Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Grejanje ne radi Ford Fiesta

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
linkami
Poruka: 76
Član foruma od: utorak, 6. sep. 2011. u 23:32h

Grejanje ne radi Ford Fiesta

Poruka od linkami » utorak, 11. okt. 2011. u 19:21h

Danas upalim grejanje i nista...duva hladno kao da je klima ukljucena :)
Procitao sam par postova na slicnu temu ovde .... recimo da nece da greje kad fali vode u sistemu,dolio sam 1 l koilko je falilo do max ali opet nista.Inace klima radi fantasticno.
Nazovem bivseg vlasnika,on kao iz topa kaze nije to nista,propustni ventil treba da se ocisti..... hoce da zapekne kad se ne koristi dugo grejanje...
Odem kod majstora kaze kupi ventil pa cemo zameniti.....kaze on ima mali elektro motor koji strada i ne otvara i zatvara klapnicu.
E sad,da li zaista moze da se skine i proba da se sredi,tj ocisti... da li zaista moze da zablokira od prlavstine?mozda je neko imao slican problem?
Drugo pitanje je ...u Ford prodavnici imaju original ventil 7000 din i neki (made in spain) po 3500 ... prodavac kaze da se niko do sad nije zalio na taj od 3500
Sta raditi?
Hvala i pozdrav
Ford Fiesta 1.8 TDDi Ambiente

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Re: Grejanje ne radi Ford Fiesta

Poruka od fancy » utorak, 11. okt. 2011. u 20:09h

Postoji mogućnost da je stvar komplikovanija nego što bivši vlasnik majstor i ti mislite. U svakom slučaju elektromotorčić koji otvara klapnu jeste riknuo i mora da se zameni, ali... ali velika je verovatnoća da je zbog njega crkao tranzistor na štampanoj ploči zbog čega ćeš morati da menjaš celu štamapnu ploču, tj tablu na kojoj su komande za klimu/grejanje, biranje spoljnjeg vazduha/recirkulacije i smera protoka vazduha.

Meni se na bivšoj Fiesti Mk4 desila identična stvar, ali mi je ostalo u položaju stalnog grejanja! Posle zamene pločice, tj cele table... radilo je kako treba nekih pola sata a onda je opet puklo na isti način - zato što nije bio zamenjen gorepomenuti motorčić - samo sad nikako nisam mogao da nađem ispravnu tablu! Nekoliko koje sam dobio bile su na isti način neispravne - zaključak: kod Fieste 4 to je vrlo, vrlo česta pojava... Da ne pričam mnogo, sređeno je na kraju, ali za svaki slučaj ovo ti je da znaš šta se dešava ako ti ni posle promene motorčića ne radi kako treba - nova, ispravna pločica, zapravo ceo panel za grejanje, jer ti samo štampanu pločicu NIKO neće prodati samu :)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

linkami

Poruka od linkami » utorak, 11. okt. 2011. u 20:19h

Ako sam dobro shvatio moguce da cu morati da menjam i ovo:

Slika

Uploaded with ImageShack.us

A moze li da se desi da (ukoliko je i stampana plocica neisravna) rikne i nov ventil,tj elektromotorcic koji sutra planiram da stavim?
Nadam se da nisam takav baksuz :suicide:

A da li moze da se zameni tranzistor na stampanoj ploci?..u slucaju da je vrisnuo

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » utorak, 11. okt. 2011. u 20:48h

-jel tebi majstor uopšte uradio kompletnu defektažu pre nego što te poslao da kupiš delove ??? Nemoj napamet kupovati ništa, pre nego što se detaljno ne ispita kvar. Druga stvar... ako utvrdiš da ti je ne ispravna štampa (ploča) zbog kratkog spoja u motorčetu , prvo vidi sa nekim elektroničarom da li može da je ispregleda i sredi. I taj ventil nije mala lova. Vidi da li se može osposobiti postojeći, ako je uopšte on u kvaru ,tj. zaribao.
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 11. okt. 2011. u 21:13h

linkami piše:Ako sam dobro shvatio moguce da cu morati da menjam i ovo:
Da.
linkami piše:A moze li da se desi da (ukoliko je i stampana plocica neisravna) rikne i nov ventil,tj elektromotorcic koji sutra planiram da stavim?
Ne, ne ide u tom pravcu :D Ako je štampa tj. tranzistor neispravan onda se motorčić neće ni pomerati, neće mu dolazaiti nikakav signal :)
On samo može da zariba od starosti, recimo, i ako zariba, kroz kolo gde se nalazi pomenuti tranzistor prođe veća struja od predviđene i sprži tranzistor. Tako otprilike ide geneza kvara.
linkami piše: A da li moze da se zameni tranzistor na stampanoj ploci?..u slucaju da je vrisnuo
Može, ali to ima nekoliko zajebanih momenata:

