Zamena grejaca
Moderator: ace1
- sipov
- Poruka: 227
- Član foruma od: četvrtak, 24. jun 2021. u 03:58h
Re: Zamena grejaca
Poz drustvo,menjam sam grejace na focusu 1.6 prvo sam ih sve poprskao sa sprejom za odvrtanje sarafa,1 sam lako odvrnuo a druga 3 idu ali čujem škripu odvcem ih tako što sam postavio 10nm prilikom odvrtanja,tako da nisam smeo do kraja ici opet poprskao pa cu sacekati,nemam iskustva oko grejaca da li nastaviti dalje iako škripe ili prskati i cekati?
- Stefan_93
- Poruka: 1516
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Prskaj i dalje, popustice treba vremena.sipov piše:Poz drustvo,menjam sam grejace na focusu 1.6 prvo sam ih sve poprskao sa sprejom za odvrtanje sarafa,1 sam lako odvrnuo a druga 3 idu ali čujem škripu odvcem ih tako što sam postavio 10nm prilikom odvrtanja,tako da nisam smeo do kraja ici opet poprskao pa cu sacekati,nemam iskustva oko grejaca da li nastaviti dalje iako škripe ili prskati i cekati?
Meni je auto bio 2 dana kod majstora kad smo menjali grejace. Sve se dobro zavrsilo na kraju, uspesno su skinuti i montirani novi grejaci.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
- sipov
Još jedno pitanje merenjem otpora na grejacima prvi pokaza 1.5 otpor a 2 pokazuju 0,0 (a treci nesto l1 ovo ne kontam) e sad skinuo sam ovaj sa ovim otporom 0 i isprobao na plusu i radi kao nov odmah se užari vrh a mislio sam da je neispravan po merenju multimetrom
-
- Poruka: 2093
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Ta jedinica znaci da je otpor beskonačan, odnosno da je kolo u prekidu - crkao skroz. Otpor 0 znaci da jako dobro provodi, da bukvalno nema otpora ili je jako mali.
- mbole
- Poruka: 14903
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Prvi je 1.5 cega?
Oma, Kilooma, Megaoma...
Nije l1 nego OL, od open line, to jest kolo u prekidu ko sto napisa MML
Oma, Kilooma, Megaoma...
Nije l1 nego OL, od open line, to jest kolo u prekidu ko sto napisa MML
Djak pesak 

- sipov
- mbole
1.5k je debelo previse.
Treba da bude jako blizu nule, tj ispod 1 oma. Najcesce multimetri i ne mogu da izmere tako mali otpor pa pokazu 0.
Taj grejac treba da usija vrh za deo sekunde.
Na 1.5k i 12v, struja koja tece kroz njega je i=u/r 12/1500=0.008A to jest snaga je i*u 12*0.008=0.096w
A to ne bi usijalo ni licnu
Treba da bude jako blizu nule, tj ispod 1 oma. Najcesce multimetri i ne mogu da izmere tako mali otpor pa pokazu 0.
Na 1.5k i 12v, struja koja tece kroz njega je i=u/r 12/1500=0.008A to jest snaga je i*u 12*0.008=0.096w
A to ne bi usijalo ni licnu

Djak pesak 

- sipov
Taj bas neda se skinuti 3 skinuo 2mrtva onaj sa l0 takodje sad ovaj sa 1.5k na 30nm samo malo škripne tako da ne diram pokusacu na topao motor i sa wd40mbole piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 14:52h1.5k je debelo previse.
A to ne bi usijalo ni licnu![]()
- mbole
Probaj iz vise puta.
Wd ili neki slican 'penetrating' sprej, ugrejes, ostavis da se ogladi, pa ponovo.
Nisam to radio na autu, ali jesam na stvarima koje su bile zabagrele po vise decenija. Nekada je trebalo i po 50-tak ponavljanja (neki bugarski bajonet iz I sv rata) al je na kraju 'priznao'
)
Wd ili neki slican 'penetrating' sprej, ugrejes, ostavis da se ogladi, pa ponovo.
Nisam to radio na autu, ali jesam na stvarima koje su bile zabagrele po vise decenija. Nekada je trebalo i po 50-tak ponavljanja (neki bugarski bajonet iz I sv rata) al je na kraju 'priznao'

