Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Resetovao sam kompijuter i sad problem???? :(

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
pavke_88
Poruka: 209
Član foruma od: utorak, 22. dec. 2009. u 16:54h

Resetovao sam kompijuter i sad problem???? :(

Poruka od pavke_88 » petak, 30. sep. 2011. u 16:23h

Pozdrav svima.... Naime, skinuo sam kleme sa akumulatora kako bi resetovao kompijuter, (radi se o Sieri 2.0 dohc 91.god), jer sam primetio da malo u niskim obrtajima hoce da guta knedlu, pa sam smatrao da ako je neka greska u kompijuteru, resetovanjem cu to resiti... Nakon toga, kada sam vratio kleme auto nece da ide, gusi se i gasi, a pre toga je isao sasvim ok. Sta sam to mogao da zabrljam, obzirom da sam to vise puta radio i nisam imao posledice???? Da napomenem da auto ide odlicno na gas, tj bez problema. Ako neko zna o cemu se radi, neka me posavetuje, meni nista drugo ne gine, nego pare u dzep i kod majstora na dijagnostiku... :(
Ford Sierra 2.0i GL DOHC - zakon. :)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Re: Resetovao sam kompijuter i sad problem???? :(

Poruka od stefan milanov » petak, 30. sep. 2011. u 17:02h

kod mene na autu kad resetujem komp (skidanjem kleme) se javljaju slicni simptomi. nakon reseta ecu, probaj da auto u mestu oustis da radi jedno 5-6 min, ne diras nista. u tom periodu ce se javljati oscilacije gasa, cim bude spustio obrtaje na normalu (negde oko 1000), daj mu gas i zadrzi obrtaje par minuta na 1500 o/min, nakon toga povecaj i drzi par minuta na 2000 o/min, nakon toga par minuta drzi na 2500-3000 o / min.nakon toga pusti gas ugasi i upali ponovo i trebalo bi da auto radi normalno kao i pre reseta. pozzz

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 30. sep. 2011. u 21:28h

I pre nego to sve uradis i izmaltretiras auto prvo sedi i provozaj koji krug, valja se :)
Ajd polako, koji plin imas, koliko dugo vozis auto na plin i da li ga vozis iskljucivo na plin i tako to...
pozdrav

..........................................................

U kakvom ti je stanju akumulator i kako puni alternator...
Hoce zbog lose, manjka struje da trokira, oscilira u radu i 1000 obrtaja u minuti pri radnoj temperaturi je mnogo, trebalo bi oko 850...

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » subota, 1. okt. 2011. u 12:20h

pavke_88 piše:Pozdrav svima.... Naime, skinuo sam kleme sa akumulatora kako bi resetovao kompijuter, (radi se o Sieri 2.0 dohc 91.god), jer sam primetio da malo u niskim obrtajima hoce da guta knedlu, pa sam smatrao da ako je neka greska u kompijuteru, resetovanjem cu to resiti... Nakon toga, kada sam vratio kleme auto nece da ide, gusi se i gasi, a pre toga je isao sasvim ok. Sta sam to mogao da zabrljam, obzirom da sam to vise puta radio i nisam imao posledice???? Da napomenem da auto ide odlicno na gas, tj bez problema. Ako neko zna o cemu se radi, neka me posavetuje, meni nista drugo ne gine, nego pare u dzep i kod majstora na dijagnostiku... :(
.. pa sad ti CPU prepoznaje grešku :D ... stvar je u tome da kad tad mora da se vadi klema.. ..b.t.w. , pošto voziš na pplin, kad si zadnji put menjao filter za benzin ??

pavke_88

Poruka od pavke_88 » nedelja, 2. okt. 2011. u 05:51h

Juce sam ga stavljao na dijagnostiku i kaze majstor da ne prijavljuje ni jednu gresku... I dalje ima isti problem, nece da ide pa to ti je... Filter sam menjao nema ni godinu dana, a radi se o sekventnom ubrigravanju plina, Zavoli sistem... Ne znam sta drugo da mu radim osim da mu ocistim ultrazvucno dizne pa da vidim da li ce se prblem resiti... Primetio sam i da nema vise da ujutru, kada je hladan, da drzi obrtaje i da ih spusta kako se zagreje vec omah se ugasi pa moram da mu drzim gas kako se nebi ugasio, a posle se problem konstantno javlja i nema vise da "reze" na benzinu, vec se i na papucicu gasa oseca da nesto nije u redu... ???? Pozdrav...

