Koliko puni alternator
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Koliko puni alternator
Koliko na kraju treba da puni Alternator,svako mi prica drugaciju pricu...ispitao sam kod elektricara i na stolu daje 14,2-14,3v,ugradim ga na auto i u leru bez potrosaca je 13,9v upalim svetla padne na 13,2-13,3 naravno lampica akumulatora svetli neprestano...
Menjao komplet minus reko mozda je losa masa,ista situacija ...
Ostaje mi jos da probam da izmenjam i plus i posle vise nemam ideju zasto lampica svetli...???
Menjao komplet minus reko mozda je losa masa,ista situacija ...
Ostaje mi jos da probam da izmenjam i plus i posle vise nemam ideju zasto lampica svetli...???
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Re: Koliko puni alternator
Izmenjaj/ocisti, verovatno imas los kontakt. 13v je zaista malo.
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Koji auto, koje godiste?
Punjenje je generalno jos neke 2004 preslo na 14.8, pre toga je bilo 14.4, a 90-tih je bilo jos nize.
Punjenje je generalno jos neke 2004 preslo na 14.8, pre toga je bilo 14.4, a 90-tih je bilo jos nize.
Djak pesak 

- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
-
mbole piše:Koji auto, koje godiste?
Mondeo mk3 2.0TDDI ...
- mbole
Vucki, bar ti bi trebalo da znas da je Mk3 pravljen bar 8 godina i doziveo bar dve revizije 
Daj godiste pa da pricamo nesto konkretno.
Preko 2004 nemam podatke, posto je zadnji TIS do tad, posle ide etis a za to vec nemam licencu

Daj godiste pa da pricamo nesto konkretno.
Preko 2004 nemam podatke, posto je zadnji TIS do tad, posle ide etis a za to vec nemam licencu

Ford je uveo silver akumulatore kao serijske pre 2004-te. Start stop nema veze sa tim. Samo je pitanje koliko aku moze da izdrzi. A ford i fiat nisu isto.zokkii piše:Dijagram je za Fiat Bravo 2007.
Mislim da samo vozila sa STOP-START sistemom i AGM akumulatorima imaju punjenje 14,8 V, ovi ostali se drže 14,4 V.
Djak pesak 

-
Moj je 2002god,mislim da nema razlike kod alternatora,isti su i na restyle-u...
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
nije valjda da za etis treba licencambole piše:Preko 2004 nemam podatke, posto je zadnji TIS do tad, posle ide etis a za to vec nemam licencu
- JuSkE
- Poruka: 194
- Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
- Kontakt:
Ja koliko znam i koliko sam citao specifikacije firmi koje prave akumulatore, (black horse, bosch, varta, energy plus, exide...) da bi akumulaor bio ispravan u garantnom roku i posle garantnog roka, punjenje akumulatora,sa alternatora mora da bude u rasponu od 13.8V do 14.4V, sto znaci, ako su ti svi potrosaci iskljuceni, a auto na leru, punjenje treba da ti bude 14.39V~14.4V.(Tako je za sad kod mene) A kad skoro sve upalis, ne sme da padne ispod 13.8V.
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god
- mbole
TSB je od 31.5.2001
Silver/Calcium Batteries
Introduction
In order to improve the reliability and performance of the power supply system in Ford vehicles, a number of significant measures have been introduced. The most important of these was in 1997 with the introduction of the Global Specification Ford battery - ESF4SF-10655-AA which uses AG9 Silver/Calcium alloy.
With the introduction of the Ford Focus, a module controlled smart charging system (SCS) was introduced to make sure of optimum charging depending on the condition of the battery. This SCS has been installed in all vehicle lines since the Ford Focus launch.
To meet the SCS requirements, the Silver/Calcium battery to Global Specification standards was introduced. Global Specification batteries have the following advantages over Lead/Antimony batteries:
l Charge voltage tolerance increased from 14.4 V to 14.8 V. SCS is capable of higher voltages than conventional systems.
l Cold cranking power increased by approx. 10 % at constant capacity.
l Water consumption is less than 10% of that of a Lead/Antimony battery, which is already regarded as maintenance free.
l Average service life increased to approx. 6 years.
l Average shelf life increased to approx. 18 months.
Because of the SCS, Lead/Antimony or other lower specification batteries MUST NOT be used instead of Silver/Calcium batteries. If these type of batteries are used, the life time of the battery is severely shortened, the acid level drops rapidly and customer concerns/ warranty claims may increase.
Da za etis treba licenca, koja se naravno placa.
Silver/Calcium Batteries
Introduction
In order to improve the reliability and performance of the power supply system in Ford vehicles, a number of significant measures have been introduced. The most important of these was in 1997 with the introduction of the Global Specification Ford battery - ESF4SF-10655-AA which uses AG9 Silver/Calcium alloy.
With the introduction of the Ford Focus, a module controlled smart charging system (SCS) was introduced to make sure of optimum charging depending on the condition of the battery. This SCS has been installed in all vehicle lines since the Ford Focus launch.
To meet the SCS requirements, the Silver/Calcium battery to Global Specification standards was introduced. Global Specification batteries have the following advantages over Lead/Antimony batteries:
l Charge voltage tolerance increased from 14.4 V to 14.8 V. SCS is capable of higher voltages than conventional systems.
l Cold cranking power increased by approx. 10 % at constant capacity.
l Water consumption is less than 10% of that of a Lead/Antimony battery, which is already regarded as maintenance free.
l Average service life increased to approx. 6 years.
l Average shelf life increased to approx. 18 months.
Because of the SCS, Lead/Antimony or other lower specification batteries MUST NOT be used instead of Silver/Calcium batteries. If these type of batteries are used, the life time of the battery is severely shortened, the acid level drops rapidly and customer concerns/ warranty claims may increase.
Da za etis treba licenca, koja se naravno placa.
Djak pesak 

