Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Elasticnost motora 2.0 Tdci

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Tiler
Poruka: 973
Član foruma od: ponedeljak, 11. maj 2015. u 08:48h

Re: Elasticnost motora 2.0 Tdci

Poruka od Tiler » petak, 23. sep. 2016. u 15:56h

tika piše:Čini mi se da se nismo razumeli. Nigde nisam napisao da, citiram "Kiseonik sam po sebi ne donosi vecu temperaturu i snagu...", već sam napidao da veća količina kiseonika omogućava da gorivo brže sagori, a ako ono brže sagori, onda brže poraste i temperatura u cilindru.
Dalmatinac piše:EGR se ne zatvara / uklanja da bi neko imao vise snage, vec da bi se otklonilo trzanje i stucanje usled zacadjenog EGR-a.
Upravo tako. EGR treba redovno da se čisti a dođe vreme kad mora i da se zameni. Ko to neće, taj može da zatvori EGR, samo se onda menjaju i parametri rada motora pa bi trebalo da se EGR i softverski isključi da bi ECU to ukalkulisao.

Faktički se mi svi ustvari slažemo oko toga da ispravan EGR i nije toliki problem koliko je problem začadjen odnosno neispravan EGR, i neredovno odrzavanje istog...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
-----------------------------------------------------------------------------
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 FL 1.8 TDCi
Ford Focus MK2 FL 1.6 TDCi
Ford Mondeo MK4 FL 1.6 TDCi

dados
Poruka: 673
Član foruma od: subota, 18. feb. 2012. u 13:10h
Kontakt:

Poruka od dados » petak, 23. sep. 2016. u 17:38h

Dalmatinac piše:Katalizator isto ekoloski deo. Ima unutra sace koje gusi motor ali cisti izduvne gasove. U sebi poseduje plemenite i skupocene metale pa mu je cena paprena. Ovako moze da izgleda kad je neispravan.
e tnx.. onda predpostavljam da vadjenje katalizatora tek nema nikakav uticaj da pokvari motor ili bilo sta.. ali opet vadjenje samo katalizatora ne vodi nicemu, zar ne? .. ako se vec vadi katalizator onda najbolje u kompletu.. DPF + ERG + katalizator .. ili je neko vadio samo katalizator? ovo sam izvadio iz prirucnika, uglavnom kako kontam rec je samo o ekologiji :)

Brzina motora u praznom hodu nakon pokretanja
Brzina praznog hoda motora nakon pokretanja će se razlikovati ovisno o temperaturi motora. Ako je motor hladan, brzina će se automatski povećati kako bi se katalizator što prije zagrijao. Na taj način se osigurava da se emisija ispušnih plinova vozila održi na minimumu. Brzina motora u praznom hodu će se postupno smanjivati kako se katalizator zagrijava.

KATALIZATOR
Vožnja s katalizatorom OPREZ:
- Izbjegavajte ostajanje bez goriva.
- Ne koristite nepotrebno dugo elektropokretač motora.
- Ne pokrećite motor sa odspojenim svjećicama.
- Ne gasite motor tijekom vožnje.
- Ne pokrećite vozilo vučom ili guranjem. Koristite kablove za pokretanje.

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » petak, 23. sep. 2016. u 18:52h

Ne mora uvek katalizator da ide sa EGR-om, kod mene je ostao a pošto nakon zatvaranja EGR-a nema nikavih problema Gagi je predložio da ostane.
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

dados
Kontakt:

Poruka od dados » petak, 23. sep. 2016. u 18:58h

aha.. e pa to.. mislio sam da neko u sustini vadi samo katalizator sobzirom da gusi motor a njegova uloga je, kako sam shvatio, samo ekologija... i nema nikakav uticaj na ispravnost i rad motoro i kad je unutra a ni kad je off kao i PDF... zar ne? nije kao ERG .. ili je sto kazu "isto sra.. a drugo pakovanje"

