Dodatna Svijetla
Moderator: Dragomir
- Milos148
- Poruka: 68
- Član foruma od: petak, 18. jul 2014. u 14:57h
Dodatna Svijetla
e ovako, interesuje me zna li neko detaljno da mi objasni kako da povezem tri fara sa krova dzipa da ih palim i gasim na neko dugme ili prekidac iz kabine, kako li vec?
moj debeli lade, zasto ljudi rade 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Dodatna Svijetla
Prosto je ako znaš osnove elektrike i imaš iskustva u radu sa nešto priručnog alata, da li je to kod tebe slučaj?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Milos148
pa sad ne znam bas nesto puno, ali znam odprilike da mi treba relej, sa toga releja ide na aumulator, na svijetla, na prekidac i na masu, ali ne znam bas postupak.
ja bih stavio ta svijetla na krov, i volio bih da ih palim na dugme, kad ja hocu, e sad to me mamlo zezakako to
ja bih stavio ta svijetla na krov, i volio bih da ih palim na dugme, kad ja hocu, e sad to me mamlo zezakako to

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
- Milos148
- Dzigi Bau
- Poruka: 116
- Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h
Da li znas da ispitas koja je zica plus, koja je minus?
Koja vrsta sijalica ti ide u ta svetla?
Nije toliko tesko za povezati, a i ne mrzi me da ti objasnim ukoliko imas volje, i ukoliko je odgovor na prvo pitanje potvrdno. Ukoliko za prvo nisi siguran, bolje ne diraj.
Koja vrsta sijalica ti ide u ta svetla?
Nije toliko tesko za povezati, a i ne mrzi me da ti objasnim ukoliko imas volje, i ukoliko je odgovor na prvo pitanje potvrdno. Ukoliko za prvo nisi siguran, bolje ne diraj.
- Milos148
a posto nisam bio siguran kako da ih povezem samo sam ih stavio na grijac od suvozacevog sjedista, da li to smeta?

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ne smeta ako su ti vatrogasci blizu.
(sent via Tapatalk)
(sent via Tapatalk)
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Milos148
zajebavas li me druze? :o
aj' ako ti nije problem objasni mi onda kako da ih povezem ?
aj' ako ti nije problem objasni mi onda kako da ih povezem ?

- Dzigi Bau
BojanM piše:Ne smeta ako su ti vatrogasci blizu.
(sent via Tapatalk)

Druze, lepo sam ti postavio pitanja, nisi ni na jedno odgovorio.Milos148 piše: aj' ako ti nije problem objasni mi onda kako da ih povezem ?
Da bi ti neko objasnio kako sigurno da povezes, moras da das odredjene odgovore.
- Milos148
e ovako, imam ispitivac(srafciger) kojim sam ispitivao struju, sa kraja toga srafcogera imam kao stipavicu i nju stavim na masu a srafcigerom na zicu, ako mi se upali lampica u njemu onda je ta zica plus? e je li to to?
a sijalica je 12V 35kw ... [img=http://s28.postimg.cc/r01yhu2p5/IMAG1190.jpg]
a sijalica je 12V 35kw ... [img=http://s28.postimg.cc/r01yhu2p5/IMAG1190.jpg]

- Dzigi Bau
Pa tu i tamo. Mozes se zeznuti probnom lampom kada ispitujes pa da negde bude 6V a ne 12V, isto ce svetleti, mada dosta slabije, pa ces valjda primetiti. U sustini mnogo ti je sigurniji unimer da pozajmis od nekog ako nemas, i na isti nacin se ispituje gde je struja, samo sto umesto sto svetli lampa, tebi na ekranu unimera izadje vrednost napona.
Nemoguce 35KW, nego 35W. Aj nacrtacu neku prostiju semu kako bih ja to povezao pa ti pitaj sta ti nije jasno.
Nemoguce 35KW, nego 35W. Aj nacrtacu neku prostiju semu kako bih ja to povezao pa ti pitaj sta ti nije jasno.
- Milos148
e da 35W, moja greska...
vazi, uzecu tu spravicu
e vazi, cekam semu...
vazi, uzecu tu spravicu

e vazi, cekam semu...

- Dzigi Bau
Evo, ovo bi bila ta sema kako bih ja sebi uradio.

Ja cu ti sada napisati objasnjenje, pa tebe ako nesto muci, pitaj.
Izvor - Ako krenes od kontakt brave treba ti neki plus prvo. Nadjes ga na kontakt bravi. E sad, mozes uzeti plus koji je stalni, a mozes uzeti plus koji je tu samo kada das kontakt. Moj je savet da uzmes plus koji je tu samo kada das kontakt, to bi znacilo da se svetla nece paliti bez kontakta.
Takodje umesto sa kontakt brave, mozes uzeti sa akumulatora. To bi znacilo da ce se paliti i bez kontakta.
Osigurac - ja bih stavio osigurac od 15A, samo ga povezes po slici, nema sta da se omasi.
Relej - Uzmes najobicniji relej sa 4 pina, tipa 20A, i povezes prema slici, pise ti sta ide na koji broj. Dakle na 30 zica sa osiguraca sa strujom, na 86 stalna masa sa nekog srafa, sa 87 vodis zicu direktno na svetla, a 85 povezes prema semi, dakle uzmes jos jednu zicu, pa je preko prekidaca sprovedes na 85.
Svetla- Stigli smo do samih svetala. Zice koje su mase za svetla, sa sva tri spojis u jednu i vezes na neki sraf na karoseriji. Zice u koje ide struja za svetla, isto vezes sve tri i spojis na onu zicu koja ti ide sa kontakta 87.
Takodje jos jedan savet. Ja bih koristio neku debju zicu za sve ovo, jer ipak ti ove tri sijalice vuku 105W, pa ako stavis tanku zicu, moze da ti se upali auto.
Eto, to bi bilo to. Ako te nesto buni, pitaj.

Ja cu ti sada napisati objasnjenje, pa tebe ako nesto muci, pitaj.
Izvor - Ako krenes od kontakt brave treba ti neki plus prvo. Nadjes ga na kontakt bravi. E sad, mozes uzeti plus koji je stalni, a mozes uzeti plus koji je tu samo kada das kontakt. Moj je savet da uzmes plus koji je tu samo kada das kontakt, to bi znacilo da se svetla nece paliti bez kontakta.
Takodje umesto sa kontakt brave, mozes uzeti sa akumulatora. To bi znacilo da ce se paliti i bez kontakta.
Osigurac - ja bih stavio osigurac od 15A, samo ga povezes po slici, nema sta da se omasi.
Relej - Uzmes najobicniji relej sa 4 pina, tipa 20A, i povezes prema slici, pise ti sta ide na koji broj. Dakle na 30 zica sa osiguraca sa strujom, na 86 stalna masa sa nekog srafa, sa 87 vodis zicu direktno na svetla, a 85 povezes prema semi, dakle uzmes jos jednu zicu, pa je preko prekidaca sprovedes na 85.
Svetla- Stigli smo do samih svetala. Zice koje su mase za svetla, sa sva tri spojis u jednu i vezes na neki sraf na karoseriji. Zice u koje ide struja za svetla, isto vezes sve tri i spojis na onu zicu koja ti ide sa kontakta 87.
Takodje jos jedan savet. Ja bih koristio neku debju zicu za sve ovo, jer ipak ti ove tri sijalice vuku 105W, pa ako stavis tanku zicu, moze da ti se upali auto.
Eto, to bi bilo to. Ako te nesto buni, pitaj.
- Milos148
prvo ti hvala za sve ovo
e samo ovo me buni malo, sa kontakt brave bih i ja uzeo kad se da kontakt, ali znaci samo stavim na neku zicu, je li? koja je plus naravno, samo privezem na tu zicu?

e samo ovo me buni malo, sa kontakt brave bih i ja uzeo kad se da kontakt, ali znaci samo stavim na neku zicu, je li? koja je plus naravno, samo privezem na tu zicu?

- Dzigi Bau
Nema na cemu.
Das kontakt, i trazis u kojoj zici ima struja. I kada pronadjes, ti oduzmes kontakt i vidis da li struja nestaje iz te zice koju si pronasao. Ako ne nestaje, onda trazis dalje, ako me razumes?
Dakle tebi treba zica, u kojoj ima struja kada das kontakt, a kada oduzmes kontakt, nema nista
Das kontakt, i trazis u kojoj zici ima struja. I kada pronadjes, ti oduzmes kontakt i vidis da li struja nestaje iz te zice koju si pronasao. Ako ne nestaje, onda trazis dalje, ako me razumes?
Dakle tebi treba zica, u kojoj ima struja kada das kontakt, a kada oduzmes kontakt, nema nista

- Milos148
sve mi je jasno, nadjem zicu koja ima struje samo kada dam kontakt i na tu zicu prikacim ovu moju instalaciju... hvala puno, cim napravim javljam 

- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Samo, posto su tu vec povelike struje uz te sijalice koje planiras, gledaj da spojeve izvedes kako treba.
Po mogucstvu, nadji slobodan pin na koji ide struja sa kontakt brave (obicno ga ima negde u kutiji osiguraca), lepo stavi buksnu, sa sve gumenom kapicom, zakrimpuj je odgovarajucim kljestima a ne motorcanglama, itd itd.
Usput, o kom autu se radi?
Po mogucstvu, nadji slobodan pin na koji ide struja sa kontakt brave (obicno ga ima negde u kutiji osiguraca), lepo stavi buksnu, sa sve gumenom kapicom, zakrimpuj je odgovarajucim kljestima a ne motorcanglama, itd itd.
Usput, o kom autu se radi?
Djak pesak 

- Milos148
jos uvijek nisam radio, vjerovali ili ne, nisam imao vremena
faks, obaveze,cuda
radi se o vozilu Nissan Navara King Cab 1998, znam da nije za ovaj forum, ali vec sam se odje registrovao pa rekoh da pitam...

radi se o vozilu Nissan Navara King Cab 1998, znam da nije za ovaj forum, ali vec sam se odje registrovao pa rekoh da pitam...