Lampica akumulatora?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 104
- Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h
Re: Lampica akumulatora?
Sad je sve normalno i ne pali lampicu. I sa klimom.
Što se tiče klime, ja sam napravio zabunu. Uvijek prije gašenja auta ugasim sve potrošače. Tad sam zaboravio i bio sam ispred auta sa majstorom kad je dečko što radi u radioni upalio da pomjeri auto i tad se čulo kako je kompresor caknuo, što je meni bilo neobično, jer sam bio pod uvjerenjem da sam ugasio ventilaciju, međutim bilo je na 1. Pošto je bio već pao mrak, rješavanje tog "problema" ostavili smo za sutra, kad je majstor vidio da je klima odnosno ventilacija ostala upaljena. Eto, sa klimom sve ok.
Što se tiče klime, ja sam napravio zabunu. Uvijek prije gašenja auta ugasim sve potrošače. Tad sam zaboravio i bio sam ispred auta sa majstorom kad je dečko što radi u radioni upalio da pomjeri auto i tad se čulo kako je kompresor caknuo, što je meni bilo neobično, jer sam bio pod uvjerenjem da sam ugasio ventilaciju, međutim bilo je na 1. Pošto je bio već pao mrak, rješavanje tog "problema" ostavili smo za sutra, kad je majstor vidio da je klima odnosno ventilacija ostala upaljena. Eto, sa klimom sve ok.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.
-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1400
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Alternator je posteno crkao, sve preko reglera je od njega neposteno :-)
A sto gasis potrosace prije gasenja auta?
A sto gasis potrosace prije gasenja auta?
-
Da, baš je to od njega bilo fer što je samo regler crko.
A i primjeti se razlika kad se pali sad i prije nego što će upaliti lampicu. Znatno je brže i kreše mnogo ranije.
Gasim sve potrošače jer je to neka navika, ostala još od kako sam to u auto školi naučio. Ni sam ne znam zašto, zaboravio sam razlog, ali je navika ostala.
A i primjeti se razlika kad se pali sad i prije nego što će upaliti lampicu. Znatno je brže i kreše mnogo ranije.
Gasim sve potrošače jer je to neka navika, ostala još od kako sam to u auto školi naučio. Ni sam ne znam zašto, zaboravio sam razlog, ali je navika ostala.
- mbole
- Poruka: 14913
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ideja je bila da se sve pogasi, kako bi pri paljenju imao sto je manje moguce ukljucenih potrosaca, odnosno najvise moguce struje za pokretanje motora.
Takodje, nekada je recimo radio ostajao ukljucen i kad nema kontakta, pa je umeo da iscedi akumulator.
Danas za tim manje vise nema potrebe, posto sve to ionako odradi sam auto.
Takodje, nekada je recimo radio ostajao ukljucen i kad nema kontakta, pa je umeo da iscedi akumulator.
Danas za tim manje vise nema potrebe, posto sve to ionako odradi sam auto.
Djak pesak 

-
E to to, znam da je tako nešto. Ma navika je čudo. Btw, ja sam na golfu kecu polagao i to je bila jedna od prvih stvari koje su mi rekli.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
juce skinuo alternator na kombiju da ga preventivno pregledam, fabricke cetkice na pola, presao je pravih 312k km dok sam na 300k km skidao na mondeu alternator i elektricar mi rece da su fabricke cetkice i jos mogu jos 50 ak k km..znaci sad i zvanicno, mondeo mi ima preko 400-450k km stvarnih 

-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1400
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
sad je najbolji za vratiti ga na 170-180 000 

- milan_gt
i tad ce reci..ma mnoogo je presao 

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Onda vraćaj još više...na 80 000....a priču dalje znaš (baka,nedelja, pijace, crkva). 

