Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Akumulator -par pitanja

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Akumulator -par pitanja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 15:57h

Zaboravih sinoc potrosac i kad sam malopre krenuo da zaverglam, akumulator prazan, jedva centralnu bravu otvorio na daljinski.

Upravo punim akumulator, i na slici ispod se vidi jedna celija koja nije otvorena. Tu lezi problem, kada napnem srafcigerom da otvorim, izgleda da je plastika tog zatvaraca sto jedini nije skinut (prvi levo), pocela da puca, tako da necu moci ni da je otvorim. Da li je moguce negde kupiti ovaj deo jer kolko mi se cini,na njemu je pokazatelj stanja akumulatora, nije obican zatvarac.

Hvala
Slika

Druga stvar koja me brine je da na kablove nije hteo da upali sa drugih kola koja rade sve vreme. U pitanju je renault clio,mali motor neki 1,2. ne znam jel to ima veze. Kablovi su novi, skoro kupljeni sa buljukom stvari koje mogu da ustrebaju ali su izgleda jeftine izrade jer se na jednom spoju vec vide zice(od savijanja). Sta moze biti problem?

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Re: Akumulator -par pitanja

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:18h

Imas jos jednu celiju ispod nalepnice,skroz levo. A ne verujem da je na zatvaracu pokazatelj,ne znam. A ako ti je ostao tako celu noc mozda je to razlog sto nece ni na kablove da upali,napuni ti tvoj akumulator i opusteno :)

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:19h

Nema problema. Kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje da bi upalili tvoj auto. Inace,nema potrebe da otvaras akumulator kada ga punis i ne bi trebalo tako da palis auto na kablove,tj.da auto sa koga uzimas struju bude upaljen.. I ne vidim dobro odavde jel ima kiseline u tom aku?? Ako nema sipaj destilovanu vodu..

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:25h

Ima vode, ne vidi se na slici. Dakle, ne treba da budu otvorene celije? Siguran? zasto li sma ja ceo zivot drzao otvoreno kad punim, pojma nemam.

Da li neko zna moze li se kupiti negde taj jedna zatvarac. mislim da je pokazivac na njemu jer je drugaciji poklopac od ostalih,na starom akumulatoru sam imao slicno (uvek zalomim),a i na nalepnici ima ikonice tj objasnjenje kako se gleda.

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:28h

Dusan64 piše: Inace,nema potrebe da otvaras akumulator kada ga punis i ne bi trebalo tako da palis auto na kablove,tj.da auto sa koga uzimas struju bude upaljen..
Nije tacno ni jedno ni drugo.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:30h

Potpis.
Fiesta!!

Dusan64

Poruka od Dusan64 » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:32h

Jeste tacno. Po teoriji treba tako,a sad kako vi to radite..
RS_cabrio piše:Ima vode, ne vidi se na slici. Dakle, ne treba da budu otvorene celije? Siguran? zasto li sma ja ceo zivot drzao otvoreno kad punim, pojma nemam.

Da li neko zna moze li se kupiti negde taj jedna zatvarac. mislim da je pokazivac na njemu jer je drugaciji poklopac od ostalih,na starom akumulatoru sam imao slicno (uvek zalomim),a i na nalepnici ima ikonice tj objasnjenje kako se gleda.
Siguran.. A zasto mislis da treba da budu otvorene celije? Mislim da nema da se kupi taj zatvarac,ali nemam pojma..

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:39h

Po pravilu kada se puni akumulator treba ga otvoriti.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:42h

Po teoriji su mi 4 godine u srednjoj skoli punili glavu sa tim,tako da sam milion posto siguran da treba da se otvore. I da auto sa kog prespajas treba da bude upaljen jer ces u suprotnom i njemu da napravis istu situaciju kao i sebi,ispraznices mu akumulator.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:46h

Ajd sad, dok vidim da ima ljudi na forumu. Ako je bio totlano prazan,a punim ga tri sata, dal ce moci da upali? treba mi auto uskoro,a ne znam dal da skidam.

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:48h

Trebalo bi da hoce,srecno :D

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:52h

A dal je moguce i koji je razlog da nije hteo da upali na kablove sa drugih kola koja rade? zar ne bi trebalo da nema veze sa mojim akumulatorom i da lako upali onda? brine me da nesto drugo ne valja.