tika
Poruka: 286
Član foruma od: utorak, 23. dec. 2014. u 13:23h

Poruka od tika » petak, 23. sep. 2016. u 20:00h

Katalizator jeste tu gde jeste zbog ekologije, ali ispravan katalizator ne guši motor jer je njegovo postojanje već uračunato u očekivane karakteristike izduvnog sistema. Ako motor počne da se "guši" i ako se ustanovi da je to zbog zapušenog katalizatora, onda je rešenje njegova zamena. Zamena je veoma skupa, pa je zapravo, najekonomičnije rešenje njegovo uklanjanje iz sistema. Međutim, začepljenje katalizatora je indikator da sa motorom nešto nije kako treba. Najverovatnije je da su ulje ili antifriz dospeli u komoru za sagorevanje, ili npr. kod benzinaca, da auto nije vožen na bezolovni benzin.

dax92

 
Poruka: 7621
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » petak, 23. sep. 2016. u 20:02h

Ili da je auto jednostavno presao mnoooogo kilometara i "napunjen" je onim cesticama koje inace zadrzava..
Ja sam za to da je bolje spreciti nego leciti i zato katalizator leti napolje na svakom sledecem focusu..
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » petak, 23. sep. 2016. u 20:15h

Pa vidiš Dragomir mi baš reče da ostane, da ga ne izbacujemo po svaku cenu ako već ne pravi problem...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

dados
Kontakt:

Poruka od dados » petak, 23. sep. 2016. u 21:43h

e svaka cast ljudi.. :beer: nema sta ...

a nasao sam neku sliku na netu ne znam tacno koliko je ispravna, ali ovo sto je oznaceno kao DPF, ta budza.. to kompletno leti napolje? mislim kad se uklonja.. to sve je DPF?

Slika

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2016. u 02:25h

Ajmo redom:
1. EGR nikako ne moze da doprinese brzem zagrevanju motora, posto je potpuno neaktivan dok motor nije zagrejan (osim kad je zaglavljen). Dalem, racunar (ili neka druga automatika) drzi EGR zatvorenim sve dok se ne postigne radna temperatura mtoora. Pre toga, EGR ionako nema svrhe.
2. EGR ne podize, vec upravo obrnuto, spusta temperaturu, posto mu je jedini posao ustvari da obori temperaturu prilikom sagorevanja u cilindru, kako se na visokim temperaturam ne bi generisali azotni oksidi (cuveni NOx). To sto su izduvni gasovi koji se uvode nazad u cilindar topliji od vazduha, ima vrlo malo uticaja u odnosu na temperaturu sagorevanja u cilindru.
3. Kao posledica uvodjenja EGR-a, to jest snizavanja temperature sagorevanja, pojavljuje se visak cadji, pa onda uvodimo DPF kako bi tu cadj ako moze sagoreli na nekoj lepoj livadi uz dodatak ceijuma kao katalizatora, a ne na Terazijama (da upropastimo i ono sto nije upropasceno).
4. Druga posledica uvodjenja EGR-a je obaranje snage motora, upravo zbog onog obaranja temperature sagorevanja.

tako da...
Ne postoji apsolutno nikakva posledica njegovog zatvaranja, ako se to uradi po PS-u (to jest iskjuci u racunaru gde je racunarom upravljan).
Motor kome se zatvori potpuno ispravan EGR ima nesto vise snage nego pre toga (u pitanju su sitni procenti, da ne bude zabune).

Katalizator kao takav, kada je ispravan, ne pravi neke probleme, ali posto svi znamo kako nove automobile vozimo, svima su katalizatori pri kraju zivotnog veka. Plus, uz "predivno" gorivo koje sipamo, imamo sve sanse da ga lepo zacepimo.
Kada katalizator odradi svoje, e tad pocinje da smeta. A stavljanje novog... iskreno, ne znam nikoga ko je to uradio, posto je jednostavno bezobrazno skup.