Djak pesak 

- sipov
uspeo sam i 4 skinuti,3 su skroz riknula i svi su beru,ovo je prva zamena, auto je iz 2010g.neispravni su sigurno oko 2g. nisam u njih sumnjao pošto je auto uredno palilo,samo je bilo trzanja na nizim temperaturama dok se ne zagreje nekih 100-200m vožnje ..mbole piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 16:29hProbaj iz vise puta.
Nisam to radio na autu, ali jesam na stvarima koje su bile zabagrele po vise decenija. Nekada je trebalo i po 50-tak ponavljanja (neki bugarski bajonet iz I sv rata) al je na kraju 'priznao')
- Stefan_93
Beru je prva ugradnja.sipov piše:uspeo sam i 4 skinuti,3 su skroz riknula i svi su beru,ovo je prva zamena, auto je iz 2010g.neispravni su sigurno oko 2g. nisam u njih sumnjao pošto je auto uredno palilo,samo je bilo trzanja na nizim temperaturama dok se ne zagreje nekih 100-200m vožnje ..mbole piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 16:29hProbaj iz vise puta.
Nisam to radio na autu, ali jesam na stvarima koje su bile zabagrele po vise decenija. Nekada je trebalo i po 50-tak ponavljanja (neki bugarski bajonet iz I sv rata) al je na kraju 'priznao')
60e je komplet set beru grejaca. Imas i bosch, bitno je da glava ima navoj na sebi.
- sipov
Moji grejaci su bez navoja na glavi,sutra dobijam cenovnu ponudu online je u pitanju, beru ili bosch šta odabrati znam da je beru prva ugradnja..Stefan_93 piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 21:46hBeru je prva ugradnja.sipov piše:uspeo sam i 4 skinuti,3 su skroz riknula i svi su beru,ovo je prva zamena, auto je iz 2010g.neispravni su sigurno oko 2g. nisam u njih sumnjao pošto je auto uredno palilo,samo je bilo trzanja na nizim temperaturama dok se ne zagreje nekih 100-200m vožnje ..mbole piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 16:29hProbaj iz vise puta.
60e je komplet set beru grejaca. Imas i bosch, bitno je da glava ima navoj na sebi.
- Stefan_93
Ja sam Beru montirao kao i prva ugradnja sto je bila. I bosch je dobar, svejedno je.sipov piše:Moji grejaci su bez navoja na glavi,sutra dobijam cenovnu ponudu online je u pitanju, beru ili bosch šta odabrati znam da je beru prva ugradnja..Stefan_93 piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 21:46hBeru je prva ugradnja.sipov piše:uspeo sam i 4 skinuti,3 su skroz riknula i svi su beru,ovo je prva zamena, auto je iz 2010g.neispravni su sigurno oko 2g. nisam u njih sumnjao pošto je auto uredno palilo,samo je bilo trzanja na nizim temperaturama dok se ne zagreje nekih 100-200m vožnje ..mbole piše: ↑subota, 9. mar. 2024. u 16:29hProbaj iz vise puta.
- sipov
kolika je razlika cenovno?
- Stefan_93
Beru na komad kosto je 1620 rsd.
Dakle 4 komada nesto malo vise od 6000 rsd.
Prvi put nisam znao i kupio sam Bosove grejace, jer nisam jos uvek skinuo moje stare i kupio sam napamet.
Kasnije kada smo skinuli videli smo da ima navoje na sebi, dok Bosovi su bili bez navoja, to je bitno da se gleda prilikom kupovine.
U sustini Beru je pre dve godine kostao 1620 rsd, dok je Bosch kostao 1450rsd, bilo je tu jos proizvodjaca da ne nabrajam sad.
To je bilo pre dve godine, verovatno su sad skuplji. Koliko god da platis nije mnogo, to se ne menja cesto.
Dakle 4 komada nesto malo vise od 6000 rsd.
Prvi put nisam znao i kupio sam Bosove grejace, jer nisam jos uvek skinuo moje stare i kupio sam napamet.
Kasnije kada smo skinuli videli smo da ima navoje na sebi, dok Bosovi su bili bez navoja, to je bitno da se gleda prilikom kupovine.
U sustini Beru je pre dve godine kostao 1620 rsd, dok je Bosch kostao 1450rsd, bilo je tu jos proizvodjaca da ne nabrajam sad.
To je bilo pre dve godine, verovatno su sad skuplji. Koliko god da platis nije mnogo, to se ne menja cesto.
- sipov
Dobio sam ponudu i beru i bosch su oko 15e tako da cu kupiti beru
- Stefan_93
Najbolje je kao i prva ugradnja.sipov piše:Dobio sam ponudu i beru i bosch su oko 15e tako da cu kupiti beru
- sipov
- mbole
Za ovu K2 se ne pominju dizne, grejaci, svecice i slicno kao primena.
Generalno bela litijumova mast i nije za to vec bas za podmazivanje delova.
recimo:
https://bazdar.rs/prodavnica/mast-za-mo ... ejaca-20g/
https://autoline.rs/online-shop/masti-i ... 4251-26712
...
Generalno bela litijumova mast i nije za to vec bas za podmazivanje delova.
recimo:
https://bazdar.rs/prodavnica/mast-za-mo ... ejaca-20g/
https://autoline.rs/online-shop/masti-i ... 4251-26712
...
Djak pesak 

