Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

par pitanja (sat u kabini, tabla, podizaci...)

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
Stivipg
Poruka: 120
Član foruma od: petak, 24. jan. 2014. u 10:37h
Kontakt:

par pitanja (sat u kabini, tabla, podizaci...)

Poruka od Stivipg » ponedeljak, 18. avg. 2014. u 08:33h

Posjedujem Focus ZX3 , unutrasnjost mi nije bila u bas nekom extra stanju a imam jednog fokusa eu kao donora prebacio sam komplet sa njega u moga pa sad imam par pitanja :

prvo pitanje, Fokus za americko trziste nema sat u kabini (a on mi je najvise nedostajao)a kako sam prebacio komplet tablu i kokpit sa ovog EU problem je nastao kako spojiti zice od sata i od led binkalice jer ne postoji dzek za isti. Kod mene je na prekidac za 4 zmigavca led lampica i to je sve . Sat ima 5zica predpostavljam da su dvije za led, jedna minus, jedna za osvjetljenej i jedna + za sat, ali nikako nisam uspio naci shemu na net .

drugo pitanje , tabla mi je bila sa MPH , sad sam stavio sa KMH , pa me interesuje jel zna neko dal je ova tabla 100% kompatibilna ? prikacio sam je sve je ok djeluje , obrtaji rade , brzinomjer isto , jedino sto mi stalno svijetli lampica od rucne i sto vise nema one lampice u obliku stralice (sto predpostavljam da je prije bila kao napomena za saltanje).

i trece pitanje :D , htio sam da prebacim podizace stakala sa ovog donora jer moj ima kurble :P , ali ne znam koliki je posao oko toga raditi , jel velik posao oko instalacije ?

ako josh dje zapne dodacu :D , i hvala unaprijed ...
ako kome treba kakva info oko zamjene unutrasnjosti tu sam da pomognem , a u neku drugu temu cu postaviti par slika kompletnog rada ;)

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: par pitanja (sat u kabini, tabla, podizaci...)

Poruka od mbole » utorak, 19. avg. 2014. u 01:48h

Sto se tice sata, njegovi kontakti su:
1. sa osiguraca F61, konektor C15 na tabli sa osiguracima pin 2
2. masa, sa splajsa S12 iza instrument table, odnosno sa mase G41 na prednjem desnom stubu.
4. osvetljenje, sa splajsa S5 (iza instrument table), odnosno sa konektora C320 pin 9 na instrument tabli
5. ca PCM-a konektor C415 pin 42, imas ga i u desnom A stubu na konektoru C63 pin 3, ili na istom mestu konektor C61 pin 13, ili konektor C414 pin 16, ili konektor C416 pin 39, a isti signal dolazi i na konektor C104 na GEM-u pin 11.

Ovo su pinovi i konektori sa evropskog modela. Najverovatnije na USA modelu to izgleda drugacije, ali bar da znas sta je koji pin na satu. Naravno najveci problem je ovaj sa GEM-a/PCM-a.

Sto se tice podizaca, pitanje je dal postoji instalacija. Ako postoji, nije neki posao, ali ako je nema, ima prilicno zica.
Djak pesak :)

Stivipg
Kontakt:

Poruka od Stivipg » četvrtak, 21. avg. 2014. u 08:47h

pokusavao sam sinoc da zakacim ali neuspjesno :/

ne znam mora li svaki pin biti spojen da bi radio sat, ono sto sam ja pokusao je da zakacim sat i pozadinsko osvjetljenje. Pokusao sam da zakacim pinove 1, 2 i 4 , koliko sam shvatioe 1 i 4 su +, a 2 gnd , pokusao sam i kontra kacenjem ali nista (samo se bojim da nisam izgorio sat, al imam jedan rezerve pa cu pokusati opet sa njim)

ps. konektor ima 6pinova od kojih samo pin 3 nema zicu (kacenje) , sta li mu dodje pin 6 ?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 21. avg. 2014. u 09:39h

Bilo bi korisno da ti zakači neko sliku konektora, da znaš zasigurno odakle se broje pinovi (nemam ovde ETIS). Uvek postoji i varijanta da je sat neispravan u startu. Isprobavaš li kako će da radi negde na stolu, nekim ispravljačem na 12V ili direktno u kolima? Preporučio bih ti ovo prvo...
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Stivipg
Kontakt:

Poruka od Stivipg » četvrtak, 21. avg. 2014. u 12:32h

Na konektoru za donje strane ima obiljezeno na prvi pin br. 1 i zadnji pin u tom redu 3 , ispod ista situacija 4..6, s tim sto na pin 3 nema nista .

ps. probao sam direktno na akumulator, mada popodne cu da izvadim drugi sat, i razmisljao sam o tome da odem kod brata otvorim njegovu tablu i ispitam ispravljacem pinove na njegovo auto (nego mi je posao to , treba sve ono rastaviti pa vratiti)

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 21. avg. 2014. u 15:29h

Izvinjavam se, nekako sam preskocio pin 6 na satu.
Na njega isto dolazi struja sa osiguraca F36, konktor C10 pin 3 na kutiji sa osiguracima. Ili sa splajsa S49 koji se nalazi iza instrument table.