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 2. okt. 2011. u 10:45h

Ako mi dozvoliš da postavim glupo pitanje, ko to u Požarevcu ili okolini ima dijagnostički uređaj za Sierru '91 godište i kakva je to dijagnostika?
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

pavke_88

Poruka od pavke_88 » nedelja, 2. okt. 2011. u 13:19h

Ima Vojin, na Tulbi, i ima auto servis Dejan, Tabačko sokače mislim da je ulica, odmah iza vatrogasnog... Jel dijagnostika moze da detektuje nepravilan rad dizni, tj da li su prljave ili ne?

Scorpio 696
Poruka: 1381
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 2. okt. 2011. u 14:36h

Da nisi pri cackanju pod haubom poremetio vakum crevo na MAP-u ili dzek?
Blizu akumulatora je i lako se zakaci a tesko pronalazi.
Simptomi: nece da radi bez noge na gasu
a u voznji ko da da ima 2 magarca pod haubom.
Slika

pavke_88

Poruka od pavke_88 » nedelja, 2. okt. 2011. u 19:12h

Gledao sam upravo i to i nisam nista primetio da se poremetilo, imam bas takve simptome ali koliko vidim sve stoji na mestu... Sta tu jos moze biti? Ako je neko vakum crevo, sumnjam da bi i na plinu radio, ili mozda gresim????

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 2. okt. 2011. u 19:44h

jesi proverio benzinsku pumpu, vizuelno, ako je dostupna ??

pavke_88

Poruka od pavke_88 » nedelja, 2. okt. 2011. u 20:12h

Pumpa se cuje kako iskljuci posto postigne pritisak, a ovako, vizuelno je nisam proveravao, posto je potapajuca, a inace nema godinu dana kako sam je menjao i stavio odgovarajucu novu... kao da nema dovoljan pritisak, tako se i oseca ali sumnjam da je ona, posto do restartovanja sve je radilo kako treba... ????

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 2. okt. 2011. u 21:08h

su karakteristični i za IACV, ako ga imaš ? ..
nemogu tačno da dešiftijem auto... http://www.oscaro.com/valve-de-reglage- ... 92-2606-gt n.pr.ovako nešto Slika

.. ako imaš ovako nešto, možda treba da se čisti, oli nedaj bože da je špulna riknula, onda svaki put gasi kad digneš nogu s gasa, onda samo zamena IACV-a

pavke_88

Poruka od pavke_88 » nedelja, 2. okt. 2011. u 21:44h

Imam, to regulise ler gas, ako se ne varam... Ako je on otisao, mislim da bi ga dijagnostika detektovala, medjutim meni kaze da je sve ok... Ne znam sta da mu radim osim da mu ocistim dizne pa ako i to ne pomogne, onda deo po deo da menjam dok ne bankrotiram skroz :)

dimges

Poruka od dimges » nedelja, 2. okt. 2011. u 21:55h

pa kako radiš DIAG ako mora da se drži noga na pedali ??.. a DIAG ne otkriva prljav IACV. Drugo buni, taj IACV bi zezo i na plin ??
A može li da pališ i voziš samo na plin ??

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 3. okt. 2011. u 04:58h

Dijagnostiku sam radio kada je bio zagrejan i nije mnogo trokirao na leru, dok kada je hladan nema sanse a da se ne ugasi bar jedno 5, 6 puta... pa da, zezao bi i na plin, medjutim, ja te probleme nemam... Na plin pali i ide kao i pre, sto i mene jako buni, tako da je tu nesto sto je vezano samo za benzin, jer sta god drugo da je u pitanju, problem bi se ponovio i na plinu, ako ne gresim?

