Poruka
od mbole » sreda, 23. nov. 2016. u 00:00h
Nasuprot laickom misljenju, motor ima bolje hladjenje kada ima sus pleh nego kada ga nema.
95% hladjenja motora se dobija protokom vazduha kroz hladnjak, a mozda 5% protokom vazduha oko motora, verovatno ni toliko.
Strujanje vazduha kroz hladnjak je bolje kada postoji sus pleh, zato sto nema vrtlozenja sa donje strane iza veznog lima.
Pored toga, to strujanje je, kada sus pleh postoji "kontrolisano", to jest hladnjak, termostat, i ostatak sistema za hladjenje su ti koji odredjuju kako i koliko motor treba da se hladi, a kada nema sus pleha, uvodis parametar koji nije predvidjen, pa se i ceo sistem ne ponasa kako bi trebalo (nekad hladi previse, nekad premalo).
Naravno nije isto, al recimo na fici kad skines klapnu ispod hladnjaka, u nadi da ces dobiti bolje hladjenje, dobijes upravo obrnuto, skuva dok kazes ekser. Vrtlozenje ne dozvoljava vazduhu koji ventilator gura kroz hladnjak da "izadje" napolje.
Druga stavka koja je vezana za postojanje/nepostojanje sus pleha, koja doduse verovatno jako zavisi od auta do auta, je da sa njim imas daleko manje magljenja sofersajbne. Ne znam sta se tacno desava, to jest kuda taj vazduh struji kako ne treba, ali empirijski dokazano na mom autu. I to pogotovu onaj mali prednji deo sus pleha tik uz vezni lim (kod mene je iz dva dela).
O tome da sam motor, kaisevi, svi moguci agregati koji se nalaze na njemu... nikako ne vole zapljuskivanje ladnom vodom, rizlom, snegom,... mislim da ne treba trositi reci.
PS
Jedino ne kapiram kakve veze sus pleh ima sa alatom i opremom?
Djak pesak