Ne znam sta radi ovaj pin 5 koji dolazi sa PCM-a/GEM-a.
Djak pesak :)

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 21. avg. 2014. u 19:43h

Na modelima pre restilizacije taj pin daje samo impuls sa PCM modula za LED indikator imobilajzera, reklo bi se... posle toga je u celu priču uveden i GEM. Ako čoveku ne smeta previše, može da ga ostavi i nepovezanog.

Slika

Ne vidim da je to išta drugačije od onoga što je Bole opisao rečima... dva plusa za sat (ne znam zašto dva, ajd' jedan je permanentni plus da bi sat uvek radio, a možda je drugi za paljenje svetla punom snagom radi bolje čitljivosti preko dana, a kad dobije napon i preko linije koja dolazi sa osvetljenja table onda prepolovi snagu osvetljenja jer ne mora toliko da šljašti noću), zatim ima već pomenuti plus sa osvetljenja i masa za sve to.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Stivipg
Kontakt:

Poruka od Stivipg » petak, 22. avg. 2014. u 08:20h

to carevi, sad ste mi pomogli skroz ... :ford:

ps.@BojanM ima li smisla da te zamolim da mi postavis sliku dzeka od sva cetri zmigavca naravno ako imas pri ruci :D

na americko trziste je led lampica na prekidacu za cetri zmigavca, tako da taj PCM/GEM bih mogao a njega prevezati ili jednostavno probusiti malu rupicu toliko da prodje ona diodica napolje (al onda bih imao dvije, jednu ne povezanu kod sata i jednu kod cetri zmig.)

http://images.gtcarlot.com/pictures/59237921.jpg e ovakva je bila US konzola

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » petak, 22. avg. 2014. u 08:29h

Ma preveži "+" kablić sa te diodice, da ide na pin 5, najlakše je probušiti rupicu ako to ne funkcioniše.

Ako ti niko drugi ne pošalje, pogledaću popodne, kad dođem za svoj računar, da skinem i sliku džeka za sva 4 žmigavca.
pozdrav, Bojan

Slika

Stivipg
Kontakt:

Poruka od Stivipg » petak, 22. avg. 2014. u 09:00h

pokusacu onda popodne da rastavim prekidac i da ispratim dje moze ici plus led-a ;)

Hvala :bravo: :bravo: :bravo:

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 23. avg. 2014. u 09:45h

Nisam slutio da je ovako komplikovano odrađen prekidač sva četiri žmigavca...

Slika

Pin 3 dolazi sa polugice žmigavaca - signal levog žmigavca (GN/YE)
Pin 4 dolazi iz osvetljenja table (OG)
Pin 5 dolazi iz modula centralne brave i sistema zaštite od krađe (BK/OG)
Pin 6 dolazi sa polugice žmigavaca - signal desnog žmigavca (GN/BU)
Pin 8 ide na polugicu žmigavca - ka zvučnom signalu rada žmigavaca i odabira opcija na putnom računaru (OG/WH)
Pin 10 je masa (BK/OG)
Pin 12 vodi na leve žmigavce i indikator rada levog žmigavca na instrument tabli (BU)
Pin 13 je +12V sa osigurača br.33 od 15A (OG)
Pin 14 vodi na desne žmigavce i indikator rada desnog žmigavca na instrument tabli (BU/RD)
pozdrav, Bojan

Slika

Stivipg
Kontakt:

Poruka od Stivipg » ponedeljak, 25. avg. 2014. u 08:31h

Hvala puno BojanM , juce sam uspio da spojim napokon sve ;)

jedino nisam imao srece sa satom, spoio sam ga i radi sve ok samo sto od 3 sata ni jednan nije skroz ispravan na svaki fali par crtica na ekran :/ .Probao sam da ih otvorim da ocistim onu kontaktnu gumu ali nista , tako da cu morati nedje otom potom da potrazim na otpad neki koji je skroz zdrav.

a evo i jedne slicice table ...
ps. oko prekidaca ventilacije i klime sam promijenio sijalice i stavio one malo vece iz iznstrumen table i dobio malo jace svijetlo thumbsuph

http://www.dodaj.rs/f/3w/s3/4GdeRNEB/20140823225746.jpg

Odgovori

Povratak na „Instalacije“