Zatamnjivanje stakala
- Dalmatinac
- Poruka: 1257
- Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
- Kontakt:
Re: Zatamnjivanje stakala
Ako oni kod kojih ides na tehnicki postuju propise nece te pustiti. Ako registrujes preko neke agencije da ni ne ides na tehnicki onda mozes imati sta hoces 

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Džaba sve kad saobraćajac bude tražio uverenje o atestu. Isto kao i za plin.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
nazvao grand motors.
3000din je saglasnost,
kopija L.K i
Kopija saobracajne zajedno sa ispunjenim nekim obrascem sa:
http://ford.rs/Potvrde_I_Homologacije
i salje se na email sa te stranice
edit -
verovatno ovo:
http://ford.rs/assets/pdf/FORD%20Srbija ... 20form.pdf
3000din je saglasnost,
kopija L.K i
Kopija saobracajne zajedno sa ispunjenim nekim obrascem sa:
http://ford.rs/Potvrde_I_Homologacije
i salje se na email sa te stranice
edit -
verovatno ovo:
http://ford.rs/assets/pdf/FORD%20Srbija ... 20form.pdf
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- Dalmatinac
- Kontakt:
Koliko onda na kraju izadje? Oko 15000? I to ako prodje atest. Moje su global... Koje si ti stavljao?
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
na mondea nemam nista, na focusu su lumar.
ne znam koliko izlazi posto verujem da niko nema potvrde za folije..
ne znam koliko izlazi posto verujem da niko nema potvrde za folije..
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
- Dalmatinac
- Kontakt:
Jesi to stavljao kod onog tipa u S Kamenici? Ako si kod njega mozda i budes mogao nesto dobiti jer on radi sa ovima iz BG "Black glass" Tamo sam ja peugeota radio, i stvarno su extra folije!
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Cek, koja je onda to fora kad se kaze da iza vozaca mozes kolko hoces ako imas retrovizore a sad ispade da i za leptire moras atest da imas. Bananaaaaaa drzava 

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Šta je tu novo ili čudno, pa jasno je od početka da vozilu koje nema oba retrovizora će raditi i proveru propustljivosti zadnjih stakala.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Niko nije ni rekao drugačije, jedino novo ili čudno je da ti izgleda treba dozvola proizvođača da bi zatamnio i ono što je zakonom eksplicitno dozvoljeno da se zatamni koliko hočeš.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
Upravo, sta ce onda da se desi sa npr van automobili sa obojenim staklima ?
Najveca glupost je ta sto konkretno lumar folija nema ni jedan minus sto se tice bezbednosti u saobracaju.
Sta ce oni kojima je fabricki zadnji deo auta zatamnjen ?
Najveca glupost je ta sto konkretno lumar folija nema ni jedan minus sto se tice bezbednosti u saobracaju.
Sta ce oni kojima je fabricki zadnji deo auta zatamnjen ?

Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- mbole
- Poruka: 14946
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Oni kojima je fabricki zatamnjen, nece ama bas nista. Posto je auto prosao homologaciju kao takav i nema nikakve potrebe da se radi atest.
Cak i kada je naknadno ugradjeno zatamnjeno staklo (znaci ne folija, vec samo staklo je zatamnjeno), ko sto bojan napisa, staklo na sebi ima oznaku homologacije, pa ti nije potreban nikakav atest.
A da bas na tehnickom iili pandur na ulici znaju dal je tebi auto tako proizveden... malo morgen, jos nismo dobacili do takvog nivoa povezanosti.
Po cemu se van razlikuje od bilo kog drugog automobila?
Konkretno ili nekonkretno, svaka ali apsolutno svaka folija koja zatamnjuje stakla, kao i svako ali apsolutno svako zatamnjeno staklo ima i te kako minusa sto se tice bezbednosti u saobracaju, al ocigledno je bitnije kurciti se nego videti sta se zbiva unaokolo.
Kroz zatamnjenu zadnu sajbnu ne vidis da je treci auto ispred tebe poceo da koci. Kroz zatamnjeno bocno staklo onoga pored tebe, ne vidis pesaka ili kamion koji dolazi otuda.
I tvrdim: zatamnjena stakla u bilo kom obliku su samo izraz kurcenja i apsolutno nicega vise.Sve bajke o suncu, UV, IC itd trt mrt su samo izgovor. Vidla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
No, posto zakone vec dve decenije pisu novokomponovani, kojima je isto to kurcenje sasvim normalna pojava, a bezbednost saobracaja poslednja rupa na svirali (o kojoj usput nemaju ni blagog pojma)... imamo zakon kakav imamo.
Cak i kada je naknadno ugradjeno zatamnjeno staklo (znaci ne folija, vec samo staklo je zatamnjeno), ko sto bojan napisa, staklo na sebi ima oznaku homologacije, pa ti nije potreban nikakav atest.
A da bas na tehnickom iili pandur na ulici znaju dal je tebi auto tako proizveden... malo morgen, jos nismo dobacili do takvog nivoa povezanosti.
Konkretno ili nekonkretno, svaka ali apsolutno svaka folija koja zatamnjuje stakla, kao i svako ali apsolutno svako zatamnjeno staklo ima i te kako minusa sto se tice bezbednosti u saobracaju, al ocigledno je bitnije kurciti se nego videti sta se zbiva unaokolo.
Kroz zatamnjenu zadnu sajbnu ne vidis da je treci auto ispred tebe poceo da koci. Kroz zatamnjeno bocno staklo onoga pored tebe, ne vidis pesaka ili kamion koji dolazi otuda.
I tvrdim: zatamnjena stakla u bilo kom obliku su samo izraz kurcenja i apsolutno nicega vise.Sve bajke o suncu, UV, IC itd trt mrt su samo izgovor. Vidla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
No, posto zakone vec dve decenije pisu novokomponovani, kojima je isto to kurcenje sasvim normalna pojava, a bezbednost saobracaja poslednja rupa na svirali (o kojoj usput nemaju ni blagog pojma)... imamo zakon kakav imamo.
Djak pesak 

- Sharpshooter
- Poruka: 5109
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Sada već preteruješ.mbole piše:I tvrdim: zatamnjena stakla u bilo kom obliku su samo izraz kurcenja i apsolutno nicega vise.Sve bajke o suncu, UV, IC itd trt mrt su samo izgovor. Vidla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
Pošto sam tokom leta vozio dva auta po onom suncu i vrućinama, jedan zatamljen (Ka) u drugi ne (ST), mogu ti odmah reći da je razlika drastična, kada upekne sunce u po dana.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- SimkeFordMK3
- Poruka: 718
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
Sem što iz iskustva znam da su folije dobre protiv jakog sunca i zagrevanja automobila na suncu u potpunosti se slažem sa svime što si napisao...mbole piše:Oni kojima je fabricki zatamnjen, nece ama bas nista. Posto je auto prosao homologaciju kao takav i nema nikakve potrebe da se radi atest.

