Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nove saobracajne dozvole i tablice

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Nove saobracajne dozvole i tablice

Poruka od alekco » petak, 27. maj 2011. u 02:00h

Evo da pokrenem temu koja ce verovatno biti mnogo zanimljiva.
Nove saobracajne dozvole, izgledaju zanimljivo...ali sa sobom donose mnogo problema. Da krenem sa onima koji su meni pali na pamet.
Da ne spominjemo ceo dan cekanja u policijskoj stanici.
1. Moram da menjam futrolu za dokumenta, ali gde da drzim zdravstvaenu knjizicu, stari tip vozacke dozvole.... :D (nove futrole full koza 500 din)
2. Dosta vlasnika vozi automobile na auto gas. Atest se vodi na stare registarske tablice. Do duse, ima broj sasije koji se nalazi na samom atestu, ali i na samoj saobracajnoj pise da je vozilo na benzin-gas.
3. Kada se kupuje polovno vozilo, kako da se zna godina proizvodnje, a da se ne desifruju VIN brojevi. I sta raditi za automobile koji nemaju VIN?
4.Na novim saobracajnim dozvolama nema upisan broj motora. Znamo da nam drzava nije toliko darezljiva.
5.Pominje se neki centralni registar motornih vozila. Da li tamo stoje svi podaci o automobilimai njihovim vlasnicima.
6.Nove polise osiguranja od auto odgovornost, a posebna je polisa za auto stakla...delimicni kasnko...?
7.Zaduzujem tablice 7 godina? Sta to znaci? Pa i predhodne sam platio, pa sam morao da ih vratim. Ko zaradjuje na tonama aluminijuma koji zavrsi na reciklazi? :D
8.Da li ce kamere koje se postavljaju na sve strane moci da razlikuju moje Ž od necijeg Z ? (saznacu verovatno)
9.I ako ja ne zelim u EU, da li to znaci da ce opet da menjamo tablice...ili ce se nalepnice zvezdica kupovati posebno?
10. Licna karta je sa cipom, da bih lakse menjao mesto prebivalista, na njoj ne pise adresa. A zasto onda pise na saobracajnoj dozvoli ?
11. Da li je u opste osoba koja je smislila ovo menjanje sistema koji je sasvim dobro radio normalna?

Molim da odgovori budu dosledni ozbiljnosti ovog foruma. Sve vulgarnosti ce biti strogo cenzurisane :D

Turbo Force
Rostilj majstor
Poruka: 386
Član foruma od: sreda, 15. okt. 2008. u 16:14h

Re: Nove saobracajne dozvole i tablice

Poruka od Turbo Force » petak, 27. maj 2011. u 03:24h

Prijatelju, dobra pitanja ali mislim da na njih niko nema odgovor.

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 27. maj 2011. u 07:03h

Ovde: http://www.propisi.net/index.php?option ... &Itemid=76 imaš većinu odgovora, takođe bilo je više puta do sada po raznim časopisima (tipa Sat Plus) priče o većini onoga što te zanima. Koliko znam možeš da pitaš i ljude u policiji koji rade na izdavanju novih dokumenata.
Нове таблице, саобраћајна и возачка дозвола

Од 4. јануара почиње замена саобраћајних и возачких дозвола, регистарских таблица, а примењиваће се и нови начин означавања годишње регистрације возила. Документа ће се мењати постепено, важиће седам и десет година, док налепница о регистрацији важи, као и обично, годину дана.

Возачка дозвола издаје се на десет година и коштаће 800 динара, а процедура издавања остаје иста. Потребан је лекарски преглед, образац и две слике. Возачка дозвола изгледаће као нове личне карте са меморијским чипом на коме су сви лични подаци, као и категорија за коју је возач оспособљен.
"Све возачке дозволе треба да се промене до 10. јуна 2014. године, али ћемо са заменом почети 4. јануара 2011. године", рекла је начелник Управе за управне послове МУП-а Србије, Зорица Лончар-Касалица.

Нова саобраћајна дозвола издаје се на седам година, а њена цена је 1.200 динара. У чипу садржи све потребне податке о возилу и тешко је фалсификовати.

Нова регистрациона налепница која потврђује да је возило регистровано издаје се на период од једне године и њена цена је 400 динара.
Регистарске таблице усаглашене су са правилима Европске уније, издају се на седам година и коштају 2.000 динара. Таблице за прикључна возила, тракторе, радне машине, мотокултиваторе и моторе коштају хиљаду динара.

"Стари обрасци саобраћајне дозволе имају могућност продужења практично четири регистрације, а нова саобраћајна дозвола важи седам година", истакла је Зорица Лончар-Касалица.

Нова документа, кажу у МУП-у, важиће двоструко дуже него стара. У њиховој изради није било посредника и једини испоручилац је Ковница новца.

