Koje zvucnike da kupim??
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
Re: Koje zvucnike da kupim??
U ogromnoj teznji da ispadnes pametan prosirujes pricu. Bez uvrede, ali prateci tvoje postove stalno uvodis nove stvari u cilju da izbegnes diskusiju koju si sam zapoceo bez validnih cinjenica. Sad odjednom treba da raspravljamo o proizvodima kod nas i iz inostranstva.
Odmah da ti kazem da nisi u pravu. Model Alpine koji se prodaje kod nas je isti kao i u Evropi. Naravno govorim o istom modelu (iste oznake). E sad posto je nase trziste manje zahtevno po pitanju kvaliteta a vise po pitanju nize cene, proizvodi koji se nude kod nas, redje se nalaze u Evropi i obrnuto.
Odmah da ti kazem da nisi u pravu. Model Alpine koji se prodaje kod nas je isti kao i u Evropi. Naravno govorim o istom modelu (iste oznake). E sad posto je nase trziste manje zahtevno po pitanju kvaliteta a vise po pitanju nize cene, proizvodi koji se nude kod nas, redje se nalaze u Evropi i obrnuto.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- FiestaRS
- VIP
- Poruka: 4298
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
- Kontakt:
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Zamenio + i - na jednom zadnjem zvucniku i to je bio problem slabog basa. Reseno 

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ocigledno od price nema nista,tako da cu stati ovde.. Ako se toliko zanimate idite na audio forume HiFi i elitesecurity,pa cemo da pricamo o audio sistemima do mile volje. Bez uvrede,ali da bi pricali o necemu morate to i da razumete..da li vi razumete kako rade zvucnici,pojacala...ali dobro,ja se samo pravim pametan.
@neskopk
Obrni sad na oba zvucnika plus i minus,morala bi da bude ista situacija. Ako nije,onda te sluh vara.
@neskopk
Obrni sad na oba zvucnika plus i minus,morala bi da bude ista situacija. Ako nije,onda te sluh vara.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Obrnuo samo na zadnjem levom. Prvo sam obrnuo na oba i ista situacija,a onda sam obrnuo samo na levom i to je to. Veeelika razlika ni ja nisam mogo da verujem
Poslednja izmena: Neša, na dan sreda, 3. jun 2009. u 18:01h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Jednostavno rešenje,jednostavnog problema... mogao sam da pretpostavim da je faza bila u pitanju.
@Dusan64
Kada obrneš na oba zvučnika plus i minus ništa nisi uradio... dobio si isto...
Kada obrneš samo na jednom zvučniku plus i minus... medjusobno se potiru zvučnici i gubi se totalno bass... ili ako nisu bili u fazi dobija se bass i oba zvučnika normalno rade.
@Dusan64
Kada obrneš na oba zvučnika plus i minus ništa nisi uradio... dobio si isto...
Kada obrneš samo na jednom zvučniku plus i minus... medjusobno se potiru zvučnici i gubi se totalno bass... ili ako nisu bili u fazi dobija se bass i oba zvučnika normalno rade.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Dusan64
Normalno. Zato i kazem da proba sad da na oba obrne,ako bude isto onda je to resenje,a ako bude "gore" onda ga samo sluh vara.
- FiestaRS
- VIP
- Poruka: 4298
- Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
- Kontakt:
Dusan64 piše:Ocigledno od price nema nista,tako da cu stati ovde..
Potpuno se slazem, i tema bi mogla pod katanac jer je puno

- rista
- Poruka: 123
- Član foruma od: utorak, 8. sep. 2009. u 14:21h
Cao narode, evo par pitanja za vas. Sta predlazete konkretno od zvucnika za pozadi (elipse, jer je otvor u limu stranice elipsastog oblika) za fisestu 2006. god. U pitanju je auto sa troja vrata (napred fabricki zvucnici koji rade sasvim korektno) u kombinaciji sa fabrickim pleyer-om cd 6000 (za sada, kasnije verovatno neki DVD). Pored toga imam JBL-ov woofer -12" i Kenwood-ovo pojacalo KAC 846 (korisceno u prethodnom autu). Naravno moze i cena pojedinih modela ako znate, naravno(samo da se unapred ogradim cenom do recimo nekih 80e,
). Hvala unapred. PoZ