-
Upravo bacio pogled na moj nestasni alternator,onaj konektor sto ide direktno na alternator sa tri tanke zice prolazi kroz buzir od plus kleme i posle desetak centimetara zavrsava se plavim trouglastim konektorom koji visi u vazduhu i nije nigde prikljucem...da nije to problem sto me punjenje zeza???
- dzajko75
- Poruka: 188
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
Ja sam skoro proverio kod mene i sa ugasenim svetlima je bilo 14.8v a sa upaljenim 14.4v.
Gde je direktorka?
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
-
Jel moze neko ko vozi mondea TDDI da baci pogled gde ide kabl alternatora od konektora dalje ne vidim da mi neki konektor visi slobodan,trebalo bi da ide ka kompu valjda...
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Kako onda Fiesta 1,4 TDCi 2006. godište ima napon punjenja max . 14,3 V a sa klimom i ostalim jačim potrošačima ne pada ispod 14 V.
- mbole
To znaci da ne puni uvek sa 14.8, vec da se punjenje prilagodjava stanju baterije, tako da je tih 14.8 maksimum koji baterija mora da moze da istrpi. Plus, postoje tolerancije kod svakog uredjaja.
Drugim recima, normalno je da puni sa oko 14.4 ali nije neispravno ni kad je punjenje preko toga, sve dok ne predje 14.8
To znaci da ne puni uvek sa 14.8, vec da se punjenje prilagodjava stanju baterije, tako da je tih 14.8 maksimum koji baterija mora da moze da istrpi. Plus, postoje tolerancije kod svakog uredjaja.
Drugim recima, normalno je da puni sa oko 14.4 ali nije neispravno ni kad je punjenje preko toga, sve dok ne predje 14.8
Djak pesak 

-
Ja onda ima obican charging a ne smart
...visi mi u prazno drugi kraj konektora a nigde ne vidim nastavak da udzekam...

- mbole
Boja konektora je slabo upotrebljiv podatak.
Daj boje zica, koliko pinova ima konektor...
Daj boje zica, koliko pinova ima konektor...
Djak pesak 

-
Ovo su oznake konektora na alternatoru...taj kablic je desetak centimetara i opet ide konektor koji visi u prazno...
http://postimg.cc/image/hjt0fiaqr/
http://postimg.cc/image/hjt0fiaqr/
- mbole
Na kom je bre ovo jeziku?
Ajd pogledacu TIS kad dodjem kuci, nemam ga ovde.
Ajd pogledacu TIS kad dodjem kuci, nemam ga ovde.
Djak pesak 

-
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Lici mi na http://prntscr.com/5xawx5
http://prntscr.com/5xaycp
Dok ovaj drugi C19 ide na C14 pa na osigurace koliko pratim iz seme. Nemam podatke tacno gde.
http://prntscr.com/5xayrt
http://prntscr.com/5xaz6m
http://prntscr.com/5xaycp
Dok ovaj drugi C19 ide na C14 pa na osigurace koliko pratim iz seme. Nemam podatke tacno gde.
http://prntscr.com/5xayrt
http://prntscr.com/5xaz6m
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8314
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Auto iz potpisa 2002 god. visteon altenator.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
Eee to je taj batice
taj konektor ne mogu da nadjem...mora da ide negde na snop ka kompu...

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8314
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Glavni snop gledano unazad od altenatora ide preko motora i spušta se dole preko vodene i servo pumpe, dalje nisam pratio. Od ovog razdela gde je taj konektor koji preuzima 3 žice i one idu u bužiru ispred desnog koša pa se vraćaju nazad negde ka delu gde je filter kabine, čudno ali istinito, evo i dokaza:

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
Hvala