gaginp piše:Pozdrav,
imam veliki problem sa Ford Fiestom MK4 1996. godište. Pazario sam je prosle godine u januaru, trosila je 10l/100km. Dok je bila u servisu (jednom od tri servisa) zbog ler gasa koji ne radi dok se auto ne zagreje, rekli su mi da je to koliko toliko normalna zimska potrosnja za njen Zetec motor od 66kw i 1400ccm. Reko ajde, videcu kad otopli i kad skinem zimske gume, valjda ce se smanjiti. Nije se smanjila, ostala je na 10l tokom toplog perioda da bi se pocetkom zime popela na nekih 15-16l koliko i trenutno trosi
...
problem sa strujom, recimo kada mi se auto zagreje ler gas drzi na nekih 900 obrtaja ali kada upalim svetla ler se malo smanji, ukljucim da duva-smanji se jos vise, klimu kad upalim ler se jedva drzi. Jedino sam primetio da radio ne utice na ler gas.
Imao sam do pre mesec dana Mk4, Zetec SE 1.25 '98 godište, i što se tiče potrošnje stvari bi bile ovakve:
U normalno (bez snega & leda) vreme je za moje gradske rute (do posla i natrag, 20 Km dnevno plus za vikend do tazbine, sveukupno oko 35 Km na putu sa 4 semafora) trošila oko 7.5-8l/100Km dok je zimi to išlo do 9 -9.5, možda nešto malo iznad ali nikad blizu 10, čak i sa grejanjem od po par minuta pri jutarnjem polasku, dok skidam sneg s nje. Na otvorenom (Ibarskom, pa do mora) je značajno padala potrošnja, na ispod 6l, naravno sa fino kontrolisanom vožnjom. Čudi me da ovde vidim veće cifre jer sam ja baš bio zadovoljan potrošnjom.
Sa druge strane, što ti se možda neće dopasti je da je i kod mene postojala ista ta
"stvar sa strujom", zapravo identično ponašanje kad se na leru (koji je inače bio oko 900-950) upali klima, gas krene da osciluje čak do 500 obrtaja pa se digne i tako neko vreme dok se ne ustali na oko 1000, takođe se i sve ono što si napisao sa svetlima i duvanjem i kod mene ispoljavalo. Shvatio sam da je
"to kod njih tako" i filozofski naučio da živim s tim
Dakle, to što tebe muči, tj. tolika drastična potrošnja očigledno nema veze sa strujom, jer se, vidim, sve to javlja i ostalima bez nekog uticaja na potrošnju.
E, sad, pre 2-3 meseca auto je počeo da gubi dah na uzbrdicama, pri većem opterećenju, da trza pri naglom dodavanju gasa uz nešto povećanu potrošnju (ali opet ne kao kod tebe). Rešenje je bilo u čišćenju dizni plus zameni kablova i svećica (ali sâma zamena nije donela neko veće poboljšanje) posle čega se Fiesta preporodila. Eventualno da ti stručni ljudi pogledaju dizne jer su moje u trenutku pre čišćenja bile ne u stanju
"nikad čišćene od kad je auto proizveden (februar '98)" nego (citat iz servisa)
"još i od pre toga"