Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Scorpio vs Mondeo

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: Scorpio vs Mondeo

Poruka od Iosis » petak, 19. feb. 2010. u 12:56h

Scorpio je upravo to što si napisao, krstarica i lađa za udobnu vožnju.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21494
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 19. feb. 2010. u 19:12h

Leti za tebe... navikao si na Juga 45 na plin... pa ti je sve brže od njega avion :)

Da si npr vozio pre toga neku dohc varijantu Scorpia... ne bi baš pričao da "leti" ;)

Generalno taj auto je trom i spor... al onaj ko voli da kruzira i ne žuri nigde sasvim je dovoljan za normalne svakodnevne upotrebe.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

misterno
Poruka: 43
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 20:05h

Poruka od misterno » nedelja, 21. feb. 2010. u 20:19h

Pozdrav,

Nista nisi pohvatao kako treba,ali sta da se radi.Spomenuh juga(zeninog) samo kao primer u voznji,tj. kao auta prakticno bez performansi,ali dobro,razumem razmisljanja jednog dvadesetogodisnjaka.I sam sam nekad bio tvojih godina.
Moras procitati post pazljivo da bi shvatio sta je pesnik hteo da kaze ;)

Ne bih da se upustam u rasprave sa tobom,jer momci tvojih godina uvek znaju mnogo vise od onih duplo starijih i iskusnijih.Kad to kazem,mislim,cemu bi dalja diskusija vodila,tipa,a sta si ti vozio,a ja sam vozio ovo,ono itd.Te klinacke rasprave vodi sa nekim drugim.

Poenta price je ta,da automobil sa svojih 1300kg poput scorpia nije ni namenjen korisnicima kao vozilo sa ubitacnim performansama,jer mu to ni ne moze biti namena uz 4m lima.

A ja opet ponavljam,ako izuzmemo auto put,mnogim "vrlim" poznavaocima bih voleo na delu da pokazem koliko su performanse nekog automobila bitne na obicnom brdsko-planinskom putu,u usporedbi sa vestinom vozenja.
misterno piše:
scorpio je ladja i prava krstarica,max udobna i ako je njen najslabiji motor(Pinto 2.0) vuce ovako kako vuce,mogu misliti kako ide sa DOHC i drugim modernijim i jacim agregatima.
Kao sto vidis,citirao sam sam sebe i sad valjda shvatas svu besmislenost onoga gore sto si napisao sign0007

Zato,drugi put pazljivo citaj postove i promisli pre nego sto nekom repliciras thumbsuph

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21494
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 21. feb. 2010. u 22:49h

Generalno taj auto je trom i spor... al onaj ko voli da kruzira i ne žuri nigde sasvim je dovoljan za normalne svakodnevne upotrebe.
Šta je ovde besmisleno ?

I molim te da me ni u kontekstu ne nazivaš klincom ložanom kad to nisam.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

misterno

Poruka od misterno » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 08:58h

Markedjani piše:Leti za tebe... navikao si na Juga 45 na plin... pa ti je sve brže od njega avion :)

Da si npr vozio pre toga neku dohc varijantu Scorpia... ne bi baš pričao da "leti" ;)
Mislio sam na ovaj deo,a ne onaj koji si citirao.Reagovao sam samo na nipodastavanje koje je izbijalo iz tvog komentara.Nema potrebe da repliciras za nesto u cemu se oboica slazemo.

Samo opusteno bez tenzija,sve ok thumbsuph

misterno

Poruka od misterno » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 14:14h

Pozdrav,

Au,ljudi,il ja pricam turski,il se zaista ne razumemo lol

Evo,da pokusam jos jednom da objasnim stvar i zakljucujem pricu na ovu temu,bar sto se mene tice ;)

Kada sam rekao leti,pa naravno da nisam mislio bukvalno,jer u daljem tekstu sam napomenuo,da ako scorpia ovako vuce njegov najslabiji motor,kako li tek ide sa DOHC i ostalim modernijim i jacim motorima gears

Mi jel da,vozimo nase ljubimce na srpskim putevima,na ovakvim kakvi jesu,punim rupa,useka,kolotraga,blata koje nanose traktori sa njiva itd. itd. itd.Sa novom kaznenom politikom ZOP-a,gde panduri stoje na svakom ulasku i izlasku iz sela,a kamo li grada,koje su to performanse potrebne bilo kome da stigne od tacke A do tacke B,ako uzmemo u obzir prethodno receno?!

