Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Xenoni na starijim vozilima

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: Xenoni na starijim vozilima

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 15:31h

Ma koriste oni to itekako,ali da nameste da im kratka biju kao duga...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 18:32h

Bitno da oni vide. thumbdown
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

DrazenNS
Poruka: 198
Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 19:07h

Verovatno mu nisu farovi nastelovani kako treba pa pucaju na sve strane... :)

cvilijams
Poruka: 502
Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 23. feb. 2010. u 16:59h

Zasto uopste ugradjivati Xenone?
Totalno bespotrebna stvar.Samo kupite postene Halogenke i lepo nastelujte farove i to je to.
Em su Xenoni veoma skupi za ugradnju(govorim o pravoj stvari a ne kopijama) em su kopije istih zakonom zabranjene.
Probajte sa dobrim halogenkama pa onda vidite sta dalje.

POZZZ
CarSoundSystem

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » utorak, 23. feb. 2010. u 17:21h

Sta podrazumevas pod Xenoni prava stvar a ne kopija? Ako cemo da pricamo o zabranama, onda su zabranjeni svaki koji nisu fabricki. Bili pravi ili ne.

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 23. feb. 2010. u 17:25h

Nije tacno.
Imas servise koji ugradjuju atestirane Xenone koji su ok sto se zakona tice ali i kostaju.
A kopije su ovo sto se moze naci po razoraznim prodavnicama auto delova sto kosta 2000din.
A sto se mene tice ja bih xenone zabranio potpuno bili oni fabricki ili ne jer su totalno opasni u saobracaju za druge ucesnike.
Lepo se vidi i sa dobrim halogenkama ako se lepo nasteluju.

POZZZ
CarSoundSystem

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 17:51h

Potpisujem. Zabrana na sve sto nije fabricki ili atestirano.

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » utorak, 23. feb. 2010. u 18:05h

Jako puno stvari je opasno u saobracaju, a dobro osvetljenje nije deo toga. Ako su dobro nastelovani xenoni ne smetaju nikome. Nista ni manje ni vise nego bilo koje drugo svetlo. Sto se tih serviesra tice, cisto sumnjam da ima neki "ovlasteni" serviser koji ce u forda starog 30 godina da stavi xenone, i da vozac nece imati problem s zakonom oko toga. A koliko znam sada moze i mora sve da se atestira. I tamana stakla pa i xenoni.... I fabricka guma na mom fordu je puno manja nego ova koju ja imam. Jel i to opasno? I to bi zabranio i atestirao?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 18:11h

A ko meni kaze da ces ti dobro da nastelujes svoje farove?? Ko kaze? Ko mi garantuje da neces izaci na ulicu sa lose nastelovanim farovima,zaslepeti nekog neiskusnog vozaca,izazvati sudar,a mozda cak i ubiti nekog? Jel mi ti to garantujes?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 23. feb. 2010. u 18:17h

Mislim da smo apsolvirali da ksenoni, kako kog bili naštelovani, u faru koji ima nazubljeno staklo previše "raspršuju" svetlost i na taj način smetaju ostalim učesnicima u saobraćaju.
Ko mi ne veruje, neka mi nadje vozilo koje je novo kupljeno sa fabričkim ksenonima a ima staklo koje je nazubljeno, kao što standardna H4 imaju.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 18:19h

Pa da,i takav auto ne bi prosao atest. Jeste atest otimanje para,ali po meni to je jedini nacin.

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2010. u 18:38h

911s [SK] piše:Ko mi ne veruje, neka mi nadje vozilo koje je novo kupljeno sa fabričkim ksenonima a ima staklo koje je nazubljeno, kao što standardna H4 imaju.
Slazem se sa tobom, ali Mercedesi S Klase W140 i W220 (prvi modeli pre redizajna) su imali nazubljeno staklo. Doduse taj deo gde je kratko tj xenon je malo drugacije nazubljen nego klasicni farovi, tj vise je far u faru. Kad gledas ovu sliku od W220 i levi far, xenon je isao gore desno u ugao, iznad migavca.

Slika
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 23. feb. 2010. u 18:40h

dule0911 piše:
911s [SK] piše: Doduse taj deo gde je xenon je malo drugacije nazubljen nego klasicni farovi.
To kako je nazubljen ima ogomnog efekta na rasipanje svetlosti.
Jesu li to bila neka od prvih vozila sa ksenonima?
Ford weist den Weg.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2010. u 18:43h

W140 je bio jedan od prvih jer je krenuo '90 da se pravi (doduse ne znam od kad su poceli xenone da nude), a W220 nije - on je krenuo '98 da se pravi ako se ne varam. Na redizajniranom W220 far je drugaciji, tacnije klasicno socivo se koristi za xenon kao na maltene svakom novom autu danas.
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 23. feb. 2010. u 18:44h

Problem sa rasipanjem svetlosti se rešava projektorom... ali ta zanimacija ne košta kesicu kikirikija.

Slika

U svetu se ugradnjom projektora može atestirati svaki far sa xenonom.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » utorak, 23. feb. 2010. u 18:49h

911s [SK] piše:Mislim da smo apsolvirali da ksenoni, kako kog bili naštelovani, u faru koji ima nazubljeno staklo previše "raspršuju" svetlost i na taj način smetaju ostalim učesnicima u saobraćaju.
Ne bas svi. Drugar vozi Passat MK4 '96 god i ima bixenon,a obicno staklo,nazubljeno. Snop svetla je isti kao sto mu je bio sa obicnim sijalicama. ne kazem da je kod svih tako,ali za njegov auto provereno znam.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 23. feb. 2010. u 18:54h

Vidiš, ja znam jednog Passata te generacije da ima fabričke ksenone ali i clear-glass.
Ford weist den Weg.

