pitanje - Ford Focus ne pali
Moderator: Dragomir
- Dimke
- Poruka: 10
- Član foruma od: sreda, 1. jun 2011. u 15:15h
pitanje - Ford Focus ne pali
Posle kraće noćne vožnje po kišnom vremenu zaustavio sam auto na kratko i ugasio sam ga sa brisačima u sred rada. Kontam zadržavam se 5 min.
Ponovo upalim - automobil ne reaguje ,upaljna samo lapica za ulje, air bag sa ponekim prugušenm kliktanjem prilikom okretanja ključa. Posle par pokušaja struja je nekako dolazila i odlazila i uspeo sam vratiti brisače na mesto ali od paljenja ništa. Sumnjam na akumulator (ispraznio se) ali mi više smeta što mi se lampica za air bag uključuje a ostale lapice ne?
Da li možda nešto drugo u pitanju ili da menjam aku (zamolio bih i za preporuku - FORD Focus 1.6 Zetec SE 2001.godište)
Unapred hvala
Milan
Ponovo upalim - automobil ne reaguje ,upaljna samo lapica za ulje, air bag sa ponekim prugušenm kliktanjem prilikom okretanja ključa. Posle par pokušaja struja je nekako dolazila i odlazila i uspeo sam vratiti brisače na mesto ali od paljenja ništa. Sumnjam na akumulator (ispraznio se) ali mi više smeta što mi se lampica za air bag uključuje a ostale lapice ne?
Da li možda nešto drugo u pitanju ili da menjam aku (zamolio bih i za preporuku - FORD Focus 1.6 Zetec SE 2001.godište)
Unapred hvala
Milan
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Re: pitanje - Ford Focus ne pali
Evo kako je meni jedan majstor savetovao da provrim da li je crko akomulator. Koliko je ispravno ne znam ali meni je pomglo.
Otvoris haubu i poskidas cve cepove na akomulatoru sa onih celija, tako da mozes da vidis tecnost u njima (celijama). Nakon toga zamolis nekoga da pokusa da upali auto, tj. da okrene kljuc kao da pali i drzi ga desetak sekundi u polozaju u kome bi trbao da vergla kada je sve ok. Ti za to vreme posmatras tu tecnost u celijama i ako u nekoj od njih pocne da vri ( sto se jano golim okom vidi ) znaci da je ta celija crkla i da od aku. nema nista.
Moram da se ogradim, jer nemam pojma koliko je sve ovo zdravo raditi ali meni je pomoglo, kupio nov aku. i sve ok posle toga.
Otvoris haubu i poskidas cve cepove na akomulatoru sa onih celija, tako da mozes da vidis tecnost u njima (celijama). Nakon toga zamolis nekoga da pokusa da upali auto, tj. da okrene kljuc kao da pali i drzi ga desetak sekundi u polozaju u kome bi trbao da vergla kada je sve ok. Ti za to vreme posmatras tu tecnost u celijama i ako u nekoj od njih pocne da vri ( sto se jano golim okom vidi ) znaci da je ta celija crkla i da od aku. nema nista.
Moram da se ogradim, jer nemam pojma koliko je sve ovo zdravo raditi ali meni je pomoglo, kupio nov aku. i sve ok posle toga.
-
- Poruka: 239
- Član foruma od: nedelja, 16. okt. 2011. u 12:34h
Po meni je najprostije i najbezbednije da uzme od nekog druga akumulator i da proba.. A ako nema kod od radia, moze ga lako naci ovde na forumu.. Pozdrav
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
sta znaci 'struja je odlazila i dolazila'
proveri kontakte klema..jel verglao slabo ili nije uopste, ako nije i ako je samo kliktao onda proveri kontakt anlasera i sam anlaser..

proveri kontakte klema..jel verglao slabo ili nije uopste, ako nije i ako je samo kliktao onda proveri kontakt anlasera i sam anlaser..
- Dimke
@m-peki : hvala na odgovoru ,pokušaću
@pivara: to se desilo sinoć pa ću čim dodjem sa posla probati sa drugim aku.
@milan_gt: prvi kontakt po ulasku u kola - nema verglanja ,ništa struja ,samo se pali air bag,ulje lampica i klik klik podmuklo.
