Mondeo mk3 duratec-konverzija na manuelni
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 18
- Član foruma od: nedelja, 19. okt. 2014. u 19:05h
Mondeo mk3 duratec-konverzija na manuelni
Mondeo je 2001.godište. Zbog kvara automatskog menjača prinuđen sam da ga prebacim na manuelni. Mehanički je sve urađeno, ali ne znam kako da ga upalim. Upalio sam ga direktno i u vožnji sve funkcioniše. Potrebna mi je pomoć oko prevezivanja instalacija. Takođe, potrebna mi je pomoć oko prevezivanja brzinomera i rikverc svetla. Menjač koji sam ubacio je isto od mondea 2001. godište. Svaka pomoć je dobro došla. Unapred hvala.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Re: Mondeo mk3 duratec-konverzija na manuelni
Da li si stavio kompjuter od manuelca?
Automatik hoće da zavergla samo ako je ručica u P odnosno N, a pošto više taj menjač nemaš nije ni kompjuter dobio podatak da je ručica u nekom od ta dva položaja. To se da prevezati.
Ali pošto ti ne rade ni rikverc svetla... da li ti je Simo poslao i instalaciju manuelnog menjača ili neki njen deo?
Automatik hoće da zavergla samo ako je ručica u P odnosno N, a pošto više taj menjač nemaš nije ni kompjuter dobio podatak da je ručica u nekom od ta dva položaja. To se da prevezati.
Ali pošto ti ne rade ni rikverc svetla... da li ti je Simo poslao i instalaciju manuelnog menjača ili neki njen deo?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Nisam stavio kompjuter od manuelnog, niti mi je Simo dao nešto od instalacije jer mi je rekao da mi ne treba. Dao mi je samo džekove za senzor brzine i senzor rikverc jer nisu isti kao na automatskom. Neko mi je rekao da može dijagnpstikom da se zada manuelni mod u mom kompjuteru. Odvešću auto kod dijagnostičara da uradim to što je neophodno, ali mi najveći problem pravi to što ne mogu da ga upalim.
- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
Moras u Forcom da promenis u GEMu iz auto u manual transmision da bi mogao da vergla kad nije u P
-
Uspeo sam da ga upalim i da rešim problem sa rikverc svetlom. Prespojio sam ga na range senzoru menjača i sada pali. Jedino mi je ostao problem brzinomera. Na senzor brzine na manuelnom menjaču idu tri žice, a na senzor brzine na automatskom idu dve žice. Ne znam kako to da rešim. Sutra ga vozim na dijagnostiku da promenim mod na kompjuteru u manuelni.
-
Jel zna neko kako da povežem senzor brzine?
- mbole
- Poruka: 14900
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Kod automatika, obe zice idu sa PCM-a
Kod manuelnog, jedna je napajanje, jedna masa, a jedna ide na PCM.
Mozes da pokusas, a da li ces nesto spaliiti ostetiti... ne znam. Igras se na sopstvenu odgovornost.
Dovedes napajanje na pin 3 senzora (zeleno/crvena zica) sa osiguraca F42 10A koji je u kutiji osiguraca u motornom prostoru
Dovedes masu na pin 1 senzora (crno/narandzasta)
Zica sa pina 2 senzora (belo/plava) ide na pin 58 PCM-a. Kod automatika je ta zica belo/ljubicasta
Druga zica kod automatika ide na pin 33 PCM-a (braon/bela), ali na manuelcu koliko uspevam da vidim na taj pin nije zakaceno nista.
Kod manuelnog, jedna je napajanje, jedna masa, a jedna ide na PCM.
Mozes da pokusas, a da li ces nesto spaliiti ostetiti... ne znam. Igras se na sopstvenu odgovornost.
Dovedes napajanje na pin 3 senzora (zeleno/crvena zica) sa osiguraca F42 10A koji je u kutiji osiguraca u motornom prostoru
Dovedes masu na pin 1 senzora (crno/narandzasta)
Zica sa pina 2 senzora (belo/plava) ide na pin 58 PCM-a. Kod automatika je ta zica belo/ljubicasta
Druga zica kod automatika ide na pin 33 PCM-a (braon/bela), ali na manuelcu koliko uspevam da vidim na taj pin nije zakaceno nista.
Djak pesak 

-
Hvala puno. Sutra ću da probam pa javljam šta sam uradio.
-
Povezao sam senzor brzine na način kako mi je predložio mbole i sada imam očitavanje brzine, ali netačno. Brzinomer mi pokazuje dosta manje nego što se stvarno krećem. Predpostavljam da je problem u tome što još nisam promenio parametre u motornom kompjuteru na manuelni mod. Vozio sam ga na dijagnostiku, ali majstor sa navodno fordovom dijagnostikom kaže da nije moguće promeniti parametre. Da li je moguće promeniti parametre, i ako jeste, da li znate nekog majstora ko to zna da uradi? Hvala puno na svim savetima. Ukoliko nekome trebaju saveti oko prebacivanje na manuelni, neka se javi, rado ću mu pomoći.
- dzajko75
- Poruka: 191
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
Drugare mani se tih majstora.Pozovi u Pinosavu Dragomira dogovori se nabaci auto na neku prikolicu i gas.Ko ce da plati originalnu dijagnostiku od tih mesovitih mastora za forda.Svi su oni svastari od traktora do motokultivatora.Idi kod coveka koji radi samo forda.
Gde je direktorka?
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
Kakva Pinosava, SImo i Gile su 50km od tebe
-
Promenio sam motorni računar i sada je očitavanje brzine tačno. Hvala mbole! Simo mi je poslao ECU od 1.8 benzin, ali mi je rekao da su u stvari isti. Za sada nisam primetio neki problem. Jedino mu je preostalo da rešim problem sa tempomatom koji sada ne radi. Pretpostavljam da je problem u senzoru na papučicama koji sam zamenio jer zeleni senzor papučice kočnice koji je bio na automatik nije mogao da se zakači na papučicu manuelca. Simo mi je poslao neki crveni koji sam ugradio, ali sada tempomat ne radi.
- dax92
-
- Poruka: 7592
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
proveri je li taj senzor kod papucice sa 2 ili 4 pina
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Mislim da je sa dva pina. Kakav mi treba?
- dax92
-
- Poruka: 7592
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Sa 4 
Tu je i prekid u komunikaciji ako ti fale 2 pina.

Tu je i prekid u komunikaciji ako ti fale 2 pina.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()