Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kazaljka za gorivo Focus

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Kazaljka za gorivo Focus

Poruka od oristic » petak, 30. avg. 2013. u 11:28h

Primecujem vec od kad sam uzeo ovaj auto sledecu stvar sa kazaljkom goriva koja mi se cini cudna i nije kao kod drugih vozila.

Kad napunim rezervoar (uvek to radim dok pisrolj ne izbaci sam, ne preko toga) kazaljka ode malo iznad 1, neki mm mozda. E sad, ona tu ili na samoj crtici za 1 stoji do nekih 250 predjenih km u proseku, nekad malo manje nekad malo vise, a nakon toga pocinje da se pomera na dole regularno. Pomeranje je sasvim kontinualno i normalno, ali do polovine rezervoara se to sesava jednostavno brzo jer je auto preso vec vise od 300 km od punjenja. Negde od polovine pa do 0 opada sasvim korektno tj. u skladu sa kolicinom goriva i predjenim km.
Moje je pitanje zasto se ovo desava, tj. zasto kazaljka stoji i ne mrda, a trebalo bi da nije tako?
Ja sam tablu menjao jer je upravo ova kazaljka bila pobrljavela sto je cest problem kod ovog auta, ali je i sa starom tablom potpuno isto ponasanje kad se auto napuni do vrha - dakle tabla nije problem, a plovak je proveravan kod te intervencije i sve je ok sa njime (sumnjali su i na njega jer mi je kazaljka bila ukucana u jednu tacku nezavisno od kolicine goriva).

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Re: Kazaljka za gorivo Focus

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. avg. 2013. u 11:44h

Ja kad sipam pun, ali sipam preko toga kad pistolj izbaci, znaci bukvalno dok ne krene da preliva. Kazaljka ode preko 1. Tek kad predjem nekih 120km po gradu ona pocinje da se pomera unazad. Onda pada do nule normalno.

oristic

Poruka od oristic » petak, 30. avg. 2013. u 12:03h

Pa ako je potrosnja u gradu duplo veca onda je to isto, hehe! :) Ja uglavnom vozim van grada magistralnim putevima i do 250 km takve voznje ne mrda sa 1, a to je preko 15 l goriva, nije ni malo da se ne pomeri uopste.

sreckotddi
Poruka: 278
Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

Poruka od sreckotddi » petak, 30. avg. 2013. u 12:20h

kod mene ona sama bira gde ce da stoji,malo je poludela... kada skinem klemu na akomulatoru pa vratim,tada se resetuje i par dana radi ok.... onda sve visee odlazi ka ful-u i vise ne pokazuje tacno,cak ostaje preko pola kada se ugasi auto.... skidao sam sat,rasturao i gledao plocu pozadi jer sam procitao da moze da oksidira i tako pravi spojeve ali nije... mozda vas problem potice od toga....a mozda je samo oblik rezervoara kriv za to. :wtf:
Kom opanci tom i dzeri

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » petak, 30. avg. 2013. u 12:29h

Isto i kod mene preleti kazaljka preko "full" kad sipam do čepa (i isforsiram koliko god može da stane) i čini mi se da tek na nekih 150 km dohvati crtu "pun".

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 30. avg. 2013. u 12:41h

+1 na sve
Mondeo mk3

Vozim i ne opterecujem se previse, kad kazaljka dodje na 1/4 punim i to je to :D
Fiesta!!

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » petak, 30. avg. 2013. u 12:46h

P.S. Taj interval dok kazaljka ne dohvati full mi je uvek najslađi deo vožnje mrgreen

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. avg. 2013. u 13:12h

:rotfl: +1

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » petak, 30. avg. 2013. u 13:46h

=2

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. avg. 2013. u 14:17h

vucki prestani da vrsis racunice. lol

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » petak, 30. avg. 2013. u 14:35h

Prestanite vi sa +1 :D

oristic

Poruka od oristic » petak, 30. avg. 2013. u 16:17h

Da se vratimo na temu, nesto je tu skroz bez veze projektovano, sa 250 predjenih km kazaljka bi trebalo da stoji izmedju 1/2 i 3/4, na ne na MAX, sto je kod svih vozila koja sam vozio slucaj...

