Elasticnost motora 2.0 Tdci
Moderator: ace1
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: Elasticnost motora 2.0 Tdci
tika, ne zamlacuj ljude uzalud, EGR, katalizator i DPF su tu cisto radi ekologije, nista drugo. Ispunjavanje eko normi. A nas bas zabole za iste, i vec smo svi ustanovili da automobili "lakse disu" bez ta tri.
- Tiler
- Poruka: 973
- Član foruma od: ponedeljak, 11. maj 2015. u 08:48h
Nismo svi ustanovili... ali generalno ispravan egr ne utice na elasticnost motora vec je u pitanju moment... povecanje momenta u sklopu remapa povecava elasticnost motora u smislu postavljenog pitanja....
...
Na mom mk2 je uradjen remap uz zadrzavanje egr ventila koji je uredno jednom godisnje ociscen i ispravno radi... remap uspjesno povecao i snagu motora i moment uz smanjenje potrosnje...
...
Na mom mk2 je uradjen remap uz zadrzavanje egr ventila koji je uredno jednom godisnje ociscen i ispravno radi... remap uspjesno povecao i snagu motora i moment uz smanjenje potrosnje...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
-----------------------------------------------------------------------------
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 FL 1.8 TDCi
Ford Focus MK2 FL 1.6 TDCi
Ford Mondeo MK4 FL 1.6 TDCi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- tika
- Poruka: 286
- Član foruma od: utorak, 23. dec. 2014. u 13:23h
Ajd, da ne bi išli mnogo u off-topic, složiću se da motore konstruišu deca i da zbog toga na njima ima viška delova. A vanredni tehnički npr. u inostranstvu? Šta onda? I oni će da imaju isto objašnjenje kao i ti - ti delovi su tu samo zbog ekologije.sasa_f1 piše:tika, ne zamlacuj ljude uzalud, EGR, katalizator i DPF su tu cisto radi ekologije, nista drugo. Ispunjavanje eko normi. A nas bas zabole za iste, i vec smo svi ustanovili da automobili "lakse disu" bez ta tri.

Tako treba, pogotovu što je čišćenje EGR-a prosta stvar.Tiler piše:Na mom mk2 je uradjen remap uz zadrzavanje egr ventila koji je uredno jednom godisnje ociscen i ispravno radi... remap uspjesno povecao i snagu motora i moment uz smanjenje potrosnje...
@dados, ako nisi video, apdejtovao sam moju prethodnu poruku i tu sam ti odgovorio na postavljeno pitanje.
- dakiva
- Poruka: 369
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:33h
E jbg sad, ne poznajem materiju i na nivou sam prosecnog forumasa, ali me sada baca u rebus da pored ovakvih strucnih izlaganja, ljudi koji su po meni top u svom poslu u Srbiji, Gagi i Radenko sa ekipom, a i Boki sa njima, ne da samo olako ljudima otklanjaju EGR nego i preporucuju da se to uradi. Meni je i EGR zatvoren i katalizator uklonjen, cip nisam radio, deluje mi da mi nije potreban na ovom motoru.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Jedina prednost tog sistema jeste da se motor zimi lakše zagreje.
Sve ostalo je u najmanju ruku zlo za motor... posebno je zlo za motore koji se non stop gnjave i voze na jako niskim obrtajima, izduvnim gasovima nije mesto u usisu i jedna velika tačka.
Sent from my Mi 4i using Tapatalk
Sve ostalo je u najmanju ruku zlo za motor... posebno je zlo za motore koji se non stop gnjave i voze na jako niskim obrtajima, izduvnim gasovima nije mesto u usisu i jedna velika tačka.
Sent from my Mi 4i using Tapatalk