- sarabo
-
- Poruka: 2082
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
sa dodatkom teflona
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )
- sipov
- mbole
Lepo sto je dodat teflon, al i dalje jednostavno nije namenjen za to.
Teflon je generalno pozitivna stvar u najvecem broju slucajeva, posto je prirodno "klizav".
Sa druge strane, krece da se raspada na oko 260 stepeni, a potpuno se raspadne na oko 350.
Tako da nije "carobna vodica" koja ce sve uciniti neopisivo boljim, koliko god ga marketng oglasavao na sva zvona
Generalno... gledas za sta je proizvodjac predvideo neki proizvod, i ako ono sto tebi treba nije na spisku.. trazis dalje odgovarajuci.
Nije isto dobro podmazivanje i sprecavanje da nesto sto je nepokretno zapekne.
Pa jos se to "nesto" greje ko sasavo.
Za to postoje namenska sredstva tzv anti seize
Recimo MOS (molibden disulfat), se topi tek negde preko 2300 stepeni, a radne temperature su obicno do oko 1000, i cesto se koristi kao aditiv upravo u sredstvima koje sluze da sprece da nesto zapekne.
Naravno.. nije jedii ima toga jos...
recimo:
https://www.antiseize.com/Anti-Seize-Compounds
Teflon je generalno pozitivna stvar u najvecem broju slucajeva, posto je prirodno "klizav".
Sa druge strane, krece da se raspada na oko 260 stepeni, a potpuno se raspadne na oko 350.
Tako da nije "carobna vodica" koja ce sve uciniti neopisivo boljim, koliko god ga marketng oglasavao na sva zvona

Generalno... gledas za sta je proizvodjac predvideo neki proizvod, i ako ono sto tebi treba nije na spisku.. trazis dalje odgovarajuci.
Recimo MOS (molibden disulfat), se topi tek negde preko 2300 stepeni, a radne temperature su obicno do oko 1000, i cesto se koristi kao aditiv upravo u sredstvima koje sluze da sprece da nesto zapekne.
recimo:
Djak pesak 

- sarabo
-
- Poruka: 2082
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
Slažem se da nije za grejače, nego samo pridodadoh info o teflonu
Poslato sa ANY-NX1 pomoću Tapatoka
Poslato sa ANY-NX1 pomoću Tapatoka
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
- sipov
Svaka čast na velikom znanju,zahvaljujem na opširnom odgovoru...mbole piše: ↑ponedeljak, 11. mar. 2024. u 16:47hLepo sto je dodat teflon, al i dalje jednostavno nije namenjen za to.
recimo: