Xenoni na starijim vozilima
Moderator: Dragomir
- DrazenNS
- Poruka: 198
- Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
- Kontakt:
Re: Xenoni na starijim vozilima
Najnovija vest. Rece mi drug da u novinama SAT pise da ce biti zabranjeno stavljanje xenon farova na stara vozila. Da moraju imati homologaciju, podesavanje visine i prskalice sto je prilicno suludo ali ajd. Jos malo pa ce uvesti zakon da na put ne smeju vozila starija od 6 godina... Strasno
- nesho
- Poruka: 186
- Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h
Kada budes isao na tehnicki pregled, ti stavi redovne sijalice. Zamoli da ti lepo podese farove. Posle vrati xenone, ako imas podesavanje visine farova, spusti na 1-1.5 i bog te veselio
.

Poslednja izmena: nesho, na dan nedelja, 24. jan. 2010. u 13:36h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- DrazenNS
- Kontakt:
Ma tako ce i biti. To mi je najmanji problem. Ali ne mogu da razumem da im nije u cilju bolja vidljivost i sve to. Mislim farovi na starim vozilima su losi. Samo pogledaj ficu. Zar nije logicnije da motivisu ljude za to nego da ih kaznjavaju. Kao i ugradnja plina. Ekolosko gorivo koje svima ide u korist. I umesto da bude sto jeftinije. Da sto manje obeveza imamo za to. Oni samo lupaju nove takse i ateste i gluposti...Kada sam ugradio plin bio je 30 din/l a sada je 54 din/l. Skoro duplo. No, da ne menjam temu.. 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Da,bas im je u interesu da svaki pekar ugradi kod sebe xenon na ficu,pa da zbog loseg fara ili njegove visine zaslepi onoga ko mu ide u susret i izazove sudar ili ko zna sta sve.. I u interesu im je da niko ne radi atest pa da automobili eksplodiraju sirom zemlje i da ne pricam sta sve moze da bude.. Daj ne pricaj bezveze.
- DrazenNS
- Kontakt:
Pa poenta i jeste da se far nasteluje. Svaki far i bez xenona ako nije nastolevan izbija oci. Manje ili vise. Nema razloga da se nesto zapali ako se uradi kako treba. Drugo je to sto neko sam sebi stavlja plin ili budzi nesto pa se zapali. Ali ako uradi majstor nema razloga da bude problema. A atest je samo uzimanje para. Nista drugo. Sve se na to svelo. Ima puno drugih stvari koje treba srediti da bi se od nekoga nesto trazilo. Prvo srediti put, da ne iskrivim felnu ili otkinem tocak kada idem prema Indjiji zar ne? Hoce da povecaju bezbednost vozaca samo na pogresan nacin to rade.
U krajnjem slucaju, ako je vec taj atest tako bitan, sto nije dzaba? Nego uzmu 5000 ili koliko sada vec kosta. Nisam siguran.......
U krajnjem slucaju, ako je vec taj atest tako bitan, sto nije dzaba? Nego uzmu 5000 ili koliko sada vec kosta. Nisam siguran.......
- Dusan64
Pa ko garantuje da je plin ugradio "majstor"?? I ko garantuje da taj "majstor" zna sta radi? I ko garantuje da je far dobro nastelovan? Atest! U tome je poenta svega..
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Slazem se da je atest bitan i da imamo bar malo evropske kulture niko se ne bi bunio zbog toga. Nazalost kod nas je atest uglavnom povezan sa uzimanjem novca od nas vozaca jer sa na to svodi u najvecem broju slucajeva. Sigurnost se kao i kod drugih stvari stavlja u drugi plan. Da drzava stvarno brine za nas, kao prvo bi zabranila ili uslovila uvoz plinskih uredjaja i delova sumnjive klase ispravnosti i naravno trazila ugradnju u ovlascenom servisu koji garantuje za poreklo upotrebljenih delova.
- Dusan64
Pa po novom zakonu i jeste tako koliko ja znam...
- miki023
Ali je 90% njih atest uradilo po starom zakonu, tako da govoreci samo o njima jeste uzimanje novca.
- Dusan64
Ma i to je znacilo. Ovo moj primer. Na boci mi nije bio odgovarajuci multiventil i nisam mogao da prodjem atest dok to ne zamenim. Da sam ga ostavio takvog i odem na pupmu i kazem im da puni dokle moze,a multiventil ne zaustavi na vreme,dignem sebe u vazduh i celu pumpu.. Ima to svoje..da je skupo-jeste...
- miki023
- Dusan64
Necemo o tome.. 

- miki023
Pa zbog toga sam i pisao da se ne vodi racuna o poreklu ugradjenih delova, poenta na kraju jeste da na kutiji pise Nike a na nogama imas kineza 