- milan_gt
..groblje 

-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Da ne otvaram temu jer je sličan problem.
Mondeo 3, 2.0 107 kw benzinac...2001.god.
Startujem auto, sve lampice koje se pale, upale se kod kontakta i kad se auto upali, ugase se.
Posle predjenih oko 2 km. upali se lampica akumulatora. To traje nekih 2 km. i ugasi se i po gradu se više ne pali. Znači to se dešava uvek kada ponovo palim auto i krenem.
Medjutim. Onomad krnem u Čačak. Isto tako, kao i obično, posle jedno 2 km. upali se lampica, a onda se ugasi, ali sada počne da se sve češće pali i gasi. Pa onda na duže, pa na kraće i tako do Čačka.Napomionjem da sem radija i dnevnih svetala (dnevna svetla led, sve ukupno 6 w), ništa nije bilo uključeno.
Posle jedno 3-4 sata, kada sam obavio to što sam imao, izmerim napon na akumulatoru (akaomulator kupljen pred prošlu zimu 75 ah). Dobijem 12,6 v. Startujem auto, pustim da radi na leru jedno 2-3 min. lampica se ne pali, ali dobijem napon 13,84 v. Uključim svetla, napon ni za desetu ne pada. Znači isti kao i bez svetala.
Ostavim tako da rdi još jedno 5 min. i ugasim ga. Sada izmerim napon 13,10 v kada je auto ugašen.
Uz put kada sam se vraćao u Beograd, stalno se palila i gasila lampica, a obzirom da je već bio mrak, nisam primetio da mi se nešto dešava sa svetlima, mislim da slabije svetle u momentu kada se upali lampica.
Bivši vlasnik mi kaže da se to i njemu dešavalo i da mu je neki električar rekao da je to do kompjutera. Napominjem da je pre tri godine stavio nov alternator.
Pa sada ne znam šta da radim? Da očisti kleme? Kad skinem kleme, šta se sve resetuje u autu i ima li neki postupak da se to vrati na staro. i upšte, kakav bi to mogao da bude problem?
Kao što sam već u nekim postovima ovde naveo, da sam od skoro vlasnik mondea pa po onoj staroj; "bolje pitati...nego skitati"
Pozdrav!
Mondeo 3, 2.0 107 kw benzinac...2001.god.
Startujem auto, sve lampice koje se pale, upale se kod kontakta i kad se auto upali, ugase se.
Posle predjenih oko 2 km. upali se lampica akumulatora. To traje nekih 2 km. i ugasi se i po gradu se više ne pali. Znači to se dešava uvek kada ponovo palim auto i krenem.
Medjutim. Onomad krnem u Čačak. Isto tako, kao i obično, posle jedno 2 km. upali se lampica, a onda se ugasi, ali sada počne da se sve češće pali i gasi. Pa onda na duže, pa na kraće i tako do Čačka.Napomionjem da sem radija i dnevnih svetala (dnevna svetla led, sve ukupno 6 w), ništa nije bilo uključeno.
Posle jedno 3-4 sata, kada sam obavio to što sam imao, izmerim napon na akumulatoru (akaomulator kupljen pred prošlu zimu 75 ah). Dobijem 12,6 v. Startujem auto, pustim da radi na leru jedno 2-3 min. lampica se ne pali, ali dobijem napon 13,84 v. Uključim svetla, napon ni za desetu ne pada. Znači isti kao i bez svetala.
Ostavim tako da rdi još jedno 5 min. i ugasim ga. Sada izmerim napon 13,10 v kada je auto ugašen.
Uz put kada sam se vraćao u Beograd, stalno se palila i gasila lampica, a obzirom da je već bio mrak, nisam primetio da mi se nešto dešava sa svetlima, mislim da slabije svetle u momentu kada se upali lampica.
Bivši vlasnik mi kaže da se to i njemu dešavalo i da mu je neki električar rekao da je to do kompjutera. Napominjem da je pre tri godine stavio nov alternator.
Pa sada ne znam šta da radim? Da očisti kleme? Kad skinem kleme, šta se sve resetuje u autu i ima li neki postupak da se to vrati na staro. i upšte, kakav bi to mogao da bude problem?
Kao što sam već u nekim postovima ovde naveo, da sam od skoro vlasnik mondea pa po onoj staroj; "bolje pitati...nego skitati"
Pozdrav!