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 30. avg. 2013. u 16:48h

Ja jedini auto koji sam vozio, a da često sipam pun rezervoar i da mu kazaljka ravnomerno opada je Zastava 10 :)
Slika

shakalkv
Poruka: 878
Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h

Poruka od shakalkv » petak, 30. avg. 2013. u 18:52h

Ajde kad smo vec kod kazaljke. Koliki je kapacitet rezervoara (nisam nikad punio do maksimuma) i kolika je rezerva? Takodje nikada nisam vozio do te mere da se upali lampica. Obicno kad padne pola cetvrtine dosipam. Koliko je od prilike litara u rezervoaru kada je kazaljka na pola cetvrtine?
Sto se same kazaljke tice i meni kao da stoji nekada u mestu, sledeci put kad bacim pogled ona se dosta pomerila na nize :)

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 30. avg. 2013. u 19:00h

52 ili 55litara ima pun. Pola cetvrtine je jedna osmina od ovog gore odnosno oko 6.8-7litara.

sreckotddi
Poruka: 278
Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

Poruka od sreckotddi » petak, 30. avg. 2013. u 19:41h

Ja mislim,logicki gledano,da je poenta u sledecem.... Kada natocite do cepa,znaci napunili ste i crevo niz koje se spusta gorivo u rezervoar,a nije bas tanko,bar 2L stane u njega....ako je standardan plovak unutra(kao na ladi,opelu,zastavi),onda se mora potrositi gorivo u debljini plovka kako bi on imao tolerancije da radi gore-dole....sve do tada je on zakucan da pokazuje da je ful pun.... Ko zna dimenzije rezervoara moze da izracuna i koliko je to goriva ali je svakako bar 7,8L.... Ispravite me ako gresim... Znam da je ford T imao rezervoar ispod soferke(kao fica)iz kojeg je polugica isla direkt u satic,tako da je cisto mehanicki bio... :ford:
Kom opanci tom i dzeri

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 30. avg. 2013. u 22:51h

M.M.L. piše:...Pola cetvrtine je jedna osmina od ovog gore odnosno oko 6.8-7litara.
Ja mislim da to nije bas tako merodavno. Bas zbog ovoga sto ljudi pricaju koliko predju dok kazaljka pocne da se odmice od maximuma. Sa sigurnoscu mogu da kazem da druga polovina traje prilicno duze od prve.

oristic

Poruka od oristic » petak, 30. avg. 2013. u 22:55h

Rezervoar je pun 55l po knjizi, a kad predjes 250 km mora da potrosis vise od 15l ili recimo oko 30% ili ti 1/3 rezervoara, a skala je podeljena na 1/4 tako da nema razloga da ne mrda tako dugo...(u najboljem skucaju).
Nisam ni jedan auto vozio, a jesam ih mnogo pa i Zastavu 10, sa ovakvim pokazivanjem, naravno ne smeta ne znam kako, mozda je i nebitno, i poprilicno lepo radi ispod pola, ali nekako cudno deluje kad predjes 200 i vise km a kazaljka zakucana u max...a posle u 100 km klizne do pola!

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » subota, 31. avg. 2013. u 00:19h

sasa_f1 piše:
M.M.L. piše:...Pola cetvrtine je jedna osmina od ovog gore odnosno oko 6.8-7litara.
Ja mislim da to nije bas tako merodavno. Bas zbog ovoga sto ljudi pricaju koliko predju dok kazaljka pocne da se odmice od maximuma. Sa sigurnoscu mogu da kazem da druga polovina traje prilicno duze od prve.
Ja sam podelio 55 sa 8 pa sam tako dobio tu racunicu.

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 31. avg. 2013. u 01:19h

I sve bi te racunice bile OK, samo jos kad bi rezervoar bio kockica :)
Al on je prilicno nepravilnog oblika, tako da pola visine rezervoara nikako ne znaci da je to i pola zapremine istog. A jadni plovak ume samo da meri visinu.
A bilo bi malo komplikovano praviti nelinearan merac koji bi pratio kako se menja kontura rezervoara.

Recimo da je rezervoar ovakvog oblika (naravno ovo je karikirano)

Kôd: Označi sav tekst

|----------------|
|        --------|
|-------|
Kad plovak dodje na pola visine, potroseno je dve trecine rezervoara.

U zavisnosti od oblika konkretnog rezervoara, kazaljka ce padati brze ili sporije u nekom delu.
Meni recimo na mondeu Mk2 donja polovina skale (od 0 do 1/2) pada drasticno brze nego gornja (od 1/2 do punog).
Djak pesak :)

oristic

Poruka od oristic » nedelja, 1. sep. 2013. u 19:03h

Konacno pravi odgovr, mbole, linearni plovak na pogresnom mestu u nepravilnom rezervoaru moze je sigurno odgovor na ovo pitanje thumbsuph !
Primetio sam takodje da polozaj kazaljke u predelu izmedju 3/4 i 1 vrlo zavisi od polozaja vozila i bas varira, npr. kad zaustavim nizbrdo ode od 3/4 na 1 pri paljenju...

Odgovori

Povratak na „Instalacije“