Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kako Nemci popravljaju puteve... A gde smo mi tu...

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Kako Nemci popravljaju puteve... A gde smo mi tu...

Poruka od lukijano » subota, 30. avg. 2014. u 00:18h

Morate ovo pogledati... na žalost, ja verovatno ovako nešto u Srbiji neću nikada doživeti, a Boga mi, čini mi se, ni mnoga još pokoljenja posle mene... NIje film, ni skrivena kamera... Eeeee, a gde li smo mi tu.... Turska kaldrma... :ozid:

http://www.srbijadanas.com/clanak/kako- ... 26-08-2014

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Re: Kako Nemci popravljaju puteve... A gde smo mi tu...

Poruka od Neša » subota, 30. avg. 2014. u 00:39h

Moze ovo i kod nas al da nam uvedu da kolektivno ucimo o "opstem dobru"..
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 30. avg. 2014. u 07:54h

Mogu reci da sam se ovih dana navozao kroz Italiju mimo auto puta i da sam zapazio da im putevi ne zaostaju za nasim po pitanju rupa. Mrtva trka po gustini rupa, kolotraga, pukotina po predjenom km.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 30. avg. 2014. u 07:58h

Kažu da je isto i u Belgiji, čak i autoputevi... Čak ni Nemačka nije više kao što je bila, a trenutno Holandija dominira sa kvalitetnim putevima.
Slika

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 30. avg. 2014. u 08:05h

kadamalo bolje sagledamo stvari nasi putevi uopste nisu toliko losi, posteje neki seoski, ali auto-putevi nezaostaju toliko za ovim predelom, pa cak su i jedni od najboljih! (iako je kosalo vise desetina puta nego sto treba thumbsuph )

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » subota, 30. avg. 2014. u 08:40h

darko darko piše:kadamalo bolje sagledamo stvari nasi putevi uopste nisu toliko losi...
Do izrazaja dolazi po povratku sa letovanja,tj pri ulasku u Srbiju iz pravca Makedonije. :)Razlika je ocigledna.
Ipak...
Spoiler
Show
[youtube][/youtube]
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » subota, 30. avg. 2014. u 11:32h

Profa prije 2 godine reče na predavanju, da dozovljene deformacije na putu 40-50 cm na 1 km, a kod nas to na nekim putevima prelazi i 2 m. :D

Da pojasnim malo, ide mašina, mjeri i sabira dubine rupa i neravnina na putu, i bilježi rezultate za svaki kilometar.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

lukijano

 

Poruka od lukijano » subota, 30. avg. 2014. u 13:45h

Ma auto put i đene-đene... u pravu ste nije uopšte toliko loš...

Ali poenta ove priče su lokalni-regionalni putevi, kojih priznaćete ima mnogo više nego autoputeva... a i svi mi (čast izuzecima) se mnogo više vozimo tim putevima, nego autoputem...

Jer šahtova (kao iz ovog filma) ni nema na autoputu... E sad, ne znam kako je kod drugih forumaša po gradovima, ali kod mene u Zrenjaninu, kroz ulicu gde su šahtovi, to je kao da se voziš kroz polje koje je doživelo minobacačku baražnu vatru...

Bukvalno je tako...

Ili voziš slalom, ili j...Š kevu trapovima...

Ako ste obratili pažnju na ovog lika iz filma što je na kraju posla uzeo letvu-ravnjaču i stavio je preko šahta da proveri da li potpuno u nivou sa asfaltom... HA HA HA HA HA HA HA HA... hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha

Ko kod nas u Srbiji okači ovakav primer ( sa letvom naravno), častim picu i piće, prvi put kad prođe kroz Zrenjanin... party0021 party0021 party0021 :beer: :beer: :beer:

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13963
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » subota, 30. avg. 2014. u 16:22h

Mnogo kukate da su vam putevi losi, ali ni ovde u Americi nisu nista bolji.

Wisconsin ima mnogo jake zime, a ovako jedna ulica na severnom delu Milwaukee izgleda kad prodje zima ... Posto su to uglavnom losiji delovi grada (a.k.a. ghetto), nikad im se i ne zuri da poprave.

Slika

Sa druge strane, I94 autoput izmedju MIlwaukee i Chicago, koji je jako prometan i jedan od najcesce koriscenih u ovom delu Amerike, je ovakav posle zime ...