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Sta mu to znaci nov alternator? Nov nov ili nov polovan ? 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Pa sad' ne znam. Ne zna ni on da mi objasni. Za njega je promenjen ceo nov, ali možda je samo regler...?
-
Sada sam ga pitao. Menjana je samo pločica, regler. Morao sam da ga ipitujem k'o pandur. Čovek zaboravan. Inače to mi je Kum i dobar drug.
-
Večeras se vraćam iz Ostružnice i non-sop se čas pali, čas gasi lampica i mnogo su duži intervali kada lampica gori, ali na svetlima ne primećujem da slabije svetle kada se lampica upali.

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nemaš mnogo izbora... kod električara da odradiš remont alternatora, polovan alternator koji je još uvek na autu za delove i da može da se proba i nov alternator.
Generalno moraš da imaš 14.4 napon... sve ispod toga, loše.
Generalno moraš da imaš 14.4 napon... sve ispod toga, loše.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Bio kod auto električara.
Četkice potrošene, Regler propap a i ploča nije nešto naročito.
Sem ploče, ove dve druge stvari zamenjene. Sada se lampica ne pali.
Kada smo vratili alternator, pri radu motora pokazivao je 13,8 V (oko). I ja mislim da to nije dobro, ali deok ne nadjem bolje rešenje...Nego, majstor ispljuva fordove alternatore kako ništa ne valjaju i da su zaguljeni za rad i da su povezani sa kompom pa komp nekako reguliše rad alternatora...
Ne znam. Ja znam da sam u onim starim fordovima imao, čini mi se BOSH alternatore i da sam jednom menjao regler ne skidajući alternator.
U svakom slučaju rešio sam problem bar za neko kraće veme.
Hvala i pozdrav!
Četkice potrošene, Regler propap a i ploča nije nešto naročito.
Sem ploče, ove dve druge stvari zamenjene. Sada se lampica ne pali.
Kada smo vratili alternator, pri radu motora pokazivao je 13,8 V (oko). I ja mislim da to nije dobro, ali deok ne nadjem bolje rešenje...Nego, majstor ispljuva fordove alternatore kako ništa ne valjaju i da su zaguljeni za rad i da su povezani sa kompom pa komp nekako reguliše rad alternatora...
Ne znam. Ja znam da sam u onim starim fordovima imao, čini mi se BOSH alternatore i da sam jednom menjao regler ne skidajući alternator.
U svakom slučaju rešio sam problem bar za neko kraće veme.
Hvala i pozdrav!

- milan_gt
Ak su ti cetkice otisle onda ti je auto presao min 400.000, nista strasno neg samo da znas..
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Punjenje na leru treba da ti je oko 14,5V na leru bez potrošača, a kada su uključeni potrošači ne sme da padne ispod 14,0V. Rešenje ti je ili nov, koji je preskup ili da nadješ neki dobar polovan. Nemoj dugo to da rešavaš problem da ne bi zeznuo i akumulator.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- mbole
- Poruka: 14913
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Sto u prevodu znaci: napravljeno je da bolje regulise punjenje, posto racunar to radi mnogo bolje od prostog reglera, ali majstor nema alat da radi sa njima (dijagnostiku), ne zna da radi sa njima, pa naravano njemu ne valjajudraganrakovica piše:...Nego, majstor ispljuva fordove alternatore kako ništa ne valjaju i da su zaguljeni za rad i da su povezani sa kompom pa komp nekako reguliše rad alternatora...

Djak pesak 

-
Da. Kod njega više ne idem, nego mi je bio naj bliži i nisam imao izbora.mbole piše:Sto u prevodu znaci: napravljeno je da bolje regulise punjenje, posto racunar to radi mnogo bolje od prostog reglera, ali majstor nema alat da radi sa njima (dijagnostiku), ne zna da radi sa njima, pa naravano njemu ne valjajudraganrakovica piše:...Nego, majstor ispljuva fordove alternatore kako ništa ne valjaju i da su zaguljeni za rad i da su povezani sa kompom pa komp nekako reguliše rad alternatora...
Ma uopšte me nije konsultovao kada ga je kupovao. Kupio ga je sa navodnih 175.000 km i on je prešao još 50-ak hiljada za 5 godina. Odmah sam mu rekao da je prešao mnogo više, ali on se napalio na automatski menjač, belu boju i imao je ugradjen sekvent plin. Ubrzo se uverio da to nije baš tako. Popravka menjača, i još dosta stvari, ali eto, ostalo je još dosta i za mene. Kada ne platiš na mostu...platiš na ćupriji.milan_gt piše:Ak su ti cetkice otisle onda ti je auto presao min 400.000, nista strasno neg samo da znas..