Evo,juce se vratih iz Loznice sa mojim slabim scorpijom i Pinto motorom,stigoh za dva i po sata u Becej,pretekla me jedna alfa 156 i dva BMW-a jedan za drugim,za 180km voznje,a oni koji nedeljom voze ovim putem,znaju koja je frekvencija saobracaja.Preticao sam i jace i slabije automobile,pa i one "misicave" ,broj im ne znam.Brzina najcesce oko 100km/h sem u naseljenim mestima.

I,hajde sad,objasnite vi meni,kako je Pinto trom i lenj kada sam "popakovao" nebrojano razlicitih vozila?
Verujem da su bolji poznavaoci scorpia sigurno mislili da vozim sestaka,ili bar DOHC hahahaha

To je bila sve,samo ne cruiser voznja,puna dinamike i preticanja.
sibi piše:@
Peru me ova deca na semaforu sa saxo-ima clio-ima i neznam koj-ima.
Ovo je izgleda razlog nasem nerazumevanju.
Za mene pojam "letenja" automobila nije vezano za gradsku voznju i potezanje na semaforima,pa ni na autoputu,vec na magistralnom putu,punom vozila,kolona,kamiona,buseva,sa krivinama,usponima i nizbrdicama,to je izazov i tu se vide mogucnosti vozila tj. motora,a boga mi,vozaca pogotovu.A moj Pinto zavrsava vise nego dobar posao i ja ne mogu da se slozim stim da je trom i mrtav motor,jer da je takav ovo gore napisano ne bi bilo moguce ;)
Naravno da su gore navedeni agregati jos mocniji i da je voznja sa njima upecatljivija,to niko ne spori,ali u nasim okolnostima i na nasim putevima,te mnogo jace performanse ne igraju neku veliku ulogu.

Inace, znam sta je sirova snaga,dve godine(91-93) sam vozio BMW 525i od 160 ili 170ks nisam siguran davno je bilo.

Eto,nadam se da smo se sada razumeli prodato

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 19:14h

sibi piše: I cudna pojava na auto putu 2.9 pri brzini 120-140 trosi 7-8 litara, ako se ne varam 2.0 trosi koji litar vise. Ali 2.9 u gradu ne mozes da napojis.
To je standardna priča sa teškim školjkama, primer Granade Mk3 i potrošnje otvoreno/grad izmedju 2.0 Pinta i 2.8i: razlike na putu su litar, a u gradu skoro četiri.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:09h

@misterno
I ja sam sa Puntom 55 preticao mozda i 5 puta jace automobile al znam da sam u tome uspeo jer oni nisu zurili tako da nisam stvorio neke iluzije u sposobnosti skromnih 55 konja..na autoputu sam vozio rame uz rame sa dosta mocnijim automobilima al ja sam vozio max brzinom a oni tek nekom optimalnom i da su hteli nestali bi mi iz vidokruga vrlo brzo tako da se opet nisam nesto osilio..ti lepo kazes ide dobro pinto 2.0 al sa jacim motorom isao bi i brze i to je nesto savrseno normalno..ovo sto ti pricas zvuci kao (verujem ne namerno) dobro ogradjena prica,kazes pinto je dobar,jaci motor bi bio jos bolji,pretices slabije pretices jace,putevi su bezveze pa nije ni bitno sta je ispod haube jer u krajnjem slucaju bitana je sposobnost vozaca,brzina je rizik,panduri vrebaju,tezak auto nije za performanse itd al Skorpio no.1 ? gde je tu smisao,pa u tu pricu bi se uklopio svaki vozac i automobil na ovoj planeti jer onda sve zavisi od situacije i ne bi imalo smisla voditi dalju konverzaciju u ovom smeru..ti ipak vodis malu polemiku i to je ok al ne zna covek odakle da ti pridje,jer sve si uglove pokrio,mada jedino da te negde sustignem i preskocim te kao plitak potok sa svojim Mondeom (mladjim 2.0 bratom) ;) i opet se necu osecati kao ekstra vozac paklene masine jer nam se mogucnosti vozila razlikuju i to treba priznati i staviti po strani a sve ostalo je,slazem se,diskutabilno..pozz
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 23. feb. 2010. u 00:53h