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 23. feb. 2010. u 18:56h

Ne kapiram zasto se vredjate.
Ja samo iznosim misljenje nista vise.
Ko bude imao xenone a da nisu atestirani smatrace se tehnicki neispravnim vozilom kao sto i treba.
Meni licno nikad nije smetalo obicno svetlo(halogenka) a xenon bogami....
CarSoundSystem

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » utorak, 23. feb. 2010. u 19:01h

Dusan64 piše:A ko meni kaze da ces ti dobro da nastelujes svoje farove?? Ko kaze? Ko mi garantuje da neces izaci na ulicu sa lose nastelovanim farovima,zaslepeti nekog neiskusnog vozaca,izazvati sudar,a mozda cak i ubiti nekog? Jel mi ti to garantujes?
Haha. Izvini sto se smejem ali........ To ce da ti garantuje tehnicki pregled koji ima obavezu da to proveri, i koji ce da nastaluje moje, kao sto mora i sve druge. Kada smo vec kod garancija. ko ce da garantuje da te halogen sijalcije koje stavis nece izbijati oci i smetati ostalim ucesnicima. U kranjem slucaju i ficina svetla koja su blago receno uzas, smetaju ostalima u saobracaju ako pucaju visoko ili onako kako ne treba. Zar ne?
Malo je bzvz hvatati se za nesto kada ima primera koliko hoces? Od sirokih guma do spojlera, spustanja kola i slicnih stvari koje rade na kolima? Uzmimo dalje. Budzenje motora. Dovodjenje motora u neki rezim rada za koji nije predvidjen fabricki. Ko ce da garantuje da u nekom presudnom trenutku nece nesto da ode po vragu i da pogine neko. Siroke gume...... Ko ce da garantuje da zbog sirine guma i brzeg unistavanja trapa i ogibljenja i.... nece nesto da ti crkne u preticanju i da ces da ubijes nekoga ili sebe?..........? Toliko ima primera. Hocemo sve da atestiramo i zabranimo?

Markedjani koliko kosta takav projektor i gde moze da se kupi? Ima neki "univerzalni" ili mora da se uzima s nekih kola koja ga imaju fabricki?

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » utorak, 23. feb. 2010. u 19:06h

911s [SK] piše:Vidiš, ja znam jednog Passata te generacije da ima fabričke ksenone ali i clear-glass.
Nije fabricki ugradjeno,to mi je extra drug,znam kad i gde ih je ugradio i znam da nema clear glass 10000000000 posto. I taj decko sto ih ugradjuje mi je takodje extra drug i garantuje da ce da nasteluje xenone da bacaju isti snop kao i obicna sijalica,sto je na ovom i jos dooooosta auta i dokazao.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 19:25h

@Drazen
Automobili sa budz xenonima me svaki dan zaslepljuju,a jos nisam video da je auto zbog sirokih guma i loseg trapa nekom zasmetao ili ga ugrozio na nacin na koji xenoni svaki dan ugrozavaju.
Na tehnickom pregledu treba da prekontrolisu da li imas atest ili ne.. Barem po meni,posto znamo svi kako se tehnicki prolazi kod nas..da li IKO steluje farove..mislim da ne.

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 23. feb. 2010. u 19:37h

Bas tako.
Cale je kupio Avea novog i ima obicna halogena svetla ali biju samo tako a nikom ne smetam.
Koja je poenta Xenona?
CarSoundSystem

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2010. u 19:44h

DrazenNS piše:Toliko ima primera. Hocemo sve da atestiramo i zabranimo?
Nažalost živimo u Srbiji pa bi nam svima to predstavljalo dodatan trošak, ali u civilizovanijim državama za maltene sve je obavezan atest. Evo primer - Nemačka. Na TüV-u se proverava maltene svaki šaf na automobilu, a širina guma je upisana u saobraćajnu dozvolu i bez provere TüV-a je nemoguće promeniti ako nije propisana fabricki za to vozilo. Isto važi i za sve ostale delove, ako te policajac zaustavi i utvrdi da je auto spusten ili ima veće kočnice/felne/šta god a to nije upisano u saobraćajnu, naje*o si.
Kad sam gledao emisiju vezanu za to pre par godina iznenadio sam se koliko sitničare i kako proveravaju, svaki deo koji je ugradjen ako vec nema dozvolu od TüV-a mora da prodje kroz seriju testova pre nego sto bude ugradjen, npr ako motor tjuniras sam kod sebe u garaži (dakle ne odradi ti to neka tjunerska kuća), vade ga iz auta i stavljaju na probni sto i komplet ga premeravaju, s posebnim akcentom na snagu i izduvne gasove.
cvilijams piše:Koja je poenta Xenona?
Mnogo bolje osvetljavaju put pogotovo ako je kolovoz mokar tj pada kisa, a ne smetaju nikome, sem sto imaju malo drugu boju i usmerenije svetlo pa zato imas osecaj da vise zaslepljuju. Ovo se odnosi na fabricke xenone ili naknadno kvalitetno ugradjene.
Fiesta!!

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » utorak, 23. feb. 2010. u 19:47h

Ok. Ako vi tako kazete. Svako ima svoje misljenj i ja to postujem. Da se kod nas radi tehnicki kako treba, jako puno kola nebi ni bilo na putu.

cvilijams
Kontakt:

Poruka od cvilijams » utorak, 23. feb. 2010. u 19:50h

Ja ih LICNO ne volim.Smeta mi ta boja i to je to.
KO hoce neh izvoli ja ga sigurno amarati necu

POZZZ SVIMA
CarSoundSystem

Odgovori

Povratak na „Instalacije“