Elem, u povratku kada sam nakratko stao da nešto izvadim iz gepeka primjetim da se upalila lampica akumulatora na instrument tabli. Ugasim kola i ponovo upalim i vidim da više ne gori. Nastavim put i sve ok. Dođem do izvora Une i prilikom parkiranja (kad auto radi na leru manje više) vidim da se lampica ponovo upalila. Ajd rekoh vjerovanto slabije puni na manjim obrtajima pa ću moći da se dovućem kući (nekih 210 km).
Krenemo dalje i primjetim da čim auto stoji na mjestu upaljen duže od 10 sekundi (na granici smo stajali jedno 15 tak minuta) lampica se upali i ne gasi se kada dodajem gas. Jedino da ugasim i upalim auto.
Dođemo do Ripča (mjesto pored Bihaća) i poče da se pale lampice na instrument tabli, ABS, ESP i sl.

Ajd rekoh možda se i dovučemo kući jer je bio dan, pa sam mislio da ne palim svjetla iako su po zakonu obavezna, ipak ona troše najviše struje. Ali jbg nakon samo 10 km auto je počelo da trza i bio sam primoran da stanem. Na Petrovačkoj cesti.
Akumulator skroz mrtav, ni da se javi.
E sad ono što me je stvarno razočaralo kod ovog auta je da iako alternator evidentno nije punio nekoliko dana kako treba nije bilo nikakve signalizacije da me na to pripremi i upozori. Pa džaba svi računari i elektronika kada se tako nešto desi, jer je na autima starim 40 godina takva stvar bila prosto riješena, čim altenator ne puni ili slabije puni svijetli lampica i znaš da nešto moraš da riješiš. Ovdje ništa. Još što je zbunjujuće samo je gorila dok je auto na leru iako je jasno da za tih 15 min max koliko je gorila nije mogla isprazniti akumulator jer sam odmah kada sam to primjetio ugasio svjetla i sve potrošače u autu. Isfur totalni.
Da se vratim na moje putešestvije, ustopam dečka sa kombijem i on me vrati u Ripač na pumpu da kupim akumulator. Naravno, nemaju odgovarajućih dimenzija (mislim na visinu) pa uzmem koji ima...Topla 75Ah Ca/Ca tehnologija (srećom). Poslije toga stanem tu na pumpu da ustopam nešto da se vratim nazad, ali nema pojma da me neko poveze. Prolaze kao pored turskog groblja.
Srećom uprati me konobar iz jednog restorana pored pumpe i jedan od gostiju (Bog mu dao sreće i zdravlja) poveze me gore. Kako nisam imao čim da skinem kleme, lik ode kući i uzme alat pa onda gore. Montiramo aku i krenem dalje. Jbg skoro pola osam, nemam još puno vremena, jer je dan okraćao.
Akumulator je bio jak i nije bilo puno policije na cesti, pa sam uspio da se dovučem kući. MIslim da sam usput postavio i brzinski rekord , 133 km za sat i 15 min....
Kod majstora ustanovimo da je jedna od bakarnih piksni na osovini rotora potpuno pojedena i da mora da se mijenja roto i četkice. Naravno ne može taj dan ništa da se riješi jer je alternator VIsteon (kad je vidio da je taj majstoru je pao mrak na oči jer su nezgodni za raditi, nemaju oznaka za identifikaciju, a dijelove da ne pominjem, preda mnom je zvao trojicu koji rade s tim dijelovima i svi su mu rekli da imaju samo četkice i eventualno diode i to je sve) pa se mora dovijati i tokariti to sve.
U svakom slučaju tri dana sam bez auta, a da napravim alternator trebaće i 100 KM