h

Poruka od Mite » nedelja, 21. sep. 2014. u 22:17h

I ja redovno imam problem sa sifrom na forumu.... Mislim je komplikovano to velika mala slova pa broj..... Mislim nema potrebe, dovoljno je bar 8 slova da bude

Sent from my ST21i using Tapatalk 2

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 21. sep. 2014. u 22:34h

Nikome ništa neće da fali, ionako dobar deo ljudi prepusti browseru da im pamti šifru ;)

Da je do mene, stavio bih da mora da bude tekstualna šifra sa najmanje 30 znakova, al' na svu sreću ne pitam se samo ja. mrgreen
pozdrav, Bojan

Slika

kvaju

Poruka od kvaju » nedelja, 21. sep. 2014. u 23:24h

Najveci problem je bio taj sto nigdje nije pisalo da trebaju velika slova biti, bar na srpskom jeziku, sad je ok, tnx

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 03:58h

Mite piše:I ja redovno imam problem sa sifrom na forumu.... Mislim je komplikovano to velika mala slova pa broj..... Mislim nema potrebe, dovoljno je bar 8 slova da bude

Sent from my ST21i using Tapatalk 2
Jako lose mislis :)

Ljudi u 99,9% slucajeva biraju smislene reci za lozinke, a ne stvarno slucajne kombinacije (retko ces videti da je nekome sifra "zbgljmnft"), sto drasticno suzava izbor, odnosno drasticno povecava mogucnost provaljivanja sifre. Da ne pricam da jednu istu (i to najcesce trivijalnu) sifru koriste na 50 razlicitih mesta, koja su naravno danas uvezana ko crevca, pa kad se provali jedna, provaljene su sve.

Uz kombinaciju cifara, malih i velikih slova, cak i trivijalne sifre tipa sifra=username postaju mnogo slozenije za pogadjanje. Recimo umesto "mihajlo" imas "miHaj10". I dalje se jako lako pamti, ali se sada ne uklapa u prosto pogadjanje na osnovu recnika, vec postaje mnogo "slucajniji" niz, to jest na recnik mora da se doda jedan vid "brute force" pogadjanja.

Za neki minimum sifre koja stvarno sluzi svojoj svrsi se smatra sifra koja:
ima minimum 8 karaktera
Ima najmanje po jedan karakter iz najmanje tri sledece grupe: mala slova, velika slova, brojevi, specijalni karakteri (-,+, %, !...)
ne sme sadrzati vise od tri slova u nizu jednaka kao username

Mite
Poruka: 42
Član foruma od: petak, 24. feb. 2012. u 15:15h

Poruka od Mite » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 16:04h

a zar postoje osobe koje bas zanima neki akaunt na nekom forumu :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 22. sep. 2014. u 16:34h

naravno.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole

Poruka od mbole » utorak, 23. sep. 2014. u 03:56h

Uvek postoje "razni" ljudi koji iz nekog svog razloga, traze i stvari tipa necije sifre na forumu.

Ali mnogo nezgodnija je navika da ljudi koriste istu sifru za sve svoje naloge. E tu vec gadjaju oni koji nisu blesavi, vec od toga prave pare.
Generalno je lakse provaliti neciju sifru na nekom forumu nego na recimo google mailu. A kad se provali sifra na fourmu, velika je verovatnoca da ce biti ista i na googlu ili nekom drugom mail nalogu koji je vezan za nalog na forumu. Pa onda odatle na mail naloge koji su vezani sa google. Pa odatle recimo na Windows nalog u firmi posto je to mail koji je vezan.

A onda samo zavisi sta zanima onoga ko je provalio. Od slanja spam maila sa tog naloga ili firminog mail servera, pa do preuzimanja poslovnih podataka firme i prodavanja konkurenciji. Neverovatno je koliko je slabo zasticen veliki broj kompanijskih mreza od takvih stvari, pa jednom kad neko "udje" sve mu je na raspolaganju.

Jedan od mehanizama kojima su pre par nedelja pokradene golisave fotke poznatih zemskinja je upravo takav.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“