@dados
DPF jeste povelika glondza. Treba negde spakovati cadj dok ne dodje vreme da se potpali.
Djak pesak :)

Tiler

Poruka od Tiler » subota, 24. sep. 2016. u 09:32h

Postoje vozila sa EGR a bez DPF... 1,6 TDCI 66 kw na primjer...
...
EGR kod dizelaša radi na principu da sa dodavanjem gasa on zatvara ulaz izduvnih gasova... Na minimumu je potpuno otvoren... za razliku od benzinaca gdje je upravo suprotno...
...
Povecanje snage ne moze se ostvariti samo uklanjanjem EGR... Odaziv gasa da... Tačno je da rad EGR smanjuje previsoku temperaturu paljenja smjese i na taj način dovodi parametre rada motora u normalu...
Zašto je EGR u vozilu : Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorijevanje smješe... Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi... Kao posljedica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, usled iteracije sa azotom, samoj smeši u motoru ostaje manje kiseonika za sagorevanje goriva, čime se smanjuje snaga, povećava nivo ugljo-vodonika...Kada pregrejaloj smeši dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu...
...
Kao direktna posledica postojanja EGR ventila moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vreme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor... što je i osnovno pitanje ove teme ... Kod dizelaša se takođe osjetno smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru.
...
Znači EGR ( pod uslovom da je ispravan ) moze samo povecati iskorištenje smjese i povećati snagu u motoru i logicno tome njegovo ukidanje vraća visoke temperature sagorijevanja u motoru i posljedično tome smanjenje snage... Subjektivni osjećaj vozača da je auto snaznije zato sto je odaziv papucice gasa brzi je ipak samo subjektivan... Bolji odaziv papucice gasa moze se dobiti i podesavanjem papucice gasa na opciju "sport" u ECU vozila...
...
...
...
Opet ponavljam... Neka svako uradi kako misli da je najbolje... Ne uvjeravam nikoga da nesto uradi ili ne uradi... Mislim da bih i ja blokirao EGR kada bi se dovoljno pokvario da ga čišćenje ne može popraviti jer je preskup...
Ali...
Uključio sam se u raspravu samo iz jednog razloga: mislim da ljudima koji postave pitanje jer ne znaju neku materiju ne možemo baš odmah reći "Skidaj!!! " nego im treba dati par informacija i uputiti u pravom smjeru...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2016. u 09:52h

Za ima egr nema dpf se slazemo. DPF su uvekli tek na euro 4 kad su shvatili da zbog EGR imamo visak cadji.

Oko ovog drugog... ne bas.
Sta motor briga sta je sagorelo i podiglo temperaturu? Dal je to azot ili dizel, daske, ugalj, uranijum... potpuno mu je sve jedno. Motor je toplotna masina. Vise toplote -> vise snage.
Pored toga, kako motoru ostaje vise kiseonika za sagorevanje, kad si mu umesto vazduha ubacio nesto u cemu kiseonika nema?

tika

Poruka od tika » subota, 24. sep. 2016. u 10:29h

mbole piše:Pored toga, kako motoru ostaje vise kiseonika za sagorevanje, kad si mu umesto vazduha ubacio nesto u cemu kiseonika nema?
Ne znam gde si to pročitao u ovoj temi, lai mislim da znam na šta ciljaš? Fora je u tome da se snizi temperatura u cilindru, jer što je temperatura veća, brža je i veća oksidacija azota, a to znači da je brža i veća potrošnja kiseonika za nešto što je samo po sebi loše. Tako, ako se snizi temperatura u cilindru, količina kiseonika koja bi se nepotrebno trošila na oksidaciju azota, trošiće se na sagorevanje goriva. To je osnovna ideja. Koliko je to tako zaista u praksi, vidi se po merenju količine azotnih oksida u izduvnim gasovima sa i bez EGR-a.

Tiler

Poruka od Tiler » subota, 24. sep. 2016. u 11:29h

mbole piše: Vise toplote -> vise snage.
...
Ne...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2016. u 15:35h

Tu bi se slozili da je kolicina kiseonika na pocetku identicna.
Al ti u startu skolonis kiseonik i zamenis ga izduvom. Tako da je pocetna kolicina kiseonika sa EGR-om manja.

