Benzin vs. Dizel (Focus)
Moderator: ace1
- skoricnik
- Poruka: 327
- Član foruma od: petak, 13. jul 2012. u 19:29h
Benzin vs. Dizel (Focus)
Drugari, nesto se razmisljam ovih dana.
Kao sto znate, ganjam 1.6 benzinca, i super me sluzi, ali me pomalo iritira njegova potrosnja.
9-10l grad, otvoreno i nije strasno, u proseku oko 7 sa klimom.
Sto se tice plina, on odmah ispada iz kombinacije zato sto mi gepek uvek treba, posto se bavim muzikom i onda trpam dosta opreme nazad.
E sad, koliko bi bilo pametno da ga menjam za chadju (konkretno TDCi 115?)
Koje bi bile mane, koje prednosti potencijalnog prelaska? Da li je uopste pametno tako nesto odraditi, naravno uz to da je TDCi jednako dobar kao i moj benzinac.
Kao sto znate, ganjam 1.6 benzinca, i super me sluzi, ali me pomalo iritira njegova potrosnja.
9-10l grad, otvoreno i nije strasno, u proseku oko 7 sa klimom.
Sto se tice plina, on odmah ispada iz kombinacije zato sto mi gepek uvek treba, posto se bavim muzikom i onda trpam dosta opreme nazad.
E sad, koliko bi bilo pametno da ga menjam za chadju (konkretno TDCi 115?)
Koje bi bile mane, koje prednosti potencijalnog prelaska? Da li je uopste pametno tako nesto odraditi, naravno uz to da je TDCi jednako dobar kao i moj benzinac.
Ford Focus MK1 TDDi, 90ks, estate (2012. - )
Ford Focus MK1 1.6 16V, 101ks, hatchback (2012. - 2013.)
Ford Mondeo MK3 TDDi, 115ks, hatchback (2013. - )
BMW 320D E46, 150ks, sedan (2015. - )
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Re: Benzin vs. Dizel (Focus)
A tocak boca?
- skoricnik
- Poruka: 327
- Član foruma od: petak, 13. jul 2012. u 19:29h
Mozda je ipak bolja solucija dizel ako bi uspeo da izvucem godinu-dve mladji auto (restyling), naravno uz moju doplatu.
Ford Focus MK1 TDDi, 90ks, estate (2012. - )
-
- Kontakt:
Mozda je bolje da svoj auto napravis, jer znas kakav je i kako si ga odrzavao... Sta znam.
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Idemo u off, ali meni nikad nije bilo jasno sta se dobija tocak bocom, osim stotje lepo spakovana. Onda rezervni tocak, zauzima gepek...
Sto se tice prelaska, mane, ako se tako mogu nazvati, na polovnom automobilu sa 150+ k km,tdci-a su osetljive dizne i plivajuci zamajac,a mane su iz razloga su skupi. Licno ja vozim tdci od aprila 2011. i presao sam oko 40k km sa njim, hvala Bogu bez ikakvih ozbiljnih kvarova. Treba samo naci dobar primerak
Sto se tice prelaska, mane, ako se tako mogu nazvati, na polovnom automobilu sa 150+ k km,tdci-a su osetljive dizne i plivajuci zamajac,a mane su iz razloga su skupi. Licno ja vozim tdci od aprila 2011. i presao sam oko 40k km sa njim, hvala Bogu bez ikakvih ozbiljnih kvarova. Treba samo naci dobar primerak

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
iii jopet 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Zaboravio si kokice 