Al' kad već mogu svi (mislim ceo svet ne samo na Srbiju) onda hoćemo i mi...
Mislim da je od svega najgore sama bezbednost u saobraćaju i to što ne vidiš ništa ispred... Zato ja uvek kada sustignem nekog i ne vidim ništa isped, ili napravim odstojanje, ili malo zagazim po liniji... XX puta me je to "izvirivanje" spasilo udesa...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- BojanM
- BOFH
Mbole hoće verovatno da kaže da "obične smrtnike" sitno zabole za stavljanje folija, to je rezervisano za one koji od (upisati po želji: automobila, života... itd.) žele nešto više. Neko to zove kurčenje, neko nekim drugim imenom, svede se na slično.
Ako to zanemarimo -- da, sve te sitnice su samo izgovori, povodi ili dobri razlozi (zavisno u kom si taboru) ZA stavljanje folija.
To što ti ne vidiš kroz stakla drugog vozila smeta, ali isto važi i kada je ispred tebe neko dostavno vozilo, kamion, autobus... upotrebi se zdrav razum, smanjiš brzinu, povećaš odstojanje, malo obratiš pažnju i mirna Bačka.
No, da izbegnemo zamenu teza: realno, nijedna administrativna tarifa ovog sveta niti bilo kakav papir proizvođača neće naterati onog ko stavi folije da obrati pažnju više nego inače na vozila oko sebe, na pešake koji mogu da mu istrče ili na bilo šta drugo što se dešava oko njega. Pogotovo mi to ne pije vodu za one koji bi tim folijama da se "kurče" i kojima realno veća cifra koju trebaju da plate ništa ne znači; ako je bahat bio - bahat je i ostao, i pre i posle atesta. Osim što služi za ubiranje nameta i pišanje po sirotinji, JEDINA pozitivna stvar u celoj priči je što neće moći baš sve da se lepi na staklo (za sada; dok neko ne nađe šemu i za to). Sve drugo? Opušteno je moglo i bez toga.
Ako to zanemarimo -- da, sve te sitnice su samo izgovori, povodi ili dobri razlozi (zavisno u kom si taboru) ZA stavljanje folija.
To što ti ne vidiš kroz stakla drugog vozila smeta, ali isto važi i kada je ispred tebe neko dostavno vozilo, kamion, autobus... upotrebi se zdrav razum, smanjiš brzinu, povećaš odstojanje, malo obratiš pažnju i mirna Bačka.
No, da izbegnemo zamenu teza: realno, nijedna administrativna tarifa ovog sveta niti bilo kakav papir proizvođača neće naterati onog ko stavi folije da obrati pažnju više nego inače na vozila oko sebe, na pešake koji mogu da mu istrče ili na bilo šta drugo što se dešava oko njega. Pogotovo mi to ne pije vodu za one koji bi tim folijama da se "kurče" i kojima realno veća cifra koju trebaju da plate ništa ne znači; ako je bahat bio - bahat je i ostao, i pre i posle atesta. Osim što služi za ubiranje nameta i pišanje po sirotinji, JEDINA pozitivna stvar u celoj priči je što neće moći baš sve da se lepi na staklo (za sada; dok neko ne nađe šemu i za to). Sve drugo? Opušteno je moglo i bez toga.
pozdrav, Bojan

- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Kao prvo, ne znam za vas, ali meni sunce veoma smeta. Dovoljno je da po vrelom danu spustis prozor i osetis prženje kože na licu i rukama.
Drugo, bezbednost od rasipanja stakla, ili kod obijanja auta koje podrazumeva lomljenje prozora. Lako ga je slomiti, ali treba bas razlupati vise puta da bi se i folija pocepala.
Treće, ako slucajno ostavim nešto u autu, obijači će teže uočiti kesu sa prljavim gaćama koja im se dopala, pa opet se vracamo na ono gore pod 2.
Znači folije su kod mene pod "must have".
Drugo, bezbednost od rasipanja stakla, ili kod obijanja auta koje podrazumeva lomljenje prozora. Lako ga je slomiti, ali treba bas razlupati vise puta da bi se i folija pocepala.
Treće, ako slucajno ostavim nešto u autu, obijači će teže uočiti kesu sa prljavim gaćama koja im se dopala, pa opet se vracamo na ono gore pod 2.
Znači folije su kod mene pod "must have".
- BojanM
- BOFH
Ja sam lično hteo da stavim na sva stakla (osim šoferke, naravno) onu najsvetliju foliju, čisto zbog tog prženja po koži. Estetika velikog procenta zatamnjenja stakla mi je onako, ni tamo ni tamo, teže uočavanje stvari u kolima može a ne mora da bude (i do sada sam izbegavao da ostavljam na vidnom mestu stvari koje mogu da budu interesantne obijačima). Pride, slažem se sa Boletom u smislu da su stakla na kolima tu sa razlogom, i da ti vidiš kroz njih kako treba a i da drugi mogu ranije da uoče neke stvari. Međutim, jako bih rado da izbegnem da sednem u vrelo sedište ili da mi koža sa ruke ostane na volanu, a za to realno nemaš pametno rešenje osim folije na prozoru... i eventualno rasipanje stakla bih rado izbegao (ko nije skupljao srču po kolima ne zna kako to izgleda i gde se sve zavuku staklići).
No, opet kažem "HTEO sam" da stavim... sad po ovim novim pravilima, stvarno razmišljam da li mi treba sva ta zezancija, profilisanje od strane čuvara reda i zakona, ali najviše mi lično ide na živac što sada treba da dokazujem (čitaj: platim za) slobodu koju sam već imao, da bih odradio identičnu stvar (svakako ono što sam imao nameru da radim ne bih ni radio sa buvljačkim folijama, niti sam, nego bih odradio to kulturno - kvalitetnom folijom, u renomiranom servisu, u okvirima onoga što je propisano zakonom). No, to je samo moj stav, a zakon treba da bude isti za sve - ali to ne znači da treba da ćutim i uživam i da mi se dopada kada prave ovakve gluposti.
No, opet kažem "HTEO sam" da stavim... sad po ovim novim pravilima, stvarno razmišljam da li mi treba sva ta zezancija, profilisanje od strane čuvara reda i zakona, ali najviše mi lično ide na živac što sada treba da dokazujem (čitaj: platim za) slobodu koju sam već imao, da bih odradio identičnu stvar (svakako ono što sam imao nameru da radim ne bih ni radio sa buvljačkim folijama, niti sam, nego bih odradio to kulturno - kvalitetnom folijom, u renomiranom servisu, u okvirima onoga što je propisano zakonom). No, to je samo moj stav, a zakon treba da bude isti za sve - ali to ne znači da treba da ćutim i uživam i da mi se dopada kada prave ovakve gluposti.
pozdrav, Bojan

