Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta MK4 losa struja-velika potrosnja?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
gaginp
Poruka: 19
Član foruma od: ponedeljak, 18. jan. 2010. u 20:15h

Fiesta MK4 losa struja-velika potrosnja?

Poruka od gaginp » sreda, 30. mar. 2011. u 11:32h

Pozdrav,
imam veliki problem sa Ford Fiestom MK4 1996. godište. Pazario sam je prosle godine u januaru, trosila je 10l/100km. Dok je bila u servisu (jednom od tri servisa) zbog ler gasa koji ne radi dok se auto ne zagreje, rekli su mi da je to koliko toliko normalna zimska potrosnja za njen Zetec motor od 66kw i 1400ccm. Reko ajde, videcu kad otopli i kad skinem zimske gume, valjda ce se smanjiti. Nije se smanjila, ostala je na 10l tokom toplog perioda da bi se pocetkom zime popela na nekih 15-16l koliko i trenutno trosi :mad: Dok je auto bio u servisu radjena mu je diagnostika i po njoj motor je dobar. Tri mehanicara ne mogu da predpostave zasto trosi toliko.
Moje pitanje je da li moze da trosi toliko zbog problema vezanog za elektroniku? Recimo lambda sonda, pokvaren kompjuter ili nesto drugo? Imam problem sa strujom, recimo kada mi se auto zagreje ler gas drzi na nekih 900 obrtaja ali kada upalim svetla ler se malo smanji, ukljucim da duva-smanji se jos vise, klimu kad upalim ler se jedva drzi. Jedino sam primetio da radio ne utice na ler gas.
Hvala na citanju, ukoliko imate neki savet bio bih vam zahvalan. Bilo bi dobro i da mi neko preporuci nekog dobrog auto-elektricara u blizoj okolini Nove Pazove ali da nije neko od ovih lokalnih deratora.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Re: Fiesta MK4 losa struja-velika potrosnja?

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 30. mar. 2011. u 12:08h

gaginp piše:Moje pitanje je da li moze da trosi toliko zbog problema vezanog za elektroniku? Recimo lambda sonda, pokvaren kompjuter ili nesto drugo?
uglavnom hoce zbog tih stvari i da trosi...proveri sve to... ali kod nekog ko se razume u Ford vozila...idi npr kod Dragomira...covek je i previse hvaljen da bi pricali o njegovom znanju. thumbsuph
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

dinoviva
Poruka: 35
Član foruma od: utorak, 10. avg. 2010. u 21:11h

Poruka od dinoviva » sreda, 13. apr. 2011. u 10:50h

Sto se tice broja obrtaja na leru i na mojoj Fiesti Mk4 1.25 padnu obrtacji za nijansu kada se upale svjetla ali se dozovu nakon par sekundi, valjda dok ECU nesto odradi, takodjer i klima kad se ukljuci motor samo sto se ne ugasi, ali se opet nekon par sekundi sve vrati u normalu. Moja je takodjer zimus jednom prilikom popila oko 14 l, ali to pripisujem hladnim startovima i voznjama od kilometar-2 plus jos na tim kratkim voznjama su bili upaljeni vecinom grijaci prednje, zadnje sajbe i retrovizora, maglenke. Vidim da ovaj motor nije ni kod ostalih stedisa tako da mi je ovo manje vise bilo normalno uzimajuci u obzir okolnosti.
Ljeti na otvorenoj cesti sa klimom sa penzionerskom voznjom (ponekad preticanje nekog smetala na cesti) trosi oko 6,5-7 litara.
Poslednja izmena: dinoviva, na dan sreda, 13. apr. 2011. u 13:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 13. apr. 2011. u 11:38h

gaginp piše:Pozdrav,
imam veliki problem sa Ford Fiestom MK4 1996. godište. Pazario sam je prosle godine u januaru, trosila je 10l/100km. Dok je bila u servisu (jednom od tri servisa) zbog ler gasa koji ne radi dok se auto ne zagreje, rekli su mi da je to koliko toliko normalna zimska potrosnja za njen Zetec motor od 66kw i 1400ccm. Reko ajde, videcu kad otopli i kad skinem zimske gume, valjda ce se smanjiti. Nije se smanjila, ostala je na 10l tokom toplog perioda da bi se pocetkom zime popela na nekih 15-16l koliko i trenutno trosi :mad:
...
problem sa strujom, recimo kada mi se auto zagreje ler gas drzi na nekih 900 obrtaja ali kada upalim svetla ler se malo smanji, ukljucim da duva-smanji se jos vise, klimu kad upalim ler se jedva drzi. Jedino sam primetio da radio ne utice na ler gas.
Imao sam do pre mesec dana Mk4, Zetec SE 1.25 '98 godište, i što se tiče potrošnje stvari bi bile ovakve:
U normalno (bez snega & leda) vreme je za moje gradske rute (do posla i natrag, 20 Km dnevno plus za vikend do tazbine, sveukupno oko 35 Km na putu sa 4 semafora) trošila oko 7.5-8l/100Km dok je zimi to išlo do 9 -9.5, možda nešto malo iznad ali nikad blizu 10, čak i sa grejanjem od po par minuta pri jutarnjem polasku, dok skidam sneg s nje. Na otvorenom (Ibarskom, pa do mora) je značajno padala potrošnja, na ispod 6l, naravno sa fino kontrolisanom vožnjom. Čudi me da ovde vidim veće cifre jer sam ja baš bio zadovoljan potrošnjom.