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 17:56h

Prosle godine mi ostanu farovi ukljuceni na renou i prenoci tako. Sutradan sam prespajao sa kombija i nije hteo ni da cuje,a 1.1 motor. Mislim da je i sa tim isti slucaj.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 7. feb. 2010. u 18:08h

Sve zavisi da li je akumulator pretrpeo neko ostecenje na celijama(Doslo do kratkog spoja)
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 18:10h

Mislim da bi trebalo da prokljuca ta celija sto je crkla,ako je neka crkla.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 18:19h

Ne bi trebalo,akumulator je kupljen prosli mesec valjda ili baz za novu godinu a, samo je ventilator ostoa u kabini celu noc o istrosio ga. AKo je od toga crko,da se ubijem onda.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. feb. 2010. u 18:31h

Valjda imas garanciju na akumulator.
Fiesta!!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 7. feb. 2010. u 18:34h

ma imam,nego sad mi jos to fali da se zezam po ovoj zimi i cekam. Znacu za sat vremena, tad cu da ga palim

update: pali, kao mina, sve je ok. moze lock

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » nedelja, 7. feb. 2010. u 19:43h

Kad se puni akumulator po pravilu bi trebalo otvoriti cepove ali nije ni vazno posto punjaci daju manju struju punjenja nego alternator, ovo se vise radi da bi se proverio nivo elektrolita. Da bi znao da je akumulator pun , izmeri napon na klemama dok punjac radi, kad napon bude 14,2-14,3 (14,5V idealno) onda se napunio i to ti je najmerodavniji pokazatelj. Naravno kvalitetniji punjaci sami se iskljuce kad napune akumulator.
Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » nedelja, 7. feb. 2010. u 22:42h

1. OBAVEZNO skinuti kleme, zato što ispravljači nemaju savršeno ispravljanje struje, već najčešće samo jednu poluperiodu, te može oštetiti osetljive elektronske uređaje novih tehnologija, uopšte na automobilu, naročito novijih produkcija-nije reč samo o alternatoru.
2. Ne morate otvarati akumulator, jer ih ni u vožnji niko ne otvara-izuzetno ako se puni jakim strujama. Na kraju krajeva imate akomulatore koji se i ne mogu otvoriti bez da ih ne oštetite. Nadam se da ovde govorimo o ispravljačima za široke narodne mase, jačina 5-6 A
3. Nikada kada pozajmljujete struju nekome za startovanje automobila nemojte vaš automobil držati upaljen, zato što postoji mogućnost da razorite alternator koji u tom momentu ima informaciju da je jako slab napon u sistemu i trudi se da dopuni ekspresno. Ako se to odigra za par sekundi možda se i provučete, ali ako iscrpljivanje traje dugo ode i vaš alternator.
4.Akomulator se posle normalnog starta dopuni za 2-3 minuta. Alternator ima prvu fazu punjenja posle starta koja moze ići i do 50 A ali kratkotrajno da bi dopunio akumulator. Posle toga puni u skladu sa potrebama potrošačima.
Ipak proverite instalaciju, nije OK. da se ne dopuni ni posle 4-5 min.
5. Trajenje punjenja akomulatora se računa ovako: vreme punjenja=kapacitet akomulatora:nazivnom snagom ispravljača,
što bi bilo recimo 55ah:5a ispravljača=11časova punjenja. (A ti si svoj punio 3sata,bice dovoljno da upali i kad ga punis 20min,ali nece biti ni priblizno pun..)
6.Ne odspajajte priključke sa akomulatora dok je ispravljač uključen, zbog vodonika koji se oslobađa i može eksplodirati

Da se ne objasnjavam mnogo,ovo je text sa cinjenicama,sve ostalo su price...
kubura16v piše:Po teoriji su mi 4 godine u srednjoj skoli punili glavu sa tim,tako da sam milion posto siguran da treba da se otvore. I da auto sa kog prespajas treba da bude upaljen jer ces u suprotnom i njemu da napravis istu situaciju kao i sebi,ispraznices mu akumulator.
Naravno da neces ako mu je aku dobar i kablovi mogu da prenesu njegov pun kapacitet. Isto kao da si uzeo njegov aku i stavio kod sebe u kola! Zasto bi se ispraznio,ne razumem?
RS_cabrio piše:A dal je moguce i koji je razlog da nije hteo da upali na kablove sa drugih kola koja rade? zar ne bi trebalo da nema veze sa mojim akumulatorom i da lako upali onda? brine me da nesto drugo ne valja.
Idi kupi krstene kablove da vidis kako ce da pali.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 14:15h

Kablovi novi,kupljeni pre par nedelja. jednom korišćeni

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 14:38h

A koji im je presek? Bez izolacije naravno.. Verujem da ih nisi platio vise od 500-600din.. Kad se sledeci put bude ispraznio zovi me,donosim moje kablove i ne palim auto dok ti verglas.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 18:46h

sibi piše:3.Tacno ali se odnosi samo na novije automobile, ne ove nase sa standardnim reglerom na alternatoru.
I da nista ne moze da se pokvari,a slozices se da ipak postoji mogucnost,ne vidim potrebu za tim,ako je akumulator u tim kolima dobar i ako je presek kablova dovoljan.
sibi piše:Punjenje nema veze sa potrosacima nego samo sa naponom akumulatora. U automobilu ne postoji nijedna druga kontrola punjenja do naponske.
Naravno,potrosaci prazne akumulator,napon pada,regler "pali" punjenje.
sibi piše:6.????? Prelaz Pb U PbO2 stvarno slobadja H2 ali on nikako nece eksplodirati od varnice koju moze da napravi klema, jer je toliko nestabilan da je odavno reagovao sa O2 i presao u vodu. Ispravi me ako gresim.
Usput evo ti i odgovora na pitanje broj 2. zasto treba da je otvoren.
Stoji to,ali i dalje mislim da nema nikakve potrebe da se aku otvara. Dovoljno je to sto niko od nas sigurno nema jaci punjac od alternatora u kolima,a niko ne otvara aku dok alternator puni.

