Mondeo+klima=bez snage
Moderator: ace1
- clarion
- Poruka: 9
- Član foruma od: sreda, 9. apr. 2014. u 10:56h
Mondeo+klima=bez snage
Pozdrav ekipa,
moj mondeo ima problem kada jer uključeno hlađenje a isto tako kada uključim klimu, gubi snagu i na ravnom, uzbrdo da ne spominjem, zna stati u pola brda i traži da stisnem duboki gas i puštam kvačilo da uhvati? Hladnjak se uključuje stalno.
Ima li neko iskustva i šta preporučujete?
moj mondeo ima problem kada jer uključeno hlađenje a isto tako kada uključim klimu, gubi snagu i na ravnom, uzbrdo da ne spominjem, zna stati u pola brda i traži da stisnem duboki gas i puštam kvačilo da uhvati? Hladnjak se uključuje stalno.
Ima li neko iskustva i šta preporučujete?
Ford Mondeo 2.0 TDDi 2002.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Mondeo+klima=bez snage
Nije mi jasno sta podrazumevas pod "Hladnjak se uključuje stalno"
Prvo dijagnostika I provera creva interkulera
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- clarion
Mislim na "buku, hukanje" koje se stalno čuje u vožnji i nakon što se auto zaustavi.Dragomir piše:Nije mi jasno sta podrazumevas pod "Hladnjak se uključuje stalno"
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
Pretpostavljam da misliš da se ventilator uključuje.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- clarion
Pančevac piše:Pretpostavljam da misliš da se ventilator uključuje.

- Pančevac
Da li si siguran da je to ventilator hladnjaka?Da nije to sto cujes kompresor klime?
Imace sa ukljucenom klimom oseti se gubitak snage.Pisano je o tome...
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Pali se uvek i ventilator, a jace se cuje tj brze vrti ako je hladnjak los i/ili zaprljan. Za gubitak snage treba proveriti, ali ne gubi auto sa ukljucenim kompresorom mnogo snage.
Fiesta!!
- Pančevac
Evo teme.Mozda ti pomognePančevac piše:Pisano je o tome...
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 53&t=11071
- clarion
Auto je kod mene godinu dana pa nisam stigao servisirati klimu, siguran sam da nije rađena 3-4 godine, moguće da je to?Pančevac piše:Da li si siguran da je to ventilator hladnjaka?Da nije to sto cujes kompresor klime?
Valja mi provjeriti i crijevo interkulera, mislim da jedna od te dvije stvari sigurno jeste. Inače auto zimi ide bez problema.
- Taunus 17m
- Poruka: 1877
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h
Meni je jedne prilike kompresor klime poceo blokirati na autu , cak i ugasena klima osecalo se da auto gubi snagu.Sva je kulminiralo onog momenta kada mi je u potpunosti izgubio snagu i ugasio se.Kad sam ga ponovo upalio , kompresor je bio blokiran i spalio mi PK kais u roku od 10 sekundi.
Ne verujem da je ovo problem kod tebe , al' eto potseti me na to.
Ne verujem da je ovo problem kod tebe , al' eto potseti me na to.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Od prekjuce koristim klimu, za 50% mi porastao broj prebacivanja u 1. brzinu.
Sent from VladanMovies using Tapatalk
Sent from VladanMovies using Tapatalk
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Kod mene se sve to s klimom ne primjeti nesto posebno. Hocu reci, samo pri kretanju trebam obratiti paznju da dodam samo malo vise gasa, narocito kada iz mjesta skrecem jer hoce da se ugasi
. I naravno mijenjam brzine na malo visim obrtajima ali nista znacajno i to je to otprilike.

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Ja odradim tiptronik varijantu gasim klimu kad krecem iz mesta i palim je u 2-3 brzini
To mu dodje kao polu automatska...