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 30. avg. 2014. u 16:32h

у Бањалуци је исто тако лагана катастрофа. Нарочито због оних силних накнадних прекопавања цеста због провлачења комуналних инсталација у новоизграђене зграде. Људи превуку пут и буде к'о пишта, а након пар дана грађевинци почињу да прекопавају цесту због неких пукнутих цијеви или као што већ рекох због нових зграда. Онда те канале лафо затрпају и поправе а они једно 30 цм нижи од цесте, па кад се у то стрмопиздиш отпадају точкови као да возиш коњска кола....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 30. avg. 2014. u 16:35h

Ali ja predpostavljam da se takve rupe poslje zime poprave, vrlo brzo.
A to kod nas traje i po nekoliko mjeseci, a neke čak ni ne poprave.

Eno put između Laćarka i Sr. Mitrovice, do juna sam tuda uvjek išao autobusom i pošto sjedim nazad i ne vidim što to toliko udara i drnda. U junu sam tuda prošao svojim autom, bem ti sve, pa to su rupčage kao da su mine tuda bile, najgore oštre rupe, bilo žao auta. A to već tako traje godinama.
Jeste to regionalni put, ali opet je sramota i nema nikakvog opravdanja da takav put bude u tako očajnom stanju.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13963
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » subota, 30. avg. 2014. u 16:49h

Poprave ih tako sto samo skinu ovaj gornji skoj i stave drugi, to bude gotovo za jedan dan cela ulica. Problem je sto sa prvim vremenskim neprilikama put opet dobije iste rupe. Tako da prakticno svake godine popravljaju.

Ovo je recimo ulica u grade gde ja zivim ... Prosle sedmice kad sam krenuo ujutro na posao u 7:30 vidim da pocinju da rade na njoj. Ocekivao sam da ce raditi mesecima, kako to obicno biva, a bas sam se iznenadio kada sam dosao kuci u 4 popodne i video da je sve zavrseno. Samo su skinuli taj gornji sloj i stavili novi i siguran sam da ce tamo negde u Martu opet morati isto da rade.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 30. avg. 2014. u 17:20h

Iosis piše:

Eno put između Laćarka i Sr. Mitrovice, do juna sam tuda uvjek išao autobusom i pošto sjedim nazad i ne vidim što to toliko udara i drnda. U junu sam tuda prošao svojim autom, bem ti sve, pa to su rupčage kao da su mine tuda bile, najgore oštre rupe, bilo žao auta. A to već tako traje godinama.
Jeste to regionalni put, ali opet je sramota i nema nikakvog opravdanja da takav put bude u tako očajnom stanju.

hahahaha to je zato sto su stari put koji bio od kocki samo presvukli bez stavljanja ivicnjaka,pa se put razvuko
Sad samo udaraju zakrpe pa ispade da se vozis po planini lol
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » subota, 30. avg. 2014. u 19:02h

[youtube][/youtube]
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » subota, 30. avg. 2014. u 22:19h

macaneli piše:
Iosis piše:

hahahaha to je zato sto su stari put koji bio od kocki samo presvukli bez stavljanja ivicnjaka,pa se put razvuko
Sad samo udaraju zakrpe pa ispade da se vozis po planini lol
A para su uzeli kao da ce da rade pistu. I zakrpe su im da se useres. Da vidite u Macvi koliki su bunari bili, sunce ti zarko!
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

lukijano

 

Poruka od lukijano » subota, 30. avg. 2014. u 22:23h

Uffff... SOLAR FREAKIN ROADWAYS....

Ovo jako dobro zvuči i zgleda. thumbsuph

Na žalost, ovo je za Srbiju, daleka, daleka naučna fantastika....

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 30. avg. 2014. u 23:14h

Postoji ovde u Bataji, jedna podugacka ulica koja je velikim svojim delom relativno blaga krivina.
Ulica je napravljena negde 1982-3-4... ne znam tacno, ali tu negde (naselje je zavrseno 1985 a mislim da je napravljena pre nego stoje zavrseno naselje). Nakon 30-tak godina, odradila je svoje i doslo vreme za kompletnu rekonstrukciju, koja je i izvedena pre dve-tri godine (nov noseci sloj...).

