dnevna svetla
Moderator: Dragomir
- zeteks
- Poruka: 1293
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Re: dnevna svetla
Treba redno vezati sijalice u farovima i eto dnevnih svtala. Sijalice rade na duplo manjem naponu, manje trose, duze traju a spolja gledano se ne primeti da je ista prepravljano. Razlika u svetlu koje emituju je jedva primetna u toku dana. Ko ne zna da su redno vezane ne bi primetio.
Treba nekoliko relea i prekidac da bi se napravila ta kombinacija.
Treba nekoliko relea i prekidac da bi se napravila ta kombinacija.
-
- Poruka: 45
- Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 23:26h
^^
Interesantan način da doskočimo zakonu i malo "prevarimo" policajce koji nas mogu kazniti kada bi videli da vozimo bez upaljenih svetala, a da ipak koliko toliko čuvamo farove i sijalice. Niko od njih neće proveravati intenzitet svetla i 99% da će prividno sve biti ok.
Legalnost je adekvatna ugradnji fenjera na petrolej ili karbit (
), s' time da se ova varijanta sa sijalicama na red ne vidi, ne privlači pažnju i bez ozbiljnog čeprkanja po instalaciji (čime se niko neće baviti) ne može ni biti otkriveno.
Dakle, ideja je:

Interesantan način da doskočimo zakonu i malo "prevarimo" policajce koji nas mogu kazniti kada bi videli da vozimo bez upaljenih svetala, a da ipak koliko toliko čuvamo farove i sijalice. Niko od njih neće proveravati intenzitet svetla i 99% da će prividno sve biti ok.
Legalnost je adekvatna ugradnji fenjera na petrolej ili karbit (

Dakle, ideja je:

- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
i to je samo za ove sto nemaju xenon..
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
1. Neko mi rece da dnevna svetla vise nisu obavezna?
U svakom slucaju, bolje je sa njima nego bez njih, lakse se uoci "protivnik", i sad me bas nervira kad vidim nekog bez svetala, ili "coravog".
2. Verovatno je vec 100 puta rastumaceno, prednje maglenke, to izgleda uopste nije opisano u zakonu, i moze da se pali kako kome volja?
U svakom slucaju, bolje je sa njima nego bez njih, lakse se uoci "protivnik", i sad me bas nervira kad vidim nekog bez svetala, ili "coravog".
2. Verovatno je vec 100 puta rastumaceno, prednje maglenke, to izgleda uopste nije opisano u zakonu, i moze da se pali kako kome volja?
- dule0911
-
- Poruka: 13656
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Samo ako je magla, inace je zabranjeno. Kad je magla, u kombinaciji sa pozicionim svetlima mogu da se pale ili samo maglenke ili maglenke+oboreno.
Fiesta!!
-
1. Čaršija priča o tome, ali zvanično ništa nije objavljeno. Važeće je samo ono što bude objavljeno u službenom glasniku.Vladan piše:1. Neko mi rece da dnevna svetla vise nisu obavezna?
2. Maglenke ne mogu biti dnevna svetla jer, već rečeno:
Dakle, ono što je mgalenka, nije dnevno svetlo. Maglenka je projektovana da nisko baca svetlosni snop. Dnevno sveto se projektuje da snop baca što više u daljinu.NShappy piše: ...posebna dnevna svetla (kojim hoćemo da izbegnemo da nam "noćna" svetla rade ceo dan) moraju biti homologirana kao dnevna svetla. Ako vozilo nema homologirana dnevna svetla, vozač mora držati uključena oborena svetla tokom celog dana...
Naravno, u Sbiji je i dalje na snazi APP pravilo, pa svako može manje ili više da se osloni na njega.
Poslednja izmena: NShappy, na dan ponedeljak, 29. apr. 2013. u 23:08h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ja bih samo da izjavim da mi žešće idu na onu stvar kolege vozači koji su načuli dotičnu čaršijsku priču, pa požurili da pogase svetla. Pošto, jel'te, nemam drugo objašnjenje za naglo povećanje broj onih koji voze bez svetala u zadnjih mesec-dva... Ranije je to bilo na nivou statističke greške (zaboravio da upali, jbg) a u poslednje vreme se baš primeti.
A za prednje maglenke, @Dule0911 - koliko se sećam, u vreme kad sam ja polagao nije bilo dozvoljeno da voziš sa uključenim prednjim maglenkama osim ako je smanjena vidljivost; međutim, ta odredba ne postoji (a niti je propisana neka kazna) u aktuelnom zakonu.
A za prednje maglenke, @Dule0911 - koliko se sećam, u vreme kad sam ja polagao nije bilo dozvoljeno da voziš sa uključenim prednjim maglenkama osim ako je smanjena vidljivost; međutim, ta odredba ne postoji (a niti je propisana neka kazna) u aktuelnom zakonu.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
- Poruka: 13656
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja se secam kad sam ja ucio da je bilo ovako kako sam napisao, naravno smeju da se koriste kad je magla/smanjena vidljivost.
Fiesta!!
- zeteks
Fakat je da ih sve vise vozi sa upaljenim maglenkama. Kao da je postala neka moda.
- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Jedno vreme sam i ja vozio, jer se tako ne vidi da je maglenka razbijena!
Ako se ja dobro secam kad sam to citao, nema nigde jasno napisano "ako neko vozi sa upaljenim maglenkama, a vidljivost nije smanjena, kazna je tolika i tolika". To citam kao da ako nema kazne, nije ni zabranjeno (dopusteno je
).

