Medjunarodna dozvola
Moderator: ace1
- combe83
- Poruka: 157
- Član foruma od: četvrtak, 4. sep. 2014. u 16:46h
Medjunarodna dozvola
Planiram put za Grčku, preko Makedonije pa me zanima da li moram da vadim medjunarodnu dozvolu (imam novu vozačku), mnogi mi kažu da to više niko preko ne traži,
u turističkoj agenciji su mi rekli da idu 2x mesečno za Grčku i da zadnjih 8 godina im niko od policije nije tražio... pa me zanima da li je imao neko skorija iskustva samakedonskom i grčkom policijom ???
Hvala
u turističkoj agenciji su mi rekli da idu 2x mesečno za Grčku i da zadnjih 8 godina im niko od policije nije tražio... pa me zanima da li je imao neko skorija iskustva samakedonskom i grčkom policijom ???
Hvala
- YOmax
- Poruka: 647
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2014. u 13:39h
Re: Medjunarodna dozvola
Ako imas plastiku, medjunarodna je postala visak dokument. Ne treba
Ford C-max 1.6 16v mk1 2007 restyle
Ford Focus 2.0 tdci mk2 2006
ex Ford C-max 1.8 tdci mk1 2007 restyle
ex Fiesta Zetec S mk7 2009
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Hm.....sigurno?
- YOmax
Hrvati putuju sa LK. Za par godina ce i pasosi otici u penziju
- Dusan64
Ma dobro, to šta neko radi i da li po zakonu moramo da imamo su dve različite stvari.
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8304
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Za put u inostranstvo je potrebna medjunarodna vozačka dozvola.
Druga stvar je što istu ne traže na granicama i što mnogi je ne uzimaju, ali ne daj bože da se desi neka saobračajka itekako je potrebna.
2000,00 dinara za 3 godine važnosti je po meni malo i barem me ne boli glava šta bi bilo kada bi bilo.
Druga stvar je što istu ne traže na granicama i što mnogi je ne uzimaju, ali ne daj bože da se desi neka saobračajka itekako je potrebna.
2000,00 dinara za 3 godine važnosti je po meni malo i barem me ne boli glava šta bi bilo kada bi bilo.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- Dusan64
Ili do isteka naše vozačke dozvole.
- combe83
- Poruka: 157
- Član foruma od: četvrtak, 4. sep. 2014. u 16:46h
Kažu da je medjunardna dozvola običan papir na kome piše sve što ima i na novoj vozačkoj i da je to samo da nam naši (AMSS) uzmu pare, a da je niko ne traži, pa reko da vidim kakva su iskustva....
- Dusan64
I ti otputujes 1000km od svoje države i onaj ti tamo kaže Gospodine Vi nemate odgovarajuća dokumenta, izvolite kaznu na xxxE. A zli jezici mogu svašta da kažu.
- YOmax
Sta plasis ljude, kakvi zli jezici, kakve kazne od xy eura.
Zakoni nisu Bogom dani vec ih smisljaju ljudi, I za svaku zemlju ti ljudi su drugi ljudi. Cesto se zakoni sinhronizuju, jos cesce prepisuju. A vrlo cesto zakoni i zastarevaju u skladu sa tehnickim nivoom svesti naroda nad kojim se primenjuju. Zakoni bi trebali da ti daju smernice kako se ponasati u nekoj zemlji, a ne kao botovi da se slepo vodimo. Verujem da svaki dan prekrsimo po neki, I to veoma svesno, ali u granicama normalnog ponasanja.
Da zakljucim, neka svako ko smatra da mu treba ode u Amss, ja smatram da ne treba
Zakoni nisu Bogom dani vec ih smisljaju ljudi, I za svaku zemlju ti ljudi su drugi ljudi. Cesto se zakoni sinhronizuju, jos cesce prepisuju. A vrlo cesto zakoni i zastarevaju u skladu sa tehnickim nivoom svesti naroda nad kojim se primenjuju. Zakoni bi trebali da ti daju smernice kako se ponasati u nekoj zemlji, a ne kao botovi da se slepo vodimo. Verujem da svaki dan prekrsimo po neki, I to veoma svesno, ali u granicama normalnog ponasanja.