Probam opet ,radio se uključi ali odmah oslabio ,brisači pokušavali da se vrate nazad u početni položaj (struje je znači jedva bilo).
Sledeće paljenje ,opet ništa verglanje ,opet lampice ,klik klik. Napominjem da sam pravio pauze od par minuta izmedju svakog okretanja ključa.
Kontakti na klemama OK,suvi, čuknuo malo - ništa.
Do anlasera nisam još došao ,probaću.
Hvala btw na odgovoru
@pivara: to se desilo sinoć pa ću čim dodjem sa posla probati sa drugim aku.
@milan_gt: prvi kontakt po ulasku u kola - nema verglanja ,ništa struja ,samo se pali air bag,ulje lampica i klik klik podmuklo.
Probam opet ,radio se uključi ali odmah oslabio ,brisači pokušavali da se vrate nazad u početni položaj (struje je znači jedva bilo).
Sledeće paljenje ,opet ništa verglanje ,opet lampice ,klik klik. Napominjem da sam pravio pauze od par minuta izmedju svakog okretanja ključa.
Kontakti na klemama OK,suvi, čuknuo malo - ništa.
Do anlasera nisam još došao ,probaću.
Hvala btw na odgovoru
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
najverovatnije - otisao akumulator. najjednostavnija i najsigurnija provera- merenje unimerom. nakon zamene akumulatora, obavezno proveriti napon punjenja alternatora. pozz
- Dimke
@stefan: pa i majstor (telefonskim razgovorom objasnio slučaj) kaže da je verovatno akumulator i da ga zamenim.
Pitanje je da li mogu da kupim akumulator na svoju ruku (pogledao bih postojeći i uzeo istih ili jačih karakteristika) ili da uradim kontrolu potrošnje pre toga i na osnovu toga pazarim?
Pitanje je da li mogu da kupim akumulator na svoju ruku (pogledao bih postojeći i uzeo istih ili jačih karakteristika) ili da uradim kontrolu potrošnje pre toga i na osnovu toga pazarim?
- stefan milanov
ne gledaj postojeci (uostalom, mozes i gledati, ako te je dobro sluzio)..neznam kako si sa finansijama, kupi nesto kvalitetnije i mozda malo jace od propisanog. neznam kako si mislio na kontrolu potrosnje, ja sam savetovao da nakon ugradnje novog akumulatora proveris napon punjenja alternatora (prosto receno- kontrolisi "proizvodnju" struje)- odradice ti je bilo ko sa unimerom za jedno pivo. pozzz
- Dimke
@stefan: pa mislio sam da se provera napona punjenja alternatora vrši pre ugradnje novog i da se na osnovu toga određuje koji bi akumulator pasovao (jer jedno je akumulator za auto koji je prešao 10000km a drugo za 100.000km ili sam pogrešno informisan).
Hteo sam otići do specijalizovane prodavnice za akumulatore, imamo je u PA, pa bih na osnovu njihovog merenja kupio naravno kvalitetniji i jači (bar 10%).
Jedino što mi se ne dopada je eventualno šlepanje do njih. Da možda pokušam paljenje na kablove?
Hteo sam otići do specijalizovane prodavnice za akumulatore, imamo je u PA, pa bih na osnovu njihovog merenja kupio naravno kvalitetniji i jači (bar 10%).
Jedino što mi se ne dopada je eventualno šlepanje do njih. Da možda pokušam paljenje na kablove?
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Merenjem napona akumulatora ne moze se utvrditi da li je akumulator dobar ili los,naime unimer moze da pokaze 12v, a kolika je struja to je pitanje. Pali auto na kablove i do prodavnice pa ako mogu neka provere i stari akumulator a i punjenje. A i nesto mi je to sumnjivo da rikne za 5 min. Da ti auto negde ne vuce struju?:)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- stefan milanov
mozda sam se i ja malo lose "odrazio", ali,de objasni malo ovaj post iznad?.. kad bi akumulator pokazao 12v na unimeru, sigurno bi okrenuo motor jedan krug u verglanju, da ne pricamo o radu brisaca, cd i slicno.paljenje auta na kablove, prespajanjem sa drugog akumulatora, je siguran znak da je akumulator prazan, sad da li je za bacanje ili zamenu, i da li je uzrok tome lose punjenje alternatora ili odvlacenje struje- to treba utvrditi.takodje, ako si dobro procitao- napisao sam, da nakon zamene starog akumulatora (jer koliko sam ja ukapirao - taj stari je odradio svoje), prekontrolise napon punjenja alternatora, kako ne bi ubrzo stradao i novi akumulator.