@tika
Ovaj... volim kratke odgovore, al ovo je ipak malo previse kratko :)

Ako unutar jedne iste toplotne masine imas vise toplote, ta masina ce dobiti vise energije nego kad toplote ima manje. Proporcionalno efikasnosti masine, ta energija ce otici u koristan rad, tj. u ovom slucaju snagu motora (da uprostimo rad-snaga-energija pricu)

Tiler

Poruka od Tiler » subota, 24. sep. 2016. u 17:18h

Nije Tika kratko odgovorio nego Tiler...
Ne razumijem o cemu sada pricamo ali probacu prosiriti svoj kratki odgovor:
Proizvodnja toplote ovdje nije svrha vec posljedica tako da vise toplote u motoru sa unutrasnjim sagorijevanjem nema veze sa snagom motora... ovdje brzina paljenja smjese (zato se koriste pogonska goriva koja se eksplozivno pale a ne npr. bukova drva )uzrokuje linearno pomjeranje klipa koje preko klipnjace i radilice postaje kruzno... nus produkt paljenja smjese je toplota koja u ovom slucaju ne proizvodi nikakav rad niti daje nikakvu snagu... parne masine su drugo... ovde visak toplote smeta zato imamo sistem hladjenja motora sa namjerom odrzavanja radne temperature motora a ne najvece temperature motora... sa velikom temperaturom ne bi ni trebale svjecice benzinskom motoru vec bi doslo do samozapaljenja goriva... EGR na benzinskom motoru izmedju ostalog sprijecava i samozapaljenje goriva u novim parametrima modernih motora... zar moramo toliko daleko ulaziti u opste pojedinosti u temi koja postavlja pitanje elasticnosti motora...
...
Ili ukratko... posto je rijec o motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem a ne parnim masinama moj odgovor na postavku da vise toplote znaci vise snage bio je: ne...
...
A ovo drugo:
U startu sklonim kiseonik ali kako je EGR ipak ventil a ne konstanta, sa svakim pritiskom na gas on zatvara prolaz i obrnuto.... tako da se kolicina izduvnih gasova u recilkuraciji mijenja u zavisnosti od koristenja samog motora od strane vozaca...
....
I opet ponavljam... i ja bih ga blokirao ako ga ne bi mogao ispravno odrzavati jer su besramno skupi... ali zasad uz ciscenje jednom godisnje sasvim normalno radi...
...
Debelo tema otisla o off... originalno pitanje je bilo elasticnost 2.0 tdci motora...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

tika

Poruka od tika » subota, 24. sep. 2016. u 18:21h

mbole piše:Tu bi se slozili da je kolicina kiseonika na pocetku identicna.
Al ti u startu skolonis kiseonik i zamenis ga izduvom. Tako da je pocetna kolicina kiseonika sa EGR-om manja.
Ma jok... Ne zamenjuje se kiseonik iz usisa sa gasovima iz recilkulacije, već se gasovi iz recilkulacije "uvode" (dodaju) u smešu koja ulazi kroz usis. Razmisli i sam. Ako bi se gasovima iz recilkulacije menjala određena količina smeše iz usisa, s namerom da u cilindru bude manje kiseonika, pa zar ne bi lakši način za to bio da se jednostavno redukuje količina vazduha na usisu a ne da se stvari komplikuju sa uređam kao što je EGR koji bi omogućio da se istisne višak kiseonika? ;) Ne radi to tako.

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2016. u 21:19h

Slazem se da smo debelo u off i da bi ovo trebalo preseliti negde.
Meni je zanimljiva tema, mislim da nazalost ima premalo ovakvih "teoretskih" diskusija, al trenutno sam na svadbi pa ne mogu da nastavim.
Citamo se kad budem pri compu

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

Tiler

Poruka od Tiler » subota, 24. sep. 2016. u 21:40h

Na svadbi... pa popi jednu za nas... :beer: :beer: :beer:
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

dados
Kontakt:

Poruka od dados » subota, 24. sep. 2016. u 22:59h

e bas sam ga zakuvao :diablo: ali ok je meni.. i ja volim da citam ovakve postove.. i bas mi je drago sto sam otvorio ovu temu i dobio ove odgovore.. jer opet ako mi neko kaze vadi ovo i ovo, ovo blokiraj .. voleo bi da znam zasto to radim i da li moram ili imam neko drugo resenje

e i da moze i neka slika sa svadbe :D

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 24. sep. 2016. u 23:05h

kookiiceeee
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

mbole

Poruka od mbole » subota, 24. sep. 2016. u 23:11h

Ja sam ipak malo starija liga.. svadba je prilicno intimna stvar.