Da zakljucim, neka svako ko smatra da mu treba ode u Amss, ja smatram da ne treba
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
meni nikad nije niko trazio,cak sto vise kad im izvadim medjunardnu kazu mozes dupe sa njom da obrises
ali zato su sestri mojoj pre dve godine u grckoj trazili istu tu medjunarodnu
sve zavisi kako ti se zalomi,ali sto kaze fm 2000din i mirna glava
ali zato su sestri mojoj pre dve godine u grckoj trazili istu tu medjunarodnu
sve zavisi kako ti se zalomi,ali sto kaze fm 2000din i mirna glava
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Yomax, malo mnogo labavo shvatas zakone 
Lepo je to, dok te neki od njih ne omlati po glavi, zbog: paragraf taj i taj stav taj i taj, a dal je to uobicajeno ili nije...
Sud sudi po zakonu, a ne po "smernicama".
Jednostavno se ne dopadnes nekome, il mu nije dala svalerka jutros, ustao na levu nogu... i te kako moze da te:
Iskljuci iz saobracaja (posto nemas vazecu dozvolu)
Uputi te kod sudije za prekrsaje koji ti rebne kaznu zbog voznje bez vazece dozvole, u skladu sa lokalnim zakonodavstvom.
Sta ce biti za par godina... za par godina. Sada i u ovom trenutku, po propisima je medjunarodna dozvola potreban dokument, izuzev ako dve zemlje imaju sklopljeni bilateralni sporazum (a sa Makedonijom ga nemamo)
I nema bas nikakve veze sa nasim AMSS, posto te oni uopste ne teraju da je uzmes. AMSS je samo organizacija koja fizicki izdaje dokument.
A i nije "samo papir", vec je papir koji je medjunarodnim sporazumom prihvacen od strane n zemalja, kome su propisani izgled i sadrzaj...

Lepo je to, dok te neki od njih ne omlati po glavi, zbog: paragraf taj i taj stav taj i taj, a dal je to uobicajeno ili nije...
Sud sudi po zakonu, a ne po "smernicama".
Jednostavno se ne dopadnes nekome, il mu nije dala svalerka jutros, ustao na levu nogu... i te kako moze da te:
Iskljuci iz saobracaja (posto nemas vazecu dozvolu)
Uputi te kod sudije za prekrsaje koji ti rebne kaznu zbog voznje bez vazece dozvole, u skladu sa lokalnim zakonodavstvom.
Sta ce biti za par godina... za par godina. Sada i u ovom trenutku, po propisima je medjunarodna dozvola potreban dokument, izuzev ako dve zemlje imaju sklopljeni bilateralni sporazum (a sa Makedonijom ga nemamo)
I nema bas nikakve veze sa nasim AMSS, posto te oni uopste ne teraju da je uzmes. AMSS je samo organizacija koja fizicki izdaje dokument.
A i nije "samo papir", vec je papir koji je medjunarodnim sporazumom prihvacen od strane n zemalja, kome su propisani izgled i sadrzaj...
Djak pesak 

-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Za Makedoniju:
"Postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (18.11.2014.g.). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka. Državljanin R. Srbije koji ima odobren boravak u Makedoniji može zameniti važeću vozačku dozvolu za makedonsku vozačku dozvolu. U tom slučaju nije potrebna provera teoretskog znanja ili polaganje praktičnog dela vozačkog ispita, ali se prilaže uverenje o zdravstvenoj i psiho-fizičkoj sposobnosti da je lice sposobno da upravlja vozilom."
Izvor link koji sam poslao u prethodnom postu.
"Postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (18.11.2014.g.). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka. Državljanin R. Srbije koji ima odobren boravak u Makedoniji može zameniti važeću vozačku dozvolu za makedonsku vozačku dozvolu. U tom slučaju nije potrebna provera teoretskog znanja ili polaganje praktičnog dela vozačkog ispita, ali se prilaže uverenje o zdravstvenoj i psiho-fizičkoj sposobnosti da je lice sposobno da upravlja vozilom."