Замена регистарских таблица и саобраћајних дозвола обављаће се постепено у року од годину дана. Грађани могу и до 30 дана пре истека регистрације поднети захтеве за њено продужење.
Što se tiče veličine novih dokumenata, tamo gde je u novčaniku stajala stara saobraćajna stane i nova, tako da ne brineš za izdatak za full koža novi novanik. Osiguranje stakla ti se radi isto kao i ranije, zove se isto kao i ranije i košta isto kao i ranije. Cene, kao i princip i minimalna suma na koju osiguravaš ista se razlikuju od kuće do kuće - kao i ranije. Takođe i čekanje na novu registraciju je individualno - kao što je bilo i ranije. Kad sam registrovao Fiestu (4.2.2011), otišao sam ujutro u MUP Savski Venac (oko 9 - pola 10) i bio prvi na redu na šalteru gde sam je registrovao, još sam i birao broj :P Pre toga sam bio u MUPu na Vidikovcu gde nisam hteo da čekam 1-2 ispred mene (U zavisnosti od reda) jer je bila glupa kombinacija slova na tablicama (YĆ i YČ ;))

Podatke sa čipa, inače, možeš, kao i sa lične karte (trebalo ortaku pa je uradio u opštini Zvezdara) da iščitavaš i odštampaš (dobiješ lepo A4 papir sa svim podacima) u opštinama. E, da... i kamere mogu da razlikuju slova sa kvačicama od onih bez, imaju sasvim solidnu rezoluciju.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 27. maj 2011. u 14:44h

1. Nova dokumenta opušteno staju u stare futrole, čak ima i viška prostora. thumbsuph
2. Moja je pretpostavka - nova registracija, nov atest. Nov atest, više para u nečijem džepu. Tom logikom, isto bi se desilo da si npr. ostao bez tablica usled udesa, krađe itd. Ne mora doduše da znači, ali ne znam da li će tehnički pregled (ili ko god da ti već bude gledao taj atest) da prizna istovetnost broja šasije kao dovoljan dokaz.
3. Navodno, upisan je u saobraćajnu dozvolu. Ako ne veruješ na reč vlasniku, onda nema razloga da veruješ "na reč" ni parčetu kartona na kojem je neki tamo ćata učukao pisaćom mašinom broj. Oteraš u AMSS ili u drugu ovlašćenu organizaciju gde će moći da ti utvrde taj podatak.
4. Isto kao i prethodno.
5. Nisam čuo da je centralni registar formiran. Čini mi se da je to još jedan od onih članova zakona koji tek treba da stupe na snagu. Samim time, kada bude biće i tek tada ćemo (pretpostavljam) znati više. Za sada je sigurno samo da se "centralno" skupljaju poenčići.
6. Je li ovo pitanje ili konstatacija?
7. Tablica se tretira kao javna isprava koja ima rok trajanja. Kada više ne važi, onda je "ponište" (unište). Ti ili ja sigurno ne zarađujemo na tome. ;)
8. O, da, razlikuju.
9. Tablice će verovatno da se menjaju u redovnom roku od 7 godina, po specimenu (modelu) koji će tada da bude važeći. No, ovo je Srbija, nikada se ne zna.
10. Zato što je oznaka na tablici vezana za geografsko područje. Sa preseljenjem i prijavom u drugom mestu, trebalo bi da uzmeš i druge tablice, kao što je i do sada važilo - a to povlači i drugu saobraćajnu.
11. Izvini, želiš ozbiljan odgovor na ovo pitanje ili si ga čisto retorički postavio? hahahaha

P.S. Ovo su samo moje pretpostavke i prikupljene (polu)informacije... nisam ja izmislio sistem, mjkmi. Dont šut d mesindžer, pliz.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » petak, 27. maj 2011. u 19:52h

alekco piše:Evo da pokrenem temu koja ce verovatno biti mnogo zanimljiva.

4.Na novim saobracajnim dozvolama nema upisan broj motora. Znamo da nam drzava nije toliko darezljiva.
I ja sam bio ubedjen u isto ali ispisane su neke gluposti na poledjini plastike
tipa tezina broj mesta ili vrata i broj motora sa sasiom.

ponosni vlasnik ""nove"" saobracajne
Slika

alekco

Poruka od alekco » petak, 27. maj 2011. u 21:45h

Pitanja koja sam postavio, neka do duse jesu bila retoricka. Za ocitavvanje podataka sa cipa, nisam ni cuo da postoji program. "CELIK"se koristi za licne karte.
Napravio sam ovu temu, da vidim slicna ili totalno razlicita iskustva drugih ponosnih vlasnika plastike.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 27. maj 2011. u 21:57h

Reklo bi se da nije ni zamišljeno da bilo ko može da očita sve podatke sa saobraćajne; a možda će u nekom trenutku da omoguće i to svakome, kao što su uradili za lične karte "Č.E.Li.K."-om... ko će ga znati. Policija svakako ima "program" za to.

EDIT: kad kažem "sve podatke", mislim na "sve javno dostupne" podatke. Ni sa LK ne može svako da očita baš sve podatke pohranjene u čipu (otisak prsta, na primer).
Poslednja izmena: BojanM, na dan petak, 27. maj 2011. u 22:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » petak, 27. maj 2011. u 22:01h

kod mene u krusevcu samo jedan dzip micubisi ima uredjaj za citanje novih saobracajnih ... :D
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » petak, 27. maj 2011. u 22:08h

alekco piše:2. Dosta vlasnika vozi automobile na auto gas. Atest se vodi na stare registarske tablice. Do duse, ima broj sasije koji se nalazi na samom atestu, ali i na samoj saobracajnoj pise da je vozilo na benzin-gas.
Moje iskustvo sa atestom. Preporuka je bila da atestiram opet,posto sam menjao motor (placa se nesto manje ako je vec bilo atestirano),ali ako prodje u supu,prodje. Ja dadoh papire o promeni motora,sve oni promenise,osta benzin-gas i ne zanima me dalje. mrgreen Dakle,drugi registarski broj i drugi broj motora,isti atest.

alekco

Poruka od alekco » petak, 27. maj 2011. u 23:03h

Shomy_ksh piše:kod mene u krusevcu samo jedan dzip micubisi ima uredjaj za citanje novih saobracajnih ... :D
To su ovi novi namunjeni saobracajci.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“