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

Tiler

Poruka od Tiler » subota, 24. sep. 2016. u 23:15h

Da... to sam cekao... mbole i ja osnivamo sekciju stare skole dzentlmena.... thumbsuph
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 25. sep. 2016. u 01:27h

@ tika
Kod dizela kroz usis ne ulazi smesa vec samo vazduh. Gorivo se dodaje u samom cilindru, na kraju ciklusa kompresije.

Cilindar moze da usisa odredjenu koilcinu "necega" na potpritisku koji nastaje u njemu kretanjem klipa na dole, i na natpritisku koji proizvodi turbina. To "nesto" moze da bude vazduh ili vazduh plus nesto drugo u ovom slucaju izduvni gasovi.

Kako god ga obrnes, zovi to "uvodjenjem" ili kako god hoces, sta god mu radio, krajnja posledica je da unutar cilindra imas manje kiseonika, nego da nisi uveo gasove iz EGR-a. A briga motor sta si ti radio pre toga. Njega samo inteeresuje sta ima u cilindru na kraju price.
Ne zaboravi da dizel nema nikakvu regulaciju dotoka vazduha vec samo regulaciju dotoka goriva. Nema leptira kao kod benzinca. Rupa kroz koju ulazi vazduh (da u ovom trenutku zanemarimo turbinu). Kako ces da smanjis dotok vazduha?

I pri tom dizel je uvek zedan vaduha (tj kiseonika). Zato je turbina na dizelu "preporodila" dizel, posto njemu koliko god vazduha da uguras, njemu malo.
Kad bi mogao da gurnes tri put vazduha koliko guras sad, dizel bi radio jos efikasnije, tj, sa istim potrosenim gorivom dobio bi vise snage, enrgije, rada....
Al to bas ne bi preziveli elementi motora (glava, dihtunzi, blok, klipovi...), posto bi temperatura sagorevanja otisla u majcinu i sve bi se raspalo u delice.

@ tiler
Ovo vec zahteva malo dublju "teoriju", a em sam gucnuo malo vise, em mi se spava, a jos bi i da se po mogucstvu probudim sutra za skup... pa ostavljam za sutra, preksutra...

PS
Da znas da bi mogli tu sekciju :)

Tiler

Poruka od Tiler » nedelja, 25. sep. 2016. u 01:50h

MAF senzor sluzi da ocita tacan protok zraka i proslijedi tu informaciju u ECU kako bi ECU poslala preciznu kolicinu goriva u cilindar....
....
Kako bi na svadbi ? Klasicno ?
...
Koga jos primamo u sekciju ?
Ford Focus MK1 1.8 TDDi

tika

Poruka od tika » nedelja, 25. sep. 2016. u 17:04h

@mbole, pročitaj još jedanput moj prethodni post. Čini mi se da me nisi baš najbolje razumeo. Prva rečenica je bila komentar/odgovor, a druga je bila onako, više hipotetički.

Na ovo što si kasnije napisao, tj. u tvom prethodnom postu, dodao bih samo sledeće. Pitaš kako da se kod dizela smanji dotok vazduha? Već sam ti odgovorio. Recirkulacioni gasovi ne istiskuju vazduh iz cilindra već se samo mešaju sa njim. Kako se to tehnički izvodi, ne znam baš tačno. Drugo, pišeš o tome kako je dizel uvek željan vazduha. Tačno i kako rastu obrtaji, da karikiram, EGR se polako zatvara a otvara se turbina. Uostalom, @Tiler je baš na ovoj stranici citirao neki sajt: "Kao direktna posledica postojanja EGR ventila ... Kod dizelaša se takođe osjetno smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru".

Zaključana

Povratak na „Svaštara“