1. Izuzetno je teško otkriti koji je tranzistor u pitanju. Moraš da njuškaš ploču ubrzo pošto je riknuo da osetiš miris paljevine. Upravo smo to otkrili pošto je druga ploča crkla. Spolja su i jedna i druga izgledale kao da su savim u redu, nema vizuelne naznake paljevine, na žalost. Na oko je mali, 4-5 mm, isprva je ličio mi na tiristor, ali je iskusno oko direktora Radio Kluba, tj. sada Kelco D.O.O. utvrdilo da je u pitanju tranzistor.
2. Izuzetno je zaje*ano skinuti taj tranzistor sa ploče zbog njegovih dimenzija.
3. Kad ga skineš, oznaka na njemu će ti reći - ništa!! Takav deo ne postoji ni u jednom standardnom katalogu delova, Ford je, kao i svi drugi proizvođači, stavio svoje oznake na elektroniku, upravo da ljudi ne bi mogli tek tako da menjaju delove već da kupuju Ford, Opel, Fiat... delove od proizvođača. Čist bezobrazluk, ali može im se...
4. Ako imaš prijatelja iz tačke 1. on će potrošiti svoje vreme i živce i upotrebiti svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti elektronike da ipak nekako samo njemu znanim putevima nađe koji je to, zapravo, tranzistor u pitanju, u zvaničnoj, tj. standardnoj terminologiji i poruči ga...
5. Kad deo konačno stigne (oko 3 nedelje od poručivanja... vrednost? Nekoliko dinara!!! lol ), sledi lemljenje istog na ploču, tj. obrnut problem iz tačke 2.

Imao sam dvoje jako posvećenih prijatelja koji su mi pomogli svojim znanjem i iskustvom da rešim taj problem (a rešio sam ga upravo tako kako sam napisao u prethodnih 5 tačaka) ne naplativši ni trud ni vreme. Sumnjam da će običan majstor hteti da se bakće s tim :(

Ako se utvrdi da je u pitanju ploča (40ak evra) samo nemoj da je menjaš pre nego zameniš motorčić! Ako ti nešto znači, sledeće nedelje ću najverovatnije biti u situaciji da slikam taj tranzistor, pa...

linkami

Poruka od linkami » utorak, 11. okt. 2011. u 22:56h

Hvala fancy na iscrpnom odgovoru thumbsuph
Sutra menjam ventil pa ako ne bude radilo idemo dalje.... jos jedno pitanje
kad skinemo stari ventil.kako da utvdimo da li je neispravan tj ispravan?

djole3113
Poruka: 142
Član foruma od: ponedeljak, 27. dec. 2010. u 00:22h
Kontakt:

Poruka od djole3113 » utorak, 11. okt. 2011. u 23:03h

Na mojoj(ženinoj)fiesti ista stvar bila,zamenjena cela tabla(polovna) i taj ventilčić unutra koji je naravno bio zaribao.Ne sećam se cena ali nije nšto strašno jedino što moraš da nađeš ploču jer se često kvari pa je tražena roba.A majstori mogu da ti prespoje da bude samo grejanje ili samo hlađenje dok ne nađeš deo.Kod mene je moglo tako

linkami

Poruka od linkami » utorak, 11. okt. 2011. u 23:51h

Ne razumem se bas u elektroniku,ali ako ode tranzistor na stampanoj ploci zar ne bi jos nesto riknulo?zar samo grejanje?

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 11. okt. 2011. u 23:58h

Ne bi ako taj tranzistor ima jedino ulogu u električnom kolu koje kontroliše grejanje.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

linkami

Poruka od linkami » sreda, 12. okt. 2011. u 00:06h

OK,hvala ..imam doktora za te stvari ovde u S. Mitrovici ... ako je tranzistor,opravice ga dr.Micko
Mislim da je to bolja varijanta od menjanja cele table ... s obzirom da je kupovina polovne - macka u dzaku.

analizator
Poruka: 45
Član foruma od: sreda, 3. mar. 2010. u 14:31h

Poruka od analizator » sreda, 12. okt. 2011. u 08:07h

Pozdrav svima. Na mojoj Fiesti je takođe neispravan taj ventil za grejanje. Ja sam moj izbacio i stavio kuglastu slavinu sign0007 . Nego u postovima se spominje spanski ventil za 3500din. Ja nisam mogao da ga nađem za te pare, pa Vas molim da mi kažete gde da ga trazim.

linkami

Poruka od linkami » sreda, 12. okt. 2011. u 09:35h

Evo ima kod nas u Sremskoj Mitrovici.
tel u radnji 022/641245
Poslednja izmena: linkami, na dan sreda, 12. okt. 2011. u 15:02h. Ukupno izmenjeno 1 put.

linkami

Poruka od linkami » sreda, 12. okt. 2011. u 15:02h

Fiesta od danas greje kao kaljeva pec :)
Sve ispravno,ventil,ploca ....creva su bila zaprljana :woohoo:

fancy
Kontakt:

Poruka od fancy » sreda, 12. okt. 2011. u 18:20h

Srećniče thumbsuph

backarelli
Poruka: 418
Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h

Poruka od backarelli » četvrtak, 13. okt. 2011. u 19:33h

linkami piše:Fiesta od danas greje kao kaljeva pec :)
Sve ispravno,ventil,ploca ....creva su bila zaprljana :woohoo:
-pa šta ti rekoh ?!?! ;) thumbsuph
backarelli piše:-jel tebi majstor uopšte uradio kompletnu defektažu pre nego što te poslao da kupiš delove ??? Nemoj napamet kupovati ništa, pre nego što se detaljno ne ispita kvar.
Slika Dizne su mi propale, ulje na turbo-crevu, otiš`o mi zamajac *ebem li mu kevu - TDCi

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“