Inace RS cabrio,postoji napon koji aku mora da ima kad je pun,mislim da je 13.8V (nisam siguran,potrazi po netu) ako tvoj aku ne moze vise da se napuni do tog napona idi menjaj ga..

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 19:02h

Dusan64 piše:Nema problema. Kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje da bi upalili tvoj auto. Inace,nema potrebe da otvaras akumulator kada ga punis i ne bi trebalo tako da palis auto na kablove,tj.da auto sa koga uzimas struju bude upaljen.. I ne vidim dobro odavde jel ima kiseline u tom aku?? Ako nema sipaj destilovanu vodu..
Da kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje bukvalno bi se istopili, kao osigurač. Elementarna stvar svakoga ko se razume u elektriku.
Dalje, sasvim je u redu da auto sa koga pali na kablove bude upaljen. Neće crći anlaser sigurno, čak će i malo brže verglati.
Ako se akumulator puni punjačem koji daje veliku struju tipa 30 ampera, poželjno je otvoriti poklopce ćelija.
To šta je po teoriji zna svako ko je završio elektrotehničku školu i dobro pamti ono što je naučio tamo, a pritom isto svakodnevno koristi i u praksi.

RS_cabrio piše:Ajd sad, dok vidim da ima ljudi na forumu. Ako je bio totlano prazan,a punim ga tri sata, dal ce moci da upali? treba mi auto uskoro,a ne znam dal da skidam.
Zavisi kojom strujom ga puniš.
Pročitaj nam šta piše na punjaču.
Brzo punjenje sa velikom strujom inače skraćuje vek akumulatora, jer se od prevelike struje ćelije zagrevaju i krive.
RS_cabrio piše:A dal je moguce i koji je razlog da nije hteo da upali na kablove sa drugih kola koja rade? zar ne bi trebalo da nema veze sa mojim akumulatorom i da lako upali onda? brine me da nesto drugo ne valja.
Dešava se često loš kontakt na klemama, uvek obavezno očisti sve kleme pri takvim radovima.
Dusan64 piše: 3. Nikada kada pozajmljujete struju nekome za startovanje automobila nemojte vaš automobil držati upaljen, zato što postoji mogućnost da razorite alternator koji u tom momentu ima informaciju da je jako slab napon u sistemu i trudi se da dopuni ekspresno. Ako se to odigra za par sekundi možda se i provučete, ali ako iscrpljivanje traje dugo ode i vaš alternator.
kaskvu informaciju? Odakle mu ta informacija? Dobiaj je iz napona na akumulatoru. A ti si u tom slučaju paralelno tvom akumulatoru vezao akumulator drugog vozila na kome je napon 14V. Tvoj alternator će početi da puni tvoj akumulator tek kad skineš kablove. Samo malo logike.
Dusan64 piše:4.Akomulator se posle normalnog starta dopuni za 2-3 minuta. Alternator ima prvu fazu punjenja posle starta koja moze ići i do 50 A ali kratkotrajno da bi dopunio akumulator. Posle toga puni u skladu sa potrebama potrošačima.
Pa ni ovo baš nije tako. Dalje, 50A ima alternator u vozilima koja su baš novija.
Svoje zaključke iznosim an osnovu toga što sam u svojim vozilima instalirao ampermetre i pratio punjenje u raznim slučajevima, pa i ovom koji ima RS Cabrio.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 19:27h

Drugari,sve je ok. nema crno,akumulator je mesec dana star, alternator skoro remontovan. Razlog praznjenja je bio ventilator kabine koji sam ostavio ukljucen.

Sibi, to je upravo onaj sto je tebe nervirao sto radi i kad se skine sa kontakta,a ja ti reko da batališ da ću paziti da ne zaboravim :) Inace ,ovo mi se vec desilo jednom,ali auto nije mogao bez struje da se otvori. nema zadnjih prozora, ili vrata, i jedini pristup je bio kroz malu rupu koja se otvara u gepeku kabrioleta. Toliko mala da sam morao cigana da placam malog da udje u kola i otvori haubu iz kabine :( Posle ovoga sam prepakovao brave da se ovo ne bi ponovil0.

Inace ovaj akumulator ima plastični odušak,predpostavljam da je to to,a punjeno je punjačem na kome piše: 50 hz (12v)

Odgovori

Povratak na „Instalacije“