Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo MK3 trepere svetla i los ler gas

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
dyki
Poruka: 4
Član foruma od: subota, 28. jan. 2012. u 15:56h

Mondeo MK3 trepere svetla i los ler gas

Poruka od dyki » petak, 26. okt. 2012. u 22:57h

Pozdrav svima! I meni je zatrebala pomoć, pa da vidim da li je mogu naći :)
Malo je duža priča, ali da obuhvatim sve
Imam Mondea MK3 2.0 Duratec
Oko aprila ove godine primetio sam da mi malo trepere svetla na leru. Ler je bio relativno ok, nije se puno tresao auto, ali je bio nemirniji od prethodnog (MK1). Otišao sam kod električara, on mi je zamenio regler i sve je bilo ok.
Zatim su mi pred registraciju crkla oba svetla (kratka). Posle mnogo muke da nađem rešenje, opet odem kod električara i, da ne bismo previše vremena gubili, prespojio je zemlju kod releja za farove u kutiji za osigurače jer je u tome bio problem (srećom, stavio je i osigurač).
Posle mesec dana dobrog rada, desilo mi se da sam hteo da ugasim auto i - nije hteo da se ugasi! Posle malo čačkanja palo mi na pamet da izvadim taj osigurač i auto se ugasio. Neko vreme sam još vozio tako jer nisam imao vremena da ga odvezem opet pre nego što odem na odmor (uz gašenje na osigurač par puta).

Onda je došlo vreme za more :) Na moru sam imao peh sa akumulatorom (buđavi Black Horse je bio unutra) gde nije hteo da mi upali jedno jutro. Simptomatično je bilo što su mi svetla na tabli bila upaljena i kontao sam da mi se ta "budževina" od žice tokom noći spojila i da je isisao struju. Kada sam otvorio kutiju - video sam da su dve ćelije bile skroz prazne. Napunio sam ih, našao dobrog Grka da mi zajmi kablove i akumulator se dopunio dovoljno.

Međutim, evo mog glavnog problema (najzad mrgreen )
Posle nekog vremena su počela svetla baš dosta da mi trepere. Povezao sam sa tom budževinom. Našao sam žicu od farova (multiplug) koja je sagorela u kutiji osigurača u kabini i sama davala i gubila kontakt. Isekao sam je koliko je bilo do zdravog dela, dodao drugu i sve spojio i - sve je opet proradilo. Što se tiče farova :) Svetla su i dalje treperela (sva, kabina, farovi)
S obzirom na stanje akumulatora rešio sam prvo njega da promenim. Uzeo sam Vartin malo većeg kapaciteta i - ništa. Pri izmeni sam video da su kablovi za masu u stvari ispod akumulatora i da su pobeleli od curenja prethodnog.
Za vikend sam povadio sve, očistio sve četiri mase koje sam mogao da nađem u tom delu i - sve je lepo radilo! Jedno tri dana :)
Zatim sam se setio da mi je na levoj strani jednom prilikom iscurelo ulje za plin, pa sam izvadio i taj far i sredio i taj kontakt. Sve je opet lepo radilo, doduše čak dve nedelje :)

Evo sada, opet se vratilo. Kada stojim na leru sa upaljenim obaveznim farovima, treptanje je jako blago. Ako upalim maglenke ili pritisnem kočnicu - postaje veoma očigledno i ubrzo počinje da treperi i neravnomerno radi i bez dodatnih potrošača.

Evo o voltaži, što me dodatno čudi: pre prvog čišćenja napon je dosta šetao, od 12,9V do 14,1V. Posle čišćenja (ta tri dobra dana) se zakucalo na 13,8V. Posle je opet počeo da radi gore - dole. Posle drugog čišćenja je bio zakucan na 13,6V i, ako bih upalio grejače stakala, pao bi na 12,8V. Sada radi između 12,9V i 13,7V :wtf:

I još info da sam probao i da štelujem ler gas na šraf. Mogu da ga namestim da bude 730-750 obrtaja kada su upaljeni farovi (tako bi trebalo da je po fabričkoj specifikaciji), ali čim pogasim sva svetla on ih digne na 800-810.

Nadam se da ima ljudi sa strpljenjem da pročitaju sve i savetom šta dalje da radim, jer me zaista mnooooogo nervira taj problem... :'(

Hvala!

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8314
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Re: Mondeo MK3 trepere svetla i los ler gas

Poruka od FM III » subota, 27. okt. 2012. u 01:33h

Pošto si iz Beograda najbolje ti je da odeš do Dragomira u Pinosavu. Sličan problem na mom mondeu mk3 TDDI sa treperenjem svetala, igranjem ler gasa, pa čak i samostalnog ubrzavanja je rešio veoma brzo. Kada sam ga pitao za problem rekao je da može da bude kontak sa altenatorom, sam altenator pa tako dalje redom... Kod mene je ispala ova prva varijanta. To budjenje žica izbegavaj, to rade samo majstori koji nemaju pojma, pa seku uši i krpe dupe.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 27. okt. 2012. u 08:53h

Potpis na prethodni post... Prespajanje je OK kao trenutno rešenje problema, ali treba bežati od toga da preraste u trajno.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

ddjokic
Poruka: 1
Član foruma od: petak, 10. apr. 2009. u 21:01h

Poruka od ddjokic » subota, 27. okt. 2012. u 09:41h

Cuo sam vec negde za "dobrog majstora u Pinosavi", verovatno je to on pa cu otici kod posle vikenda, nadam se da ce mi pomoci! :)
Hvala vam! :)

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 27. okt. 2012. u 09:49h

BojanM piše:Potpis na prethodni post... Prespajanje je OK kao trenutno rešenje problema, ali treba bežati od toga da preraste u trajno.
+ jedan

roger78
Poruka: 76
Član foruma od: četvrtak, 29. maj 2014. u 22:30h

Poruka od roger78 » nedelja, 7. dec. 2014. u 14:24h

trazeci po forumu da li je neko imao slican nadjem ovu temu.kod mene sve isto,stavljen nov aku ali i dalje treperi osvetljenje lcd na tabli.svetla vise netrepere kao sa starim aku,punjenje akua 14,7.ler je nemiran kad je hladan,kad se ugreje ler se stabilizuje.pomoc.kad je on bolestan i ja sam.

Odgovori

Povratak na „Instalacije“