Hvala ti. Sad mi je jasnije.BojanM piše:Samo sam naveo fabričke dimenzije za tvoj auto na tim veličinama felni, a veći točkovi tj. sa višom bočnom stranicom bi samo vizuelno možda bolje stajali (dubiozno, nekom se više sviđa nekome manje) ali ujedno bi mogli da prave probleme, zavisno od kombinacije sa felnama, oko praznog prostora do elemenata vešanja ili koruba... plus što bi se očitavanje pređene kilometraže i trenutne brzine promenilo u zavisnosti od razlike u prečniku točka, plus što se takva guma (najčešće) više uvija na opterećenju pa je i ponašanje vozila drugačije. Jedini pravi način da eliminišeš rupu u "popunjenosti" koševa je da spustiš auto, ali to povlači za sobom promenu u udobnosti i (naravno) smanjenje prohodnosti.Zafirovski piše:Nasao sam kalkulator na netu, i ove dimenzije koje si mi preporucio se po njemu savrseno uklapaju. 185/60 R14 - otstupanje od orginalnih 0.52% t.e. 3mm, a 195/50 R15 - otstupanje 0.17% odnosno 1mm u dijametru. (preporucena otstupanja su do +- 2.5%). Ispada da se vizuelno nece nista promeniti sto se tice ukupne velicine tocka, tacnije dijametra. Mozda ja samo umisljam da bi mu veci tockovi bolje stajali. Ipak celicare bih maknuo svakako. Help!
Čisto primera radi...
na 14" alu felnama: http://img8.imageshack.us/img8/1826/bme5c0020.jpg
na 15" alu felnama: http://img38.imageshack.us/img38/6871/bme5c0001.jpg
na 16" alu felnama: http://postimg.cc/image/j22z8hmmj/
Felne
- Zafirovski
- Poruka: 12
- Član foruma od: subota, 1. dec. 2012. u 21:36h
Re: Felne
- dax92
-
- Poruka: 7621
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
trebao si da javis, ostalo mi po vise od pola litra oba ta!dule0911 piše:Ko hoce da koristi skidol za felne moja preporuka je za Tre Pini paint remover, ima ga u farbari u bulevaru, blizu okretnice tramvaja kad se krene ka malom mokrom lugu. Nije skup, 500din je 0.75L.
http://www.ebay.it/itm/SVERNICIATORE-UN ... 0967676558
Nije previse agresivan, ali nije ni uzasno slab kao sranje zvao Beohemik Skid Boja, koja je mozda malo jaci nitro razredjivac u gustoj formi, bacene pare. Sa ovim italijanskim cu morati svaku felnu 2-3 puta premazati jer imaju nekoliko slojeva boje, ali makar boja nabubri i skida se lagano, sa Beohemikovim polu-proizvodom se nista ne skida, sem ako ste spremni da trljate i grebete kao blesavi, u tom slucaju je lakse uzeti zicanu cetku ili brusilicu sa zicom i zavrsiti posao brze i lakse.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Dok se mi nadjemo ja vec skinuo boju 
Sad ide bolni deo, smirglanje, posto ih je i prethodni vlasnik smirglao, ne ostaje mi nista drugo, mislio sam da cu bar to izbeci, ali jbg. Bar ne zurim nigde

Sad ide bolni deo, smirglanje, posto ih je i prethodni vlasnik smirglao, ne ostaje mi nista drugo, mislio sam da cu bar to izbeci, ali jbg. Bar ne zurim nigde

Fiesta!!
- dule0911
-
Jel moze ovo crnilo sa nekom pastom da se izvuce/skine?

Znam da moze uz smirglanje, ali ima na dosta sitnih mesta, pa ako ima neka varijanta da ustedim sebi vreme, super.
Edit:
I jos jedna stvar, kako maskirati imperfekcije na ivici felne, ako se polira rub? Kapiram da se to inace popunjava nekim gitom i slicno, samo ne znam koje je boje i da li ce biti previse upadljivo kad se zavrsi, ti sitni detalji me nerviraju

Znam da moze uz smirglanje, ali ima na dosta sitnih mesta, pa ako ima neka varijanta da ustedim sebi vreme, super.
Edit:
I jos jedna stvar, kako maskirati imperfekcije na ivici felne, ako se polira rub? Kapiram da se to inace popunjava nekim gitom i slicno, samo ne znam koje je boje i da li ce biti previse upadljivo kad se zavrsi, ti sitni detalji me nerviraju

Fiesta!!
- Taunus 17m
- Poruka: 1877
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h
Ove male rupice nikada neces izvuci , to je rak aluminijuma , nemoj se cimati mnogo.Sto se rubova tice , turpiju u ruke i lagano turpijanje .Ogrebotine ce nestati a onda smirgle i poliranje.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4
- dule0911
-
Problem je sto su ogrebotine na rubovima ponegde duboke 1-2mm, ne znam jel pametno da to skinem turpijom?
Rupice tj crnilo cu pokusati jos malo sa 180 smirglom, jer sam do ovoga dosao posle dosta smirgle, jos toliko da teram i skinem jos malo, bicu zadovoljan
I ovako se ne vide mnogo, nego eto, nervira me
Rupice tj crnilo cu pokusati jos malo sa 180 smirglom, jer sam do ovoga dosao posle dosta smirgle, jos toliko da teram i skinem jos malo, bicu zadovoljan