Izvor link koji sam poslao u prethodnom postu.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Zakon je zastareo onog trenutka kada zakonodavna vlast neki zakon proglasi takvim. Tehnički nivo, bilo sam po sebi ili kao nivo svesti, je danas sigurno mnogo viši nego pre 50 godina, ipak je, primera radi, ograničenje brzine u naseljenom mestu danas isto, a u nekim razvijenim državama i manje. Da te vidim da bilo kom panduru ili sudiji za prekšaje bilo gde na svetu kad te rebnu za prekoračenje brzine, pokušaš da objasniš da je takvo ograničenje tehnički zastarelo jer je tvoj C-max mnooooogo napredniji nego zastarela VW Buba po kojoj je taj zakon pisan i da su zli jezici oni koji kažu suprotno.YOmax piše:A vrlo cesto zakoni i zastarevaju u skladu sa tehnickim nivoom svesti naroda nad kojim se primenjuju.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- YOmax
Medjunarodna dozvola
Porediš babe i žabe. Ogranicenje brzine se ne pravi na osnovu tehnološkog napretka već na osnovu statističkog podatka o saobraćajnim nesrecama. I neka sutra kola migu da lete, to se neće menjati, a možda će granica i ići dole.
@mbole
Da, malo labavije ja to. Mada sa medjunarodnom je to tako, kako napisah
Razmisljajuci sad o ovome svemu, Ajde zdravorazumski.
Sta je međunarodna dozvola? Prevod tvoje dozvole da bude razumljiva svim organima sveta. Dokument koji je nastao jer policajac neke druge zemlje nije znao dal ti je to ime ili ulica u kojoj živiš.
Sada, nasuprot tog vremena bivseg, imaš plasticnu vozačku koja u sebi ima čip, koji nosi informacije napisane u dogovorenom algoritmu, čitljivom svakom sluzbenom licu na zemlji.
Ja sam siguran da neke "naprednije rase", npr. englezi nikada nikada nisu ni čuli za tako nešto niti da bilo koji njihov dokument treba da se prevodi. O ametima neću ni da pričam. Oni sa vozackom dizu pare u banci...
@mbole
Da, malo labavije ja to. Mada sa medjunarodnom je to tako, kako napisah

Razmisljajuci sad o ovome svemu, Ajde zdravorazumski.
Sta je međunarodna dozvola? Prevod tvoje dozvole da bude razumljiva svim organima sveta. Dokument koji je nastao jer policajac neke druge zemlje nije znao dal ti je to ime ili ulica u kojoj živiš.
Sada, nasuprot tog vremena bivseg, imaš plasticnu vozačku koja u sebi ima čip, koji nosi informacije napisane u dogovorenom algoritmu, čitljivom svakom sluzbenom licu na zemlji.
Ja sam siguran da neke "naprednije rase", npr. englezi nikada nikada nisu ni čuli za tako nešto niti da bilo koji njihov dokument treba da se prevodi. O ametima neću ni da pričam. Oni sa vozackom dizu pare u banci...
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne poredim ja babe i žabe, već ti, jer kakve veze tehnički nivo odnosno uopšte termin "tehnički" ima sa čistom administracijom i nekim stvarima koje sa tehnikom veze nemaju? Pravo (zakon) i tehnika ne idu u istoj rečenici, nebitno da li je u pitanju priznavanje bilo kakve dozvole ili diplome. I opet nemoj da tvrdiš kako će sutra biti, jer zakone ne pišeš ti niti se za iste pitaš, kao ni ja, a naše slobodne procene i mišljenja kako bi šta trebalo da bude su potpuno irelevantne. Tema uopšte i nije nečije mišljenje ili želja ili procena, već prosta zakonska regulativa - jeste ili nije. Vozačka dozvola je Amerikancima možda i dozvola da ubiju, to se nas ne tiče. Čemu stalno to neko poredjenje kako je u nekoj drugoj državi, kada je to potpuno irelevantno za to kako je u našoj ili u onima u koje mi putujemo, a i ti si našao da porediš nas i one koji drže ceo svet u šaci?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Мој супер дугар има некретнину у Грчкој више од 20 година . За тих 20 година , ни једном ( бројевима 0 ) нико му није од полиције у Грчкој тражио возачку дозволу . У турустичким земљама је светиња не малтретирати туристе . То не мора да се доказује .
