Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Povrat PDV-a

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
Don Micevski
Poruka: 133
Član foruma od: ponedeljak, 21. sep. 2009. u 22:13h

Povrat PDV-a

Poruka od Don Micevski » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 08:51h

Da li mozda neko moze mi pomogne, imam informaciju da ako kupim nesto online tj preko sajta u inostranstvu da ne mogu ostvariti povrat PDV-a?
Hocu da kupim auto sediste u becu ustvari moja sestra ce koja zivi tamo ali pdv problem
...zivot nam je pao u senku izgubljenog vremena...

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Re: Povrat PDV-a

Poruka od Almighty.shO » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 10:27h

To je tacno, online kad kupis nesto nema povrata poreza... Povrat poreza mozes da dobijes samo kad overis racun na granicnom prelazu i onda sl put kad ides u tu istu zemlju mozes podici kes (ili ti to urade usluzno neke banke kod nas)...

Don Micevski

Poruka od Don Micevski » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 12:12h

Ali valjda dobijes racun i kad narucis online? Ne bi ja narucivao iz srbije nego sestra koja zivi u becu pa bi mi donela, malo mi neverovatno da u tom slucaju ne moze se uradi povracaj

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 12:22h

Mora u prodavnici da se ispuni obrazac za povraćaj PDV-a (dobijaš račun, ali mora i obrazac da postoji)
Prilikom popunjavanja tog obrasca mora da se pokaže pasoš
Ta ista osoba mora na graničnom prelazu da ide na odgovarajući šalter/stane u odgovarajući red da se taj obrazac overi (spremi fotokopiju fiskalnog, koja ostaje carini)
Onda možeš da vratiš PDV. Samo vidi kako se tvoja priča uklapa u ove preduslove navedene iznad
P.S. To je moje iskustvo sa 2-3 zemlje. Možda se procedura razlikuje u drugim zemljama, mada verujem da je ova overa na carini obavezna. Može da varira način i procenat naplate povraćaja PDV-a.

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 12:40h

imas dva nacina povrata
u prodavnici kad ti vrate pun iznos pdv
na granici kad ti vrate umanjen deo za njihovu proviziju
u oba slucaja moras imati sve kako kaze Jelchica
ako ti nije hitno nek sestra saceka da krenu bozicna snizenja u austriji
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 13:04h

Evo primera: Mađarska, kupljeno nešto u Ikei Budapest, porez ne može da se vrati na granici niti u samoj prodavnici, nego samo na nekom šalteru Global Blue u Budimpešti ili kod nas u Rajfajzenu. U oba slučaja dobijaš samo pola PDV-a. Tako da, priča je složena i zavisi od države, prodavnice... Da li sarađuju sa Global Blue ili ne... (Global Blue dere)

Don Micevski

Poruka od Don Micevski » ponedeljak, 24. okt. 2016. u 13:18h

Hvala na odgovrima, zamrseno :/ ne mogu da cekam do bozica jer onda nece imati ko da mi donese jos nekoliko meseci. Imam fore 3 nedelje da ibavim kupovinu

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 25. okt. 2016. u 03:03h

Te stvari su mi uvek isle na...
Kako prodavnica moze da odredjuje kako ces ti da ostvaris povrat PDV-a i odakle njoj pravo da te forsira preko nekog treceg?
PDV-a te oslobadja drzava, ne prodavnica, pa samim tim ne moze prodavnica da odredjuje pravila.
Naravno nikad nisam studirao Madjarske, Nemacke i ostale zakone, al mi deluje totalno nenormalno da tebi Ikea odredjuje kako ces ti da ostvaris povracaj PDV-a, a pogotovu da te tera da to radis preko nekog treceg.
Djak pesak :)

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » utorak, 25. okt. 2016. u 07:11h

Ja planiram da odem ovih dana za bugarsku posto mi je blizu.Ima tamo dosta suhomesatih proizvoda koji su mnogo jeftiniji nego kod nas.E sad posto nikada nisam radeo povratak pdv ne znam kako to ide.Sada npr kupim nesto tamo i kada se vratim moram to da prijavim na granici ili moram u prodavnici to prvo da odredim ili kako.
Znam na tajlandu da svaki stranac moze da povrati pdv.Odnosno ispred svake prodavnice ima vat refund.Ali ni tamo to nikada nisam koristio.
Videcu ovako kako je jelica objasnila
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 25. okt. 2016. u 09:09h

Čekaj... Ti nameravaš da se zajebavaš sa povratom PDV-a za 3 pakovanja viršli i parizer? :doh: :suicide:
Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 25. okt. 2016. u 10:31h

Pa ako ti to kupujes sebi onda je to druga stvar. Zna se kad se ide tako u kupovinu sta se pazari i koliko se pazari
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 25. okt. 2016. u 11:17h

kupis,pokazes racun i robu na izlazu iz bugarske i slededi put kad budes isao u tu prodavnicu pokazes im overen racun od strane carine i vrate ti pare-ako vracaju
p.s.-hoce nekad kad su velike kolicine u pitanju da jave odmah nasima tako da nasi naplate porez i uzmu ti pare hahahaha hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 25. okt. 2016. u 12:03h