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Generalno rezervni tocak ti nije ni potreban. Ja sam imao sitno ispustanje gume kad sam isao u Grcku, posle par pumpanja dozlogrdilo mi i reko da promenim. Izvadim gumu, uzmem kljuc, kljuc pukne, kljuc bacim, spakujem gumu i odem kod vulkanizera da me odere kao pola nove gume.
Dalje, menjam zimske gume ove godine, skinem tri tocka, cetvrti ni da cuje, ni makac. Srafovi skinuti, macolom udri, udri, udri...nista. Podmazali ATF uljem i tako sam vozio par dana (tri alu felne i jedna zimska), dok nije malo ulje uslo imedju tocka i glavcine. Da mi je pukla, vozio bih na felni do kuce, ne vredi kad nece.
Na proslom autu bile su neke alu felne after market, caletu pukla guma na fruskoj gori, kljuc ne moze da udje u rupu, dosao je kuci na felni. Felna je bila za baciti.
Drugaru sam donosio tocak, pukla guma, on otvorio gepek, a rezervna jos gora. Jbg desava se i to.
Sve sto coveku treba je sprej boca za krpljenje. Rezervni tocak nije garancija da ce se problem pucanja gume resiti. Sansa da se guma normalnih velicina (debljina 55, 60 ili 65) isece, cak i u Srbiji je bliza 0.
Dakle, ja sam imao Focusa 1.6 benzinca, kupio RSa, a mislio sam da od 1.6 na svetu nama lepse. Onda sam skontao da Focus 1.6 trosi koliko i RS sa 150 KS, pa mi se sve pomesalo. Menjao auto za 4 godine mladji TDDI. TDDI ide brze od 1.6, manje trosi, masina samo kucka, generalno auto iz redizajna je utegnut, ma spasio sam se bede, preporodio. Da mi neko nudi 1.6 dzabe neka hvala, moze 1.8/2.0 zetec pa da stavim predrkan plin. TDCI je jos bolji verujem, ali mora da se ulozi malo da bi bio bas pravi jer nije imun na savremene probleme i godine.
Dalje, menjam zimske gume ove godine, skinem tri tocka, cetvrti ni da cuje, ni makac. Srafovi skinuti, macolom udri, udri, udri...nista. Podmazali ATF uljem i tako sam vozio par dana (tri alu felne i jedna zimska), dok nije malo ulje uslo imedju tocka i glavcine. Da mi je pukla, vozio bih na felni do kuce, ne vredi kad nece.
Na proslom autu bile su neke alu felne after market, caletu pukla guma na fruskoj gori, kljuc ne moze da udje u rupu, dosao je kuci na felni. Felna je bila za baciti.
Drugaru sam donosio tocak, pukla guma, on otvorio gepek, a rezervna jos gora. Jbg desava se i to.
Sve sto coveku treba je sprej boca za krpljenje. Rezervni tocak nije garancija da ce se problem pucanja gume resiti. Sansa da se guma normalnih velicina (debljina 55, 60 ili 65) isece, cak i u Srbiji je bliza 0.
Dakle, ja sam imao Focusa 1.6 benzinca, kupio RSa, a mislio sam da od 1.6 na svetu nama lepse. Onda sam skontao da Focus 1.6 trosi koliko i RS sa 150 KS, pa mi se sve pomesalo. Menjao auto za 4 godine mladji TDDI. TDDI ide brze od 1.6, manje trosi, masina samo kucka, generalno auto iz redizajna je utegnut, ma spasio sam se bede, preporodio. Da mi neko nudi 1.6 dzabe neka hvala, moze 1.8/2.0 zetec pa da stavim predrkan plin. TDCI je jos bolji verujem, ali mora da se ulozi malo da bi bio bas pravi jer nije imun na savremene probleme i godine.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Meni je samo jednom za 25 godina vozačkog staža pukla guma u vožnji i to se iscepala na šiljak pri brzini od 5 km/h, tako da je kod mene šansa 100.popovicvl piše:Sve sto coveku treba je sprej boca za krpljenje. Rezervni tocak nije garancija da ce se problem pucanja gume resiti. Sansa da se guma normalnih velicina (debljina 55, 60 ili 65) isece, cak i u Srbiji je bliza 0.
Taj sprej za krpljenje je samo za sitnije malere sa gumom, u suprotnom može čovek samo da plače sa njim. Ako guma pukne u vožnji, dok se zaustaviš, ona je već faktički upropaštena. Rezervni točak je rezervni točak i ništa ne mož' da ga zameni.
Ono kratko vreme dok sam vozio Brava (kome je fabrički izbačen točak i ubačen sprej sa kompresorom) sam molio boga da mi se nešto ne desi sa gumom.

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ko tera plitak profil obavezno da ima rezernu punih dimenzija, i copavac je bezveze, obicno se tad pogodi da moras naglo da kocis il da izbegnes nekog, a sa copavcem to zaboravite..i obicno tad mora da se predje bar 200km do kuce (odnosno skladista guma
), a sa copavcem je to strasno..i uglavnom se uz sve to i felna iskrivi..

-
- Kontakt:
Mislio sam bas na to, na taj sprej...Tocak boca se sakrije i ne smeta pri pakovanju i opet imas funkcionalan gepek.
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Sprej boca za krpljenje gume pomaze do rupa precnika 4-5 mm. U svakom slucaju meni rezervni tocak nikad u zivotu nije pomogao, a trebao mi je dosta puta. Na RSu u gepeku cuci guma od 1994, nikad stavljena. Kad bi mi trebala kao prva pomoc, mislim da bi pukla u trenutku kad se dizalica spustila.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
to je kad imate na polici rezerni deo a on vam se na masini nikad nece pokvariti, provereno i garantovano u praksi..
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Evo jedne po meni prednosti torus boce umesto klasicne, jeste da ona zauzima prostor rezervne gume, a da guma zbog toga zauzima gepek, ali gumu (kakva god da je) ubacis u onu vrecicu za gume i mozes je stavljati npr iza sedista ili na zadnjem sedistu ili gde god moze da se uglavi kad tovaris neto, pokretna je za razliku od plinske boce koju ne mozes pomeriti.
Otac ima Corsu malu, sa torusom i spas je veliki, jer joj je gepek taman da ubecis bocu, a gumu pomeramo po potrebi i stavljamo je cesto iza sedista tako da oslobodimo gepek, ili kad spustimo zadnja sedista zbog tovarenja gumu pomeris, a bocu jok...
Eto...
Otac ima Corsu malu, sa torusom i spas je veliki, jer joj je gepek taman da ubecis bocu, a gumu pomeramo po potrebi i stavljamo je cesto iza sedista tako da oslobodimo gepek, ili kad spustimo zadnja sedista zbog tovarenja gumu pomeris, a bocu jok...
Eto...
- DB9
- Poruka: 332
- Član foruma od: subota, 8. sep. 2012. u 07:55h
- Kontakt:
tema se zove benzinac vs dizel a ne tocak boca vs obicne...