Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Damping - uradite sami!

Playeri, zvučnici, pojačala, kondenzatori, povezivanja, instalacije...
Odgovori
FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Damping - uradite sami!

Poruka od FiestaRS » nedelja, 12. okt. 2008. u 15:09h

Damping, odnosno prigušivanje zvuka i eliminisanje nepoželjnih vibracija u kolima je jedna od velikih potreba malo ozbiljnijih audiofila. Damping predstavlja postavljanje specijalnih ploča koje upijaju neprijatne vibracije i šumove prouzrokovane šumom vetra, radom motora ili brujanjem guma u pokretu.

Dampingom vašeg automobila možete dobiti više stvari:

1. Suzbiti spoljašnju buku, kao i buku iz motora;

2. Suzbiti neprijatne vibracije i škripanja;

3. Dobiti na zvuku, u smislu preciznosti naručito bass-a, a

4. Samim tim što ste eliminisali spoljasnju buku neće biti potrebno da preterano pojačavate muziku, jer će damping takodje pomoći da muzika ne >izadje< iz automobila, te samim tim možete bolje iskoristiti vaše ozvučenje.

vspace Što se tiče pitanja količine dampinga, tu važi pravilo - što više to bolje. Npr. ako se odlučite da radite vrata, možete ih cela pokriti materijalom za prigušivanje, a možete i samo prostor oko zvučnika (naravno, prva opcija je bolja). Popularna mesta za damping su vrata, zatim gepek (zato što se u najvećem broju slučajeva u gepeku nalazi woofer), pod, nebo, hauba, i tablice. Ako ste ipak >slabi< sa parama i nemate dovoljno za ceo auto, kritično je odraditi samo vrata i gepek. Woofer u gepeku kao zvučnik koji sam proizvodi vibracije (što mu je, jelte, jedna od funkcija) proizvodi i one neprijatne vibracije. To su npr. vibracije koje se prenose kroz gepek (metal), i kvare pravi zvuk bass-a i samu reprodukciju sa klasičnih zvučnika.
Slika

Firma Dynamat je jedna od poznatijih koja pravi materijale baš za ovu svrhu. Nazalost, Dynamat je prilično skup i nije pristupačan baš svima. Zato postoje i jeftinije alternative, kao što su npr. bitumenske ploče. I jedno i drugo su praktično tanke, izolacione i samolepljive ploče, koje se mogu seći po potrebnim dimenzijama. Ugradnja damping materijala u principu nije mnogo teška, ali zahteva da se skida dosta tapacirunga i raznih fabričkih plastika, tepiha itd. Uzmimo za primer vrata. Prvo je potrebno skinuti tapacirung sa istih. Većina tapacirunga ima šrafove i žabice koje se vuku. Kad skinete tapacirung naći ćete fabričku foliju od najlona koju isto skidate, tj. eliminišete. Otkačite sve kablove koji se nalaze na vratima kako vam ne bi smetali (kablovi od zvučnika, podizača stakala itd.). Dobro očistite metalne površine! Nakon toga prisonite ploče, iscrtajte sva mesta koja trebate da probušite kako bi kroz njih prošla kvaka instalacije, kablovi itd. Najbolje bi bilo ako možete sve da radite iz jednog komada, ali je to u većini slučajeva nemoguće. Stoga, moguće se lepiti ploče i iz više delova, samo se trudite da nema (mnogo) slobodnog prostora između njih. Pri nanosenju ploča koristite (snažniji) fen i njime ih zagrevajte. Sam Dynamat je lak za korišćenje kad se zagreje, postaje vrlo elastičan. Ako pak nemate dovoljno materijala, čak i minimalno dampiranje oko zvučnika će dati lepe rezultate. Prtljažnik se radi na sličan način, takođe prethodno izvadite sve tepihe dok ne dođete do samog metala. Kao i kod vrata pokrijte što veću površinu, naručito oko mesta gde se nalazi woofer.
SlikaSlika

Šta zapravo dobijate ovime?

Pa čak i da niste veliki fanatik muzike za automobile, opet će vam prijati mnogo manje spoljašnje buke, naručito u gradskoj gužvi. Takođe, ako volite da tiho slušate kvalitetnu muziku prijaće vam to što nećete morati da se >takmičite< sa bukom asfalta. Na kraju dolazimo do onih ljudi kojima je damping najviše potreba, audiofili. Uz pomoc dobrog dampinga dobijamo kristalno ČIST zvuk, tj. zvuk bez dodatne distorzije, što doprinosi da se skupi zvučnici posebno istaknu. Napredak se možda najviše primećuje kod bass-a, jer nema više škripanja, lupanja, krčenja itd što je bila karakteristika fabričke plastike i tapacirunga, koji je sa metalom povezan isključivo robusnim žabicama. Na ovaj način ćete i pojačati glasnoću vašeg sistema, jer će zvuk ostati u kolima i neće se čuti van istih. To za nekoga moze da bude loša posledica, kako ipak mnogi vole da ih čuje ceo komšiluk kad se vraćaju kući, ali jednostavno otvaranje prozora može rešiti i taj problem.
Slika

Što se tiče cena kod nas, profesionalni materijali kao što su Dynamat, HushMat itd. se kreću oko 100eura za 1 kvadratni metar, dok su bitumenske ploce ipak značajno jeftinije i koštaju oko 40eura kvadrat. Svakako je preporuka raditi sa originalnim damping-materijalom, pre svega zato što se sa njim lakše radi i sa mnogo manje truda ćete postići odlične i dugotrajne rezultate.

izvor speed-industry
Slika

KnezicDex
Poruka: 125
Član foruma od: utorak, 5. jul 2011. u 12:17h

Re: Damping - uradite sami!