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- sasa_f1
Sreca pa nismo u inostranstvu, tako da mozemo da cupamo nepotrebne delove.
- Tiler
Izuzetno postujem Gagija i Bokija... i znam da pitaju da li zelis ukidanje egr kada radis remap... nije obaveza da se ukine i nema direktne veze sa remapom...
...
A ako se sa blokiranim egr motor zimi teze zagrije ( sto se slazem sa Markedjanijem ) da li to znaci da taj motor duze radi u hladnom rezimu cime se povecava habanje pokretnih dijelova, kao i da se ulje sporije zagrijava te je duze vremena gusce i podmazivanje motora je u tim momentima slabije ?.... ( molim shvatiti kao pitanje)
I iskreno... uvijek me zanimalo da li se na benzinskim motorima sa egr preporucuje njihovo blokiranje bez obzira sto rade suprotno od dizelskog egr ? ( molim shvatiti kao pitanje)
...
I jos jedan argument isti samo suprotan od gore navedenog... meni nije uklonjen egr, remap jeste uradjen i ne djeluje mi da mi egr steti motoru...
...
P.S. da budemo jasni... ne nagovaram nikog da zadrzi egr na motoru... takodje ne prihvatam da me bez preciznih argumenata iko nagovori da ukinem egr... samo pokusavam da shvatim sta je bolje...
...
A ako se sa blokiranim egr motor zimi teze zagrije ( sto se slazem sa Markedjanijem ) da li to znaci da taj motor duze radi u hladnom rezimu cime se povecava habanje pokretnih dijelova, kao i da se ulje sporije zagrijava te je duze vremena gusce i podmazivanje motora je u tim momentima slabije ?.... ( molim shvatiti kao pitanje)
I iskreno... uvijek me zanimalo da li se na benzinskim motorima sa egr preporucuje njihovo blokiranje bez obzira sto rade suprotno od dizelskog egr ? ( molim shvatiti kao pitanje)
...
I jos jedan argument isti samo suprotan od gore navedenog... meni nije uklonjen egr, remap jeste uradjen i ne djeluje mi da mi egr steti motoru...
...
P.S. da budemo jasni... ne nagovaram nikog da zadrzi egr na motoru... takodje ne prihvatam da me bez preciznih argumenata iko nagovori da ukinem egr... samo pokusavam da shvatim sta je bolje...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- tika
Postoje oprečna mišljenja u vezi potrebe za EGR-om. Najčešće se priča da kad se zatvori EGR, onda auto bolje ide. Može biti, ali tu je uvek reč o polovljacima kod kojih je održavanje EGR-a verovatno bilo zanemareno. Još nigde nisam pročitao da je neko zatvorio EGR na novom autu i zaključio da mu ato bolje vuče.
EGR je ventil, što znači da se njegov rad reguliše i ako je ispravan onda obavlja funkciju koju sam ranije opisao. Npr, oni koji su protiv EGR-a često kao protivargument koriste "logiku" da povratni izduvni gasovi, umesto da smanjuju temperaturu u cilindru, oni je još i podižu, pogotovu kada se vozi na visokim obrtajima. Ima logike, ali ti likovi zaboravljaju da EGR ventil ima regulaciju i da to što je njima palo na pamet, palo je na pamet i nekom drugom ko je smislio taj sistem. Dakle, regulacija je takva da je EGR na visokim obrtajima zatvoren. Otvoren je na nižim obrtajima na kojima je funkcija koju treba da obavlja zapravo i moguća. Regulaciju EGR ventila je smislio onaj koji poznaje fiziku i hemiju procesa sagorevanja a ne majstor Kreka koji po zvuku zna šta fali motoru.
Slažem se da je najveća dobit od EGR-a ekologija i ne slažem se da je primetno povećanje snage motora kada se on skine. Pored toga, ne mogu baš da razumem ljude koji više računa vode o filteru za vazduh jer je vrlo važno šta će njihov motor da diše, a ne brinu o tome šta će oni posle da dišu jer su skinuli "filtere" iza motora: EGR, katalizator i DPF.
EGR je ventil, što znači da se njegov rad reguliše i ako je ispravan onda obavlja funkciju koju sam ranije opisao. Npr, oni koji su protiv EGR-a često kao protivargument koriste "logiku" da povratni izduvni gasovi, umesto da smanjuju temperaturu u cilindru, oni je još i podižu, pogotovu kada se vozi na visokim obrtajima. Ima logike, ali ti likovi zaboravljaju da EGR ventil ima regulaciju i da to što je njima palo na pamet, palo je na pamet i nekom drugom ko je smislio taj sistem. Dakle, regulacija je takva da je EGR na visokim obrtajima zatvoren. Otvoren je na nižim obrtajima na kojima je funkcija koju treba da obavlja zapravo i moguća. Regulaciju EGR ventila je smislio onaj koji poznaje fiziku i hemiju procesa sagorevanja a ne majstor Kreka koji po zvuku zna šta fali motoru.
Slažem se da je najveća dobit od EGR-a ekologija i ne slažem se da je primetno povećanje snage motora kada se on skine. Pored toga, ne mogu baš da razumem ljude koji više računa vode o filteru za vazduh jer je vrlo važno šta će njihov motor da diše, a ne brinu o tome šta će oni posle da dišu jer su skinuli "filtere" iza motora: EGR, katalizator i DPF.
- Markedjani
- Predsednik kluba
Jel imaš ti Tiko auto i koji ?
@Tiler
Da, motor se sporije zagreva bez EGR pošto jelde u usis ulazi isključivo hladan vazduh... većina tih modernih dizela ima za tu svrhu grejače rashladne tečnosti i zato se koriste "tanka" sintetička ulja zarad lakog okretanja motora i dobrog podmazivanja.
@Tiler
Da, motor se sporije zagreva bez EGR pošto jelde u usis ulazi isključivo hladan vazduh... većina tih modernih dizela ima za tu svrhu grejače rashladne tečnosti i zato se koriste "tanka" sintetička ulja zarad lakog okretanja motora i dobrog podmazivanja.