- mbole
Usijano sediste i volan dolaze prvenstveno od sofersajbne (ubedljivo najveca povrsina, pod najmanjim uglom), koju nikako ne smes da zatamnis. Prednja bocna stakla smes da zatamnis za bese 30%, pri cemu je staklo koje dozvolajva da prodje sunce do tvog sedista jedno 3-4 puta manej od sofersajbne, i pod takvim uglom da sunce moze da bije ili na jako mali deo sedista (pri cemu prolazi kroz jako debeo sloj stakla), ili je na izlasku/zalasku pa taj posao obavlja atmosfera.
Tako da je taj razlog na jako klimavim nogama.
Neko pomenu: "kad spustim prozor, pece sunce".
To ce reci da fabricka stakla vec imaju UV ili koju vec zastitu (kao sti ih i imaju na 99% automobila proizvedenih u protekle dve decenije).
Izgovori, izgovori...
Tako da je taj razlog na jako klimavim nogama.
Neko pomenu: "kad spustim prozor, pece sunce".
To ce reci da fabricka stakla vec imaju UV ili koju vec zastitu (kao sti ih i imaju na 99% automobila proizvedenih u protekle dve decenije).
Izgovori, izgovori...
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
Bole, svako dužno poštovanje, ali molim te da ne učiš ćaću kako se prave deca. Figurativno, da ne kreneš da me propituješ koliko potomaka imam.
Sedište može da se ugreje do neprijatnog nivoa i kad sunce ne prži direktno na njega, čak i kada si u relativnoj hladovini. Isto tako i volan. Ako ne veruješ, proveravaj slobodno u praksi, ja već jesam. Doduše, zaista još uvek nisam doslovce ostavio kožu ni na jednom ni na drugom. Za to vidi: https://sh.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(figura)
Ako mogu da pomognem sebi da ne umrem (hiperbola) od vrućine dok dočekam da posle sto godina (hiperbola) klima krene da hladi kako treba - ja, za svoj džep, imam sasvim dobar izgovor. Ako se tebi taj izgovor ne dopada, to nije moj problem.
Sedište može da se ugreje do neprijatnog nivoa i kad sunce ne prži direktno na njega, čak i kada si u relativnoj hladovini. Isto tako i volan. Ako ne veruješ, proveravaj slobodno u praksi, ja već jesam. Doduše, zaista još uvek nisam doslovce ostavio kožu ni na jednom ni na drugom. Za to vidi: https://sh.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(figura)
Ako mogu da pomognem sebi da ne umrem (hiperbola) od vrućine dok dočekam da posle sto godina (hiperbola) klima krene da hladi kako treba - ja, za svoj džep, imam sasvim dobar izgovor. Ako se tebi taj izgovor ne dopada, to nije moj problem.

pozdrav, Bojan

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja nemam tonirana niti stakla sa UV zastitom, jel smem ja da stavim foliju bez izgovora 