Poruka od KnezicDex » utorak, 4. okt. 2011. u 15:11h

Svaka cast za tekst :bravo:
Gde mogu potraziti Dynamat? I jel stvarno toliko skup? Mislim 100e za m^2 je bas previse...

Cika Dule
Poruka: 443
Član foruma od: sreda, 5. maj 2010. u 12:52h

Poruka od Cika Dule » utorak, 4. okt. 2011. u 20:12h

Svaka cast i sa moje strane. thumbsuph Koliko je komplikovano skinuti dati materijal ukoliko se za tim ukaze potreba.

EDIT: Dobro je sto sam obratio paznju na datum prvog posta :vid budale:
Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi!

KnezicDex
Poruka: 125
Član foruma od: utorak, 5. jul 2011. u 12:17h

Poruka od KnezicDex » utorak, 4. okt. 2011. u 21:31h

Cudi me da nema nijedan post. Bas je dobar.
Nikad nije kasno :P

Shelby
Poruka: 1272
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 12:44h

Poruka od Shelby » utorak, 4. okt. 2011. u 21:35h

Odakle ste iskopali ovu temu . :D

Estariol
Poruka: 960
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » utorak, 4. okt. 2011. u 23:08h

Nađite zvučnu izolaciju koja se stavlja pod gips-ploče ili laminate, sigurno je jeftinija a verujem da će odraditi posao. thumbsuph
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

magnat
Poruka: 742
Član foruma od: subota, 28. mar. 2009. u 01:14h
Kontakt:

Poruka od magnat » sreda, 5. okt. 2011. u 19:32h

Jeste stvarno je Dinamat 100e m2 ja sam ga uvozio pre krize i tesko se prodavalo. Mozes slobodno da kupis STP isto je dobar ali je mnogo jeftiniji . To je Ruski proizvod , fabrika inace proizvodi izolacije za Rusku vojsku tj za njihove podmornice i imaju vrhunski proizvod.Sto se tice predloga za izolacije koje idu ispod gipsa i slicno treba biti obazriv jer ni Dinamat ni StP nije zapaljiv sto je vazno

http://www.stp-russia.ru/
"FULL MONTY" GmBh - Zemun
Vucki i ja nismo bili u Dascari tamo su nam rekli da RUSMIR ima bolje kobasice

Jedan moj kolega je izjavio pod atnosverskim utjecajima (pivo) kupcu na telefon:POZVONITE NA VRATA I RECITE MOJOJ ZENI DA VAM DA

Estariol

Poruka od Estariol » sreda, 5. okt. 2011. u 22:50h

Nije mi to palo na pamet, ali mislim da treba da postoji deklaracija o klasi zapaljivosti na tim izoolacijama za kuću. Mislim da ni to ne bi smelo da bude zapaljivo.

magnat
Poruka: 742
Član foruma od: subota, 28. mar. 2009. u 01:14h
Kontakt:

Poruka od magnat » četvrtak, 6. okt. 2011. u 10:05h

Ni azbest se nebi trebao ugradjivat u izgradnji pa ga svejedno mozes naci i dan danas. Nisu isti materijali jer ovi materijali ne samo da zvucno izuluju nego i ukrucuju limene delove da ne dolazi do odzvanjanja sto ovi gradjevinski materijali nemogu jer nisu lepljivi i slicno. Tek kad uzmes u ruke jedan i drugi shvatis da rade isto ali nemoze zamenuti jedan drugog, Mnogi koriste bitulit ploce koje rade isto samo su extremno zapaljive.
"FULL MONTY" GmBh - Zemun
Vucki i ja nismo bili u Dascari tamo su nam rekli da RUSMIR ima bolje kobasice

Jedan moj kolega je izjavio pod atnosverskim utjecajima (pivo) kupcu na telefon:POZVONITE NA VRATA I RECITE MOJOJ ZENI DA VAM DA

Estariol

Poruka od Estariol » četvrtak, 6. okt. 2011. u 11:18h

Jasno! thumbsuph

Walsh
Poruka: 407
Član foruma od: nedelja, 14. jul 2013. u 00:52h

Poruka od Walsh » utorak, 3. feb. 2015. u 19:21h

Nisam neki manijak za ozvucenjem, ali zelim da uradim izolaciju/damping. Da mi bude dosta tise i prijatnije u autu. Nije on nesto glasan, vec ima fabricku izolaciju, stavio sam nov auspuh pa je i to dodatno smanjilo zvuk... FiestaRS je odlicno ispisao sve. :) Samo verujem da cu morati nekome platiti ruke da se lepo odradi. Jer ako bih ja stavljao sve to u vrate ne bih mogao da spustam prozore hahahaha (Stara tema, ali ajd..)
1991 Sierra CLX 2.0 Dohc
2002 Focus 1.8 tdci

Odgovori

Povratak na „Sound“