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
- sasa_f1
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Znači slažemo se da kada crkne EGR treba kupiti novi. Živimo u zemlji Srbiji i nemamo pare ni za gorivo, te nam je bolje da kopamo bunare nego da vozimo kola, ali eto mi i dalje vozimo kola..
- sasa_f1
Joj sto volim kad mi dodju da im prodam EGR. Nema sladjih para... 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Smejte se smejte, mislite da se naši neće setiti da i tu mogu da uzimaju pare. Smrdi ti iz auspuha, ne možeš da registruješ. Daš mu soma i prođeš, ali.. 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Posle zatvaranja egr-a auto vise ne cadi, eto ti ekologije
- Tiler
Markedjani piše:Jel imaš ti Tiko auto i koji ?
@Tiler
Znači postoji produženi režim "hladnog" rada motora , odnosno produženo vrijeme hladnog habanja pokretnih dijelova motora ? ( molim shvatiti kao pitanje )
...
Ono što znam je da se uklanjanjem EGR dobije nesto brzi odaziv papučice gasa , ali sigurno ne postoji povećanje snage uzrokovano uklanjanjem EGR ventila...
Inače svjestan sam da je EGR skup dio i da je mnogo jefinije zatvoriti ga ako je pokvaren... No redovnim čišćenjem po preporuci proizvođača (proizvođača egr-a ne automobila ) egr ventil može dugo trajati u potpunoj funkciji...
...
Na svakom forumu gdje učestvujem EGR je kontroverzna tema ... ko ga je skinuo hvali tu situaciju... ko nije takodje brani to... tako da bi ipak to ostavio ličnom izboru svakog pojedinca... ja ni na jednom od tri forda nisam uklanjao EGR... Ali mislim da ljudima koji ne znaju mnogo o motoru i pitaju za savjet ne bi smjeli tek tako odlučno savjetovati "skini" ili "nemoj skinuti" bez pregleda stanja konkretnog vozila , načina korištenja vozila, načina održavanja vozila i slično...
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ne može večno da se čisti EGR... kad bude stradao on košta nov cirka 200 eur.