- YOmax
Koja demagogija, boookte...
Dobro, mozda sam i sam doprineo svemu, izvinjavam se.
Evo:
Izvod iz Uredbe...samo bez agresije!
*obratiti paznju na termin na novom formatu
Albanija – postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (20.10.2015.g). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka
Austrija – nosiocima vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu nije potrebna međunarodna vozačka za upravljanje motornim vozilom prilikom tranzita ili ulaska na teritoriju Republike Austrije
Belgija – vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu može se koristiti u tranzitu i za vreme privremenog boravka u Belgiji (najviše tri meseca), uz međunarodnu vozačku dozvolu
Bosna i Hercegovina - državljani R.Srbije mogu upravljati motornim vozilom na teritoriji Federacije BiH koristeći vozačku dozvolu R.Srbije na novom obrascu za vreme privremenog boravka ili u tranzitu
Bugarska – vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu važeća je za upravljanje motornim vozilom za tranzit ili tokom privremenog boravka u Republici Bugarskoj;
Velika Britanija – državljani R. Srbije tokom privremenog boravka u Velikoj Britaniji (maksimum do 12 meseci od trenutka ulaska), odnosno tranzita, mogu sa važećom nacionalnom vozačkom dozvolom upravljati motornim vozilima
Danska – priznaje se vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu
Mađarska – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Makedonija – postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (18.11.2014.g.). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka.
Poljska – vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu se može koristiti u tranzitu ili u periodu od 6 meseci
Portugalija - priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu
Rumunija – priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola;
Slovačka - priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Ukrajina – vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu može se koristiti za upravljanje motornim vozilom
Hrvatska - za državljane R.Srbije, koji poseduju važeću vozačku dozvolu
Crna Gora – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Češka – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu za kraći boravak
Isto pise da se za Italiju, Grcku, Nemacku, Dansku, Holandiju i jos neke potrebno posedovanje MVD.
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konz ... u?lang=lat
E sad, naterali ste me da rovarim za uredbama, u praksi....niko nikada mi nije to govno trazio kad izvucem plasticnu VD.

Evo:
Izvod iz Uredbe...samo bez agresije!

*obratiti paznju na termin na novom formatu
Albanija – postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (20.10.2015.g). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka
Austrija – nosiocima vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu nije potrebna međunarodna vozačka za upravljanje motornim vozilom prilikom tranzita ili ulaska na teritoriju Republike Austrije
Belgija – vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu može se koristiti u tranzitu i za vreme privremenog boravka u Belgiji (najviše tri meseca), uz međunarodnu vozačku dozvolu
Bosna i Hercegovina - državljani R.Srbije mogu upravljati motornim vozilom na teritoriji Federacije BiH koristeći vozačku dozvolu R.Srbije na novom obrascu za vreme privremenog boravka ili u tranzitu
Bugarska – vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu važeća je za upravljanje motornim vozilom za tranzit ili tokom privremenog boravka u Republici Bugarskoj;
Velika Britanija – državljani R. Srbije tokom privremenog boravka u Velikoj Britaniji (maksimum do 12 meseci od trenutka ulaska), odnosno tranzita, mogu sa važećom nacionalnom vozačkom dozvolom upravljati motornim vozilima
Danska – priznaje se vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu
Mađarska – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Makedonija – postoji Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola (18.11.2014.g.). Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka.
Poljska – vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu se može koristiti u tranzitu ili u periodu od 6 meseci
Portugalija - priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu
Rumunija – priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola;
Slovačka - priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Ukrajina – vozačka dozvola R.Srbije na novom obrascu može se koristiti za upravljanje motornim vozilom
Hrvatska - za državljane R.Srbije, koji poseduju važeću vozačku dozvolu
Crna Gora – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu
Češka – priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu za kraći boravak
Isto pise da se za Italiju, Grcku, Nemacku, Dansku, Holandiju i jos neke potrebno posedovanje MVD.
http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konz ... u?lang=lat
E sad, naterali ste me da rovarim za uredbama, u praksi....niko nikada mi nije to govno trazio kad izvucem plasticnu VD.