Koliko sam shvatio čovjek hoće da kaže da njegov Pinto nije tako trom, i za svoju snagu sasvim dobro ide.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 23. feb. 2010. u 02:13h

Iosis to stoji i dobro si shvatio i ako je on zadovoljan ja sa tim nemam problem..al prica o preticanju i brdskoj voznji,sposobnosti vozaca i licni dozivljaj i kakvi su putevi nemaju veze sa realnim cinjenicama da je to REALNO tromiji automobil,a objasnjenje koga je sve pretekao nema nikakve veze,(pa moze jugo i lamburginja da pretekne) i u vezi toga i pisem..spomenuo sam primer slabasnog Punta gde bih i ja mogao reci da je to zustar automobil a mozda bih u trci i nekog loseg vozaca boljih kola uspeo preteci i biti bolji za volanom ili prosto prestizati jaka kola koja ne zure al on i dalje ostaje sa svojih skromnih 55 konja i to treba priznati..ja sam negde na pocetku ove teme rekao da verujem da je Skorpio mozda i udobniji i iznosio nekih par realnih podataka sto se tice unutrasnjih i spoljasnjih mera,nisam stajao na stranu bilo kojeg modela jer sam mu prosto vlasnik,pa ga hvalim,vec pokusao biti realan i recimo skroman..al gde moze da se poredi po preformansama sa Mondeom i novim motorima..a sad sto to nije bitno i sto su putevi losi i sto panduri vrebaju i sto se covek oseca sposobnim vozacem i sto sve to navedeno cini,po njemu,Skorpia boljim...to je vec neko licno stanoviste i druga prica..

Slika

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 23. feb. 2010. u 09:59h

Samo tako Sibi thumbsuph (pa ovde je pun forum emotivaca) redbullw clap clap clap clap thumbup
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

misterno

Poruka od misterno » utorak, 23. feb. 2010. u 10:03h

cedo86 piše:@mada jedino da te negde sustignem i preskocim te kao plitak potok sa svojim Mondeom (mladjim 2.0 bratom) ;) i opet se necu osecati kao ekstra vozac paklene masine jer nam se mogucnosti vozila razlikuju i to treba priznati i staviti po strani
Iz tvog komentara proizilazi da sam tvrdio da je scorpio sa Pinto motorom suvereni vladar puteva
cedo86 piše:al prica o preticanju i brdskoj voznji,sposobnosti vozaca i licni dozivljaj i kakvi su putevi nemaju veze sa realnim cinjenicama da je to REALNO tromiji automobil,a objasnjenje koga je sve pretekao nema nikakve veze,(pa moze jugo i lamburginja da pretekne) i u vezi toga i pisem..spomenuo sam primer slabasnog Punta gde bih i ja mogao reci da je to zustar automobil a mozda bih u trci i nekog loseg vozaca boljih kola uspeo preteci i biti bolji za volanom ili prosto prestizati jaka kola koja ne zure al on i dalje ostaje sa svojih skromnih 55 konja i to treba priznati.
Ovo je klasicna zamena teza i stavljanje tvojih reci u moja usta.Gore si lepo napomenuo "realno tromiji automobil" u odnosu na sta i na koga?

Iz tvoje price moze se zakljuciti kao da se govorilo o trkanju,a ne normalnoj prosecnoj voznji koja podrazumeva preticanje kada date okolnosti podrazumevaju da se pribegne takvim manevrima!?

Nijednog trenutka nisam spomenuo mogucnosti Pinta u trkanju sa pojedinim automobilima,i nijednog trenutka nisam spomenuo da je pinto brzi,jaci,bolji od nekih drugih motora(DOHC,2.5,2.9...)
cedo86 piše: I ja sam sa Puntom 55 preticao mozda i 5 puta jace automobile al znam da sam u tome uspeo jer oni nisu zurili tako da nisam stvorio neke iluzije u sposobnosti skromnih 55 konja
Eto kako sam sebi skaces u usta i opet stavljas svoje reci u moja usta.A ko je spominjao jurcanje, trkanje i stvaranje iluzija?Pazi molim te,nisu zurili!?

Reagovao sam na konstataciju da je Pinto trom i lenj motor!Pogledaj gore.

