Dusan64 piše:Nema problema. Kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje da bi upalili tvoj auto. Inace,nema potrebe da otvaras akumulator kada ga punis i ne bi trebalo tako da palis auto na kablove,tj.da auto sa koga uzimas struju bude upaljen.. I ne vidim dobro odavde jel ima kiseline u tom aku?? Ako nema sipaj destilovanu vodu..
Da kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje bukvalno bi se istopili, kao osigurač. Elementarna stvar svakoga ko se razume u elektriku.
Dalje, sasvim je u redu da auto sa koga pali na kablove bude upaljen. Neće crći anlaser sigurno, čak će i malo brže verglati.
Ako se akumulator puni punjačem koji daje veliku struju tipa 30 ampera, poželjno je otvoriti poklopce ćelija.
To šta je po teoriji zna svako ko je završio elektrotehničku školu i dobro pamti ono što je naučio tamo, a pritom isto svakodnevno koristi i u praksi.
RS_cabrio piše:Ajd sad, dok vidim da ima ljudi na forumu. Ako je bio totlano prazan,a punim ga tri sata, dal ce moci da upali? treba mi auto uskoro,a ne znam dal da skidam.
Zavisi kojom strujom ga puniš.
Pročitaj nam šta piše na punjaču.
Brzo punjenje sa velikom strujom inače skraćuje vek akumulatora, jer se od prevelike struje ćelije zagrevaju i krive.
RS_cabrio piše:A dal je moguce i koji je razlog da nije hteo da upali na kablove sa drugih kola koja rade? zar ne bi trebalo da nema veze sa mojim akumulatorom i da lako upali onda? brine me da nesto drugo ne valja.
Dešava se često loš kontakt na klemama, uvek obavezno očisti sve kleme pri takvim radovima.
Dusan64 piše:
3. Nikada kada pozajmljujete struju nekome za startovanje automobila nemojte vaš automobil držati upaljen, zato što postoji mogućnost da razorite alternator koji u tom momentu ima informaciju da je jako slab napon u sistemu i trudi se da dopuni ekspresno. Ako se to odigra za par sekundi možda se i provučete, ali ako iscrpljivanje traje dugo ode i vaš alternator.
kaskvu informaciju? Odakle mu ta informacija? Dobiaj je iz napona na akumulatoru. A ti si u tom slučaju paralelno tvom akumulatoru vezao akumulator drugog vozila na kome je napon 14V. Tvoj alternator će početi da puni tvoj akumulator tek kad skineš kablove. Samo malo logike.
Dusan64 piše:4.Akomulator se posle normalnog starta dopuni za 2-3 minuta. Alternator ima prvu fazu punjenja posle starta koja moze ići i do 50 A ali kratkotrajno da bi dopunio akumulator. Posle toga puni u skladu sa potrebama potrošačima.
Pa ni ovo baš nije tako. Dalje, 50A ima alternator u vozilima koja su baš novija.
Svoje zaključke iznosim an osnovu toga što sam u svojim vozilima instalirao ampermetre i pratio punjenje u raznim slučajevima, pa i ovom koji ima RS Cabrio.