RISTA
- Dusan64
Ako imas woofer,ne trebaju ti elipse. To se obicno ne mesa,znaci ili woofer,ili elipse,nikako oba. Barem je to pravilo...
- Markedjani
- Predsednik kluba
Nije to nikakvo pravilo... ako je tako onda ne treba ni jedan zvučnik pozadi ?
Kad već ima otvor i rupe za elipse neka ih stavi... čisto malo da pojača visoke i srednje tonove... pošto će woofer završavati posao sa niskim tonovima.
Mnogo je ružno kad u kolima preovlađuju samo niski tonovi bez trunke visokih i srednjih tonova... što dosta ljudi i radi... bitno je da drma i gruva... a zvuk je tamo negde na 54. mestu.
Kad već ima otvor i rupe za elipse neka ih stavi... čisto malo da pojača visoke i srednje tonove... pošto će woofer završavati posao sa niskim tonovima.
Mnogo je ružno kad u kolima preovlađuju samo niski tonovi bez trunke visokih i srednjih tonova... što dosta ljudi i radi... bitno je da drma i gruva... a zvuk je tamo negde na 54. mestu.

- Dusan64
To sam naucio od DYNOBLASTERA,poenta price je da jedno drugom ometa rad,ne mogu da pogode fazu..valjda,ne secam se tacno sta je pricao... Inace preporuka za elipse je Alpina naravno.. Mislim da mogu da se nadju neke do 80e...
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
A ja bas obrnuto razmisljam: bitno je da zveci na sve strane, a da li drma to mi nije previse bitnoMarkedjani piše:bitno je da drma i gruva... a zvuk je tamo negde na 54. mestu.

Fiesta!!
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ne mogu da pogode fazu ako su elipse i woofer vezani na pojačalo... i ako su oba odvrnuta do panja...Dusan64 piše:To sam naucio od DYNOBLASTERA,poenta price je da jedno drugom ometa rad,ne mogu da pogode fazu..valjda,ne secam se tacno sta je pricao... Inace preporuka za elipse je Alpina naravno.. Mislim da mogu da se nadju neke do 80e...
Ali npr kada vežeš elipse na jedan HU koji ne može da istera full potencijal elipsi... pored jednog woofera od tih elipsi čućeš samo visoke i srednje tonove

- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
Pazi ako budes stavljao vece zvucnike u vrata jer je sasvim izvesno da nece lepo raditi jer im treba prostora a to mozes da resis tako sto ces da napravis solju za zvucnik pa da ih zajedno ugradis.
CarSoundSystem
- Dusan64
Nisam se udubljivao bas u to,ali mi i logicno da se stavlja ili samo woofer,ili elipse.. Ako je woof kvalitetan,bolje tih 80e uloziti u dobre visokotonce i srednjotonce i skretnice... To je onda nesto.Markedjani piše:Ne mogu da pogode fazu ako su elipse i woofer vezani na pojačalo... i ako su oba odvrnuta do panja...Dusan64 piše:To sam naucio od DYNOBLASTERA,poenta price je da jedno drugom ometa rad,ne mogu da pogode fazu..valjda,ne secam se tacno sta je pricao... Inace preporuka za elipse je Alpina naravno.. Mislim da mogu da se nadju neke do 80e...
Ali npr kada vežeš elipse na jedan HU koji ne može da istera full potencijal elipsi... pored jednog woofera od tih elipsi čućeš samo visoke i srednje tonove

- Markedjani
- Predsednik kluba
Ama može on da stavi pozadi šta hoćeš... ne mora elipse... može da stavi i 13-ice... isti mu đavo!
Nego moja poenta priče je kad već ima rupu za te elipse neka uzme zvučnik i neka stavi u predviđeno mesto... čisto da popuni zvuk
Nego moja poenta priče je kad već ima rupu za te elipse neka uzme zvučnik i neka stavi u predviđeno mesto... čisto da popuni zvuk