Ja opet kazem da nije(50% je jacih ali je i 50% slabijih automobila na drumovima),jer 90% vozaca vozi umereno ili oprezno i u takvim okolnostima,Pinto sasvim zadovoljava kao prosecano jak i brz automobil.Tako da konstatacija na koju sam reagovao jednostavno nije tacna i ne pije vodu.Markedjani je generalizovao stvar i naravno da se nismo slozili.
A ono sto te mozda buni,ni u jednom trenutku nisam poredio scorpia i mondea,vec sam odreagovao na to da je Pinto lenj i trom.Ja kazem da je prosecan i to je to.

Da sam govorio o trkanju,max krajnjoj brzini u odnosu na druge automobile,sve sto si napisao imalo bi smisla.
Naravno da ima koliko hoces i brzih i jacih motora od Pinta,ali isto toliko ima i slabijih ;)
A kada sam spominjao sposobnosti vozaca,hteo sam da ukazem na relativnost pojma jaceg,brzeg automobila u nasim uslovima,jer kvalitet nasih puteva limitira i jednostavno ne dozvoljava ispoljavanje performansi u pravom smislu te reci,znaci na delu.To je sustina.

Ako i posle ovog pojasnjenja ima nekog da me nije razumeo,predajem se i svaka dalja diskusija nebi imala smisla.

Pozdrav

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 23. feb. 2010. u 14:09h

Ja lepo kazem sve sto si naveo se moze uraditi sa bilo kojim autom pa zato i primer Punta za koji kazem da nema nikakve preformanse iako bi se moglo reci da sam sa njim svasta uradio i jako sam zadovoljan..ne zamenjujem teze vec lepo kazem da sam u normalnoj voznji i sam isprestizao sve automobile koje sam hteo i sad kako bih to trebao shvatiti ? a spomenuo sam i trku cisto da ti kazem da je jedno sposobnost vozaca a drugo realne mogucnosti vozila u cemu je po meni i poenta price..ovo je Skorpio vs Mondeo pa se toga i drzim..ako je po tvom skromnom misljenju Skorpio thumbup i to zbog toga sto si ti zadovoljan sa njim u prosecnoj voznji i naj normalnijim okolnostima po losem putu to je tvoje usko subjektivno misljenje,al stvarno mi je drago sto si zadovoljan ;) a moram priznati da verujem da bih i ja bio zadovoljan,znaci ne zaludjujem se ja nekim ekstremnim performansama vec govorim realno,i da to ipak nije nista narocito..jbg ocigledno svako ima neku svoju realnost..to sta se vozi po nasim drumovima je los orijentir i usko glediste,nije stvar nerazumevanja vec se ne slazem sa tvojim pisanjem,eto nek se zavrsi sa neslaganjem ;) ..pozz

Slika

misterno

Poruka od misterno » utorak, 23. feb. 2010. u 17:54h

Pozdrav,

Eto,slazem se i ja da se ne slazemo lol
cedo86 piše:to sta se vozi po nasim drumovima je los orijentir i usko glediste
Slazem se,ali to je nasa stvarnost i realnost ;)
To sto odemo jednom godisnje u Grcku na letovanje i recimo par puta u Madjarsku,ne znaci da nam merilo bude tih hajde 2000km,kad ostalih 30000km godisnje izvozamo po nasim kaldrmama.A i ta voznja po inostranstvu nije neko merilo a ni izazov,jer se uglavnom vozi autoputem,a tamo ce i tvoj Punto,a i moj Pinto (al se rimuje lol ) gaziti 150km/h

A sto se tice poredjenja scorpio vs mondeo,ne bih se ni usudio da povlacim paralele,jer tehnicki i tehnoloski se ne mogu porediti,prvi lagano odlazi u istoriju,dok je drugi nas savremenik,al nikako ne zaboravite,da je te `86(ako se ne varam) scorpio bio proglasen autom godine u svetu,dok mondeo nije imao tu cast ;)

Salim se naravno,mondeo je moj sledeci automobil ako dobri Bog da thumbsuph

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 23. feb. 2010. u 18:07h

Samo napred sa Mondeom i samo da dodam da je ipak i on imao tu cast jer je proglasen za auto godine 1994 i bio drugi 2001 (za poen mu umakla pobeda) ;) ..
Pozz..

Slika

Odgovori

Povratak na „Svaštara“