- Sharpshooter
- Poruka: 5109
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Uff majku mu, koliko kukate oko njega, očekivao sam da je skuplji od novog katalizatora. 

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- Markedjani
- Predsednik kluba
200 eur za apsolutno nebitnu i za moj ukus jako glupu napravu su drakonski.

- sasa_f1
- Sharpshooter
- Poruka: 5109
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Očekivao sam ono 1000-1500 eur, koliko ljudi kukaju na taj EGR. 

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Netacno. Kiseonik sam po sebi ne donosi vecu temperaturu i snagu, vec naprotiv - doci ce do slabijeg sagorevanja. EGR se ne zatvara / uklanja da bi neko imao vise snage, vec da bi se otklonilo trzanje i stucanje usled zacadjenog EGR-a. E sad ako neko (poput mene) jos i cipuje auto, i menja smesu, to onda ima pozitivan uticaj jer moze da se iskoristi vise kiseonika ubrizgavanjem vise goriva. Da bi doslo do vece temperature i snage treba ubrizgati i vise goriva.tika piše:Te stvari ne mogu odokativno da se ocene, već se mere. A i nije da nema logike, naprotiv, ima je. Ne može hladan vazduh usisan u motor da rashlađuje glavu motora. Prenos toplote sa čvrstog tela na gas je veoma slab, tako da od hlađenja glave motora tim putem nema ništa. Naprotiv, hladan, tj. svež vazduh je bogat kiseonikom koji potpomaže sagorevanje, dakle diže radnu temperaturu jer gorivo brže sagoreva. Ta povećana radna temperatura ima za posledicu i lakšu oksidaciju azota iz usisanog vazduha, pa se stvara azot-oksid koji je štetan po okolinu. Zbog toga EGR vraća deo sagorelih gasova da bi se "prigušilo" naglo sagorevanje goriva u cilindru, tj. da bi se snizila radna temperatura.Dalmatinac piše:Ma to su price za malu decu. Nista se ne unistava ako zatvoris EGR. Meni je "majstor" prodavao pricu da se poveca temperatura glave motora kad zatvoris EGR. A nema logike nikakve, ako malo razmislis EGR vraca tople gasove nazad, a ako je zatvoren stalno motor dobija hladan vazduh. Tako da po meni zapravo bi trebala da padne temperatura glave motora...
Nece se videti nista na kazaljci.
- dados
- Poruka: 673
- Član foruma od: subota, 18. feb. 2012. u 13:10h
- Kontakt:
sad jos malo da zakuvam
a katalizator .. zasto on ide off? PDF i kapiram po nesto.. ali zasto ide katalizator napolje, jel i on ekoloski deo?

- tika
Čini mi se da se nismo razumeli. Nigde nisam napisao da, citiram "Kiseonik sam po sebi ne donosi vecu temperaturu i snagu...", već sam napidao da veća količina kiseonika omogućava da gorivo brže sagori, a ako ono brže sagori, onda brže poraste i temperatura u cilindru.
Upravo tako. EGR treba redovno da se čisti a dođe vreme kad mora i da se zameni. Ko to neće, taj može da zatvori EGR, samo se onda menjaju i parametri rada motora pa bi trebalo da se EGR i softverski isključi da bi ECU to ukalkulisao.Dalmatinac piše:EGR se ne zatvara / uklanja da bi neko imao vise snage, vec da bi se otklonilo trzanje i stucanje usled zacadjenog EGR-a.
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Katalizator isto ekoloski deo. Ima unutra sace koje gusi motor ali cisti izduvne gasove. U sebi poseduje plemenite i skupocene metale pa mu je cena paprena. Ovako moze da izgleda kad je neispravan.dados piše:sad jos malo da zakuvam![]()
a katalizator .. zasto on ide off? PDF i kapiram po nesto.. ali zasto ide katalizator napolje, jel i on ekoloski deo?