- Dusan64
Onda moj glas ide Blaunpunkt-u... Oni su krestavi,sto da baca pare na alpine kad mu ne treba vise basa.
- rista
Moje misljenje je (na osnovu iskustva iz prethodnog auta, na polici pozadi 2 Pioneer-a od 20cm pogonjeni HU Pioneer deh 6800 i u gepeku woofer JBL12" a napred-vrata16cm+visoki u instrument-tabli) da mi elipse daju upravo te visoke i srednje tonove i na taj nacin dobije se na kvalitetu zvuka u kabini, da i onaj ko sedi na zadnjem sedistu cuje nesto sem udaranja vufera. Ja sam pristalica varijante kvalitetnog zvuka a ne toliko glasnoce(necu ici na DB), ali naravno slusam uvek savete iskusnijih ljudi pa sam se zato i obratio vama za misljenje.
RISTA
- Dusan64
Ako zelis kvalitet onda stavljaj ono sto ti fali u zvuku,toliko je jednostavno. I nisi svestan koliko pravilno odabrana skretnica doprinese kvalitetu zvuka...
- rista
Narode jel moze neko misljenje o Alpine-SPE69C3 zvucnicima? Kako rade ako neko ima iskustva sa njima?
RISTA
- cvilijams
- Poruka: 502
- Član foruma od: utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h
- Kontakt:
Ista prica je bila kod mene ali nisam video ranije pitanje pa nisam ni odgovorio.Na Blaupunktovim elipsama sam samo zamenio + i - na jednoj elipsi i biju kao blesave!
A ova prica o Alpine kako nije istog kvaliteta kod nas i u Evropi stvarno ne pije vodu,jer sam imao prilike da se uverim u to tako da verujte mi istog su kvaliteta ali se kod nas Alpine mnogo manje kupuje zbog svoje jace ccene.
Ali kako kazu koliko para toliko muzike.
A ova prica o Alpine kako nije istog kvaliteta kod nas i u Evropi stvarno ne pije vodu,jer sam imao prilike da se uverim u to tako da verujte mi istog su kvaliteta ali se kod nas Alpine mnogo manje kupuje zbog svoje jace ccene.
Ali kako kazu koliko para toliko muzike.
CarSoundSystem
- zkoturovic
- Poruka: 11
- Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 12:37h
U pravu si brate,moj mondeo 2001,ima samo dva zvucnika napred i fabrican kasetofon,kada odvrnem na 30 imam utisak da je ful muzika u njemu tako da... sve pohvale za fabricko ozvucenje..... Inace imate cast da pricate sa bivsim DZ-ejem,tako da mi kvalitet zvuka nije nepoznat....Mickey038 piše:Rekoh, hvalisanje nije tema ovog posta...Dusan64 piše: U cemu je problem sa mojim tonom? Svejedno je meni,bacajte pare ako hocete,ali to se tako ne radi... Nisam ja pomesao nista,ali se covek nauci kroz praksu... Cucete moje ozvucenje na nekom okupljanju,pa onda mozemo da pricamo...
Covek moze da se nauci i kroz diskusiju sa ljudima, ali ako mu se namece misljenje moze se stvoriti kontra efekat. Markedjani mu je dao savet i kada bi ostali pratili njegov primer, i davali savete, covek bi imao jasniju sliku sta da radi.
E da, i da se osvrnem na fordovo fabricko ozvucenje. Jeli neko cuo ozvucenje koje se ugradjuje u novog fokusa i mondea? Jeli to dno dna??? Jeli neko cuo fabricko ozvucenje golfa II iz 1986 god? Kakvo je to ozvucenje? Svako vreme ima svoje tehnolosko "savrsenstvo" pa bi trebalo razmisliti i o tome.
- pelepop
- Poruka: 159
- Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h
Gde da nadjem zvucnike za Mondea mk4?
Precesljao sam forum, i nisam nigde nasao informaciju. Nesto mi zao da secem onaj fabricki dzek, i da kupim bilo koje zvucnike od 17cm.
Sta vi radite kada dodje da treba da se menja zvucnik? Traziti original ili ne?
Precesljao sam forum, i nisam nigde nasao informaciju. Nesto mi zao da secem onaj fabricki dzek, i da kupim bilo koje zvucnike od 17cm.
Sta vi radite kada dodje da treba da se menja zvucnik? Traziti original ili ne?
Kom opanci tom i džeri.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
znaci neces da me poslusas..