Znam i slažem se. Baš sam ga sinoć proverio; u mirnom stanju 12,75 a pri radu 13,95. znači da to nije baš najbolje. I regler koji je stavljen nema nikakvu oznaku, što znači da ni on neće dugo.FM III piše:Punjenje na leru treba da ti je oko 14,5V na leru bez potrošača, a kada su uključeni potrošači ne sme da padne ispod 14,0V. Rešenje ti je ili nov, koji je preskup ili da nadješ neki dobar polovan. Nemoj dugo to da rešavaš problem da ne bi zeznuo i akumulator.

Poslednja izmena: BojanM, na dan nedelja, 27. sep. 2015. u 12:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši poruku za porukom u kratkom periodu. Koristi opciju 'Uredi' ako želiš nešto da dodaš, ili citiraj više poruka iz spiska u dnu strane za odgovor.
Razlog: Ne piši poruku za porukom u kratkom periodu. Koristi opciju 'Uredi' ako želiš nešto da dodaš, ili citiraj više poruka iz spiska u dnu strane za odgovor.
-
Mondeo mk3, benzin, 2001, 107 kw.
Evo opet problema sa alternatorom ili sa žicama, konektorom ili...?
Već dva puta mi je crkavao osigurač od 7,5 A u kutiji, u motornom prostoru, onaj osigurač za alternator ili akumulator. Prvi put kada sam bio u situaciji da stisnem "kick down" i naglo povećam broj obrtaja, a za drugi put nisam siguran.
Zamenio sam osigurač i sve je bilo normalano kada mi se pre 10-ak dana upali lampica. Proverim osigurač, on dobar. Uzmem instrument pri radu motora 14,35-14,5 V, a lampica i dalje svetli.
Dešava se, da se u vožnji, lampica ugasi i više se ne pali, aonda se desi da se po nekoliko puta upali i ugasi u toku vožnje.
Proveravao sam još nekoliko puta kako puni alternator i uvek je oko 14,3V.
Šta se još dešava? U toku vožnje kada svetli lampica, kazaljke obrtomera i brzinomera, na sekund padnu na nulu, a onda se vrate na normalu, odnosno na vrednosti koje treba da budu u tom momentu.
Ponekad imam utisak da se lampica pali kada uletim u neku rupu. Ponekad imam utisak da mi na tabli blago trepere svetla, jedva primetno, ali...Već sam počeo da tripujem.
Ako neko ima neki savet...dobro bi bilo.
Kako da proverim te žice a da ne moram na dizalicu...itd.
Pozdrav.
Evo opet problema sa alternatorom ili sa žicama, konektorom ili...?
Već dva puta mi je crkavao osigurač od 7,5 A u kutiji, u motornom prostoru, onaj osigurač za alternator ili akumulator. Prvi put kada sam bio u situaciji da stisnem "kick down" i naglo povećam broj obrtaja, a za drugi put nisam siguran.
Zamenio sam osigurač i sve je bilo normalano kada mi se pre 10-ak dana upali lampica. Proverim osigurač, on dobar. Uzmem instrument pri radu motora 14,35-14,5 V, a lampica i dalje svetli.
Dešava se, da se u vožnji, lampica ugasi i više se ne pali, aonda se desi da se po nekoliko puta upali i ugasi u toku vožnje.
Proveravao sam još nekoliko puta kako puni alternator i uvek je oko 14,3V.
Šta se još dešava? U toku vožnje kada svetli lampica, kazaljke obrtomera i brzinomera, na sekund padnu na nulu, a onda se vrate na normalu, odnosno na vrednosti koje treba da budu u tom momentu.
Ponekad imam utisak da se lampica pali kada uletim u neku rupu. Ponekad imam utisak da mi na tabli blago trepere svetla, jedva primetno, ali...Već sam počeo da tripujem.
Ako neko ima neki savet...dobro bi bilo.
Kako da proverim te žice a da ne moram na dizalicu...itd.
Pozdrav.
- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
proveri konektor koji ide na regler