Ford_III piše:Pa ako ti to kupujes sebi onda je to druga stvar. Zna se kad se ide tako u kupovinu sta se pazari i koliko se pazari
Izvini molim te, nisam te prepoznao. Ti verovatno kupuješ suhomesnato za 1.000€ :lol:
Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 25. okt. 2016. u 13:10h

Hvala macaneli na informaciji.
Totii kada se ide u inostranstvu da se pazari ne ide samo jedna kuca vec odes sa komsijama rodjacima i ne kupuje se samo suhomesnato ti kada odes da pazaris nesto ne bitno gde sigurno uzmes nesto sto nisi razmisljao da uzmes nesto sto je na akciji ili nesto sto si zaboravio.Ne verujem da ti kdevojka,zena,majka napise na papiric sta treba da kupis pa odes da uzmes samo to jedino ako nisi mladji od 18 ???
Druga stvar kum mi pravi veselje pa ce sigurno i da ode barem 500 € samo od njega na suhomesnate proizvode.
A idu i praznici tako da se naravno uzima na vise i stavi se u frizider ako je vec jeftinije nego kod nas.
Tebi ako se isplati upaliti auto i otici 200 km za 3 virsle tvoj je problem ja za tu kolicinu ne bih isao ni do obliznjeg marketa autom
Tako da ne pricaj nesto napamet ako ne znas.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Gabau
Poruka: 169
Član foruma od: petak, 15. feb. 2013. u 22:45h

Poruka od Gabau » četvrtak, 27. okt. 2016. u 00:05h

Hrana je zabranjena da se prenosi preko granice pogotovu u tim kolicinama sto ti planiras da uzmes.

Sent from my G620S-L01 using Tapatalk

Šumadinac
Poruka: 41
Član foruma od: petak, 10. jun 2016. u 23:13h

Poruka od Šumadinac » četvrtak, 27. okt. 2016. u 00:15h

Meso i mesne prerađevine ne možeš da uneseš u EU,dok u zemlje koje nisu članice EU smeš da uneseš samo malu koičinu za koju se smatra da ti je potrebna za put.Ja lično kad sam skoro išao u posetu kumovima u CG nisam mogao da prenesem 3 bačka kulena,već samo jedan i to je bilo povuci potegni,ostala dva su bila "mito" za carinike da ovaj jedan prođe.

Na veću količinu moraš da prijaviš i da porđeš sanitarnu kontrolu i samo sertifikovani proizvodi mogu da uđu,a još imaš i određenu količinu koju kad pređeš podpada pod uvoz pa ako nisi uvoznik onda možeš i debelu kaznu da platiš.

Zna se šta se sme uneti,voće povrće do 5kg,hrana za putnike,200 cigara,ili 25 cigareta,250g duvana,1l žestokog pića,i jedan parfem.Za sve ostalo ili da podmićuješ ili da plaćaš kazne.

Prošlo je vreme kad se u Segedin išlo za kobaje i viršle,a u Bugarsku na buvljak.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 27. okt. 2016. u 01:28h

Ajd da se ne pravimo bas toliko fini, kad znamo da nismo, niti smo ikada bili :)

Slazem se da u zemlju po propisima ne mozes da uneses... sta god... al Bugare bas briga sto ces da izneses. A samo se iznosenje broji za povrat PDV-a,oko cega je covek postavio pitanje.

To kako ce i dal ce uopste da tu klopu ili sta je vec, unese kod nas.. il ce da je pojede na nicioj zemlji, ili podeli izbeglicama koje su tu... bugarskog carinika bas briga.

A dal ce da prodje na mufte na ulazu, podmiti naseg, pravi se blesav... to je vec njegov problem.

PS
A i nisam bas nesto siguran da je proslo vreme. Mozda ne u toj kolcini, al...
Djak pesak :)

Ford_III

Poruka od Ford_III » četvrtak, 27. okt. 2016. u 07:50h

Ok pre znam da je moglo.A sada onda jebes pdv.Imam iskustva na granicama odnosno kako covek treba da se ponasa.
Jednostavno covek mora da bude siguran u sebe stalozen i miran.I da se ne pravi pametan i budala da prica i da pita sve i svasta i naravno da se ne ulizuje.
Stabilan covek uvek prolazi najbolje.
Do sada sam presao xxxx puta granice i nijednom nisam platio cariniku mito ili su mi proveravali kompletan auto.
Bilo je to samo otvaranje gepeka krovnog nosaca itd.
Ima ljudi koji placaju po 100 € carinicima samo da bi prosli sa robom a unutra ko zna sta sve imaju.
Njima se mozda i isplati ali ni ja nisam bas onaj koji ne nosi alat i tehniku .
Tako da znam da bi i vecu kolicinu hrane preneo bez problema.
Mislio sam da covek moze da prenese vecinu kao sto je bilo i ranije i to legalnim putem ali vidim da se vremena promenila.
Hvala na informaciji.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“