Fiesta!!
- mbole
Kada sunce ne przi direktno, folija ili zatamnjenje nemaju ama bas nikakav uticaj.
Jedino sto oba umanjuju je deo toplote prenet zracenjem.
Deo prenet konvekcijom uvek ostaje isti. Ajde, umanjice folija za neki mikroprocenat, ali to je jednostavno zanemarljivo. Em nema neki nizak koeficijent toplotne provodljivosti, em je tanka.
Tako da kad je auto u ladovini tj nema zracenja, bice isto vruc imao najobicnija prozorska stakla, ili mu stakla bila premazana neprovidnom crnom farbom.
Jedino sto oba umanjuju je deo toplote prenet zracenjem.
Deo prenet konvekcijom uvek ostaje isti. Ajde, umanjice folija za neki mikroprocenat, ali to je jednostavno zanemarljivo. Em nema neki nizak koeficijent toplotne provodljivosti, em je tanka.
Tako da kad je auto u ladovini tj nema zracenja, bice isto vruc imao najobicnija prozorska stakla, ili mu stakla bila premazana neprovidnom crnom farbom.
Djak pesak 

- Dalmatinac
- Kontakt:
- mbole
- Dalmatinac
- Kontakt:
Vidim ti si ucio sve i svasta
Expert za sve, samo pitajte za misljenje 

- popovicvl
- Poruka: 5655
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Klasican Srbin. Bitno je samo posrati se po glavi 1000 inzenjera. I eto pametniji si.
http://www.vquestfilms.com/blog/2011/01 ... st-report/
Bar na brzinu pregled rezultata:

http://www.vquestfilms.com/blog/2011/01 ... st-report/
Bar na brzinu pregled rezultata:

- Vladapetr
- Poruka: 397
- Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h
Kao i za većinu drugih stvari u životu, po nečemu najglasnije i najstrastnije pljuju oni koji o tome nikakvo lično iskustvo nemaju. Folije na staklima rade ozbiljan posao, ko to ne vidi je ili zlonameran ili neke stvari ne razume (da se izrazim politički korektno) 
Sama sedišta su manje vidljiva pa si mnogo manje izložen "radoznalim" pogledima i eventualnom obijanju auta, maloj deci je vožnja mnogo prijatnija (imam i zavesice i ne mogu da se porede po efektu), a vozaču nikada staklo ne bude vrelo. Ako leti na automobilu bez folija nasloniš ruku na sims kod stakla, bude vrelo koliko god da klima radi. Sa folijama, čak i najsvetlijim, to nije slučaj.
Automobilu parkiranom na suncu se šoferka za čas pokrije nekim od onih štitnika, ako ti ostale prozore štite folije temperatura će biti nekih 10C manja nego bez njih. Sad bi trebalo da, kad se parkiram, na sve prozore kačim štitnike jer su folije "kompleksi i kurčenje"!? Ma važi
Ono što mene interesuje je, da li se i gde mogu kupiti fabrički zatamnjena stakla za Ford, konkretno za C-Max? Mislim na stakla tamnija od standardnih.
Burazer je proveravao u Luksemburgu i Francuskoj, navodno mu iz Forda rekli da se to ni ne pravi. U svakom slučaju sam spreman da platim i duplo više za takvu varijantu jer ovim skotovima ne bih da dam ni dinara.

Sama sedišta su manje vidljiva pa si mnogo manje izložen "radoznalim" pogledima i eventualnom obijanju auta, maloj deci je vožnja mnogo prijatnija (imam i zavesice i ne mogu da se porede po efektu), a vozaču nikada staklo ne bude vrelo. Ako leti na automobilu bez folija nasloniš ruku na sims kod stakla, bude vrelo koliko god da klima radi. Sa folijama, čak i najsvetlijim, to nije slučaj.
Automobilu parkiranom na suncu se šoferka za čas pokrije nekim od onih štitnika, ako ti ostale prozore štite folije temperatura će biti nekih 10C manja nego bez njih. Sad bi trebalo da, kad se parkiram, na sve prozore kačim štitnike jer su folije "kompleksi i kurčenje"!? Ma važi

Ono što mene interesuje je, da li se i gde mogu kupiti fabrički zatamnjena stakla za Ford, konkretno za C-Max? Mislim na stakla tamnija od standardnih.
Burazer je proveravao u Luksemburgu i Francuskoj, navodno mu iz Forda rekli da se to ni ne pravi. U svakom slučaju sam spreman da platim i duplo više za takvu varijantu jer ovim skotovima ne bih da dam ni dinara.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.