I ovako se ne vide mnogo, nego eto, nervira me

Fiesta!!
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
samo šmirglom cepaj ogrebotine na rubovima (sporo i dosadno ali može da se sredi,samo prisloniš smirglu i samo rotiraš šmirglu kako se istroši)... ubaci u prvu i bez gasa 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- dule0911
-
Druga i mali gas radi posao, samo mora brze da se sklanja smirgla da se ne zapali (koristim vodenu, pravim mali sivi vodopad po krilu i haubi
). U prvoj bi to potrajalo
To mu dodje slicno kao sa turpijom, kazem, zbog dubine ogrebotina, ne znam jel ce posle praviti problem sto se tice balansiranja itd, videcu da uslikam (samo ta jedna felna ima "veca" ostecenja po rubu, ostale imaju plice i manje).

To mu dodje slicno kao sa turpijom, kazem, zbog dubine ogrebotina, ne znam jel ce posle praviti problem sto se tice balansiranja itd, videcu da uslikam (samo ta jedna felna ima "veca" ostecenja po rubu, ostale imaju plice i manje).
Fiesta!!
- Crni Pero
- Poruka: 186
- Član foruma od: nedelja, 18. avg. 2013. u 21:41h
dule0911 piše:Druga i mali gas radi posao, samo mora brze da se sklanja smirgla da se ne zapali (koristim vodenu, pravim mali sivi vodopad po krilu i haubi). U prvoj bi to potrajalo
![]()
Ne znam jel ima al mora bit negdje po trgovinama traži tekući aluminij, ja sam na svojoj s tim rubove poslije brušenja prošao i popunio dublje ogrebotine i neke rupice i poslije farbanja se i ne kuži s tim da se skoro nije ni vidjelo kad sam pokrpao.
Loctite 3475 - epoksidna masa sa aluminijskim punilom.
Ovoreno vrijeme za nanošenje i rad: 45min
Vrijeme fiksiranja: 180min
Radna temperatura -20C° do 120C°
Pakiranja: 500g set
Aluminijski kit. Malo se skuplja pri stvrdnjavanju (0.1 %) Idealno za popravak i obnovu istrošenih metalnih dijelova: cijevi i odlijevaka kao i pukotina u kučištima i strojnim dijelovima.
- dule0911
-
Hvala, videcu sta mi je ciniti. Mislim, slikacu sutra pa da vidimo sta je najpametnije, ali svidja mi se da ima resenje i za popunjavanje rupa
Samo da se ne vidi (mnogo) posle toga, jer ce pored toga sve biti polirano. Da farbam ne bi bilo nikakvih problema, vec bih nasao neki git za aluminijum i popunio, ionako se nece videti 

Fiesta!!
- Crni Pero
- Poruka: 186
- Član foruma od: nedelja, 18. avg. 2013. u 21:41h
Ako sam pomogao, biće mi drago! Kažem ti, ja kad sam ronalke radio...bile su groblje...rubovi......mislim da su vidjeli svaku ivicu u Osijeku. Sama bivša vlasnica je rekla da uvjek felfom zakaci. ja popunio, prebrusio i skoro se razlika ne vidi. e sad ti poliraš pa neznam kako će se tu ponašati.
- dragovance
- Poruka: 6
- Član foruma od: ponedeljak, 18. mar. 2013. u 16:28h
Pozdrav svima
Gde mogu nabaviti matice sa plivajućim konusom za fokusa 1.8 tddi sa slike? Hvala unapred
Gde mogu nabaviti matice sa plivajućim konusom za fokusa 1.8 tddi sa slike? Hvala unapred
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
mislim da imas dve vrste tj sirine,od 5.5 i 6cm
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
Pa razmišljam se još, a ove su mi se izuzetno svidile. Ne znam još da li je izvodljivo na mom Mondeu bez nekih prepravki i dorada metnuti 18-ke, ali otom potom.
Znaš li možda nešto o ovim felnama?
Znaš li možda nešto o ovim felnama?

Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)
- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
5x108 ako se ne varam (MK3 / 2004 god.)?
Upoznat sam sa time da Focus ima 4 a Mondeo rupu više, pa se zato raspitujem da li ko može prepoznati proizvođača da čačkam i tražim dalje sa 5 rupa nešto slično.
Upoznat sam sa time da Focus ima 4 a Mondeo rupu više, pa se zato raspitujem da li ko može prepoznati proizvođača da čačkam i tražim dalje sa 5 rupa nešto slično.
Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)
- bossko77
- Poruka: 1378
- Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h
http://www.ebay.de/itm/Oxygen-alufelgen ... 2ed380f1d2
Oxygen felna ista kao na mom taunusu samo drugacije farbana
Oxygen felna ista kao na mom taunusu samo drugacije farbana