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Vidis za Grcku nisam znao da smo potpisali sporazum (davno sam isao a tada je trebala).
Ma niko ti i ne kaze da ce ti je sigurno neko traziti.
Ali... problem i jeste u onih 0.001% kad si bas ti taj 1 promil.
Zamisli da dozivis sudar. Drugi je kriv, al ima dobrog advokata, koji potegne pitanje tvoje vozacke dozvole.
Propis je propis, procedura je procedura (ne bi verovao koliko se sudskih sporova dobija na glupom nedostatku nekog papira), i ti ga popusis, posto ispada ko da nisi imao dozvou, pa si automatski kriv (karikiram, al shvatas poentu, moze grdno da te zaebava).
Jednostavno tih par hiljada din je mala cifra u poredjenju sa eventualnim problemom.
A medjunarodne vozacke dozvole su uvedene nekim sporazumom iz bem li ga 1970 i neke cini mi se. Mi sad jesmo u skladu sa vecinom zemalja sto se recimo tice kategorija, al do skora to nije bilo tako. Isto tako neke zemlje i dalje nisu u skladu sa nama i sa ostalom vecinom. Moz tek misliti kako je to izgledalo pre 40 godina. Svako svoju filozofiju terao.
Postoje i cisto administrativni problemi, koji se svode na to da jedna drzava treba da priznaje dokument druge drzave koji omogucava da se nesto radi na teritoriji one prve. Malo sasavo poredjenje, al ko kad bi otisao s puskom u Nemacku i kazao "evo ja imam oruzni list iz Srbije, sta je problem".
Uopste nije u pitanju dal neko moze ili ne da procita tvoju dozvolu. Cista administracija, al s njom moramo da ziviimo, i zajebana je do bola kad se nakaci na tebe, bez obzira na svu logiku.
Ma niko ti i ne kaze da ce ti je sigurno neko traziti.
Ali... problem i jeste u onih 0.001% kad si bas ti taj 1 promil.
Zamisli da dozivis sudar. Drugi je kriv, al ima dobrog advokata, koji potegne pitanje tvoje vozacke dozvole.
Propis je propis, procedura je procedura (ne bi verovao koliko se sudskih sporova dobija na glupom nedostatku nekog papira), i ti ga popusis, posto ispada ko da nisi imao dozvou, pa si automatski kriv (karikiram, al shvatas poentu, moze grdno da te zaebava).
Jednostavno tih par hiljada din je mala cifra u poredjenju sa eventualnim problemom.
A medjunarodne vozacke dozvole su uvedene nekim sporazumom iz bem li ga 1970 i neke cini mi se. Mi sad jesmo u skladu sa vecinom zemalja sto se recimo tice kategorija, al do skora to nije bilo tako. Isto tako neke zemlje i dalje nisu u skladu sa nama i sa ostalom vecinom. Moz tek misliti kako je to izgledalo pre 40 godina. Svako svoju filozofiju terao.
Postoje i cisto administrativni problemi, koji se svode na to da jedna drzava treba da priznaje dokument druge drzave koji omogucava da se nesto radi na teritoriji one prve. Malo sasavo poredjenje, al ko kad bi otisao s puskom u Nemacku i kazao "evo ja imam oruzni list iz Srbije, sta je problem".
Uopste nije u pitanju dal neko moze ili ne da procita tvoju dozvolu. Cista administracija, al s njom moramo da ziviimo, i zajebana je do bola kad se nakaci na tebe, bez obzira na svu logiku.
Djak pesak 

- fordicmk3
- Poruka: 1530
- Član foruma od: petak, 17. jan. 2014. u 17:02h
Mozda nije pitanje za ovu temu al da pitam
Jel mogu ja sa medjunarodnom dozvolom u Nemackoj da vozim auto sa nemackim tablicama ???

[20180419_150601257_i_OS.jpg](https://postimg.cc/image/j7941e0y3/)
FM III piše:Vidim ja koliko ste obojca zainteresovani za školu kada visite ovde na forumu
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
mozes kao turista dok si tamo
ili ako zivis godinu dana od dobijanja boravista
ili ako zivis godinu dana od dobijanja boravista
ima se,moze se - nema se,mora se....