Sa druge strane, što ti se možda neće dopasti je da je i kod mene postojala ista ta "stvar sa strujom", zapravo identično ponašanje kad se na leru (koji je inače bio oko 900-950) upali klima, gas krene da osciluje čak do 500 obrtaja pa se digne i tako neko vreme dok se ne ustali na oko 1000, takođe se i sve ono što si napisao sa svetlima i duvanjem i kod mene ispoljavalo. Shvatio sam da je "to kod njih tako" i filozofski naučio da živim s tim :D

Dakle, to što tebe muči, tj. tolika drastična potrošnja očigledno nema veze sa strujom, jer se, vidim, sve to javlja i ostalima bez nekog uticaja na potrošnju. :wtf:

E, sad, pre 2-3 meseca auto je počeo da gubi dah na uzbrdicama, pri većem opterećenju, da trza pri naglom dodavanju gasa uz nešto povećanu potrošnju (ali opet ne kao kod tebe). Rešenje je bilo u čišćenju dizni plus zameni kablova i svećica (ali sâma zamena nije donela neko veće poboljšanje) posle čega se Fiesta preporodila. Eventualno da ti stručni ljudi pogledaju dizne jer su moje u trenutku pre čišćenja bile ne u stanju "nikad čišćene od kad je auto proizveden (februar '98)" nego (citat iz servisa) "još i od pre toga" lol
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

gaginp

Poruka od gaginp » utorak, 10. maj 2011. u 00:17h

Tebi obrtaji opadnu do nekih 500 kao sto kazes, meni se auto gasi dok se bas ne zagreje. Malo je zeznuto na raskrsnici ili kad isterujem auto ispred kuce sa uzbrdice u rikverc, malo prostora jos kola iza mene a on se gasi :blink: Ma, nije ni to problem toliki koliki je potrosnja rulest . Nego dobio sam koristan savet od jednog clana foruma pa cu da vidim sta kazu znalci ali ako mu nema leka bice :prodato: Pozdrav

gaginp

Poruka od gaginp » sreda, 31. avg. 2011. u 11:21h

Evo mene sa istim problemom i dalje cekicko Novo pitanje u vezi potrosnje: Da li busan auspuh (koliko sam ja video srednji i zadnji lonac) mogu da uticu na potrosnju i ako moze-koliko? Da li taj isti problem moze da utice na ler gas? Gorivo mi se dosta oseca u kolima...da li i to ima veze sa busnim auspuhom?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 31. avg. 2011. u 11:44h

Nisam majstor, ali bih ti savetovao da auspuh svakako središ, iako to više utiče na komfor vožnje (i pomalo na potrošnju) nego što ima šanse da utiče na ler gas... a za ovaj problem probaj da prekontrolišeš creva, da neko nije spalo, labavo, naprslo...
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 31. avg. 2011. u 17:21h

Auto ti radi sa bogatom smesom,potrebna je detaljna provera sistema ubrizgavanja.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Sale Sk
Poruka: 386
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h

Poruka od Sale Sk » sreda, 31. avg. 2011. u 17:45h

fancy piše:
Imao sam do pre mesec dana Mk4, Zetec SE 1.25 '98 godište, i što se tiče potrošnje stvari bi bile ovakve:
U normalno (bez snega & leda) vreme je za moje gradske rute (do posla i natrag, 20 Km dnevno plus za vikend do tazbine, sveukupno oko 35 Km na putu sa 4 semafora) trošila oko 7.5-8l/100Km dok je zimi to išlo do 9 -9.5, možda nešto malo iznad ali nikad blizu 10, čak i sa grejanjem od po par minuta pri jutarnjem polasku, dok skidam sneg s nje. Na otvorenom (Ibarskom, pa do mora) je značajno padala potrošnja, na ispod 6l, naravno sa fino kontrolisanom vožnjom. Čudi me da ovde vidim veće cifre jer sam ja baš bio zadovoljan potrošnjom.

Sa druge strane, što ti se možda neće dopasti je da je i kod mene postojala ista ta "stvar sa strujom", zapravo identično ponašanje kad se na leru (koji je inače bio oko 900-950) upali klima, gas krene da osciluje čak do 500 obrtaja pa se digne i tako neko vreme dok se ne ustali na oko 1000, takođe se i sve ono što si napisao sa svetlima i duvanjem i kod mene ispoljavalo. Shvatio sam da je "to kod njih tako" i filozofski naučio da živim s tim :D

Dakle, to što tebe muči, tj. tolika drastična potrošnja očigledno nema veze sa strujom, jer se, vidim, sve to javlja i ostalima bez nekog uticaja na potrošnju. :wtf:

pošto sam se navozao mk4 sa 1.25, a i sad ponekad odvezem koji km, što se tiče potrošnje, ajmo reć da je slično i kod mene... od 7-8, a zimi litru, litru ipo više... ali može i do 10l. govorim o gradskoj vožnji.

što se struje i okretaja tiče... jedina oscilacija koju sam primjećivao na obrtaljci ili na zvuku motora je ona kad bi se recimo palila klima... ali ništa drastično, jer okretaju padnu skoro pa zanemarivo i vrate se.

potrošnja može skakati i kod neispravne lambde, mislim i zbog neispravnog maf-a i sl... ali opet, ne recimo preko nekih 12-ak l koliko sam čuo.

Odgovori

Povratak na „Instalacije“