- Dimke
U pravu ste.
idem po nov aku, pa odmah na proveru.
Hvala svima!
idem po nov aku, pa odmah na proveru.
Hvala svima!
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Mozda sam se i ja lose "odrazio", nisam konkretno mislio na njegov akumulator. Njegov je definitivno mrtav.Ali desavalo se i da sa 12v jedva zavrti. razumemo se:)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
meni to sve smrdi na slabo punjenje..ne moze aku da crkne tako odjednom..
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8366
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Valjda ide prvo merenje punjenja, pa ako je to u redu onda kupovina akumulatora. Šta ako kupi akumulator pa mu i taj posle izvesnog vremena da iste simptome kao prethodni kad se isprazni
?
Ako je punjenje problem, akumulator u večini slučajeva posle popravke istog i dobrog punjenja u kući, može da traje još dugo.
Uglavnom u pitanju je ili punjenje ili sam akumulator.

Ako je punjenje problem, akumulator u večini slučajeva posle popravke istog i dobrog punjenja u kući, može da traje još dugo.
Uglavnom u pitanju je ili punjenje ili sam akumulator.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Dimke
epilog: upalio na kablove,proverili unimerom puni ga odlichno ali je akumulator dividus crko. Dao sam da probaju da ga napune ali verujem da nista od toga,sigurno idem po nov.
Pre toga nisam hteo reskirati kupovinu na slepo ,nisam ni dimenziju premerio.
Da li je Varta dobra kupovina ili da idem na neki EXIDE, Bosch / kvalitet mi je ipak bitan. Postojeci je bio neki Falcon za koji sam sad video da ima tu zescu falinku da se isprazni ako nije bio vozen 3-4 dana.
Hvala ljudi jos jednom!
Pre toga nisam hteo reskirati kupovinu na slepo ,nisam ni dimenziju premerio.
Da li je Varta dobra kupovina ili da idem na neki EXIDE, Bosch / kvalitet mi je ipak bitan. Postojeci je bio neki Falcon za koji sam sad video da ima tu zescu falinku da se isprazni ako nije bio vozen 3-4 dana.
Hvala ljudi jos jednom!
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8366
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Ja imam Vartu, silver dinamik i zadovoljan sam i posle 1.5 godine, moja preporuka
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- Dimke
Jbg ipak pao Bosch S4 60Ah - nisu imali Vartu bas tih dimenzija.
Bila je preporuka i od majstora.
ljudi hvala na svemu - ovaj post ce nadam se jos nekom posluziti
Bila je preporuka i od majstora.
ljudi hvala na svemu - ovaj post ce nadam se jos nekom posluziti
- mbole
- Poruka: 14922
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pogresno si informisan. Koji ces akumulator uzeti nema veze sa time koliko je auto presao.Dimke piše:@stefan: pa mislio sam da se provera napona punjenja alternatora vrši pre ugradnje novog i da se na osnovu toga određuje koji bi akumulator pasovao (jer jedno je akumulator za auto koji je prešao 10000km a drugo za 100.000km ili sam pogrešno informisan).
Koji akumulator pase, se odredjuje na osnovu par stvari:
1. Minimalni kapacitet (barem onaj koji je originalno ugradjen)
2. Fizicke dimenzije (racunajuci i oblik i raspored klema).
3. Tip akumulatora prema tvom autu (recimo noviji zahtevaju Ca/Ca)
Drugim recima, uzmes aku najveceg kapacitet koji moze da fizicki stane (i koliko ti novcanik dozvoljava), pri cemu tehnologija akumulatora mora da bude u skladu sa originalnim.
Djak pesak