Evo izveštaja. Juče zamenim i termostat i termo prekidač i to uopšte nije komplikovano kao što sam mislio. Obe stvari sam kupio u "MOND-AUTO" prodavnici. Termostat je original Motocraft a termoprekidač je takodje dobra zamena. O redosledu radova, ovde neću da govorim, jer verovatno svi znate. Ono što hoću da kažem je sledeće: Kada sam sve završio, dopunim tečnost, oko 1.7 litara, koja je iscurela tokom skidanja term. i term.prekid. Sipao sam dest. vodu jer imam nameru da kasnije, tokom godine, zamenim kompletnu tečnost iz rashladnog sistema. Sipao sam do pola boce, do samog sastava. Znači nešto više od max.
Ostavim otvorenu bocu, upalim auto i čekam. (napominjem, da je termostat koji sam zamenio, bio zaglavljen na otvorerno, kao što ste mi već rekli).
U jednom momentu, počne da se diže nivo tečnosti, samo što ne izlije iz boce, pa se onda naglo vrati. Pogledam temperaturu, a kazaljka stoji na gornjoj polovini "R" i tako jedno tri puta.(verovatno otvorio termostat)
Onda sam rukom dodeao gas do jedno 2,5 do 3 obrtaja, dok iz onog malog creva nije počelo da vraća tečnost u bocu, prvo samo "pljuckanje" a onda u dužim intervalima i na kraju konstantno izbacivasnje. Što veći gas, veća količina tečnosti-jači mlaz.
U tom momentu se i uključio jedan ventilator i to onaj levi, gledano spolja. Kazaljka u tom trenutku stuji izmedju "O" i "N". (napominjem da su vrednosti termo prekidača 1. 95 C i 2. 100 C. Kako su mi rekli u Mondu, ne postoje manje vrednosti.) U jednom momentu, pre uklučenja ventilatora, dok sam nogom, iz kabine, dodavao gas, kada sam izašao, vidim da je tečnost prelila i izbacila iz boce.
Kada se to sve stabilizovalo, po mom mišljenju, stavi čep na bocu i gotovo.
Da li je postupak bio dobar i da li su ove temperature normalne za otvaranjr termostata i uključenja termo prekidača, odnosno, ventilatora? Malo me nervira to variranje temperature od sredinne do, recimo, vrha "O". Obziro da se radi o vožnji po gradu, ovakvo stanje je redovno. Pozdrav.