Ako se ja dobro secam kad sam to citao, nema nigde jasno napisano "ako neko vozi sa upaljenim maglenkama, a vidljivost nije smanjena, kazna je tolika i tolika". To citam kao da ako nema kazne, nije ni zabranjeno (dopusteno je

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Maglenke su dozvoljene samo u uslovima smanjenje vidljivosti, a ko ih koristi tamo gde nema tih uslova sledi mu kazna, ako kopaš po zakonu saznaćeš i kolika.
Mada ne razumem ljude koji kukaju da im je vek sijalica drastično manji i da moraju kupovati nove sijalice, kao da je sijalica od par stotina dinara dva puta godišnje neki trošak na autu od nekoliko hiljada evra, i kada jedna sijalica košta kao jedna pakla skupljih cigara ili dve jeftinije.
Još gori su oni koji voze sa dugima.zeteks piše:Fakat je da ih sve vise vozi sa upaljenim maglenkama. Kao da je postala neka moda.
Mada ne razumem ljude koji kukaju da im je vek sijalica drastično manji i da moraju kupovati nove sijalice, kao da je sijalica od par stotina dinara dva puta godišnje neki trošak na autu od nekoliko hiljada evra, i kada jedna sijalica košta kao jedna pakla skupljih cigara ili dve jeftinije.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Dela ako si prekopao napiši po kom slovu zakona će da te kazne. Pošto ja ne--na-la-zim da je zabranjeno voziti pod prednjim svetlima za maglu u bilo kom režimu vožnje.
pozdrav, Bojan

-
Obrati pažnju da ima automobila koji imaju fabrička dnevna svetla sa halogenom sijalicom tu pored maglenke. Kod Škoda recimo, tu gde je obično maglenka ima dve "svetiljke". Jedno je maglenka a drugo day light. A ima opcija i sa nekim side light koji se upali prilikom skretanja.zeteks piše:Fakat je da ih sve vise vozi sa upaljenim maglenkama. Kao da je postala neka moda.
Ima vozila kod kojih je zamena sijalica pain in ass (e takve konstuktore bih na njivu da kopaju ku'ruze). Takođe, sami farovi, reflektori i stakla, ona polikarbonatna, brže propadaju kada far stalno radi.911s [SK] piše: Mada ne razumem ljude koji kukaju da im je vek sijalica drastično manji i da moraju kupovati nove sijalice, kao da je sijalica od par stotina dinara dva puta godišnje neki trošak na autu od nekoliko hiljada evra, i kada jedna sijalica košta kao jedna pakla skupljih cigara ili dve jeftinije.
- Vladan
Video sam pre neki dan neki Fiat to ima, pali mu se maglenka kad okrene volan, a video sam in nekom Audiu, samo mnogo bolje, mislim da se ovome snop pomera kako mrda volan, a kod Fiata je fixiran na cosku, samo kapira dal' levi, dal' desni.NShappy piše: Obrati pažnju da ima automobila koji imaju fabrička dnevna svetla sa halogenom sijalicom tu pored maglenke. Kod Škoda recimo, tu gde je obično maglenka ima dve "svetiljke". Jedno je maglenka a drugo day light. A ima opcija i sa nekim side light koji se upali prilikom skretanja.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Pre neki dan na B92 okače reklamu za Fiat 500L, lik kreće kolima, smota volan u levo i pali mu se leva maglenka (corner light). U komentarima čitam post nekog lika: Eto koje je ovo djubre koje se sklapa kod nas, nov auto, a već mu crkla desna maglenka...

- Vladan
Ja sam video uzivo, kod mene na cosku, odsek'o sam se u trenutku, pmislio sam "Vanzemaljci dosli po svoje.".
- zeteks
Tu foru sa maglenkama vec neko vreme planiram da to namestim kod mene. Nije nesto posebno komplikovano.