Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Поправак гријања у сједиштима Мондео Мк3

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Поправак гријања у сједиштима Мондео Мк3

Poruka od bojcistv » nedelja, 8. dec. 2013. u 21:05h

Нисам нашао сличну тему, а чуди ме јер је у питању веома чест квар. Јуче сам направио гријање у возачком сједишту које ми није радило једно двије године. Туторијал сам нашао овдје http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... nie-grzeje.

У принципу не требате знати пољски јер је све мање више видљиво са слика. Поента је да се код скидања сједишта пази да се због статичког електрицитета случајно не активирају ваздушни јастуци уграђени у сједишта. Фабрика препоручује да се скине "+" клема са акумулатора, међутим ја сам послушао савјет људи са talkford.com форума који кажу да је довољно извадити кључеве из браве и не дирати главни конектор испод сједишта једно 15 до 20 минута.

Овако је почело
Slika

Поступак је слиједећи:
Одврните предња два вијка сједишта, затим помјерите сједиште до волана и одврните још четири вијка (сви су М8х10). Каблови испод су везани са двије везице и када их пресијечете остаје вам једно 70 цм кабла да можете лијепо подићи сједиште и одврнути четири матице којим је сједећи дио сједишта (М13) причвршћен за рам. Главни конектор је спојен вијком када га одврнете и одспојите конектор можете одспојити мотор сједишта. Из главног конектора је потребно извући плави и зелени конектор и сједећи дио може да се извади и одвоји од сједишта. Ако нисте сигурни да можете све вратити како је било користите благодети дигиталне фотографије и све усликајте прије него што скинете.
Након тога, скините пресвлаку сједишта. Она је причвршћена са стране меканом пластичном лајсном на коју је тканина пресвлаке залијепљена. Лагано, равним извијачем је извадите из лежишта. Када то урадите потребно је раскопчати пластичне лајсне на средини сједећег дијела и скинути их са држача. Није тешко али је мало пипаво када радите први пут. Закрените мало лајсну и само је повуците. Када сте то урадили долазите до гријаће површине и одмах вам је јасно гдје је и зашто је настао проблем.
Slika
Жица пукне зато што је то све мало натегнуто а налази се на мјесту које је оптерећено при уласку и изласку из возила. Самим тим да вам се то не би поновило, потребно је да се те све жице мало продуже. Залемите још 5 цм жице на сваку од четири жице које иду у гријану површину. Најбоље је изловати сваки лем са термобужиром. Најбрже је и најмање простора заузима.
Све вратите на своје мјесто обрнутим редом и ако сте све урадили како треба поново ћете имати гријање дупета односно крста што је стварно екстра варијанта.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Re: Поправак гријања у сједиштима Мондео Мк3

Poruka od Grafit » ponedeljak, 9. dec. 2013. u 17:14h

Zanimljivo...

Odgovori

Povratak na „Instalacije“