E sad, postoji sitan problem.
Lepo se secam da sam pocetkom 90-tih, bez nekih problema mogao da proteram zastavu 128 sa oko 100 Km/h kroz celu krivinu. Asfalt je bio ravan ko sto asfalt treba da bude, sahte ravne sa asfaltom... (to dal je pametno da tu teram 100 je iz sasvim drugog vica :))
Sada, sa mondeom, pezoom 206, pa sam cak preksinoc probao i sa burazerovim PUG 407 cupe (jeste onaj sa 2.7HDI :)), nema sanse da je prodjes preko 70-80, posto ce "ravan" asfalt da te zavrljaci iz krivine. Sahte su nakon tih 2-3 godine, utonule po desetak santimetara, ima vise ulegnuca koja su dugacka po desetak metara ali i duboka po 10-tak santimetara. O raskopavanju nove ulice da ne pricam, mada ovde nisu bili tako strasni kako umeju.

Neko je izgleda u mejuvremenu zakljucio da asfalt bas i ne mora da bude ravan, ili su majstori zaboravili kako se to radi. Autoput od Zmaja ka beogradu, kome je rekonstrukcija radjena pre par godina je sav u sitnim talasima. Najravniji delovi niskog auto puta su oni koji stoje od 1970 i neke kad je napravljen. Sve ostalo je u talasima.
Djak pesak :)

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 30. avg. 2014. u 23:23h

Tako se i radi otprilike, skineš taj gornji sloj, habajući, on i jeste tu da zaštiti one noseće slojeve. Taj se i mjenja zavisno od toga kako projektant odluči, može biti godina, 5, 10, 15. S tim što duže čekaš da ga mjenjaš, više ćeš da popravljaš, pa čak i one donje noseće slojeve.
Možda i bolje tako, svake godine nov asfalt, nego kod nas vidiš fleke po putu, a nekada i ivice tih fleka su tako očajne da isto kao da su i rupe.

Solarni put, samo bi čekao kada će doći huligani i da se potrude da nešto razbiju i unište, a cigani da dođu i pokradu kablove. hahahaha

Tako kod nas prave puteve, naročito stranačke, presvuci asfaltom, samo da ljudi vide da je urađen asfalt, a št/a je ispod... ma kao da je bitno, nek traje dok su izbori. lol

Bole to mi liči na kontranagib, ako se prije moglo proći sa 100, a sada sa 70-80 max.

Kad već spomenu ulicu, ulica u Doboju u kojoj živim, zanimljivo nema ni jedne rupe, a nije baš da nije prometna. Ne sjećam se kada je posljednju asfaltirana, koliko se sjećam za ovih posljednjih 12-13 godina koliko tu živim nije ni jednom, a i prije sam tu dolazio skoro pa svakodnevno. To bi bilo više od 26 godina da nije ništa rađeno.
Izgleda da se nekada radilo mnogo kvalitetno.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 30. avg. 2014. u 23:46h

Nije stvar u nagibu (Bataja je barem ravna ko tepsija), vec je jednostavno ulegao asfalt na vise mesta.
Verovatno nisu dobro odradili nosece slojeve ili su ostavili rupcage oko kanalizacije, i onda samo u duzini 10-20 metara utone za 10-tak cm. Naidjes brze, i on te lansira ko iz katapulta. Samo se odvoje tockovi od podloge, a dalje gosn Njutn radi svoje.
Plus sto je asfalt od pocetka bio prilicno neravan. Oni sitni talasi koji su danas izgleda neizbezni. Ne secam se da ih nema na nekom novijem drumu.
Ne kapiram cega su oni posledica. Ko da se koriste neke masine kojima je to normalan rezim rada.
Djak pesak :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 30. avg. 2014. u 23:54h

oni za valjkom najvise uticu..a i kakav je valjak, da ne secka kad ide, posebno ako okrene nizbrdo oce da zaroze..

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 31. avg. 2014. u 20:30h

Mislio sam na poprečni nagib puta, na pravcu je min 2.5%, a u krivinama zavisi od projektovane brzine i prečnika krivine.
Na putu za Banja Luku ne znam mjesto, ima krivina sa kontra poprečnim nagibom, tu ljudi masovno izleću, ja znam dvojcu, komšija i drugar jedan. Sreća ima neka šljiva i kaže čovjek koji živi tu, da nema te šljive auta bi mu svaki put udarala u kuću.

Ali to je kod tebe drugi problem, točkovi ne mogu da se drže za podlogu.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“