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 3. okt. 2011. u 09:27h

ti imaš problem pri paljenju, na hladnom motoru, samo pošto pališ automatski, na benzin, ne primećuješ ga na plinu. Kad zahladi dosta, možda će ti se pojaviti i i u vožnji, na plinu. Da pogledaš prema tačnim oznakama auta kakav ti je injektorski sistem ?? ..
Drugo, ako majstor ima Diag za taj auto, mogli ste sačekati da se motor ohladi, pa na hladan motor Diag, da se vide problemi.
Ako je sistem monopoint, s jednom diznom, može da bude i throtle potenciometar , odnosno kod multipointa TPS, t.j. ona grafitna pločica na osovini leptira, može da ima oštećenje - amortizovanost u nekom sektoru.

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 4. okt. 2011. u 15:32h

Где је мајстор уџекао кабл који иде за дијагностику ? Јел по дхаубом негде или је копао по ентеријеру да би нашао ецу па у њега убо џек ?
Пали , ради и иде ауто без IACV-a али без MAP-a никако . То је мала црна кутија која има са доње стране џек са три жице и једно танко вакум црево које иде на усисну грану . Погледај да ли је џек на месту и да ли је црево на оба краја лепо навучено и да нема нигде напрснућа . MAP-a је главни сензор при одређивњу количине убризганог бензина . Остали су мање више корективни сензори .

pavke_88

Poruka od pavke_88 » sreda, 5. okt. 2011. u 05:51h

Vozio sam ga u svim rezimima voznje i dalje isto, jedino nisam to sa IACV-om radio, mada cu danas pokusati... Majstor je iz prve nasao konektor koji se inace nalazi u levom uglu, odmah pored akumulatora, mada je tu i MAP senzor za koji ne mogu da tvrdim da nije diran jer se sve oko njega i desavalo, tako da postoji mogucnost i da je on u pitanju... Kako njega da proverim posebno? Koliko vidim sve na njemu stoji dobro, i vakum crevo a i konektori su na mestu????

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 5. okt. 2011. u 10:09h

Ок , мајстор је користио дијагностички порт . На том порту можеш и сам да провериш шта ти каже комп. да ли очитава неку грешку или не . Треба ти једна пробна лампа и да бројиш колико пута засветли и то је број грешке . После прочиташ у листи грешака шта та грешка значи и то је дијагностика . Нема ту неких софицистираних уређаја , протокола , терминала , конектора ...
MAP очитава вакум као апсолутни притисак , и ту информацију претвара у фрекфенцију срујног сигнала . Ако је фрекфенција у питању претпоставка је д атреба осцилоскоп да би се установио да ли ради правилно . Има на форуму негде табела која говори колико Hz треба да буде за који притисак . Када је дат контакт и сензор ради а мотор не ради , сензор треба да очита вредност 1 бара , што је атносферски притисак . НА леру треба да чита око 0.5 бара колиок и износи вакум на леру

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » sreda, 5. okt. 2011. u 22:25h

Ниси написао да ли си основну струјну инсталацију проверио и у каквом стању су каблови (можда негде пробијају), свећице.
Прво основно проверити, заменити, па затим даље ићи, толико знам, даље препуштам стручним лицима. mrgreen

pavke_88

Poruka od pavke_88 » subota, 8. okt. 2011. u 11:51h

Oterao sam juce majstoru dizne ultra zvučno da mi ocisti, i zamenio mi neko crevo za benzin, kaze da je bilo napuklo i pustalo gorivo... Sad mi radi kao satic, sve je u redu i ide kao nevreme, mada ko ce ga znati, mozda je i jos neka sitnica bila u pitanju pa je on to namestio dok je sve to montirao... Sve u svemu, hvala svima na pomoci, a za ubuduce sam naucio lekciju, da ne diram nista sto nije za pipanje :) :bravo: :D :ford:

Milenko_M
Poruka: 9
Član foruma od: sreda, 18. avg. 2010. u 20:30h

Poruka od Milenko_M » subota, 8. okt. 2011. u 16:38h

pavke_88 piše:Oterao sam juce majstoru dizne ultra zvučno da mi ocisti, i zamenio mi neko crevo za benzin, kaze da je bilo napuklo i pustalo gorivo... Sad mi radi kao satic, sve je u redu i ide kao nevreme, mada ko ce ga znati, mozda je i jos neka sitnica bila u pitanju pa je on to namestio dok je sve to montirao... Sve u svemu, hvala svima na pomoci, a za ubuduce sam naucio lekciju, da ne diram nista sto nije za pipanje :) :bravo: :D :ford:
Pa nisi ti pokvario dizne skidanjem akumulatora.Mora nekada nešto i sam da se čačne inače se naplaćaš majstorima za svaku sitnicu.

