Jutros me je u Enterprise rent-a-car docekao Hyundai Accent, jedini auto koji su imali, tako da sam odlucio da doplatim razliku iz svog dzepa i uzmem F-150.
Imao sam ranije 2005 F-150 punih 8 godina (2005-2013), ali ovaj novi model je daleko napredniji i malo je reci da sam se odusevio. Vratio mi je uspomene kada sam vozio pikapa i ovakvo zadovoljstvo u voznji mi nije pruzio nijedan Ford ranije - cak ni Mustang GT 5.0L V8.
Prvo, strategija sa aluminijskom skoljkom je pun pogodak. Za razliku od prethodnih F-150, ovaj je dosta laksi za voznju i dosta je civilizovaniji u saobracaju, nije nista tezi za voznju nego prosecni sedan. Motor je 5.0L V8 sa 360 ks, snage gomila, lepo ubrzava. Prosecnu potrosnju sa izmerio 22 mpg (10.7L na 100 km) od cega je autoput bio 70%. Menjac se fenomenalan - uvek u pravoj brzini i uopste se ne oseti koliko je tih. Vozio sam ga do 90 mph - cak i tad se vrti na samo 2,200 RPM i nevidjeno je tih i stabilan.
E sad, imam par zamerki ...
- XLT je neki srednje opremljeni model, cena mu je verovatno oko $32,000-$35,000 u verziji sa 4 vrata, V8 i 4x4. Za takav novac trebao bi da ima standardnu kameru za zadnji deo vozila.
- Svi modeli bi trebali da imaju standardnu stepenicu, jer je nevidjeno tesko "popeti" se u njega.
- Enterijer je dosta pregledan, ali milion dugmica. Ako XLT ima toliko, mogu zamisliti koliko tek imaju oni najskuplji modeli tipa Limited, King Ranch i Platinum.
- Ovo mozda i nije mana, ali previse je tih. Raniji modeli sa V8 su grmeli od snage, o ovaj kao da vozim neki elektricni auto.

I jos par ulova uz put ...
Fordov traktor

I malo Mopara