- Dusan64
Postoje kod nas ljudi koji to rade profi i ugradjuju stvarno kvalitetne i original delove. Ali srbin ne bi bio srbin da ne ustedi tu 20e,tako da to opet ide na nasu savest...
- miki023
Pa stoga kad su dozvolili da se legalizuzuju u najmanju ruku sumnjivo ugradjene plinske instalacije sa jos sumnjivijim delovima, zasto ne bi uveli i atest na xenone. koliko znam na zapadu, sve sto stavis na auto a nije po fabrickoj normi (sire felne npr), mora da ide na atest kako bi u slucaju saobracajne nezgode osiguranje snosilo troskove popravke.
- Dusan64
Pa pricano je i kod nas o atestima za xenone,ali vidis kako ispade.. Sve ko po starom...
- DrazenNS
- Kontakt:
Ne mozes to tako da gledas. DA li je majstor majstor i da li je neko sam radio i slicno. Pa ne mogu ja znati da li je neki majstor majstor. To mora drzava da resi. Ako on ima registrovanu fimu za ugradnju TNG uredjaja u kola, on je za mene majstor. A da li to on zna raditi, ili ne zna, to nek drzava njega salje na proveru svakih sest meseci. Pa ti atest nece ni trebati. Bice pet majstora u gradu, ali ce oni to raditi kako treba. Dace ti papir da je on radio. I atest ti i ne treba. Ako nemas papir da ti je on radio, kazna. A ne ovako. "Majstor" je i kurta i murta. I onda ko ce da plati ceh nego vozac. Ako vec toliko brinu za moju bezbednost, nek bude besplatno. Moj ford je uvek tehnicki bio ispravan. Uvek. I to ne zbog policije nego zbog sebe. Uvek je sve radilo i valjalo. I ja xenone ne stavljam na njega iz dosade, imam viska 100 evra pa ajd da bacim. Nego jer smatram da je to odlicna stvar. Zbog vidljivosti.Ja sam prvi za sve to. Nema problema. Ako treba atest za svaki sraf na kolima, neka, nek bude. Ali nek bude besplatno. Ako treba tehnicki na svkih mesec dana za starija kola. Neka, nek bude, ali neka oni to plate. Ne mogu oni ocekivati od mene da placam svaku njihovu izmisljotinu. Da imam para, vozio bi nova kola, a ne kola starija od mene. Kada si cuo da se desilo nesto zato sto boca stoji na limu od kola, umesto na posebnom nosacu sto sada traze? Nikada. Ali oni hoce da budu vece pape od pape. U kranjem slucaju, lim na boci je pet puta deblji od lima na rezervoaru za gorivo. Jeste plinska boca pod pritiskom, ali zato postoji sigurnosni ventil. Drzava se malo previse uhvatila toga da uzima pare za sve a nista ne daje.
- Dusan64
Pa ona je to resila atestom. Mislim da je to ocigledno.. Ne moze ona sad da zabrani nekom da se bavi ugradnjom plinske instalacije ako on ispostuje sve uslove... Uslove nije tesko ispuniti,ali ljudi nemaju znanja,a ni obzira.. Zato ti lepo uradis atest (Atest kuca ima samo par,drzava ih je kvalifikovala kao strucne) i to je lepo zamisljeno.. Sad sto su cene visoke to je drugo... Da li bi ti da si jedan od trojice ljudi u drzavi koji moze da izda neki papir koji svi moraju da imaju davao dzabe? Ne branim ja cene atesta,bezobrazno su skupe,ali smatram da atest treba uraditi i to sve regularno...DrazenNS piše:DA li je majstor majstor i da li je neko sam radio i slicno. Pa ne mogu ja znati da li je neki majstor majstor. To mora drzava da resi
Poslednja izmena: Dusan64, na dan nedelja, 24. jan. 2010. u 20:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Drugari... odoste u off sa tim plinom.
Tema je xenoni na starijim vozilima.
Tema je xenoni na starijim vozilima.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- DrazenNS
- Kontakt:
Otisli smo od teme xenona. Slazem se za to, ali to i jeste cela prica. Da se svodi na uzimanje para. I to ne malo para. Ali isto je to prica i s xenonima. Uvode pravila samo da bi uzeli pare. No, prebacicemo temu novog zakona i svega toga tamo gde pripada. Sustina je da su xenoni dobra stvar, i ako podrazumevamo da su farovi dobro nastelovani, sto moraju i po starom zakonu, xenon svetla nece nikome smetati. A dobro ce doci.
- miki023
Ako ti mislis da ces imati bolje svetlo i neces smetati drugima, ugradi xenone i reseno, verovatno ce ovaj zakon pretrpeti jos dosta promena pogotovo sto kitove za naknadnu ugradnju xenona prave i evropske firme a ne samo kinezi. I ja ozbiljno razmisljam o ugradnji naravno kad se steknu materijalni uslovi.
- Dusan64
Ja se ne usudjujem.. Ima za 50e da se kupi ceo set,montiranje je prosto,ali jedna kazna ce da mi sredi limariju kompletnu.. Nesto i ne zelim da im dajem povoda da me kazne... A i stvarno mi nije jasno zasto imate potrebu za jacim svetlom? Po gradu vam svetla ne trebaju uopste,a na otvorenom meni farovi sijaju sasvim zadovoljavajuce.. Ali dobro,vase pare..
- DrazenNS
- Kontakt:
Slazem se. Po gradu stvarno ne trebaju. Nisam siguran iz kog si ti mesta, ali NS je stvarno osvetljen svuda tako da nema potrebe. Ali nema potrebe ni da farovi rade po ceo dan, pa su uveli zakon da rade ceo dan. Ajd zimi i da razumem. Ali leti............ Ali van grada stvarno puno znaci. Moji farovi nisu nesto losi. Ne radim to zato sto su moji losi, nego zato sto se xenoni bolji. Mislim svako zna svoje. A i meni kao i verovatno mnogima finansije puno toga odredjuju. Ako dodje do toga da me zbog toga kaznjava, neka pise........ .
)))))
Ama ne citiraj post iznad tvog posta!!!
Podrazumeva se da odgovaraš na njega!

Ama ne citiraj post iznad tvog posta!!!
Podrazumeva se da odgovaraš na njega!
- Dusan64
Sinoc sam stajao na pruznom prelazu,preko puta mene stoji Golf I i ima xenone. Stajali smo na ravnom obojica,a njegovi prokleti farovi su me za tih minut-dva oslepeli...
- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
primetio sam da kod nas ljudi nemaju obicaj da koriste ono podesavanje nivoa farova, jer sve cesce kad nekom blicnem zbog ~dugih~svetala, on mi onda ukljuci svoja duga, a i kratka su mu takva... Uzas.

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec