brizgaljke na farovima
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 7
- Član foruma od: nedelja, 27. apr. 2014. u 19:14h
brizgaljke na farovima
Ford focus 2002 1.8 tdci Ghia...
auto ima brizgaljke na farovima ali se iste pale nikako pa me intersuje šta bi moglo biti(nisam bas siguran ni na koju komandu se pale posto brizgaljke na brisačima rade normalno )...obe pumpe ispod blatobrana su ispravne...
auto ima brizgaljke na farovima ali se iste pale nikako pa me intersuje šta bi moglo biti(nisam bas siguran ni na koju komandu se pale posto brizgaljke na brisačima rade normalno )...obe pumpe ispod blatobrana su ispravne...
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: brizgaljke na farovima
Neko je pomenuo ovih dana u drugoj temi, jesi li probao da uključiš prskalice dok su upaljeni farovi?
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
pa ne znam koja ih komanda pali...dok je auto upaljen upaljeni su i farovi ali ako ukljucim brizgaljke na brisacima na farovima se ne desava nista...nisam jos nikako naletio na nekog ko ima brizgaljke na farovima da ga pitam....
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
jel ti imas xenon farove?
- BojanM
- BOFH
Trebalo bi da se pali istim prekidačem kojim uključuješ prskalice prednje šoferšajbne, ali je preduslov da svetla budu uključena preko fabričkog prekidača... Ako je vezan neki automat za paljenje svetala, to može a ne mora da znači da će raditi, zavisi od povezivanja.
Ako je prethodni uslov ispunjen a ne radi, moguće da je otkazao relej koji kontroliše njihov rad (trebalo bi da bude u kutiji kod akumulatora).
Kako si utvrdio da su obe pumpe ispravne?
Ako je prethodni uslov ispunjen a ne radi, moguće da je otkazao relej koji kontroliše njihov rad (trebalo bi da bude u kutiji kod akumulatora).
Kako si utvrdio da su obe pumpe ispravne?
pozdrav, Bojan

-
imam xenon farove...
... nema nikakvih automatskih prekidaca
... kad sam kupio kola nisu radile brizgaljke na prednjoj sajbi, ustanovili da je pumpa koja gura na njih pukla i tad smo probali i ovu drugu direktnim kopcanjem i gura tecnost...
... nema nikakvih automatskih prekidaca
... kad sam kupio kola nisu radile brizgaljke na prednjoj sajbi, ustanovili da je pumpa koja gura na njih pukla i tad smo probali i ovu drugu direktnim kopcanjem i gura tecnost...
- Mare TDCi
- Poruka: 397
- Član foruma od: petak, 13. sep. 2013. u 16:07h
Danijel je neki dan rekao da se ukljucuju kada su svetla ukljucena i pritisnes ono za pranje soferke na focusu mk2 od njegovog oca. Pretpostavljam da je tako na svim fordovima.
911s [SK] piše:Kad neko ima godina a budala je, tu samo ilovača može da prevaspita.
- BojanM
- BOFH
Proveri i da li je crevo negde u prekidu/začepljeno, da li brizgaljke propuštaju vodu, te da li su ispravni gorepomenuti relej (K34) i osigurač releja (F13).
Evo pozicije releja i osigurača u kutiji.

Evo pozicije releja i osigurača u kutiji.

pozdrav, Bojan

-
ok... pogledacu... hvala.... 

-
pokusao sve, nece... e sad ima li nacina da se utvrdi da li je relej ispravan...
osigurac jeste na tom mjestu kao na slici ali kod mene bi to trebao biti relej R4 i nalazi se ispod releja sa slike...
kad smo kod releja... ne pali mi se lampica za gorivo, na testu lampica uredno svijetli...jel i to do releja ili....
osigurac jeste na tom mjestu kao na slici ali kod mene bi to trebao biti relej R4 i nalazi se ispod releja sa slike...
kad smo kod releja... ne pali mi se lampica za gorivo, na testu lampica uredno svijetli...jel i to do releja ili....
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Imas li board kompjuter? Ako ga imas, onda ti se nece paliti lampica na tabli. Board javlja rezervu
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
-
ima kompjuter i uredno upozorava...konto sam da bi trebalo radit obadvoje....
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Jedno isključuje drugo 

Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
- BojanM
- BOFH
U pravu si, omašio sam ja kada sam dodavao tekst na crtež... nisu mi bile nešto sve ovce u toru.zeljobl piše:pokusao sve, nece... e sad ima li nacina da se utvrdi da li je relej ispravan...
A da ti ne bih nekom sličnom omaškom "pomogao" da spališ nešto, preporučujem ti da relej i instalaciju ispita električar... u svakom slučaju, ovako bi trebalo da izgleda podnožje releja:

Kontakti (po brojkama) treba da budu:
1 - masa
2 - dovod "plusa" sa akumulatora (preko pomenutog osigurača)
3 - "plus" sa ablendera (kad se pritisne dugme za pranje stakla)
4 - radni kontakt ka motoru prskalice ("plus" strana na motoru)
5 - "plus" sa prekidača svetla (kada su uključeni glavni farovi)
Ako dovedeš +12V na kontakte 3 i 5, pa spojiš masu na kontakt 1, ispravan relej bi trebalo da propusti struju između kontakata 2 i 4.
pozdrav, Bojan