Zima
Moderator: ace1
-
- Poruka: 204
- Član foruma od: ponedeljak, 29. nov. 2010. u 16:35h
Zima
Zima ce uskoro doci a stim i promena tockova sa letne na zimske.Imam jedno pitanje nadam se da cu dobiti odgovor. Letnje pneumatike koje vozim su 16` 205 55.Bio sam u prodavnici i pitao koliko kostaju Mishelin gume sa te dimenzije i dobio sam odgovor 144 eu od jedna guma sto bi za sve 4 doslo 578 eu. Pitao sam koliko bi iste te gume kostale ukoliko su 15` odgovor je bio 95 eu jedna guma ili za sve 4 oko 380 eu. Razlika oko 200 eu sto je previse,zato sam odlucio da predjem na 15` zimski. Verovatno umesto mishelin uzecu Sava eskimo sto je znatno jeftinije.Moje pitanje je hoce li se osetiti na stabilnost auta ukoliko sa 16 predjem na 15 (Samo u zimi) i koje dimenzije bi bile OK za 15`? Dali bi to bile 15` 195 55 ili 15` 195 60 il 15` 195 50. Koje gume bi bile odgovarajuce kao zamena za 16` 205 55 =15` ? ? .Hvala ukoliko neko mi da odgovor
- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Zima
Koji auto? Ekvivalent 205/55R16 su 195/65R15. Preporuka je da se za zimski set predje na visi profil, zima je, sneg, rupe, dzombe, blato. Uza guma se bolje snalazi po snegu i ledu jer se tezina vozila rasporedi na manju povrsinu i time poveca trenje, Auto se lakse probija kroz snezne smetove.
Da li ce biti manje stabilniji zavisi od toga kakav si vozac (agresivan ili lezeran), generalno zimi sigurno neces natezati auto do svojih krajnjih granica. Tokom normalne voznje neces nista primetiti.
Da li ce biti manje stabilniji zavisi od toga kakav si vozac (agresivan ili lezeran), generalno zimi sigurno neces natezati auto do svojih krajnjih granica. Tokom normalne voznje neces nista primetiti.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan ponedeljak, 5. nov. 2012. u 20:22h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
fokus 2011, makedonija
-
Hvala na odgovor.Inace rec je o focus 2009 godpopovicvl piše:Koji auto? Ekvivalent 205/55R16 su 195/65R15. Preporuka je da se za zimski set predje na visi profil, zima je, sneg, rupe, dzombe, blato. Uza guma se bolje snalazi po snegu i ledu jer se tezina vozila rasporedi na manju povrsinu i time poveca trenje, Auto se lakse probija kroz snezne smetove.
- popovicvl
Ako se gleda strogo fizika da, ali uvek nesto kvari. Svaki dodatni centimetar na ledu/snegu je agonija jer se guma siri na klizavoj podlozi koja ima slabu adhezionu silu, a na kontaktu gume i asfalta su mnogo jace adhezione sile i korisno je "zahvatiti" sto vecu povrsinu.milan_gt piše:po tom principu i za leto treba uza guma..
- popovicvl
jbg, nisam ja to izmislio, na reliju se po snegu voze, neki bi rekli i smesne gume.
http://www.fourstarmotorsports.com/Prod ... fault.aspx
Tamo gde one prodju, nema tvrde podloge metrima dole.
http://www.fourstarmotorsports.com/Prod ... fault.aspx
Tamo gde one prodju, nema tvrde podloge metrima dole.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Trebalo bi, tj deluje logično, ali je realnost da je na ledu potpuno svejedna dimenzija. Jedino je bitno da li ima ili nema spajkove.milan_gt piše:ostaje da je na glatkom ledu bolja sira..
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Danas sam kupio aluminiumske felne koje su bile na akcisku prodazbe ,snizenje (i dodatni popust jer sam kupio i 4 nove zimske gume u istu prodavnicu) od 600 eu na 300 eu. Gume sava eskimo 195/65 r 15 bas kao sto sam dobio savet (isti savet sam dobio i na licu mesta u centar za prodaje gume ) koje su kostale 240 eu. Malo je bilo problematicno jel ce 15 moci da udju u 16 zbog disk i klesta,probali su jednu felnu i bilo je OK ,zatim su instalirali i ostale gume.Sve ukupno potrosio sam 540 eu,auto izgleda perfektno sa novim felnama i gumama ,potrosio sam malo vise nego sto sam planirao al JBG kada je bezbednost i estetika u pitanju vredi se potrositi koji evro vise. Pozdrav svima.
-
Danasnje impresije su da je voznja puno meksa i udobnija nego sto je bila sa letnje mishelinke sa dimenzije 205/55 R 16. Prije i najmala rupa dobro bi se osteila u auto dok sada gume mnogo bolje primaju udar koji trpe na put.Verovatno udobnost i stabilnost ne idu zajedno