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 7. nov. 2011. u 08:56h

Scorpio 696 piše:Da nisi pri cackanju pod haubom poremetio vakum crevo na MAP-u ili dzek?
Blizu akumulatora je i lako se zakaci a tesko pronalazi.
a u voznji ko da da ima 2 magarca pod haubom.
da ne otvaram novi topic... drugi auto, fiesta mk4,efi, 1996, endura e, 1.3/37kw
simptom: neče da radi bez noge na gasu je počeo da se javlja pre mesec dana, tresao je motor (nizak iddling) pri zaustavljanju na semaforu, palile se pomalo i lampice, ali nije gasio..
očistim IACV, ustvari ubacim novi, rezervni IACV koji sam vozio prošlu zimu i očistio ... odmah se osetio bolji rad, ali paradoksalno sad bešumno gasi i to kad staviš u lehr ; da ne bi ugasio mora pre stavljanja u lehr, kad stisneš kuplung, da kratko udariš na pedalu gasa i posle nema problema , do drugog semafora ... ali ovo nije u redu jer nemam treću nogu... ili treba da se digne noga s kočnice..druga solucija je sasvim lagano zaustavljati, t.j. školski, stisnuti kuplung i staviti u lehr kad se dosta spuste obrtaju, neposredne pre nego što bi počeo da trese i pali lampice..ovo nije problem ako nema gužve u saobraćaju.. inače kad auto stoji nema zime, lehr je stabilan.. VSS sam otkačio još u junu jer nikako nije moglo da se reši držanje gasa.. eror reporta nema, jedino ako je ukopčan VSS, ako se dignu obrtaji u lehru, nekontrolisano, onda bude P1120.
TPS je menjan pre godinu. Dizne sam čistio pre 30.000km, u servisu, preko onog priključka sa strane. Filter za benzin sam promenio na 13000km, pre par dana, a sada s novim filterom mi kao malo duže vergla. Maf mi je čišćen pre 7-8000km. Uberlauf je čišćen takođe pre 10.000km. Šta da uradim, kojim redosledom :

- vraćanje VSS-a, proba , ako je dobro, čekati proleće, onda opet otštekati VSS ? .. ovo je najlakše ali se bojim da mi ženski vozači ne shebu menjač, jer s VSS-om drži gas, treba sačekati kad ubacuješ u viši stepen prenosa..
-čišćenje samo dizni ultrazvučno ili pre toga čišćenje celog benzinskog sistema, recimo sredstvo Bardahl ??
- diagnostiku u vožnji, vozi se sa laptopom ?

... negde sam pročitao da ova fiesta ima u usisnom sistemu neki platični prsten koji mora da bude slobodan ??? ja se ne sećam da ima takvo nešto, gledao sam i throttle body i sve ostalo ??
.. možda najbolje da se prvo opet čisti MAF i leptir i provere i crevo i crevca , a i da trknem kod auspuhđije da vidi stanje zadnjeg lonca i dali postoji zagušenost, mada mi je to proletos gledao ...

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 14. nov. 2011. u 02:58h

Jesi li proveravao lambda sondu? Sve probleme koje sam imao u vezi ovog auta, pocev od zaprljanog leptira, prljavih dizni, i lambda sonde su ukazivali na iste simptome, los rad na leru, lose prerformanse i naravno potrosnja, a dok sve to nisam sredio, nisam mogao da dobijem idealu... Meni je sada sve u redu, radi na 900 obrtaja, kada je hladan na 1200 pa polako spusta kako se zagreva, a kasnije kove na 900 pa samo puca :) Vidi druze sve postepeno i pesaka, sto bi rekli neki majstori i korak po korak, pa javi ako dobijes neke rezultate...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“