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Pa to je to. Kod mene su sve sama kretanja I stajanja, pa jos uz ovo ono brdo. Jednom kad krene, posle iz 2, u 3, 4. 5., nema neke razlike.
Najvise se primeti kad je uspon iza ostrije krivine.
Na primer, iz Karadjordjeve desno prema Sabornoj crkvi, pa levo prema Knez Mihajlovoj. Pred onu prvu zbog guzve naidjem sa 30 na sat, a ako onaj ispred ne ume da skrene, pa se plasi dane zakaci onog sto ceka na semaforu nizbrdo, pa koci, onda moram skoro da se zaustavim da ga ne bih lupio, pa mi brzina padne na max. 15, a ja mozda cak i u 3. n kvacilu jer je od Brankovog mosta bilo malo cistije, pa sam bio "pojurio" 45 da stignem na semafor,...
E, tu na krivini, sa brzinom od 15-20, bez klime nastavlja drugom kao da nista nije bilo. Sa klimom, istom tom drugom, mora gas do poda, da bi do austrijske ambasade uhvatio malo brzine, I taman pocne OK da ide, ono semafor, skretanje levo, pa moras da stanes jer ide onaj od Saborne, ali saban u stvari skrece desno, samo bez zmigavca, znaci dzaba si stajao, umesto da si zadrzao malo (momenta) inercije itd ...
Najvise se primeti kad je uspon iza ostrije krivine.
Na primer, iz Karadjordjeve desno prema Sabornoj crkvi, pa levo prema Knez Mihajlovoj. Pred onu prvu zbog guzve naidjem sa 30 na sat, a ako onaj ispred ne ume da skrene, pa se plasi dane zakaci onog sto ceka na semaforu nizbrdo, pa koci, onda moram skoro da se zaustavim da ga ne bih lupio, pa mi brzina padne na max. 15, a ja mozda cak i u 3. n kvacilu jer je od Brankovog mosta bilo malo cistije, pa sam bio "pojurio" 45 da stignem na semafor,...
E, tu na krivini, sa brzinom od 15-20, bez klime nastavlja drugom kao da nista nije bilo. Sa klimom, istom tom drugom, mora gas do poda, da bi do austrijske ambasade uhvatio malo brzine, I taman pocne OK da ide, ono semafor, skretanje levo, pa moras da stanes jer ide onaj od Saborne, ali saban u stvari skrece desno, samo bez zmigavca, znaci dzaba si stajao, umesto da si zadrzao malo (momenta) inercije itd ...
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Kompresor klime uzima solidno konja, 10-15 ks pa i više tako da su najmanji motori najviše i osakaćeni. Oseća se pad snage prilikom kretanja, međuubrzanja itd. Oseti se pad snage i na 68 ks i na 115 ks kao i na 370 ks, nema priče.
Što se tiče ventilatora , kad god je klima uključena / radi kompresor moraju i ventilatori da rade zbog kondenzatora klime koji je smešten ispred velikog hladnjaka. Tako da ne bi trebao da motor diže temp. ako je sve kod motora ispravno.
Dalje vezano za uključivanje / isključivanje kompresora, to uvek radim kada su obrtaji motora na leru kako bi PK krug trpeo najmanje udare. Jer nije isto kada el. magnetno kvačilo remenice kompresora ukopča na 850 o/min i na 3000 o/min.
Što se tiče ventilatora , kad god je klima uključena / radi kompresor moraju i ventilatori da rade zbog kondenzatora klime koji je smešten ispred velikog hladnjaka. Tako da ne bi trebao da motor diže temp. ako je sve kod motora ispravno.
Dalje vezano za uključivanje / isključivanje kompresora, to uvek radim kada su obrtaji motora na leru kako bi PK krug trpeo najmanje udare. Jer nije isto kada el. magnetno kvačilo remenice kompresora ukopča na 850 o/min i na 3000 o/min.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Uh pa nisam znao da kompresor krade 15 KS! Mnogo je to.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Turbo dizelaše vadi veliki torq, dok kod manjih benzinaca na iole većem usponu klimu moraš da ugasiš ili se seliš u traku sa Fapovima. Bukvalno.
Ortak ima Fiat Bravo 1.2 i klimu mora da gasi pred svako brdo ili se vuče 2. brzinom. Tek tada je provalio zašto prethodni vlasnik nije hteo da osposobi klimu.
Ortak ima Fiat Bravo 1.2 i klimu mora da gasi pred svako brdo ili se vuče 2. brzinom. Tek tada je provalio zašto prethodni vlasnik nije hteo da osposobi klimu.
- Aca06
-
- Poruka: 3127
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Kod mene na autu se ama bas nista ne oseti na gubljenju snage.
Ili kod mene nesto nije u redu ili kod vas.
Ja jedino osetim na potrosnji, trosi mi 4 litra vise kad je ukljucena klima.
Ali "moj" auto koji vozim nije MOJ nego službeni
.
Ovo je bila mala šala.
Stvarno I na Superbu od 3600 kubika se itekako oseti kad je klima uključena.

Ovo je bila mala šala.
Stvarno I na Superbu od 3600 kubika se itekako oseti kad je klima uključena.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ja na Mondeu osetim jako jako mali gubitak snage, neprimetan. Na potrosnji ispod 0,5 l.